Рішення
від 06.11.2007 по справі 04/4889
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04/4889

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И    

             

"06" листопада 2007 р.                                                                 Справа №  04/4889

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого-судді Упир І.І., при секретарі –Голосінській Н.М.,  за участю представників сторін: від позивача –Ярмак Г.М. - представник за довіреністю, Ворона Л.В. –голова господарства, від  відповідача – Олексієнко В.А. -  представник за довіреністю, Клименко П.М. - директор   

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Фермерського господарства “Чорнявка” до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Нива” про  стягнення 8285 грн. 06 коп. заподіяної шкоди

                                                           ВСТАНОВИВ:

Позивач заявив позов про стягнення з відповідача 8285 грн. 06 коп. шкоди заподіяної йому відповідачем в результаті самовільного зайняття земельної ділянки, загальною площею 39,26 га, згідно договорів оренди землі.

          Представник позивача в засіданні суду позовні вимоги  підтримав з обставин  викладених в позовній заяві.

Відповідач, проти позову заперечує з мотивів, що за усною домовленістю позивачу взамін 39,26 га була надана земельна ділянка площею 42 га єдиним масивом. Крім того,  паї площею 39,26 га не виділені в натурі на місцевості тому відповідач вважає, що він мав право на користування цими земельними паями.

З матеріалів справи та пояснень представників сторін вбачається, що позивач 27.03.2007 року з 28 власниками земельних паїв уклав договори оренди загальною площею 39,26 га. Земельні ділянки (паї) належать фізичним особам на праві власності, що підтверджується державними актами на право власності на  земельну ділянку, які зареєстровані 19.12.2003 року в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею і розташовані в адмінмежах Черкаської сільської ради.

В березні –квітні 2007 року в період весняно-польових робіт відповідач здійснив обробіток та посів земельних ділянок, які по договорам оренди землі були передані позивачу.

В зв'язку з обробітком земельних ділянок ( паї) площею 39,26 га відповідачем, позивач не мав можливості використовувати цю землю. Відповідно до укладених договорів позивач зобов'язувався в строк до 20.12. кожного  наступного року за користування земельними паями сплачувати орендну плату.

В період червень - серпень 2007 року позивач здійснив розрахунки з 28 орендарями на загальну суму 8285 грн. 06 коп. що підтверджується розрахунком позивача та відомістю на видачу орендної плати за землю за 2007 рік.

Сплачена сума орендодавцем в розмірі 8285 грн. 06 коп.  є збитками для позивача.

Відповідно до ч.2 ст. 22 ЦК України збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права ( реальні збитки).

Згідно ст. 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власники земельних ділянок або землекористувач може вимагати усунення будь-який порушень його права на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування завданих збитків.

Відповідно до п. ”г”, ч.3 ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки  здійснюється шляхом –відшкодування заподіяних збитків.

Підставою відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, згідно п. ”б” ст.156 Земельного кодексу України є тимчасове зайняття сільськогосподарських угідь.

Набуття права на землю громадянами  та юридичними особами здійснюється  шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування ( п.2 ст. 116 Земельного кодексу України).

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, згідно п.2 ст. 124 ЗК України, здійснюються за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації ( ст.. 125 ЗК України).

Право на оренду земельних ділянок  у позивача виникло 27.03.2007 року з дня укладення договору і передачі земельних ділянок орендодавцями  позивачу згідно актів прийому-передачі земельних ділянок від 27.03.2007 року. 19.05.2007 року було здійснено державну реєстрацію договорів оренди землі і з цієї дати відповідно до ст.. 18 Закону України “Про оренду землі” договори оренди землі укладені з позивачем та громадянами власниками земельних ділянок ( паїв) , набрали чинності.

Таким чином, відповідно до чинного законодавства позивач є законним землекористувачем 39,26 га земельних ділянок ( паїв), що знаходяться в адмінмежах Чорнявської сільської ради, Черкаського району.

Заперечення відповідача проти позову з вищевикладених мотивів є помилковими і спростовуються матеріалами справи.

В засіданні суду  представники відповідача не довели і доказами не підтвердили  відповідно до ст..ст.. 124, 125,126 Земельного кодексу України право оренди 39,26 га земельних ділянок ( паїв).

Доводи представників відповідачів в засіданні суду про те, що земельні ділянки  ( паї) не виділені в натурі на місцевості, а тому він обґрунтовано використовував їх, не відповідають дійсності.

Відповідно до п. 1.12 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею ( в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі) затвердженої наказом Державного Комітету України по земельних ресурсах від 04.05.1999 року №42  зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.06.1999 року за № 354/354/3647, складання державного акта на право приватної власності на землю, право власності на землю або право постійного користування землею при передачі або наданні земельних ділянок громадянам, підприємствам, установам, організаціям та товариствам громадян  усіх видів проводиться після перенесення в натуру ( на місцевість) меж земельної ділянки та закріплення їх  довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженим в установленому порядку проекту відведення цієї ділянки.  

Робота зі складання державного акта на право власності на землю виконується в такій послідовності :

-          підготовчі роботи;

-          встановлення ( відновлення) в натурі ( на місцевості) меж земельної ділянки та меж обмежень на  використання земельної ділянки ;

-          складення кадастрового плану земельної ділянки ;

-          заповнення бланка державного акта ;

-          внесення відомостей щодо  складання та видачі державних актів на право власності на землю... (п.2-1 Інструкції)

Тому, довідку відділу земельних ресурсів у Черкаському районі, Черкаської  обласні від 01.11.2007 року № 1931/01-09 про те, що технічна документація, щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі ( по місцевості) згідно державних актів на право власності на земельну ділянку громадянам в адміністративних межах Чорнявської сільської ради не виготовлялась, суд не може прийняти як доказ, оскільки вона суперечить п.п. 1.12 , 2.1 вищевказаної інструкції.

Ствердження представників відповідача в засіданні суду про те, що за усною домовленістю позивачу за 39,26 га було надано взамін 42 га суд не може прийняти, оскільки, представники позивача заявили, що така домовленість не вступила в силу. Відповідач не надав письмову гарантію, що йому буде повернуто 39,26 га по закінченню сільськогосподарських робіт 2007 року.

Отже, відповідач всупереч нормам земельного законодавства безпідставно зайняв  земельні ділянки ( паї) загальною площею 39,26 га і використовував їх в господарській діяльності. Стаття 156 Земельного кодексу України передбачає відшкодування збитків власникам землі або землекористувачам заподіяних внаслідок зайняття сільськогосподарських угідь.

Реальні збитки позивача складаються з витрат на оплату орендної плати орендодавцям, що підтверджується розрахунком позивача та відомістю на виплату орендної плати. Сума цих витрат складає 8285 грн. 06 коп.

Майнова шкода завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правом фізичної особи , відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.( п. 1 ст. 1166 ЦК України).

Тому, враховуючи викладене суд вважає, що позовні вимоги в сумі 8285 грн. 06 коп. заподіяної шкоди підлягають до задоволення.

Витрати по держмиту в сумі 102 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., а також судові витрати - оплата послуг адвоката в сумі 2500 грн.  згідно ст. 49 ГПК України  покладаються на відповідача оскільки, послуги адвоката підтверджуються договором про надання юридичних послуг від 01.08.2007 року №20, видатковим касовим ордером від 01.08.2007 року та свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю №663 від 29.12.1994 року.

Керуючись ст. ст. 49,82 –85 ГПК України, суд -

                                                        В И Р І Ш И В :

      1.  Позов задовольнити повністю.

      2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Нива”, вул. Гагаріна, 2, с. Чорнявка, Черкаського району, Черкаської області, код 21352743 на користь Фермерського господарства “Чорнявка”, вул.. Березовська, 60, с.Чорняка, Черкаського району, Черкаської області , код 35011304 –8285 грн. 06 коп. заподіяної шкоди, 102 грн. витрат по держмиту, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та  2500 грн. витрат на послуги адвоката.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

Суддя                                                                                                  І.І.Упир                              

Рішення підписано  09.11.2007р.

Дата ухвалення рішення06.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1144332
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04/4889

Постанова від 03.06.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В.Л.

Ухвала від 23.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В.Л.

Ухвала від 22.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мостова Г.І.

Постанова від 05.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Мостова Г.І.

Рішення від 06.11.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Упир І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні