Ухвала
від 10.11.2023 по справі 634/793/23
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 634/793/23

Провадження № 2-р/634/2/23

"10" листопада 2023 р. смт Сахновщина Харківської області

Сахновщинський районний суд Харківської області у складі головуючого судді - Зимовського О.С., за участюсекретаря судовогозасідання-Мальченко Я.В.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув смтСахновщина Харківськоїобласті заяву представника відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про роз`яснення судового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, -

встановив:

Представник Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області звернулася до суду з заявою, згідно якої просить роз`яснити рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

В обґрунтування заяви вказує, що 30 жовтня 2023 року Сахновщинським районним судом Харківської області була розглянута справа № 634/793/23 за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Проте зазначене рішення суду є не зрозумілим в частині що стосується процедури нарахування та виплати належних позивачеві виплат, тому на підставіст. 271 ЦПКпросить роз`яснити рішення суду, а саме чи повинна бути оподаткована сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 року по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 грн. 85 коп. Тобто, чи має підприємство утримати із зазначеної суми податки, збори та обов`язкові платежі, а сума залишку виплачується позивачу, чи уся зазначена сума повинна бути виплачена позивачу. Чи мав на увазі суд виплату у розмірі заробітної плати за один місяць, чи уся належна до виплати сума повинна бути виплачена не більше як протягом одного місяця.

В судовому засіданні представник відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» Харченко Г.В. пояснив, що 30 жовтня 2023 року Сахновщинським районним судом Харківської області винесено рішення по справі №634/793/23, згідно з яким, окрім іншого, вирішено стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь позивача ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 грн. 85 коп.без відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів. Рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць, проте із зазначеного рішення не зрозуміло чи повинна бути оподаткована сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу та чи мав на увазі суд виплату у розмірі заробітної плати за один місяць, чи уся належна до виплати сума повинна бути виплачена не більше як протягом одного місяця.

Представник відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області Проневич А.В. в судовому засіданні заяву Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про роз`яснення судового рішення підтримала.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, представником позивача подано до суду заяву в якій просить провести розгляд заяви Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про роз`яснення судового рішення без їх участі та прийняти рішення на розсуд суду.

Відповідно до ч. 3ст. 271 ЦПК Українисуд розглядає заяву про роз`яснення рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши заяву про роз`яснення судового рішення, матеріали справи, встановив.

Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди задоволено частково. Вирішено визнати протиправним та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136-к від 31.07.2023р. «Про звільнення ОСОБА_1 »; поновити ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області; стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь позивача ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 гривень 85 копійокбез відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів; допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області». Рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Частинами 1 та 2статті 271 ЦПК Українивизначено, що за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Аналіз положень цієї статті дозволяє стверджувати, що незрозумілим є рішення суду, в якому припускається декілька варіантів тлумачення, а підставою для роз`яснення такого рішення є утруднення чи неможливість його виконання.

Роз`яснення рішення - це більш повний, чіткий, ясний і зрозумілий виклад рішення, як правило його резолютивної частини, розуміння та сприйняття якого викликає труднощі. Якщо фактично ставиться питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення. Роз`яснено може бути виключно рішення, яке підлягає виконанню.

Таким чином, виходячи із системного тлумачення положень чинного законодавства, рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Тобто, роз`яснення рішення суду це засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Звертаючись іззаявою представниквідповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» просив роз`яснити рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року в частині того, чи повинна бути оподаткована сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 року по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 грн. 85 коп. Тобто, чи має підприємство утримати із зазначеної суми податки, збори та обов`язкові платежі, а сума залишку виплачується позивачу, чи уся зазначена сума повинна бути виплачена позивачу. Чи мав на увазі суд виплату у розмірі заробітної плати за один місяць, чи уся належна до виплати сума повинна бути виплачена не більше як протягом одного місяця.

Питання визначення сум податків та зборів із присуджених до стягнення з роботодавця на користь працівника заробітку за час вимушеного прогулу роз`яснено у постанові Верховного Суду у справі №359/10023/16-ц від 18 липня 2018 року.

Відповідно до пункту 3 розділу ІІІ Постанови Кабінету Міністрів України від 05 лютого 1995 року № 100 при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо. Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці, включаються в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Усі виплати включаються в розрахунок середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що суми, які суд визначає до стягнення з роботодавця на користь працівника, як середній заробіток за час вимушеного прогулу, обраховуються без відрахування сум податків та зборів. Податки і збори із суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, присудженої за рішенням суду, підлягають нарахуванню роботодавцем при виконанні відповідного судового рішення та, відповідно, відрахуванню із суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу при виплаті працівнику, внаслідок чого виплачена працівнику на підставі судового рішення сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу зменшується на суму податків і зборів.

Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року, резолютивну частину якої просить роз`яснити заявник, вирішено, окрім іншого, стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь позивача ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 гривень 85 копійокбез відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів. Рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

У даному рішенні у чіткій і зрозумілій формі вказані усі відомості, необхідні для здійснення виплати ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу у загальному розмірі 106982 гривень 85 копійок, яку визначено здійснити без відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів. Чітко визначено, що рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Суд зазначає, що висновки до яких прийшов суд по суті розгляду позовних вимог, які викладені в рішенні суду, є чіткими, однозначними та подвійного трактування не допускають. В свою чергу, питання про спосіб виконання рішення не було предметом розгляду в даній справі.

За таких обставин, оскільки рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року не набрало законної сили, воно не допускає кілька варіантів тлумачення і у ньому у зрозумілій формі викладені мотиви, з яких виходив суд при його ухваленні, заява представника Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» про роз`яснення рішення не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 260, 271, 353 ЦПК України, суд,

постановив:

У задоволенні заяви представника відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» про роз`яснення судового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги, безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114818811
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —634/793/23

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні