Ухвала
від 25.10.2023 по справі 922/4489/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"25" жовтня 2023 р. м ХарківСправа № 922/4489/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Присяжнюка О.О.

Без виклику представників сторін.

розглянувши матеріали

Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод агропромислових технологій"(62364, Україна, Харківська обл., Дергачівський р-н, смт. Пересічне, вул. Нова, 16) до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОБЛИ-АГРО"(44842, Україна, с. Бобли, Турійський р-н, Волинська обл. вул. Центральна, 148) про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Завод агропромислових технологій" звернулось до Господарського суду Харківської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОБЛИ-АГРО", в якій просить суд:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВОБЛИ-АГРО» (код ЕДРПОУ 40978938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (код ЕДРПОУ 40272954) суму боргу в розмірі 617 350,00 грн. (шістсот сімнадцять тисяч триста п`ятдесят грн. 00 коп.).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВОБЛИ-АГРО» (код ЕДРПОУ 40978938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (код ЕДРПОУ 40272954) пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, від суми невиконаного зобов`язання за кожний день . прострочення в розмірі 296 226,03 грн. (двісті дев`яносто шість тисяч двісті двадцять шість грн. 03 коп.).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВОБЛИ-АГРО» (код ЕДРПОУ 40978938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (код ЕДРПОУ 40272954)) Інфляційні втрати в розмірі 75 175,08 грн. (сімдесят п`ять тисяч сто сімдесят п`ять грн. 08 коп.).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВОБЛИ-АГРО» (код ЕДРПОУ 40978938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (код ЕДРПОУ 40272954) 3 % річних в розмірі 28 669,06 грн. (двадцять вісім тисяч шістсот шістдесят дев`ять грн. 06 коп.).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВОБЛИ-АГРО» (код ЕДРПОУ 40978938) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД АГРОПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (код ЕДРПОУ 40272954) судовий збір та витрати на правову допомогу.

Розглянувши зазначену позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки, ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо змісту позовної заяви та документів, які додаються до позовної заяви, які не повністю дотримано позивачем.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Так, звернувшись до суду з відповідним позовом, позивач зазначив ціну позову 1 017 470,91 грн. та сплатив судовий збір, виходячи з такої суми.

Однак у прохальній частині заявлена до стягнення заборгованість за підрахунком суду становить1 017 420,17грн.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України - позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Згідно з п. 59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Тобто, при поданні позовної заяви має бути доданий фіскальний чек (накладна) відділення поштового зв`язку, як доказ прийняття до пересилання та опис вкладення з поіменним переліком всіх документів, що направляються учасникам справи за їх місцезнаходженням.

У наданій позивачем накладної Укрпошти не вбачається, які саме документи були направлені на адресу відповідача.

Таким чином, суд позбавлений можливості перевірити, які саме документи направлені відповідачу разом з позовною заявою чим порушено вимоги п. 1 ч. 1 ст. 164 та ч. 1 ст. 172 ГПК України, оскільки вказаними нормами передбачено направлення на адресу відповідача всіх без винятків додатків до позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України - в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За ч. 3-4 ст. 174 ГПК України - якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Суд звертає увагу позивача, що з 18.10.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Так, зокрема, відповідно до абз 1, 2 ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

З огляду на викладене, позивач, як юридична особа, що бере участь у господарському процесі, з 18.10.2023 зобов`язана мати електронний кабінет.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Вказане необхідно врахувати позивачу при усуненні недоліків, оскільки відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 174 ГПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Керуючись ст. 162, 164, 172, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Завод агропромислових технологій" до товариства з обмеженою відповідальністю "БОБЛИ-АГРО" залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків не пізніше десяти днів з дня вручення даної ухвали, а саме:

- визначити вірну ціну позову;

- надати обґрунтований розрахунок суми, що заявлена до стягнення з врахуванням вірної ціни позову;

- надати належні документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви в тій редакції, яка надійшла на адресу суду, і доданих до неї документів відповідно до комплектності документів, що надійшли на адресу суду (з урахуванням вимог ГПК України).

- зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами та зазначити про його наявність.

Господарський суд повідомляє, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом. (абз. 1 ч. 6, абз. 1, 2 ч. 8 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

СуддяО.О. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114419130
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/4489/23

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні