Ухвала
від 25.10.2023 по справі 398/4588/22
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/4588/22

провадження №: 2-р/398/3/23

УХВАЛА

Іменем України

"25" жовтня 2023 р. м. Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Подоляк Я.М.

за участю секретаря Буличової Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в м. Олександрія заяву ОСОБА_1 про роз`яснення виконання рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 16.05.2023 року у справі №398/4588/22, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про роз`яснення виконання рішення суду від 16.05.2023 шляхом постановлення ухвали про роз`яснення виконання рішення суду, де вказати платіжні реквізити позивача (стягувача) на які він повинен сплатити присуджені кошти.

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України, суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання.

Суд не вбачає необхідності для виклику учасників справи в судове засідання.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали, суд прийшов до висновку, що вона не підлягає задоволенню через наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 258 ЦПК України судовими рішеннями є: ухвали; рішення; постанови; судові накази.

Так, згідно ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

У п. 32 Висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів зазначено, що всі судові рішення повинні бути зрозумілими, викладеними чіткою і простою мовою це необхідна передумова розуміння рішення сторонами та громадськістю.

Верховний Суд України у постанові Пленуму «Про судове рішення у цивільній справі» від 18 грудня 2009 року також наголошує на тому, що ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким, викладеним у послідовності, встановленій ст. 265 ЦПК України, і обов`язково містити вступну, описову, мотивувальну та резолютивну частини. Разом з тим рішення не повинно містити зайвої деталізації, яка не має правового значення в даній справі, а також незрозумілих словосполучень, занадто довгих речень, через які викладення фактичних обставин важко сприймається.

Виходячи з цієї норми закону, роз`яснення рішення суду - це уточнення, більш чітке і зрозуміле викладення справжнього його змісту. Разом з тим рішення не повинно містити зайвої деталізації, яка не має правового значення в даній справі.

Отже, роз`яснення рішення - це більш повний, ясний, зрозумілий виклад тих фрагментів рішення, які здебільшого знаходяться у резолютивній частині та розуміння яких викликає труднощі, але не внесення змін у сутність рішення і не вирішення тих питань, що не були предметом судового розгляду.

Таким чином, роз`ясненню підлягає резолютивна частина рішення суду, якщо вона є незрозумілою і допускає варіанти її тлумачення.

Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Дане рішення відповідає вимогам процесуального закону, а саме ч.5 ст.265 ЦПК України, яка не вимагає від суду зазначення рахунку (ів) на які особа має сплатити присудженні кошти.

Враховуючи викладене вбачається, що чинне законодавство України не передбачає роз`яснення саме механізму виконання рішення суду, тому суд не вбачає підстав для такого роз`яснення.

Із врахуванням викладеного, суд приходить висновку, що резолютивна частина рішення, яку просив роз`яснити заявник, є чіткою і зрозумілою та не передбачає подвійного тлумачення, а обставини, що на думку заявника, стали підставою для подання вказаної заяви, не можуть слугувати підставою роз`яснення вказаного рішення суду, оскільки не відповідають правовій природі та призначенню статті 271 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 258-261, 271 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволені заяви ОСОБА_1 про роз`яснення виконання рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 16.05.2023 року у справі №398/4588/22 -відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом 15 днів з моменту її проголошення.

Суддя Я.М.Подоляк

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114435218
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —398/4588/22

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 22.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні