Ухвала
від 23.10.2023 по справі 927/1442/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

23 жовтня 2023 рокум. Чернігів справа № 927/1442/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Малак Т»,

пр. Миру, 231, м. Чернігів, 14000 (malakt@ukr.net),

Адреса представника: адвоката Торбєєва Миколи Олександровича 14000, м. Чернігів, пр. Перемоги, 139, оф. 705 (Chenickt@gmail.com),

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв»,

вул. Миру, 151А, смт. Куликівка, Чернігівський р-н, 16300,

(sergey.pinchuk.888@gmail.com , s.dolynets@ukr.net),

про стягнення 6482051 грн 27 коп.

ВСТАНОВИВ:

18 жовтня 2023 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Малак Т» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв» про стягнення заборгованості у розмірі 6384398,45 грн за виконані роботи за договором генерального підряду на будівництво від 01.02.2022 № 01/02/22-1, 24752,59 грн нарахованого на суму боргу індексу інфляції та 72900,23 грн 3% річних з простроченої суми.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань щодо своєчасної оплати робіт, виконаних згідно договору генерального підряду на будівництво від 01.02.2022 № 01/02/22-1.

Позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Малак Т» подана з додержанням вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України; підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

За приписами ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За таких обставин, суд дійшов висновку про можливість відкриття провадження у даній справі.

Подана позовна заява містить клопотання про витребування доказів, яким позивач просить витребувати у відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв» (код ЄДРПОУ - 41109965, вул. Миру, 151 А, смт. Куликівка, Чернігівський р-н, Чернігівська обл., 16300) загальні журнали робіт з будівництва об`єкта за договором генерального підряду на будівництво від 01.02.2022 № 01/02/22-1 (додаток А до ДБН А.3.1-5-2016) - «Нове будівництво автомобільного заправного комплексу з газовим модулем, мийкою автомобілів, станцією технічного обслуговування автомобілів по вулиці Миру, 151а в смт. Куликівка, Чернігівської області з виділенням черговості: 1-ша черга - будівництво газового модуля, 2-га черга - будівництво автомобільного заправного комплексу, 3-тя черга - будівництво станції технічного обслуговування автомобілів та мийки», включно із:

відомостями про виконання робіт (дата та час виконання робіт; короткий опис і умови виконання робіт (з посиланням, за необхідності, на роботи, що виконуються субпідрядними організаціями), посада, прізвище, ініціали і підпис відповідальної особи) - таблиця А.5 додатку А до ДБН А.3.1-5- 2016;

зауваженнями контролюючих органів і служб (дата; зауваження контролюючих органів, опис виявлених дефектів, термін усунення, посада, ШБ, підпис; підпис відповідальної особи, яка прийняла зауваження до виконання; підпис представника контролюючих органів і служб про перевірку їх виконання) - таблиця А.6 додатку А до ДБН А.3.1-5-2016.

В обґрунтування даного клопотання позивач зазначає, що 19 липня 2023 року адвокат Торбєєв Микола Олександрович звернувся з адвокатським запитом до TOB «Лейв» у якому просив для встановлення об`єктивної істини, з`ясування всіх обставин по справі та представництва інтересів позивача надати інформацію та належним чином завірені копії документів, стосовно яких заявлено відповідне клопотання до суду. Проте, станом на дату подання позовної заяви жодної відповіді від TOB «Лейв» на адвокатський запит від 19 липня 2023 року отримано не було, запит відповідачем проігноровано.

У відповідності з ч. 1, 2 ст. 80, ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем також залишити позовну заяву без розгляду.

Розглянувши вказане вище клопотання, господарський суд вважає за можливе його задовольнити, оскільки воно подано у встановлений законодавством строк, за своїм змістом відповідає вимогам ст. 81 Господарського процесуального кодексу України та є достатньо обґрунтованим.

Керуючись ст. 80, 81, 121, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження.

Призначити розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 21 листопада 2023 року о 10:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 307.

Встановити процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У разі подання відзиву на позов його зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Роз`яснити відповідачу, що подання відзиву на позовну заяву є його правом.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Малак Т» в якості позивача. Повідомити позивача, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Викликати для участі в судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв» в якості відповідача. Повідомити відповідача, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, повідомити сторін про наявність в суді технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції (за наявності вільного залу, облаштованого під проведення відеоконференцій) поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку EаsyCon (https://easycon.com.ua/).

Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв» (код ЄДРПОУ - 41109965, вул. Миру, 151 А, смт. Куликівка, Чернігівський р-н, Чернігівська обл., 16300) загальні журнали робіт з будівництва об`єкта за договором генерального підряду на будівництво від 01.02.2022 № 01/02/22-1 (додаток А до ДБН А.3.1-5-2016) - «Нове будівництво автомобільного заправного комплексу з газовим модулем, мийкою автомобілів, станцією технічного обслуговування автомобілів по вулиці Миру, 151а в смт. Куликівка, Чернігівської області з виділенням черговості: 1-ша черга - будівництво газового модуля, 2-га черга - будівництво автомобільного заправного комплексу, 3-тя черга - будівництво станції технічного обслуговування автомобілів та мийки», включно із:

відомостями про виконання робіт (дата та час виконання робіт; короткий опис і умови виконання робіт (з посиланням, за необхідності, на роботи, що виконуються субпідрядними організаціями), посада, прізвище, ініціали і підпис відповідальної особи) - таблиця А.5 додатку А до ДБН А.3.1-5- 2016;

зауваженнями контролюючих органів і служб (дата; зауваження контролюючих органів, опис виявлених дефектів, термін усунення, посада, ШБ, підпис; підпис відповідальної особи, яка прийняла зауваження до виконання; підпис представника контролюючих органів і служб про перевірку їх виконання) - таблиця А.6 додатку А до ДБН А.3.1-5-2016.

Витребувані даною ухвалою докази подати суду протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

У випадку відсутності можливості подати докази, які витребовує суд, або відсутності можливості подати такі докази у встановлені строки, зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Лейв» протягом 5 днів з дня вручення ухвали повідомити про це суд із зазначенням відповідних причин.

Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю «Лейв» про те, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом та стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 2 684 грн. до 26 840 грн.

Звернути увагу Товариства з обмеженою відповідальністю «Лейв» на те, що з 18.10.2023 введений в дію Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, ч. 6 ст. 6 якого передбачає обов`язок юридичних осіб реєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Копії цієї ухвали надіслати сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили 23.10.2023.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114357255
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6482051 грн 27 коп

Судовий реєстр по справі —927/1442/23

Судовий наказ від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні