Ухвала
від 17.10.2023 по справі 210/72/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/72/23

Провадження № 1-кс/210/2470/23

"17" жовтня 2023 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_4 , внесене в кримінальному провадженні № 42023042060000007 від 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

До суду 17.10.2023 року надійшло клопотання слідчого СВ ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_4 , внесене в кримінальному провадженні № 42023042060000007 від 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування свого клопотання слідчий зазначила, що слідчим відділенням відділення поліції№2Криворізького районногоуправління поліціїГУНП вДніпропетровській областіздійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023042060000007, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 (старший групи), старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 .

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів у складі прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_4 (старший групи), прокурорів Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Досудовим слідством встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 у грудні 2022 року на території Металургійного району м. Кривого Рогу, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам внаслідок закупівлі обладнання супутникового зв`язку ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За результатами моніторингу вивчено предмет публічної закупівлі на території м. Кривого Рогу, а саме: UA-2022-12-23-003703-a «Обладнання супутникового зв`язку Starlink (термінали для супутникового Інтернету)», замовником вказаних послуг якого є ІНФОРМАЦІЯ_3 . За результатами аукціону з ФОП ОСОБА_9 укладено договір № 85 від 21.12.2022, на загальну суму 2600000,00 грн. (без урахування ПДВ). Аналізом укладеного вище договору та додатків до тендерної документації встановлено, що ФОП ОСОБА_9 в порушення умов ЗУ «Про публічні закупівлі» склав та видав документи, в які можуть бути внесені завідомо неправдиві відомості, що стали підставою для кваліфікації учасника закупівлі та визначення його переможцем.

Prozorro електронна система публічнихзакупівель, де державні та комунальнізамовникиоголошуютьтендерина закупівлю товарів, робіт і послуг, а представники бізнесу змагаються на торгах за можливість статипостачальникомдержави.

Так, у договорі № 85 від 21.12.2022 пунктом 1.1. передбачено, що постачальник (ФОП ОСОБА_9 ) зобов`язується передати замовнику ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) товар: обладнання супутникового зв`язку ІНФОРМАЦІЯ_2 (термінали для супутникового інтернету) Національний класифікатор України ДК 021:2015 Єдиний закупівельний словник 32530000-7: Телекомунікаційне супутникове обладнання (32531000-4 обладнання супутникового зв`язку), а замовник прийняти товар та сплатити його вартість. Згідно пункту 1.2. кількості супутників складає 40 комплектів. Згідно пункту 3.3. договору сума договору становить 2600000, 00 грн. Згідно пункту 3.5. договору, розрахунок за поставлену партію товару здійснюється протягом 10 робочих днів з дати поставки замовленої партії товару належної якості на місце поставки Замовника на підставі видаткової накладної.

Вказана процедура закупівлі проведена в порушення вимог п. 28 ч. 1 ст. 1,п. 1-3, ч. 1 ст. 2, ч. 1 ст. 3 Закону «Про публічні закупівлі», відповідно до яких спрощена закупівля органами місцевого самоврядування може бути проведена за умов, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень. Крім того, очікувана вартість одиниці предмету закупівлі складає 2600000, 00 грн, що є значно вищою від середньої вартості аналогічного обладнання.

Вказане свідчить про наявність достатніх підстав вважати, що в діях службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 с ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 367 ч. 2 КК України.

В порядку ст. 40 КПК України надано доручення до начальника відділу у м. Кривому Розі УСБУ у Дніпропетровській області. В ході виконання вищезазначеного доручення встановлено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець РФ, ІПН НОМЕР_1 для здійснення протиправної діяльності використовує та зв`язку з іншими учасниками використовує номер телефону оператору ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_2 .

З показів свідка ОСОБА_9 встановлено, що з останнім близько в жовтні 2022 в телефонному режимі зв`язались представники ІНФОРМАЦІЯ_6 та в ході бесіди повідомили, що бажають придбати обладнання супутникового зв`язку Starlink в кількості 40 одиниць, на що ОСОБА_9 погодився. В подальшому, близько 15.12.2022 з останнім повторно зв`язались представники Департаменту та знов повідомили про необхідність придбання обладнання.

Відповідно до протоколу допиту свідка начальника відділу з бухгалтерського обліку, закупівель та договірної роботи ІНФОРМАЦІЯ_3 , головний бухгалтер ОСОБА_10 , та інформації з листування останньої щодо придбання обладнання Starlink встановлено, що остання користується мобільним номером телефону оператору ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_3 .

Відповідно до протоколу допиту директора ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_11 , встановлено, що остання користується мобільним номером телефону оператору ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_4 .

Відповідно до інформації, отриманої в результаті здійснення тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володіння ІНФОРМАЦІЯ_3 , встановлено, що листування між ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , щодо придбання Департаментом в ФОП ОСОБА_9 , в ході якого зазначено контактний номер оператору ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_5 .

З метою встановлення обставин кримінального провадження, встановлення всіх осіб, причетних до скоєння даного кримінального правопорушення, а також виконання завдань кримінального провадження згідно до ст. 2 КПК України: захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура в вищезазначеному кримінальному провадженні, виникла необхідність в отриманні інформації щодо абонентських номерів, які працюють в мобільних сім-картках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 за період часу з 00 годин 00 хвилин 01.10.2022 року до 30.01.2023, тобто достатній проміжок часу за який з ФОП ОСОБА_9 обумовлено та укладено договір № 85 від 21.12.2022.

Вказані документи містять охоронювану законом таємницю, однак в зв`язку з тим, що особи, які в теперішній час користуються зазначеним мобільним терміналом, в будь-який момент може розірвати угоду з компанією ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних документів.

Слідчий та прокурор до судового засідання не прибули, надали до суду заяви (кожен окремо) про розгляд справи за їх відсутності, клопотання підтримали, просили задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе проводити розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Оскільки судове засідання було проведено за відсутності осіб кримінального провадження, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 4 ст.107 КПК України.

Частиною 5 статті 163КПК України визначено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст.162КПК України до охоронюваної законом таємниці, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій.

Враховуючи те, що інформація, яка знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , відповідно до п. 5 ч. 1 ст.162КПК України становить охоронювану законом таємницю, вважаю, що слідчий, згідно ч. 6 ст. 163 КПК України, довела можливість використання як доказів відомостей, що містяться в вищезазначених речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали кримінального провадження, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023042060000007 від 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, оскільки сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація перебуває у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 40, 110, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_4 , внесене в кримінальному провадженні № 42023042060000007 від 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх копії в паперовому/цифровому вигляді, що містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , що містять наступну інформацію: адреса розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання, з абонентськими номерами (абонент А), які працюють в мобільних сім-картках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання, абонента А: унікальний ідентифікатор сім картки (imfi), міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (imei), типи з`єднання абонента А: вхідні та вихідні дзвінки, короткі текстові повідомлення (sms), мультимедійні повідомлення (mms), передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком мультичастот (GPRS), переадресація, база, час та тривалість з`єднань, в тому числі з`єднання нульовою тривалістю, ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг з якими відбувався сеанс абонента А (абонент Б) з 00 годин 00 хвилин 01.10.2022 року до 00 годин 00 хвилин 30.01.2023, а за наявності контрактної угоди, або відповідної реєстрації абонента А, надати документи, що містять відомості про його особу.

Доступ надати слідчим СВ ВП №2 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 та іншим слідчим відповідно до постанови групи слідчих в рамках кримінального провадження №42023042060000007 від 04.01.2023.

Строк дії цієї ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення, тобто до 17 грудня 2023 року.

У разі невиконання ухвали, відповідно до ст. 166 КПК України, може бути проведено обшук з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114334583
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/72/23

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні