Ухвала
від 19.10.2023 по справі 507/125/23
ЛЮБАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 507/125/23

Провадження № 2/507/89/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" жовтня 2023 р. Любашівський районний суд Одеської області у складі :

головуючого судді - Дармакуки Т.П.

при секретарі судового засідання Копищик М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Любашівка в порядку спрощеного провадження (без виклику сторін) цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Любашівського ліцею № 1 Любашівської селищної ради Одеської області, Відділу освіти, молоді та спорту Любашівської селищної ради Одеської області про визнання незаконним та скасування наказу про припинення виплати заробітної плати, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток,

в с т а н о в и в :

На розгляді в Любашівському районному суді Одеської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Любашівського ліцею № 1 Любашівської селищної ради Одеської області, Відділу освіти, молоді та спорту Любашівської селищної ради Одеської області про визнання незаконним та скасування наказу про припинення виплати заробітної плати, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток.

Ухвалою від 02.02.2023 року відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою від 06 березня 2023 року зупинено провадження у справі та ухвалою від 27 вересня 2023 року поновлено провадження у справі.

26.09.2023 року до суду надійшла заява представника ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 адвоката Жмурко С.Л., в якій остання просить залучити ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 в якості правонаступників позивача до участі, вказуючи на те, що вони після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняли спадщину.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Як вбачається із копії свідоцтва про смерть, позивач ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.26).

Відповідно дост. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Устатті 46 ЦПК України визначено, що здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

На підставі ч. 4ст. 25 ЦК Україницивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ч.1ст. 55 ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтями1218,1219 ЦК Українипередбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 1219 ЦК, не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема і особисті майнові права.

У даній справі спірні правовідносини, які виникли між сторонами, за своїм змістом є трудовими правовідносинами, а позовні вимоги про визнання незаконним, скасування наказу про припинення виплати заробітної плати та похідна вимога про зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток, є особистими немайновими вимогами, які нерозривно пов`язані з особою позивача, а тому такі не можуть входити до складу спадщини та не допускають правонаступництва.

За таких обставин, оскільки судом встановлено що позивач ОСОБА_1 помер, а дані правовідносини не передбачають правонаступництва, тому у задоволенні заяви представника ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 адвоката Жмурко С.Л. про залучення до участі у справі правонаступників слід відмовити, а провадження у справі підлягає закриттю у зв`язку зі смертю позивача.

Відповідно до п. 7 ч. 1ст. 255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошення її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Тому, керуючись ст. ст. п.7 ч.1 ст.255,260-261 ЦПК України, суд, -

постановив:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Любашівського ліцею № 1 Любашівської селищної ради Одеської області, Відділу освіти, молоді та спорту Любашівської селищної ради Одеської області про визнання незаконним та скасування наказу про припинення виплати заробітної плати, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток - закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя: Т.П. Дармакука

СудЛюбашівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114307660
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —507/125/23

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРОСТОВСЬКА Н. О.

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні