Ухвала
від 25.10.2023 по справі 910/6757/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"25" жовтня 2023 р. Справа№ 910/6757/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Агрикової О.В.

суддів: Козир Т.П.

Мальченко А.О.

секретар судового засідання Мельничук О.С.

від позивача - Щербаха Р.С.,

від відповідача - Савіна А.С.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера"

на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 (повний текст рішення складено 04.08.2023)

у справі № 910/6757/23 (суддя Зеленіна Н.І.)

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера"

до Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Акціонерне товариство "Херсонобленерго"

про стягнення 2 391 330,24 грн, -

В С Т А Н О В И В :

У 2021 році Товариство з обмеженою відповідальністю "Енера" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" про стягнення 2 391 330,24 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Не погодившись із прийнятим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю "Енера" звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити повністю. Одночансо з апеляційною скаргою скаржником заявлено клопотання про залучення в якості 3 особи без самостійних вимог Акціонерне товариство "Херсонобленерго".

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.08.2023 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Агрикова О.В., судді Козир Т.П., Мальченко А.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.09.2023 року відкладено вирішення питання щодо подальшого руху апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 та витребувано з Господарського суду міста Києва матеріали справи №910/6757/23.

11.09.2023 року через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів з Господарського суду міста Києва надійшли матеріали справи №910/6757/23.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.09.2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2023, розгляд справи призначено на 11.10.2023 р.

27.09.2023 року через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів від Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відповідача у справі, надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

05.10.2023 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів від Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відповідача у справі, надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Судове засідання, призначене на 11.10.2023 не відбулось у зв`язку з відрядження судді Козир Т.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2023 року розгляд справи призначено на 25.10.2023 р.

В судове засідання 25.10.2023 року з`явилися представники позивача та відповідача. Представник позивача надав колегії суддів пояснення, відповів на запитання суду, просив задовольнити клопотання про залучення в якості третьої особи без самостійних вимог Акціонерне товариство "Херсонобленерго". Представник відповідача надав колегії суддів пояснення, відповів на запитання суду, просив клопотання про залучення третьої особи залишити без задоволення.

Частинами 1-3 ст. 50 ГПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Враховуючи вищевикладене, а також, оскільки ставиться під сумнів можливість зняття показів засобів обліку оператором системи розподілу - Акціонерним товариством "Херсонобленерго" та передачі даних до електропостачальника (позивача у справі), у зв`язку з тим що територія Херсонської міської територіальної громади у період з 01.03.2022 по 11.11.2022 була тимчасово окупована російською федерацією, колегія суддів вважає, що доцільно буде залучити до розгляду справи Акціонерне товариство "Херсонобленерго" в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача

Згідно з ч. 11, ст. 270 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Отже, враховуючи задоволення клопотання про залучення третьої особи, з метою повного та всебічного вивчення матеріалів справи та забезпечення прав на участь своїх представників у засіданні господарського суду, відповідно до ст. 270 Господарського процесуального кодексу України дійшла до висновку про відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 234, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі на стороні позивача третю особу без самостійних вимог на предмет спору - Акціонерне товариство "Херсонобленерго" (73000, Херсонська обл., місто Херсон, ВУЛИЦЯ ПЕСТЕЛЯ, будинок 5, ЄДРПОУ 05396638).

2. Зобов`язати позивача у справі, Товариство з обмеженою відповідальністю "Енера" надати до суду докази направлення Акціонерному товариству "Херсонобленерго" копії позовної заяви з додатками та копії апеляційної скарги з додатками.

3. Відкласти розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Енера" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 року у справі №910/6757/23 на 06.12.2023 року. Судове засідання відбудеться в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon" о 10 год. 30 хв. за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1, літера А, Зал №10.

4. Відеоконференція буде проведена за допомогою системи "EasyCon" за веб-посиланням https://vkz.court.gov.ua. Особа, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду: представник Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" адвокат Савіна Алла Сергіївна (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

5. Попередити учасників справи, що відповідно до ч. 5 ст. 197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву, а також, що відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання за участі сторін поза межами приміщення суду, він зобов`язаний зайти та авторизуватися в Системі "EasyCon" за 10 хвилин до початку судового засідання.

6. Явку представників сторін у судове засідання визнати необов`язковою. Звернути увагу учасників справи на можливість розгляду апеляційної скарги за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами. Повідомити учасників справи, що заяви, клопотання і заперечення подаються до Північного апеляційного господарського суду в електронній формі з застосуванням електронного цифрового підпису на електрону адресу суду (inbox@anec.court.gov.ua) або за допомогою сервісів підсистеми «Електронний суд» (https://id.court.gov.ua/) або у письмовій формі через канцелярію суду.

7. Звернути увагу учасників справи, що відповідно до частин 6 та 7 статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя О.В. Агрикова

Судді Т.П. Козир

А.О. Мальченко

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114451275
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 391 330,24 грн

Судовий реєстр по справі —910/6757/23

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 07.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні