Ухвала
від 24.10.2023 по справі 698/889/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/889/23

Провадження № 2-о/698/40/23

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

24 жовтня 2023 р. суддя Катеринопільського районного суду Черкаської області Лазаренко В.В., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 та призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Місце проживання фізичної особи визначається відповідно до статті 3 Закону України від 11.12.2003 року № 1382-1У «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якою передбачено, що місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово.

Як вбачається із змісту заяви про визнання особи недієздатною, призначення опікуна та призначення по справі судової психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , а також доданих до неї документів, заявник зазначає, що на момент звернення до суду із заявою, його рідна сестра ОСОБА_2 з 2020 року й по теперішній час проживає разом з ним за адресою: АДРЕСА_1 .

Разом з тим, як вбачається з відповіді № 287786 від 24.10.2023 року з Єдиного державного демографічного реєстру, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Вказане місце проживання ОСОБА_2 зазначено і в Індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю № 1462, яка заповнена 04.09.2023 року КЗ "ЧОЦ МСЕ ЧОР".

Крім того, згідно долученої до матеріалів справи копії довідки про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру від 23.08.2023 року, місцем проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є АДРЕСА_2 .

Заявник ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України та відповіддю № НОМЕР_1 від 24.10.2023 року з Єдиного державного демографічного реєстру.

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду.

Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа.

Дотриманням судами процесуальних норм інституту підсудності означає дотримання положення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно з вимогами ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Беручи до уваги наведене, оскільки ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 дана заява про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном, не підсудна Катеринопільському районному суду Черкаської області, тому матеріали справи слід передати до Жашківського районного суду Черкаської області для розгляду за підсудністю.

Керуючись ст.ст.31, 32, 260, 295, 354, 355 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном - передати до Жашківського районного суду Черкаської області (19200, м. Жашків, вул. Благовісна (Чапаєва), 8) для розгляду за підсудністю.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення, шляхом подачі апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якщо ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В.Лазаренко

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114409138
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —698/889/23

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні