Рішення
від 30.10.2023 по справі 634/793/23
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 634/793/23

Провадження № 2/634/136/23

Категорія 76

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.10.2023 року

Сахновщинський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Зимовського О.С.,

за участю секретаря судового засідання Лісняк С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Сахновщина Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, -

встановив:

До Сахновщинського районного суду Харківської області звернулася з позовом представник позивача Ковток О.В. в інтересах ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення ОСОБА_1 з посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136-к від 31.07.2023 року «Про звільнення ОСОБА_1 » і наказ комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» від 31 липня 2023 року № 18-к «Про звільнення директора». Поновити ОСОБА_1 на посаді директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» з 31.07.2023 року. Стягнути з комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико- санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 01.08.2023 до дати розгляду справи судом включно виходячи з розрахунку середньоденної заробітної плати у розмірі 1683 грн. 29 коп. за кожен день вимушеного прогулу. Стягнути з Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області на користь ОСОБА_1 100000,00 грн. моральної шкоди. Стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати.

В обґрунтування позову посилається на те, що позивач ОСОБА_1 , рішенням Сахновщинської районної ради Харківської обалсті ІVIII сесії VII скликання від 25 листопада 2020 року була призначена на посаду директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської районної ради Харківської області», про що був виданий наказ № 114-к від 01.12.2020 року. 01 грудня 2020 року між позивачем та Сахновщинською районною радою було укладено Контракт б/н, як особливий вид трудового договору, строком на п`ять років з 01 грудня 2020 року до 30 листопада 2025 року. 24 грудня 2020 року між позивачем та Сахновщинською селищною радою Красноградського району Харківської області було укладено додаткову угоду до контракту, відповідно до якої було змінено засновника комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської районної ради Харківської області», яким з 24.12.2020 року зазначалася Сахновщинька селищна рада Красноградського району Харківської області, і відповідно змінено назву підприємства на комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

31 липня 2023 року комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» видано Наказ № 18-к про звільнення з 31 липня 2023 року позивача з посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико- санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», згідно з п. 8 ст. 36 КЗпП України.

Підставою для видання наказу від 31 липня 2023 року № 18-к зазначено розпорядження Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 31.07.2023 року № 136-к.

31 липня 2023 року Сахновщинькою селищною радою Красноградського району Харківської області видано розпорядження № 136-к від 31.07.2023 року про дострокове звільнення з 31 липня 2023 року ОСОБА_1 з посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» згідно з п. 8 ст. 36 КЗпП України; наказано комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» здійснити повний розрахунок з ОСОБА_1 відповідно до вимог чинного законодавства України.

Позивач ОСОБА_1 вважає, що її було незаконно звільнено з займаної посади в наступних підстав.

Так, в наказі про звільнення ОСОБА_1 від 31 липня 2023 року № 18-к зазначено про звільнення позивача з посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» з 31 липня 2023 року відповідно до пункту 8 статті 36 КЗпП України.

Разом з тим, у даному наказі відсутні конкретні дані про порушення позивачем умов контракту з посиланням на конкретні пункти. Так, у якості підстави для видання оскаржуваного наказу зазначено розпорядження Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області № 136-к від 31.07.2023р., яке в свою чергу теж не містить конкретних даних про порушення позивачем умов контракту з посиланням на конкретні пункти.

Згідно копіядоповідної запискикеруючої справами(секретаря)виконавчого комітетуСахновщинської селищноїради вбачається,що неюодноособово булопроведено внутрішній контроль щодо діяльності комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

У цій доповідній записці зазначено перелік питань, які були досліджені під час проведення внутрішнього контролю та посилання на те, що внутрішній контроль проведено на підставі розпорядження селищного голови від 28.07.2021 року № 161 «Про затвердження Інтрукції з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді» та розпорядження від 24 травия 2023 року № 51-о/д «Про створення постійно діючої групи для проведення внутрішнього контролю в бюджетних установах та комунальних підприємствах».

Разом з тим є незрозумілим на підставі якого наказу (рішення, розпорядження) Сахновщинської селищної ради Красноградського, району Харківської області був проведений цей захід (адже такий наказ (рішення, розпорядження), обов`язково мав би містити найменування суб`єкта господарювання, щодо якого буде здійснюватися захід, та предмет перевірки).

Таким чином, перевірка діяльності комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», що була проведена безпідставно та здійснена з грубими порушеннями норм чинного законодавства.

Відповідно дост.7Закону України«Про основнізасади державногонагляду (контролю)у сферігосподарської діяльності»за результатамиздійснення плановогоабо позаплановогозаходу посадоваособа органудержавного нагляду(контролю)складає акт, який повиненмістити таківідомості:дату складенняакта;тип заходу(плановийабо позаплановий);форма заходу(перевірка,ревізія,обстеження,огляд тощо);предмет державногонагляду (контролю)та інше.Позивач зазначає,що зарезультатами незаконноїперевірки діяльностікомунального некомерційногопідприємства «Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської області»,що булапроведена керуючоюсправами (секретаря)виконавчого комітетуСахновщинської селищноїради,жодних актівта іншихдокументів (окрімдоповідної записки)складено небуло.Лише черезтри тижні,а саме22.06.2023року виконавчий комітет Сахновщинської селищної ради прийняв рішення № 111, у якому в п.7 було зазначено: «Постійно діючій робочій групі, створеній розпорядженням селищного голови від 24.05.2023 року № 51-о/д провести внутрішній контроль діяльності КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» та МПТБ на протязі червня-липня 2023 року; результати внутрішнього контролю заслухати на засіданні виконавчого комітету в липні 2023 року». І знову у вказаному розпорядчому документі не було вказано ані предмет перевірки, ані перелік питань, що підлягають з`ясуванню, а за її результатами знову ж таки не складено жодних актів та інших документів, передбачених законодавством окрім доповідної записки від 03.07.2023 року, яка в свою чергу не може підміняти собою акт за результатами проведення перевірки.

Відповідно до пунктів 16, 17 постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 року № 203 «Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у державній власності» контракт з керівником підприємства може бути розірваний на підставах, установлених чинним законодавством, а також передбачених у контракті. При цьому розірвання контракту з ініціативи органу управління майном або керівника підприємства повинно провадитися з урахуванням гарантій, установлених чинним законодавством. При розірванні контракту з підстав, установлених у контракті, але не передбачених чинним законодавством, звільнення провадиться на підставі пункту 8 частини 1 статті 36 КЗпП України, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці керівника підприємства.

Пунктами 21, 22 Розділу IV Положення про порядок укладання контрактів при прийнятгі (найманні) на роботу працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року №170, установлено, що у разі розірвання контракту з ініціативи роботодавця з підстав, установлених у контракті, але не передбачених чинним законодавством, звільнення проводиться за пунктом 8 частини першої статті 36 КЗпП України, з урахуванням гарантій, встановлених чинним законодавством і контрактом. У разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов`язань, передбачених у контракті, його може бути достроково розірвано з попередженням відповідної сторони за два тижні, чого небуло зроблено.

Рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області № 162 від 27 липня 2023 року, на яке посилається селищний голова у вказаному вище розпорядженні, містить рекомендацію Сахновщинському селищному голові розірвати контракт з директором КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» на підставі п.п.2 п.9 Контракту укладеного з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради- Красноградського району Харківської області».

Разом з тим у рішенні виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області № 162 від 27 липня 2023 року, та розпорядженні Сахновщинського селищного голови Суєцького № 136-к від 31.07.2023 року не міститься інформації, які саме норми чинного законодавства та умови контракту порушив позивач.

Доповідна записка від робочої групи по проведенню внутрішнього контролю від 03.07.2023 року по суті дублює доповідну записку секретаря виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 01.06.2023 року та містить перелік висновків та пропозицій. За деякими питаннями встановлено строк для усунення порушень до жовтня 2023 року.

Разом з тим, не зважаючи на встановлений строк, 31 липня 2023 року виконавчий комітет Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області прийняв рішення з рекомендацією розірвати, контракт з позивачем, не дотримуючись сплину строків, встановлених для усунення порушень.

Також позивач вважає, що Сахновщинська селищна рада Красноградського району Харківської області має сплатити їй середній заробіток за весь час вимушеного прогулу, тобто за період з 01.08.2023 року і до дати розгляду справи судом включно, згідно вимог ч. 2 ст. 235 КЗпП України. Позивач перед звільненням протягом останніх двох календарних місяців працювала, а тому для обчислення середньомісячної заробітної плати необхідно виходити із отриманих нею виплат за попередні місяці травень та червень 2023 року. Відповідно до копії довідки від 25.07.2023 №175 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» розмір заробітної плати позивача в травні 2023 року склав - 53 196,34 грн., а в червні 2023 року - 20 868,82 грн. Отже, середньоденна заробітна плата позивача ОСОБА_1 на посаді директора обрахована за період травень-червень 2023 року, з врахуванням 44 фактично відпрацьованих робочих днів у вказаному періоді становить 1683 грн. 29 коп. (74065,16 грн. 44 коп).

Крім того, внаслідок незаконного звільнення позивач ОСОБА_1 зазнала моральних страждань та негативних переживань через приниження її честі, гідності, престижу та ділової репутації, як керівника, було порушено її нормальні життєві зв`язки, що обумовлено неможливістю продовжувати активне громадське життя. Тому позивач вважає, що відповідач Сахновщинська селищна рада Красноградського району має відшкодувати їй завдану моральну шкоду в розмірі 100000 грн.

Ухвалою Сахновщинського районного суду Харківської області від 25.08.2023 року позовну заяву залишено без руху та встановлено строк для виправлення недоліків.

Представник позивача подала 01.09.2023 року до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви, яка прийнята судом.

Ухвалою Сахновщинського районного суду Харківської області від 01.09.2023 року

відкрито провадження у справі та призначене судове засідання на 26.09.23 року.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не зявилась її представник ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просила їх задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві

Представник відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Проневвич А.В. у судовому засіданні з заявленими вимогами не погодилася, проти задоволення позову заперечувала. Представником відповідача Селищним головою Суєцьким В.В. до суду подано відзив на позовну заяву у якому зазначено, що доводи позивача викладені у позовній заяві є необґрунтованими та мають бути відхилені. Так 24 грудня 2020 року Сахновщинської селищною радою Красноградського району Харківської області було укладено Додаткову угоду № 1 про зміну відомостей, а саме: «місцезнаходження сторін та інші відомості» в частині відомості про засновника та в частині відомості про підприємство де Засновником є Сахновщинська селищна рада Красноградського району Харківської області. Відповідно до п. 1.4. Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» Засновником (Власником) Підприємства є Сахновщинська селищна рада.

За умовами контракту ОСОБА_1 зобов`язувався безпосередньо і через адміністрацію підприємства здійснювати поточне управління (керівництво) підприємством з метою забезпечення виконання його статутних завдань, надання належної, якісної та кваліфікованої медичної допомоги, ефективної діяльності підприємства, раціонального використання і збереження закріпленого за підприємством майна.

Підпунктом 1 пункту «а»ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»встановлено, що до відання виконавчих органів селищних рад, а саме до власних повноважень належать: управління закладами освіти, охорони здоров`я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Згідно пп.5.3.3п.5.3Статуту джереламиформування майната коштівПідприємства єкошти місцевогобюджету.

30 березня 2023 року Сахновщинською селищною радою Красноградського району Харківської області було прийнято рішення № 2210- VІІІ ХХІХ сесії VІ скликання « Про затвердження програми розвитку первинної медико - санітарної допомоги на засадах сімейної медицини Сахновщинській селищній раді Красноградського району на 2023 2026 роки» в якій затверджено перелік заходів Програми, одним з переліків є видатки на оплату праці з нарахуваннями в сумі 2650 тис. грн. Варто відзначити, що так як позивач отримує фінансування з місцевого бюджету, і є розпорядником нижчого рівня бюджетних коштів, то при здійсненні внутрішнього контролю в даному випадку відповідач повинен був керуватися ч. 3 ст. 26 Бюджетного кодексу України. Натомість позивачка посилається в позовній заяві на доцільність застосування ч. 2 ст. 26 Бюджетного кодексу України, що є хибним твердженням.

Законодавством України чітко визначені вимоги для розпорядників бюджетних коштів щодо забезпечення функціонування системи внутрішнього контролю. Зокрема, нормами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме п. 4.13 ст. 42 визначено, що сільський, селищний, міський голова є розпорядником бюджетних коштів. Відповідно до вимог ст. 26 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів в особі їхніх керівників організовують внутрішній контроль і внутрішній аудит та забезпечують їхнє здійснення у своїх установах і на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління таких розпорядників бюджетних коштів яким є Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

Позивач стверджує, що проведений внутрішній контроль був здійснений одноособово керуючим справами (секретарем) виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області С.В. Сіренко, що не відповідає дійсності так як вказаний внутрішній контроль був проведений постійно діючою робочою групою для проведення внутрішнього контролю в бюджетних установах та комунальних підприємствах котра була створена розпорядженням від 24.05.2023 року № 51-о/д, що підтверджується Доповідною запискою робочої групи по проведенню внутрішнього контролю від 03.07.2023 року. Відповідно до основних засад здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року № 1062, наказу Міністерства фінансів України від 14 вересня 2012 року № 995 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів у своїх закладах та у підвідомчих бюджетних установах» (зі змінами та доповненнями) та з метою забезпечення дотримання законності та ефективності використання бюджетних коштів, досягнення результатів відповідно до завдань, планів і вимог щодо діяльності установ, підприємств та організацій розпорядженням селищного голови від 28 липня 2021 року № 161 затверджена Інструкція з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді.

Згідно розпорядженняселищного головивід 28.07.2021року №161«Про затвердженняІнструкції зорганізації внутрішньогоконтролю вСахновщинській селищнійраді» тарозпорядження від24 травня 2023 року №51-о/д «Про створення постійно діючої робочої групи для проведення внутрішнього контролю в бюджетних установах та комунальних підприємствах» проведений внутрішній контроль щодо діяльності комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

Інструкція з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді (далі Інструкція) розроблена для використання під час організації, забезпечення здійснення та врегулювання організаційно-правових засад внутрішнього контролю в структурі виконавчих органів та апараті селищної ради, її виконавчого комітету, підприємств, установ та організацій комунальної власності Сахновщинської селищної ради (далі суб`єкти внутрішнього контролю).

При проведенні внутрішнього контролю позивач мав керуватися Інструкцією з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді від 28.07.2021 року котра затверджена розпорядженням селищного голови № 161. Дана Інструкція міститься у вільному доступі на офіційному сайті Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області. З цього слідує висновок про хибність твердження позивачки про необхідність дотримання норм Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» відповідачем при здійсненні внутрішнього контролю.

У відповідності до Інструкції з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді від 28.07.2021 року, а саме п. 6.3 слідує, що за результатами проведення моніторингу здійснюється інформування керівництва щодо результатів діяльності суб`єкта внутрішнього контролю, недоліків у системі внутрішнього контролю та/або окремих його елементів.

Рекомендований мінімальний перелік питань, що мають бути врегульовані у внутрішніх актах ради та її виконавчих органів щодо внутрішнього контролю та рекомендований перелік документів до опису внутрішнього середовища міститься в зазначеній Інструкції з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді, а саме в Додатку № 3.

В Інструкції з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді не передбачено обов`язку щодо попередження про проведення внутрішнього контролю.

В період перевірки в Комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» зауважень щодо не правомірності її проведення до Сахновщинської селищної ради Красноградського району не надходило.

Так, відповідно до Доповідної записки від 03.07.2023 року робочою групою по проведенню внутрішнього контролю було виявлено порушення вимог п. 7.5.9 Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» який затверджений рішенням ІІ сесії VIII скликання Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 24 грудня 2020 року № 27-VIII де зазначено: «Директор подає в установленому порядку Засновнику квартальну, річну, фінансову та іншу звітність Підприємства, зокрема щорічно до 01 лютого надає Засновнику бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів, за запитом Засновника надаєзвіт про оренду майна, а такожінформацію про наявність вільнихплощ, придатних для надання в оренду» директором підприємства не було забезпечено на протязі 2021-2023 років подання вищезазначеної звітності. З цього приводу позивачка в листі від 15.06.2023 року № 139 стверджує, що з моменту створення Центру порядок подання Засновнику звітності не був розроблений селищною радою, через що вищезазначена звітність не надавалась. Дане твердження є хибним, оскільки Порядок подання фінансової звітності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. № 419, а саме п. 2 встановлено , що фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики, й саме ним позивачка повинна була керуватися при поданні вищезазначеної звітності.

Також, встановлено порушення наказу Мінекономіки від 08.06.2021№ 40 «Про затвердження Примірного положення про уповноважену особу», Закону України «Про публічні закупівлі» та відсутній наказ про призначення уповноваженої особи, відповідальної за організацію та проведення закупівель.

В порушення ПКМУ від 04.02.2016 року №332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп`ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» позивачем проведена закупівля по ДК 021:2015:39130000-2: Офісні меблі (Крісло офісне) в кількості 1 шт. на суму 21476,00 грн. (договір заключений із ФОП ОСОБА_3 ). Згідно вищезазначеної Постанови гранична величина на придбання офісного крісла складає 2500,00 грн. Також мають місце неефективного використання коштів, а саме: закупівля за ДК 021:2015:35820000-8: Допоміжне екіпірування (ідентифікатор закупівлі UA-2023-03-09-000756-a) на загальну суму 13260,00 грн., (договір з ФОП ОСОБА_4 ), (Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2023-03-09-000756-) а саме: настільний декор тризубу з додаванням моху 24/15/4 см - 1990 грн; дерев`яна карта України з додаванням моху 1/0.65м 6000 грн; годинник зі зрізом дерева та додаванням моху, діаметр 50 см 3320 грн; дерев`яна коробка-органайзер для годинника до 50 см 550 грн; органайзер з міні-деревом та мохом 22/6/30 см 1400 грн; закупівля за ДК 021:2015:03120000-8: продукція рослинництва (Квіти зрізані тюльпан) на суму 6000 грн.

Згідно п.п. 11 п. 6 Контракту, Директор підприємства зобов`язаний забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель.

Також, відповідно до ч. 2 ст. 30Закону України "Про оплату праці" роботодавець зобов`язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

В порушення вище зазначених нормативних актів в комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» при виплаті заробітної плати за першу половину місяця табеля використання робочого часу не ведуться.

В результаті проведення внутрішнього контролю також було виявлено, що в порушення наказу Державного комітету статистики України від 05.12.2008 N 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» на підприємстві відсутні особові рахунки працівників по заробітній платі за 2022 рік по таким категоріям, як керівництво, лікарі ЗПСМ, молодші медсестри, працівники бухгалтерії, обслуговуючий персонал, як в електронному вигляді так і на паперовому. За 2021 рік особові рахунки працівників в паперовому вигляді взагалі відсутні. В 2023 році особові рахунки ні в електронному , ні в паперовому варіанті не ведуться.

Згідно наказу Міністерства юстиції від 12.04.2012 № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів» термін зберігання особових рахунків працівників по заробітній платі складає 75 років з обов`язковим внесенням їх до щорічних описів справ з кадрових питань (особового складу), які підприємством не складалисяз часу його заснування (з 01.08.2013 року).

На дату проведення внутрішнього контролю 28.06.2023 року на підприємстві відсутні накази про відрядження. З пояснень працівників комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» встановлено, що 28.06.2023 року директор підприємства перебувала у відряджені в м. Харків, але наказ на відрядження відсутній.

В порушення п.п.11 п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 року №859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднань державних підприємств», де зазначено,що розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров`я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків, директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області не внесені зміни до аб.3 п.15 Контракту. (В абз. 3 п. 15 Контракту зазначено, щозаробітна плата Директору нараховується в межах фонду оплати праці виходячи з посадового окладу в кратності до 6 посадових окладів(ставок) працівника основної професії і фактично відпрацьованого часу).

Відповідно до листа директора комунального некомерційногопідприємства «Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської області»№ 08.09.2023року №231зазначено,що з місцевого бюджету на видатки заробітної плати за січень серпень 2023 року всього надійшло 1515533,00 грн., в тому числі на оплату праці 1242242,00грн., на нарахування на оплату праці 273291,00грн.

Тобто, Сахновщинська селищна рада Красноградського району Харківської області має повноваження щодо встановлення за розпорядженням селищного голови щомісячної (чи іншої) премії, так як існує фінансування підприємства з місцевого бюджету в даному випадку КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

Відповідно до наказів про преміювання директор підприємства було премійована в березні 2022 року в розмірі 300% ( копії наказів № 26/1 від 30.03.2022 року, № 32/1 від 29.06.2022 року, № 43/2 від 28.09.2022 року, № 59 від 26.12.2022 року ), , преміювання в розмірі трьох посадових окладів директора підприємства Рудакову О.М. наказ № 21 від 27.03.2023 року.

При підписані зазначених наказів директор Рудакова О.М. не врахувала положення Закону України «Про запобігання корупції», в разі якщо керівник уповноважений самостійно призначати собі стимулюючі виплати, у нього виникає конфлікт інтересів.

Оскільки особа не може об`єктивно оцінити власну роботу, при внесенні пропозицій щодо розміру премії чи надбавки для себе між її приватним інтересом, що полягає у бажанні отримати стимулюючу виплату у вищому розмірі, та службовим повноваженням виникає суперечність, яка впливає на її об`єктивність при вчиненні зазначених дій, що є реальним конфліктом інтересів.

Для того, щоби його врегулювати потрібно дотримуватися правил врегулювання конфлікту інтересів, викладених у Законі «Про запобігання корупції» таМетодичних рекомендаціях, затверджених наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 21.10.2022 року №13.

Також при аналізі заробітної плати за період 2022 - червень 2023 року встановлено, що премія за підсумками роботи за місяць нараховувалася одним і тим самим працівникам

На підприємстві порушено вимоги ПКМУ №1040 від 26.11.2008 року «Про затвердження Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації» відповідно до зазначеної постанови юридична служба органу виконавчої влади відповідно до покладених на неї завдань: «проводить юридичну експертизу проектів актів та інших документів, підготовлених структурними підрозділами підприємства, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів або осіб, що їх заміщують. У разі виявлення невідповідності проекту акта чи іншого документа вимогам законодавства подає заінтересованому структурному підрозділу вмотивовані пропозиції щодо приведення його у відповідність із законодавством;». До штату КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» введена посада юрисконсульта та зазначена посада не є вакантною, однак на наданих копіях наказів на преміювання за період 2022 року - червень 2023 рік не проставлено жодної віз юрисконсульта підприємства та працівники підприємства з більшістю наказів про преміювання не ознайомлені.

Згідно ч. 6 ст. 59 Закону Україну «Про місцеве самоврядування в Україні» - виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області № 162 від 27.07.2023 року «Про проведення внутрішнього контролю» беручи до уваги інформацію робочої групи щодо проведення внутрішнього контролю в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» роботу директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олени Рудакової визнано незадовільною та рекомендовано Сахновщинському селищному голові розірвати контракт з позивачкою на підставі пп. 2 п. 9 Контракту укладеного з позивачкою.

Згідно п.п. 2 п. 9 укладеного з позивачкою Контракту від 01.12.2020 року засновник може звільнити Директора з посади у разі закінчення контракту, достроково за ініціативою Директора, а також у випадку порушень Директором законодавства та умов контракту.

Щодо твердження позивачки про те, що в наказі Комунального некомерційного підприємств «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» від 31.08.2023 року № 18 відсутні конкретні дані про порушення позивачем умов контракту з посиланням на конкретні пункти слід зазначити, що таке твердження хибне, так як чинним законодавством України не передбачена така вимога.

Відповідно до п.13Постанови Пленуму ВСУ № 9 від 06.11.1992 р. «Про практику розгляду судами трудових спорів», вирішуючи позови про поновлення на роботі, осіб, звільнених за п.8ст.36 КЗпП, суди повинні мати на увазі, що на підставі цієї норми припиняється трудовий договір при наявності умов, визначених сторонами в контракті для його розірвання.

27.06.2023 року позивачку розпорядженням Сахновщинського селищного голови № 107-к було притягнуто до дисциплінарної відповідальності шляхом оголошення догани. Наведені вище факти дали підставу припинення трудового договору визначено ст. 36 КЗпП України.

За п. 8 ст. 36 КЗпП України підстави, передбачені контрактом, є самостійною підставою припинення трудового договору (постанова Верховного суду України від 22 лютого 2017 року по справі N 6-86цс17).

Позивачка стверджує, що у разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов`язань, передбачених у контракті, її може бути достроково розірвано з попередженням за два тижні. З даного приводу слід зазначити, що Законом не передбачено обов`язку роботодавця попереджати за два тижні керівника державного підприємства у разі дострокового розірвання з ним контракту за пунктом 8 статті 36 КЗпП України. Таке попередження може мати місце за умовами, якщо сторони передбачили відповідну умову в контракті. До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду, розглядаючи справу № 701/1088/17-ц.

Щодо стягнення моральної шкоди представник відповідача зазначає, що додані позивачем документи не містять жодних доказів моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків, що вимагають від позивача додаткових зусиль для організації свого життя, та згідно ст. 237-1 КЗпП України є підставою для відшкодування моральної шкоди, тобто наявність завданої моральної шкоди позивачу, яка полягала у приниженні честі, гідності та ділової репутації, чим порушився його звичайний життєвий уклад не встановлено.

А тому представник відповідача вважає розмір моральної шкоди в 100000 грн необґрунтованим, неспівмірним та таким, що направлений виключного на задоволення бажання позивача несправедливо збагатитися.

Також відповідач вважає, що подальше перебування на посаді позивача є неможливим та таким, що негативно позначається на діяльності КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

З урахуванням вищевикладеного, вважаємо, що відповідач - Сахновщинська селищна рада Красноградського району Харківської області, при прийнятті оскаржуваного розпорядження, яким звільнено позивача, із посади директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбаченийдіючим законодавством України, відтак відсутні підстави для задоволення позовних вимог.

В судовому засіданні представник відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області Харченко Г.В. заперечував проти задоволення позову у зв`язку з його безпідставністю.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши надані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно копії рішення сесії Сахновщинської районної ради LVIII сесії VII скликання від 25.11.2020 року «Про директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" ОСОБА_1 призначено на посаду директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" з 01 грудня 2020 року. (а.с.8)

Відповідно до копіі наказу КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" від 01.12.2020р. № 114-к «Про призначення на посаду» ОСОБА_1 призначено на посаду директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" з 01 грудня 2020 року. (а.с.9)

Згідно копії трудової книжки ОСОБА_1 від 02.04.2007 року серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 01 грудня 2020 року призначено на позаду директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області", 31.07.2023 року звільнено з вказаної позади у звязку з достроковим розірванням контракту на підставі п.8 ст.36 КЗпП України. (а.с. 18-21)

Відповідно до копії довідки КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" про доходи від 25.07.2023 року № 175 ОСОБА_1 нараховано заробітну плату за січень - червень 2023 року в розмірі 290065,16 грн. (а.с. 22)

Згідно копії розпорядження Сахновщинського селищного голови від 24.05.2023 року №51-щ/д селищним головою зобов`язано створити постійно діючу групу для проведення внутрішнього контролю в бюджетних установах та комунальних підприємствах в складі : голова ОСОБА_5 ; члени ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 (а.с.23)

Відповідно до копії доповідної записки керуючої справами (секретаря) виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради С.Сіренко від 01.06.2023 року вх.№ 735-в проведений внутрішній контроль щодо діяльності КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області", за результатами якого було вказано на недоліки, надані необхідні консультації. (а.с. 24-260)

Згідно копії рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградськоґо району Харківської області від 22.06.2023 року № 111 «Про охоплення медичними послугами жителів сільської місцевості та заходи щодо їх поліпшення» визнано роботу директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" ОСОБА_1 незадовільною по забезпеченню медичноми кадрами працівників МПТБ. Керівництву селищної ради притягнути до дисциплінарної відповідальності ОСОБА_1 , встановлено термін до 3 місяців для виправлення недоліків у роботі. (а.с.27)

Відповідно до копії листа медичного директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" від 15.06.2023 року № 139 повідомлено Сахновщинського селищного голову щодо усунення недоліків, зазначених у доповідній записці від 01.06.2023 року. (а.с. 28).

Згідно копії розпорядження Сахновщинського селищного голови від 27.06.2023 року №107-к притягнуто до дисциплінарного стягнення ОСОБА_1 оголошено догану. (а.с. 29)

Відповідно до копії листа від 27.06.2023 року № 154 директор КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" просить Сахновщинського селищного голову надати рекомендації та уточненення по суті рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 22.06.2023 року № 111 «Про охоплення медичними послугами жителів сільської місцевості та заходи щодо їх поліпшення». (а.с. 30)

Згідно копії листа від 27.06.2023 року № 152 директор КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" просить директора Комунального закладу охорони здоров`я «Красноградський медичний фаховий коледж» за можливості рекомендувати випускникам коледжу працевлаштування на території Сахновщинської територіальної громади. (а.с. 31)

Відповідно до копії листа від 27.06.2023 року № 150 директор КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" просить директора Департаменту охорони здоров`я, у разі звернень молодих спеціалістів з медичною освітою, звертатися до КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" для подальшого працевлаштування. (а.с. 32).

Згідно копії листа від 27.06.2023 року № 154 директор КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" зверталася повторно до Сахновщинського селищного голови щодо надання рекомендацій та уточнень по суті рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 22.06.2023р. № 111 «Про охоплення медичними послугами жителів сільської місцевості та заходи щодо їх поліпшення» у зв`язку з неотриманням відповіді на попередній запит. (а.с. 33).

Відповідно до копії доповідної записки робочої групи по проведенню внутрішнього контролю від 03.07.2023 року виявлено численні порушення законодавства у фінансово-господарській діяльності КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" як з боку директора так із боку працівників бухгалтерії а саме: п. 7.5.9 Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» яким передбачено, що Директор подає в установленому порядку Засновникуквартальну, річну, фінансову та іншу звітність Підприємства, зокремащорічно до 01 лютого надає Засновнику бухгалтерську та статистичнузвітність, інформацію про рух основнихзасобів, за запитом Засновника надаєзвіт про оренду майна, а такожінформацію про наявність вільнихплощ, придатних для надання в оренду» позивачем не було забезпечено на протязі 2021-2023 років подання вищезазначеної звітності. В порушення наказу Мінекономіки від 08.06.2021 № 40 «Про затвердження Примірного положення про уповноважену особу», Закону України «Про публічні закупівлі» відсутній наказ про призначення уповноваженої особи, відповідальної за організацію та проведення закупівель. В порушення ПКМУ від 04.02.2016 року №332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп`ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» позивачем проведена закупівля Офісні меблі (Крісло офісне) в кількості 1 шт. на суму 21476,00 грн., згідно вищезазначеної Постанови гранична величина на придбання офісного крісла складає 2500,00 грн. Також мають місце неефективного використання коштів на загальну суму 13260,00 грн., що є порушенням п.п. 11 п. 6 Контракту, згідно якого Директор підприємства зобов`язаний забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Також, відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону України "Про оплату праці" роботодавець зобов`язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку. В порушення вище зазначених нормативних актів в комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» при виплаті заробітної плати за першу половину місяця табеля використання робочого часу не ведуться. В порушення наказу Державного комітету статистики України від 05.12.2008 N 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» на підприємстві відсутні особові рахунки працівників по заробітній платі за 2022 рік по таким категоріям, як керівництво, лікарі ЗПСМ, молодші медсестри, працівники бухгалтерії, обслуговуючий персонал, як в електронному вигляді так і на паперовому. За 2021 рік особові рахунки працівників в паперовому вигляді взагалі відсутні. В 2023 році особові рахунки ні в електронному, ні в паперовому варіанті не ведуться. В порушення вимог наказу Міністерства юстиції від 12.04.2012 року № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів» термін зберігання особових рахунків працівників по заробітній платі складає 75 років з обов`язковим внесенням їх до щорічних описів справ з кадрових питань (особового складу), які підприємством не складалисяз часу його заснування (з 01.08.2013 року). В порушення п.п.11 п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 року №859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднань державних підприємств», де зазначено,що розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров`я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків, директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області не внесені зміни до аб.3 п.15 Контракту. (В абз. 3 п. 15 Контракту зазначено, що заробітна плата Директору нараховується в межах фонду оплати праці виходячи з посадового окладу в кратності до 6 посадових окладів(ставок) працівника основної професії і фактично відпрацьованого часу).

Також в довідці зазначено, що відповідно до наказів про преміювання директор підприємства було премійована в березні 2022 року в розмірі 300% ( копії наказів № 26/1 від 30.03.2022 року, № 32/1 від 29.06.2022 року, № 43/2 від 28.09.2022 року, № 59 від 26.12.2022 року ), преміювання в розмірі трьох посадових окладів директора підприємства Рудакову О.М. наказ № 21 від 27.03.2023 року. При підписані зазначених наказів директор Рудакова О.М. не врахувала положення Закону України «Про запобігання корупції», в разі якщо керівник уповноважений самостійно призначати собі стимулюючі виплати, у нього виникає конфлікт інтересів.

При аналізі заробітної плати за період 2022- червень 2023 року встановлено, що премія за підсумками роботи за місяць нараховувалася одним і тим самим працівникам.

На підприємстві порушено вимоги ПКМУ №1040 від 26.11.2008 року «Про затвердження Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації» відповідно до зазначеної постанови юридична служба органу виконавчої влади відповідно до покладених на неї завдань: «проводить юридичну експертизу проектів актів та інших документів, підготовлених структурними підрозділами підприємства, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів або осіб, що їх заміщують. У разі виявлення невідповідності проекту акта чи іншого документа вимогам законодавства подає заінтересованому структурному підрозділу вмотивовані пропозиції щодо приведення його у відповідність із законодавством;». До штату КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» введена посада юрисконсульта та зазначена посада не є вакантною, однак на наданих копіях наказів на преміювання за період 2022 року - червень 2023 рік не проставлено жодної віз юрисконсульта підприємства та працівники підприємства з більшістю наказів про преміювання не ознайомлені (а.с. 34-46)

Згідно копіїрішення виконавчогокомітету Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської областівід 27липня 2023року №162 визнанонезадовільною роботудиректора КНП"Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської області" ОСОБА_1 у зв`язкуз допущениминедоліками вроботі,а саме:

- порушення Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»;

- порушення Котракту укладеного з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»;

- порушення дотримання правил та порядку здійснення документообігу, порядку формування, контролю виконання та зберігання документів, що утворюються в діяльності підприємства - Інструкції з організації діловодства та архівного зберігання документів, Порядку організації та здійснення контролю за виконанням документів, Номенклатури справ, погодження з уповноваженими установами документів з діловодства;

- порушення Порядку здійснення закупівель;

- порушення ведення бухгалтерського обліку;

- порушення Порядку нарахування заробітної плати;

- неефективним використанням бюджетних коштів.

Рекомендовано Сахновщинському селищному голові розірвати контракт з директором на підставіп.п.2п.9Контракту укладеногоз директоромкомунального некомерційногопідприємства «Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської області».(а.с. 47).

Відповідно до копії розпорядження Сахновщинського селищного голови від 31.07.2023 року № 136-к вирішено достроково, 31.07.2023 року, розірвати контракт з директором КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" ОСОБА_1 та звільнити зпосади директоракомунального некомерційногопідприємства «Центрпервинної медико-санітарної допомогиСахновщинської селищноїради Красноградськогорайону Харківськоїобласті» 31липня 2023року напідставі пункту8статті 36КЗпП України(а.с.48)

Згідно копії наказу комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» від 31 липня 2023 року № 18-к звільнено ОСОБА_1 з посади директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" (а.с.49).

Згідно з положенням ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України.

Відповідно до частини 8 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Згідно до пункту десятого частини 4статті 42 цього Законусільський, селищний, міський голова призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім випадків, передбачених частиною другоюстатті 21 Закону України «Про культуру».

Відповідно до пункту 1.3. Статуту Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області підприємство створене на базі майна спільної власності Сахновщинської селищної ради Красноградського району, спільні інтереси яких представляє Сахновщинська селищна рада (надалі Засновник).

Згідно з пунктом 7.2 цього Статуту поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює його Директор.

Відповідно до 7.3.4 Статуту Засновник укладає і розриває контракт з керівником Підприємства та контролює його виконання.

Згідно ч. 3ст. 21 Кодексу законів про працю Україниособливою формою трудового договору є контракт, в якому термін його дії, права, обов`язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися за угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Згідно п.6 вказаного Контракту Директор підприємства зобов`язаний:

1) організувати належне виконання завдань, передбачених статутом, та укладених договорів про медичне обслуговування населення;

2) своєчасно вживати заходів до запобігання банкрутству підприємства у разі його неплатоспроможності;

3) організувати надання підприємством належного, доступного, кваліфікованого медичного обслуговування;

4) забезпечувати раціональний добір кадрів, створювати умови для підвищення фахового і кваліфікаційного рівня працівників;

5) готувати та подавати на затвердження Засновнику фінансовий план підприємства, ініціювати внесення змін до нього у разі потреби;

6) своєчасно подавати в установленому порядку податкову, фінансову та іншу звітність підприємства;

7) подавати Засновнику фінансовий звіт в порядку, встановленому органом управління майном;

8) забезпечити належну організацію дотримання прав пацієнта під час надання підприємством медичної допомоги та здійснення медичного обслуговування, у тому числі права на лікарську таємницю;

9) забезпечити відповідність матеріально-технічної бази підприємства встановленим законодавством вимогам;

10) забезпечувати ефективне використання і збереження закріпленого за підприємством майна;

11) забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель;

12) забезпечувати дотримання підприємством вимог законодавства про охорону праці, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм і правил, створення належних умов праці;

13) вживати заходів до своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати не рідше ніж два рази на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше ніж протягом семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, та недопущення утворення заборгованості з неї;

14) дотримуватися гарантій оплати праці, встановлених законодавством, створити систему стимулів та мотивації персоналу;

15) забезпечувати своєчасну та в повному обсязі сплату передбачених законодавством податків, зборів та інших обов`язкових платежів;

16) забезпечувати проведення колективних переговорів, укладення колективного договору в порядку, визначеному Законом України Про колективні договори і угоди, виконання його вимог;

17) укладати трудові договори з працівниками підприємства керуючись законодавством про працю, з урахуванням галузевих особливостей

передбачених статутом підприємства, генеральною та галузевими угодами, колективним договором;

18) вживати заходів до створення у кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умов праці відповідно до вимог нормативно-правових актів і нормативних документів, а також забезпечувати додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці;

19) затверджувати наказами підприємства положення про структурні підрозділи, штатний розпис, положення про преміювання, інші положення та порядки, що мають системний характер, затверджувати посадові та робочі інструкції працівників;

20) призначати на посаду та звільняти з посади своїх заступників, головного бухгалтера підприємства, керівника юридичної служби (юрисконсульта), керівника уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з питань запобігання та виявлення корупції закладу в порядку, передбаченому законодавством;

21) погоджувати з Засновником свої відпустки, закордонні відрядження та відрядження в межах України;

22) своєчасно і в повному обсязі виконувати нормативно-правові і розпорядчі акти органу управління майном, видані відповідно до законодавства;

23) невідкладно інформувати Засновника про участь підприємства у судових процесах з фінансових та майнових питань;

24) розглядати пропозиції спостережної ради підприємства, що надаються в межах її повноважень, та вживати заходів для усунення виявлених порушень та підвищення рівня забезпечення безпеки пацієнтів на підприємстві;

25) з урахуванням вимог законодавства, зокрема щодо інформації з обмеженим доступом, забезпечувати доступ членів спостережної ради підприємства до інформації та матеріалів, необхідних для розгляду питань, що належать до її компетенції, протягом п`яти робочих днів з дати надсилання письмового запиту голови спостережної ради підприємства на ім`я керівника підприємства;

26) відшкодовувати збитки, завдані підприємству з його вини, згідно із законодавством;

27) виконувати інші завдання та обов`язки, встановлені єдиними кваліфікаційними вимогами, що встановлюються МОЗ та законодавством.

Відповідно до п. 8 ч. 1ст. 36 КЗпП Українипідставами припинення трудового договору є підстави, передбачені контрактом.

Підстави припинення контракту з директором Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області передбачені пунктами 9 та 24 Контракту.

Згідно п.п. 2 п. 9 Контракту засновник може звільнити Директора з посади у разі закінчення контракту, достроково за ініціативою Директора, а також у випадку порушень Директором законодавства та умов контракту.

Пунктом 24 Контракту передбачено, що цей контракт може бути розірваний, а Директор звільнений з посади з ініціативи Засновника до закінчення строку дії контракту:

1) у разі систематичного невиконання Директором без поважних причин умов та обов`язків, визначених цим контрактом;

2) у разі одноразового грубого порушення Директором вимог законодавства чи обов`язків, передбачених цим контрактом, внаслідок чого підприємству завдано значних збитків;

3) у разі невиконання підприємством зобов`язань перед бюджетом та Пенсійним фондом України щодо сплати податків, зборів та інших обов`язкових платежів, а також зобов`язань щодо виплати заробітної плати працівникам чи недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати з вини Директора;

4) у разі несплати реструктуризованої податкової заборгованості протягом трьох місяців з вини Директора;

5) за поданням службових осіб органів державного нагляду за охороною праці у разі систематичних порушень вимог законодавства з питань охорони праці;

6) у разі допущення збільшення обсягу простроченої кредиторської заборгованості з вини Директора;

7) у разі недотримання вимог фінансового та бюджетного законодавства, а також дій (бездіяльності) Директора, що призвели до невиконання в установлені строки законних вимог органів державного фінансового контролю;

8) на вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) у разі порушення вимог законодавства про працю, про колективні договори і угоди, Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності.

В п. 27 Контракту передбачено, якщо розірвання цього контракту проводиться на підставах, встановлених у ньому, але не передбачених законодавством, звільнення керівника Директора з посади здійснюється відповідно до пункту 8 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

Пунктом 8 статті 36 КЗпП України передбачено, що трудовий договір припиняється з підстав, передбачених контрактом.

Згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 1992 року №9 "Про практику розгляду судами трудових спорів", вирішуючи позов про поновлення на роботі, осіб, звільнених за пунктом 8 частини першої статті 36 КЗпП України, суди повинні мати на увазі, що на підставі цієї норми припиняється трудовий договір при наявності умов, визначених сторонами в контракті для його розірвання.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП України підстави, передбачені контрактом, є самостійною підставою припинення трудового договору (постанова Верховного суду України від 22 лютого 2017 року по справі N 6-86цс17)

Аналізуючи зміст норми п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП України, та наведену судову практику, суд приходить до висновку, що вона має відсильний характер та відсилає до контракта, в якому передбачено конкретні (як правило додаткові, не передбачені нормами КЗпП України) підстави його припинення.

Як вбачається зі змісту оскаржуваного розпорядження № 136-к від 31 липня 2023 року позивача звільнено з посади директора - з підстав передбачених контрактом (п.8 ст. 36 КЗпП України). В той же час жодну з підстав, передбачених п. 24 контракту для його розірвання в оскаржуваному рішенні не зазначено та конкретних умов контракту, які порушив позивач не вказано.

Разом з тим,Велика Палата Верховного Суду у постанові від 29 травня 2019 року в справі № 452/970/17 вважає, що звільнення працівника на підставі пункту 8статті 36 КЗпП України з формулюванням причини - невиконання чи неналежне виконання обов`язків, передбачених контрактом, - не може вважатися законним без визначення конкретних умов контракту, які не виконував чи неналежним чином виконував працівник, і без встановлення на підставі належних і допустимих доказів допущених ним конкретних порушень.

Як встановлено із матеріалів справи за час трудової діяльності на позивача було накладено дисциплінарне стягнення. Так згідно копії розпорядження Сахновщинського селищного голови від 27.06.2023 року №107-к притягнуто до дисциплінарного стягнення ОСОБА_1 оголошено догану.

Підставою застосуваннядо позивачадогани слугувалорішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградськоґо району Харківської області від 22.06.2023 року № 111 «Про охоплення медичними послугами жителів сільської місцевості та заходи щодо їх поліпшення» визнано роботу директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" ОСОБА_1 незадовільною по забезпеченню медичноми кадрами працівників МПТБ. Керівництву селищної ради притягнути до дисциплінарної відповідальності ОСОБА_1 , встановлено термін до 3 місяців для виправлення недоліків у роботі.

Відповідно до копії доповідної записки керуючої справами (секретаря) виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради С.Сіренко від 01.06.2023 року вх.№ 735-в проведений внутрішній контроль щодо діяльності КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», за результатами якого було вказано на недоліки, надані необхідні консультації та запропоновано надати термін для їх усунення до 15.06.2023 року.

Так в п. 7.5.9. Статуту, зазначено: «Директор подає в установленому порядку Засновнику квартальну, річну, фінансову та іншу звітність Підприємства, зокрема щорічно до 01 лютого надає Засновнику бухгалтерську та статистичну звітність, інформацію про рух основних засобів, за запитом Засновник надає звіт про оренду майна, а також інформацію про наявність вільних площ, придатних для надання в оренду.» директором не було забезпечено напротязі 2021-2023 років подання вищезазначеної звітності. В результаті чого, працівниками селищної ради неможливо зробити аналіз діяльності підприємства, своєчасно виявити причини неефективного прийняття управлінських рішень, своєчасно внести зміни в Програму підтримки діяльності підприємства, покращити якість та ефективність роботи підприємства. Пунктом 9.7. Статуту передбачено, що джерелом коштів на оплату праці працівників Підприємства є кошти, отримані в результаті його господарської некомерційнеї діяльності. В порушення даного пункту в цільовій програмі «Розвиток первинної медико - санітарної допомоги на засадах сімейної медицини в Сахновщинській селищній раді Красноградського району на 2021-2024 роки» передбачені кошти на виплату заробітної плати за рахунок коштів селищного бюджету».

Контракт з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» укладений 01.12.2020 року ( зміни внесені 24.12.2020 року в частині назви підприємства) з порушенням вимог ПКМУ від 21 серпня 2019 року №792 «Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров`я та типових форм контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров`я». Даною Постановою передбачено, що преміювання керівника, встановлення йому надбавок і доплат до посадового окладу, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу управління майном у разі відсутності заборгованості із заробітної плати працівникам підприємства, за спожиті комунальні послуги та з платежів до державного і місцевих бюджетів у межах затвердженого фонду оплати праці. В порушення вимог вищезазначеної Постанови в п.15 Контракту передбачено, що розмір премії директору встановлюється відповідно до положення про преміювання щоквартально без погодження із Засновником. Враховуючи положення Закону України «Про запобігання корупції», в разі якщо керівник уповноважений самостійно призначати собі стимулюючі виплати, у нього виникає конфлікт інтересів. Для того, щоби його врегулювати потрібно дотримуватися правил врегулювання конфлікту інтересів, викладених у Законі «Про запобігання корупції» та Методичних рекомендаціях , затверджених наказом Національного агенства з питань запобігання корупції від 21.10.2022 року №13. Також в порушення п.11 ПКМУ від 19.05.1999 року №859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднань державних підприємств», де зазначено, що розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров`я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків, директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико - санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області директором не внесені зміни до аб.3 п.15 Контракту. ( В аб. 3 п.15 Контракту зазначено, що заробітна плата Директору нараховується в межах фонду оплати праці виходячи з посадового окладу в кратності до 6 посадових окладів(ставок) працівника основної професії і фактично відпрацьованого часу).

Також виявлені наступні порушення: нерозроблена інструкція з діловодства; незатверджене Положення про експертну комісію підприємства; по номенклатурі справ не здійснювались підсумкові записи про категорії і кількість справ, які заводились щорічно; на підприємстві не створена експертна комісія; відсутні щорічні описи справ постійного зберігання та описи справ по особовому складу; відсутні акти на знищення документів; нерозродлено Положення про уповноважену особу; відсутній річний план закупівель.

З досліджених судом доказів встановлено, що підставою для розірвання контракту є рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Красноградського району за №162 від 27 липня 2023 року «Про проведення внутрішнього контролю» в якому було зазначено, що інформація робочої групи щодо проведення внутрішнього контролю в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» взята до відома та визнано незадовільною роботудиректора КНП"Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської області" ОСОБА_1 у зв`язкуз допущениминедоліками вроботі,а саме: порушення Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»; порушення Контракту укладеного з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»; порушення дотримання правил та порядку здійснення документообігу, порядку формування, контролю виконання та зберігання документів, що утворюються в діяльності підприємства - Інструкції з організації діловодства та архівного зберігання документів, Порядку організації та здійснення контролю за виконанням документів, Номенклатури справ, погодження з уповноваженими установами документів з діловодства; порушення Порядку здійснення закупівель; порушення ведення бухгалтерського обліку; порушення Порядку нарахування заробітної плати; неефективним використанням бюджетних коштів.

Рекомендовано Сахновщинському селищному голові розірвати контракт з директором на підставі п.п.2 п.9 Контракту укладеного з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області

Як встановлено судом таке рішення було прийняте за наслідками розгляду та обговорення доповідної записки робочої групи по проведенню внутрішнього контролю в КНП "Центрпервинної медико-санітарноїдопомоги Сахновщинськоїселищної радиКрасноградського районуХарківської областівід 03.07.2023року,згідно якої виявлено численні порушення законодавства у фінансово-господарській діяльності КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області" як з боку директора так із боку працівників бухгалтерії а саме: п. 7.5.9 Статуту комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» яким передбачено, що Директор подає в установленому порядку Засновникуквартальну, річну, фінансову та іншу звітність Підприємства, зокремащорічно до 01 лютого надає Засновнику бухгалтерську та статистичнузвітність, інформацію про рух основних засобів, за запитом Засновника надаєзвіт про оренду майна, а такожінформацію про наявність вільнихплощ, придатних для надання в оренду» позивачем не було забезпечено на протязі 2021-2023 років подання вищезазначеної звітності.

Контракт з директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» укладений 01.12.2020 року ( зміни внесені 24.12.2020 року в частині назви підприємства) з порушенням вимог ПКМУ від 21 серпня 2019 року №792 «Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров`я та типових форм контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров`я». Даною Постановою передбачено, що преміювання керівника, встановлення йому надбавок і доплат до посадового окладу, надання матеріальної допомоги здійснюються за рішенням органу управління майном у разі відсутності заборгованості із заробітної плати працівникам підприємства, за спожиті комунальні послуги та з платежів до державного і місцевих бюджетів у межах затвердженого фонду оплати праці.

В порушення вимог вищезазначеної Постанови в п.15 Контракту передбачено, що розмір премії директору встановлюється відповідно до положення про преміювання щоквартально без погодження із Засновником. Враховуючи положення Закону України «Про запобігання корупції», в разі якщо керівник уповноважений самостійно призначати собі стимулюючі виплати, у нього виникає конфлікт інтересів. Для того, щоби його врегулювати потрібно дотримуватися правил врегулювання конфлікту інтересів, викладених у Законі «Про запобігання корупції» та Методичних рекомендаціях , затверджених наказом Національного агенства з питань запобігання корупції від 21.10.2022 року №13.

Також в порушення п.11 ПКМУ від 19.05.1999 року №859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднань державних підприємств», де зазначено, що розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров`я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків, директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико- санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області директором не внесені зміни до аб.3 п.15 Контракту. ( В аб. 3 п.15 Контракту зазначено, що заробітна плата Директору нараховується в межах фонду оплати праці виходячи з посадового окладу в кратності до 6 посадових окладів(ставок) працівника основної професії і фактично відпрацьованого часу).

В порушення наказу Мінекономіки від 08.06.2021 № 40 «Про затвердження Примірного положення про уповноважену особу», Закону України «Про публічні закупівлі» відсутній наказ про призначення уповноваженої особи, відповідальної за організацію та проведення закупівель. В порушення ПКМУ від 04.02.2016 року №332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп`ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» позивачем проведена закупівля Офісні меблі (Крісло офісне) в кількості 1 шт. на суму 21476,00 грн., згідно вищезазначеної Постанови гранична величина на придбання офісного крісла складає 2500,00 грн.Також мають місце неефективного використання коштівна загальну суму 13260,00 грн., що є порушенням п.п. 11 п. 6 Контракту, згідно якого Директор підприємства зобов`язаний забезпечувати належне виконання вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Також, відповідно до ч. 2 ст. 30Закону України "Про оплату праці" роботодавець зобов`язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.В порушення вище зазначених нормативних актів в комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» при виплаті заробітної плати за першу половину місяця табеля використання робочого часу не ведуться. В порушення наказу Державного комітету статистики України від 05.12.2008 N 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» на підприємстві відсутні особові рахунки працівників по заробітній платі за 2022 рік по таким категоріям, як керівництво, лікарі ЗПСМ, молодші медсестри, працівники бухгалтерії, обслуговуючий персонал, як в електронному вигляді так і на паперовому. За 2021 рік особові рахунки працівників в паперовому вигляді взагалі відсутні. В 2023 році особові рахунки ні в електронному, ні в паперовому варіанті не ведуться. В порушення вимог наказу Міністерства юстиції від 12.04.2012 № 578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів» термін зберігання особових рахунків працівників по заробітній платі складає 75 років з обов`язковим внесенням їх до щорічних описів справ з кадрових питань (особового складу), які підприємством не складалисяз часу його заснування (з 01.08.2013 року). В порушення п.п.11 п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 року №859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднань державних підприємств», де зазначено,що розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров`я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60 відсотків, директором комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області не внесені зміни до аб.3 п.15 Контракту. (В абз. 3 п. 15 Контракту зазначено, щозаробітна плата Директору нараховується в межах фонду оплати праці виходячи з посадового окладу в кратності до 6 посадових окладів(ставок) працівника основної професії і фактично відпрацьованого часу).

Також в довідці зазначено, що відповідно до наказів про преміювання директор підприємства було премійована в березні 2022 року в розмірі 300% ( копії наказів № 26/1 від 30.03.2022 року, № 32/1 від 29.06.2022 року, № 43/2 від 28.09.2022 року, № 59 від 26.12.2022 року ), преміювання в розмірі трьох посадових окладів директора підприємства Рудакову О.М. наказ № 21 від 27.03.2023 року. При підписані зазначених наказів директор Рудакова О.М. не врахувала положення Закону України «Про запобігання корупції», в разі якщо керівник уповноважений самостійно призначати собі стимулюючі виплати, у нього виникає конфліктінтересів.

При аналізі заробітної плати за період 2022- червень 2023 року встановлено, що премія за підсумками роботи за місяць нараховувалася одним і тим самим працівникам.

При цьому будь-яких порушень в роботі директора медичного закладу, що підпадають під визначення передбачених в п.24 Контракту підстав до його розірвання довідка не містить.

Однак аналіз змісту вказаної довідки дає підстави вважати, що комісія виявлені порушення визначила, як порушення п.п. 11 п.6, п. 15 контракту.

Разом з тим, слід зазначити, що умови контракту вказують на те, що невиконання умов та обов`язків контракту має бути систематичним та таким, що відбулося без поважних причин. Згідно з Контрактом, а саме п. 6 керівник підприємства зобовязується виконувати певні обов`язки, яких в даному документі налічується 27 пунктів.

Звільнення керівника за невиконання умов контракту (п.8 ч.1ст.36 КЗпП) без зазначення в рішенні про звільнення конкретних пунктів, порушення яких стало підставою для такого звільнення, при наявності вичерпного переліку підстав для розірвання контракту, породжує правову невизначеність, і позбавляє суд можливості перевірити обставини систематичності та винуватості особи, оскільки незрозуміло, які саме умови та обов`язки своїми діями чи бездіяльністю порушив керівник, що стало підставою для його звільнення.

Виходячи з особливостей контрактної форми трудового договору, спрямованої на створення умов для виявлення ініціативності та самостійності працівників з урахуванням їх індивідуальних здібностей і професійних навичок, закон надав право сторонам при укладенні контракту самим установлювати їхні права, обов`язки та відповідальність, зокрема, як передбачену нормами КЗпП України, так і підвищену відповідальність керівника і додаткові підстави розірвання трудового договору (висновок Верховного Суду України, висловлений у постанові від 22 лютого 2017 року у справі № 757/42262/15-ц).

З огляду на вказане, в кожному конкретному випадку, суди досліджують умови укладеного контракту, конкретні пункту контракту, порушення яких ставляться у провину працівнику та, відповідно, конкретні докази на підтвердження порушення умов укладеного контракту та його припинення.

На підтвердження правомірності звільнення позивача, представником відповідача Сахновщинської селищноїради Красноградськогорайону Харківськоїобласті надано копії наступних документів.

Відповідно до копії листа директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» Стогній Н. від 08.09.2023 року № 231 з місцевого бюджету на видатки заробітної плати за січень-серпень 2023 року надійшло 1515533 грн.

Згідно копії звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA-2022-12-09-011573-а КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» за власний бюджет проведено закупівлю офісних меблів за ціною 21476 грн.

Відповідно до копії звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель UA -2023-03-09-000756-а КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» за власний бюджет проведено закупівлю Державної символіки України на загальну суму 13260 грн.

Згідно копія рішення ХХІХ сесії VІІІ скликання № 2210 VІІІ від 30.03.2023 року затверджено програму розвитку первинної медико - санітарної допомоги на засадах сімейної медицини Сахновщинської селищної ради Красноградського району на 2023-2026 роки.

Відповідно до копій наказів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» за 2022 рік та за 2023 рік проводилося преміювання працівників КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

Згідно копії розпорядження Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області від 28.07.2021 року № 161 затверджено Інструкцію з організації внутрішнього контролю в Сахновщинській селищній раді.

Вирішуючи даний спір, суд зважає на те, що з врахуванням особливостей контрактної форми трудового договору, наявність чи відсутність вини не є визначальним для припинення дії контракту. Визначальним у даному випадку є сам факт порушення, а встановлена вина керівника лише додатково підтверджує законність оскаржуваного наказу. Такі висновки дав Верховний суд у Постанові ВС від 30 серпня 2018 року, справа №463/3091/15, у постановах від 05 грудня 2018 року, справа №719/348/16-ц; від 10 квітня 2019 року, справа №522/10592/17; від 14 березня 2018 року, справа№753/18013/14, а також у постанова ВС від 7 листопада 2018 року, справа№629/3910/17, постанові від 23 січня 2018 року, справа №203/6039/15-ц щодо доведеності фактів порушення чи невиконання умов контракту.

Відповідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. У справах щодо застосування керівником або роботодавцем чи створення ним загрози застосування негативних заходів впливу до позивача (звільнення, примушування до звільнення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, переведення, атестація, зміна умов праці, відмова в призначенні на вищу посаду, зменшення розміру заробітної плати тощо) у зв`язку з повідомленням ним або його близькими особами про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції" іншою особою обов`язок доказування, що прийняті рішення, вчинені дії є правомірними і не були мотивовані діями позивача чи його близьких осіб щодо здійснення цього повідомлення, покладається на відповідача.

Відповідно ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Крім того, відповідно до ст. 7 вказаної Конвенції МОП, трудові відносини з працівником не припиняються з причин, пов`язаних з його поведінкою або роботою, доти, доки йому не нададуть можливість захищатись у зв`язку з висунутими проти нього звинуваченнями, крім випадків, коли від роботодавця не можна обґрунтовано чекати надання працівникові такої можливості. Відповідно до п. 8 Рекомендації щодо припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця N 166 Трудові відносини з працівником не повинні припинятись у зв`язку з незадовільним виконанням ним професійних обов`язків, якщо тільки роботодавець відповідним чином не вказав йому на це й письмово не попередив його і якщо тільки працівник надалі незадовільно виконує свої обов`язки після закінчення розумного строку, встановленого для виправлення становища.

Надаючи правову оцінку звільненню позивача, з огляду на те, що оспорюване розпорядження Сахновщинського селищного голови від 31.07.2023 року № 136-к про розірвання контракт з директором КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» ОСОБА_1 не містить посилання на конкретні пункти умов контракту які порушив позивач та вказівки на підставу передбачену контрактом для його розірвання, враховуючи, що фактів саме систематичного (двох аба більше тотожних) невиконання позивачем умов Контракту як керівником комунального закладу охорони здоров`я не наведено, тобто підстави для дострокового розірвання контракту з директором відсутні, суд приходить до висновку, що оскаржуване розпорядження є протиправним та підлягає скасуванню.

Згідно статті 235 КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, у тому числі у зв`язку з повідомленням про порушення вимог Закону України "Про запобігання корупції" іншою особою, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Згідно із частиною п`ятою статті 235 КЗпП України рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивостей обов`язковості й підлягає виконанню не з моменту набрання ним законної сили, а негайно з часу його оголошення в судовому засіданні.

Належним виконанням судового рішення про поновлення на роботі необхідно вважати видання власником про це наказу, що дає можливість працівнику невідкладно приступити до виконання своїх попередніх обов`язків.

Відповідно до частин 2, 7 ст. 235 КЗпП, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу; рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Згідно з пунктом 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100, (далі - Порядок № 100) середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов`язана відповідна виплата.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов`язана відповідна виплата, працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Відповідно до пункту 8 Порядку № 100 нарахуваннявиплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи,провадяться шляхом множення середньоденного (годинного)заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чиннимзаконодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках,передбачених чинним законодавством - на число календарних днів зацей період.

Верховний Суд України в постанові від 14.09.2016 року у справі № 6-419 цс16 сформував правову позицію щодо розрахунку середньої зарплати за час вимушеного прогулу.

З урахуванням норм, зокрема абз. 3 п. 2 Порядку №100, середньомісячна зарплата за час вимушеного прогулу працівника обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, із якою пов`язана виплата, тобто дню звільнення працівника з роботи.

Основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час вимушеного прогулу, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка згідно з п. 8 згаданого Порядку визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 2-х місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством,календарних днів за цей період.

Після визначення середньоденної заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплат працівнику здійснюється нарахування загальної суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, яка обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (абз. 2 п. 8 Порядку№100).

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні 2 календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, установленим із дотриманням вимог законодавства.

Крім того, положеннями р. ІІІ Порядку № 100 передбачені виплати, які підлягають і не підлягають урахуванню (зокрема, одноразові виплати, соціальні виплати, окремі види премій тощо) при обчисленні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час вимушеного прогулу. Зокрема не підлягають урахуванню відпускні та лікарняні.

При цьому, суд також бере до уваги, що Верховний Суд дійшов висновку, зокрема і в постанові Верховного Суду від 7 жовтня 2020 року у справі№523/14396/19 що суми, які суд визначає до стягнення з роботодавця на користь працівника як середній заробіток за час вимушеного прогулу, розраховуються без віднімання сум податків і зборів.

При обчисленні середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивача суд використовує відомості про заробіток позивача за травень та червень 2023 року, зазначені в довідці про доходи наданій відповідачем Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» за № 175 від 25.07.2023 року ( а.с.22), зміст якої не оспорювався сторонами під час судового розгляду, та яка визначає, що середньоденна заробітна плата позивача за останні два місця роботи становила 1645,89 грн.

Суд враховує, що з часу звільнення позивача минуло 65 днів, та вважає, що позивачу підлягає виплаті середній заробіток в межах заявлених позовних вимог за період з 01 серпня 2023 року по 30 жовтня 2023 року, тобто 1645,89 грн. х 65 днів = 106982,85 гривень.

Відповідно до частини першої статті 176 Цивільного кодексу України держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Нормами ч. 2 ст. 169 ЦК України передбачено, що територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин та можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом. Водночас відповідно до положень ст. 176 ЦК України територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом, а юридичні особи, створені територіальними громадами, у свою чергу, не відповідають за зобов`язаннями відповідно територіальних громад.

Відтак, враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 106982,85 гривень на користь позивача слід стягнути з відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

При цьому, вирішуючи питання про можливість негайного виконання рішення суду в частині стягнення середнього заробітку у межах суми платежу за один місяць, суд виходить з положень п. 2 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, де зазначено, що суд допускає негайне виконання рішень у справах про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць, а також правового висновку Великої Палати ВС, викладеного у постанові від 8 лютого 2022 року у справі №755/12623/19, згідно якого середній заробіток за час вимушеного прогулу за своїм змістом є заробітною платою, право на отримання якої виникло у працівника, який був незаконно позбавлений можливості виконувати свою трудову функцію з незалежних від нього причин, оскільки особа поновлюється на роботі з дня звільнення, тобто вважається такою, що весь цей час перебувала в трудових відносинах.

Стосовно позовної вимоги про відшкодування моральної шкоди суд зазначає наступне.

Згідно з п. 9 ч. 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Як передбачено ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Порядок відшкодування моральної шкоди у сфері трудових відносин регулюється ст. 237-1 КЗпП України, яка передбачає, що відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Зазначена норма закону містить перелік юридичних фактів, що складають підставу виникнення правовідносин щодо відшкодування власником або уповноваженим ним органом завданої працівнику моральної шкоди.

За змістом указаного положення закону підставою для відшкодування моральної шкоди згідно із ст. 237-1 КЗпП України є факт порушення прав працівника у сфері трудових відносин, яке призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагало від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31.03.95 року "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Моральна шкода може полягати, зокрема, в моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов`язковому з`ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Позивач в позовній заяві зазначає, що внаслідок незаконного звільнення вона зазнала моральних страждань та негативних переживань через приниження її честі, гідності, престижу та ділової репутації, як керівника, було порушено її нормальні життєві зв`язки, що обумовлено неможливістю продовжувати активне громадське життя. Тому позивач вважає, що відповідач Сахновщинська селищна рада Красноградського району має відшкодувати їй завдану моральну шкоду в розмірі 100 000 грн.

Разом з тим, доказів з цього приводу суду позивач не надала.

Також, під час судового розгляду не встановлено наявність завданої моральної шкоди позивачу, яка полягала у приниженні честі, гідності та ділової репутації, чим порушився його звичайний життєвий уклад, оскільки відповідних доказів тому не надано.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, деякі форми нематеріальної шкоди, включаючи моральні страждання, за самою їхньою природою не завжди можна підтвердити конкретними доказами (рішення у справі «Абдулазіз, Кабалес і Балкандалі проти Сполученого Королівства» (Abdulaziz, CabalesandBalkandaliv. theUnitedKingdom) від 28 травня 1985 року, серія А, № 94, п.96), але це не заважає суду присуджувати грошову компенсацію, якщо у нього є розумні підстави вважати, що заявник зазнав моральної травми, яка потребує такого відшкодування.

Крім того, суд враховує позицію Європейського суду з прав людини (в аспекті оцінки аргументів учасників справи), сформовану, зокрема у справах "Салов проти України" (заява№65518/01; пункт 89), "Проніна проти України" (заява№63566/00; пункт 23) та "Серявін та інші проти України" (заява№4909/04; пункт 58) що принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються; хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент; міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" (ВііігТоща V. Зраіп) серія А. 303-А; пункт 29).

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що суд розглядає справу в межах заявлених позивачем вимог і на підставі поданих учасниками справи доказів, зважаючи на те, що позивачем не надано належних доказів, що підтверджують заподіяння йому сильних душевних страждань, шкоди здоров`ю, чи інших втрат немайнового характеру, з яких суд, при обрахуванні розміру компенсації, міг би встановити характер та обсяг моральних страждань, суд приходить до висновку, про відсутність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 в частині стягнення моральної шкоди.

Даючи оцінку доводам викладеним у позовній заяві, з огляду на низку тверджень сторін, що не стали предметом аналізу в данному рішенні, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно з усталеною практикою ЄСПЛ, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони грунтуються. Хоча п.1 ст.6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (рішення ЄСПЛ у справах «Серявін та інші проти України», «Трофимчук проти України», «Проніна проти України»). Отже, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо наведення обґрунтування рішення, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

Тому суд вважає, що викладені висновки прийнятого рішення та його мотивування є достатніми і зрозумілими та відповідають вимогам закону.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд виходить з положень ч.1, ч.2 ст. 141 ЦПК України, які передбачають, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що судом задоволено позовну вимогу ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування розпорядження Сахновщинського селищного голови № 136-к від 31.07.2023р. «Про звільнення ОСОБА_1 » з відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області на користь позивача слід стягнути сплачений ним при поданні позову судовий збір в розмірі 1073,60 гривень.

Суд враховує, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Крім того, враховуючи, що суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, а позивачем при поданні позову за вказану вимогу при звернення до суду було сплачено судовий збір в розмірі 1073,60 гривень, на користь позивача з відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073,60 гривень.

У зв`язку з відмовою в задоволенні позовних вимог в частині стягнення моральної шкоди судовий збір відповідно до ст. 141 ЦПК України стягненню не підлягає.

Також судом враховується, що відповідно до положень ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Разом з тим, до закінчення судових дебатів сторонами не подано доказів понесення ними по справі інших судових витрат.

Керуючись ст.ст. 2, 10, 11, 12, 13, 81, 141, 258-259, 263-265, 352, 354, 430 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136-к від 31.07.2023р. «Про звільнення ОСОБА_1 ».

Поновити ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь позивача ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 гривень 85 копійокбез відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»

Рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Сахновщинської селищної ради на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1073 гривень 60 копійок за позовну вимогу про визнання протиправним та скасування розпорядження Сахновщинського селищного голови «Про звільнення ОСОБА_1 ».

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1073 гривень 60 копійок за позовною вимогою про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду в тридцяти денний строк з дня його складання.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 30.10.2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114502993
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —634/793/23

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні