Ухвала
від 06.11.2023 по справі 634/793/23
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 634/793/23

Провадження № 2-р/634/1/23

"06" листопада 2023 р. смт Сахновщина Харківської області

Сахновщинський районний суд Харківської області у складі головуючого судді - Зимовського О.С., за участюсекретаря судовогозасідання-Мальченко Я.В.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув смтСахновщина Харківськоїобласті заяву представника відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про роз`яснення судового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди,-

встановив:

Представник Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області звернувся до суду з заявою, згідно якої просить роз`яснити рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

В обґрунтування заяви вказує, що 30 жовтня 2023 року Сахновщинським районним судом Харківської області була розглянута справа № 634/793/23 за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, за результатами розгляду якої суд постановив рішення згідно з яким визнати протиправним та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136- к від 31.07.2023 року «Про звільнення ОСОБА_1 » поновити ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області». Проте зазначене рішення суду є не зовсім зрозумілим в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, а саме який з відповідачів повинен видати розпорядчий документ щодо поновлення на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області. На підставіст. 271 ЦПКпросить роз`яснити рішення суду.

В судовому засіданні представник відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області пояснила, що 30 жовтня 2023 року Сахновщинським районним судом Харківської області винесено рішення по справі №634/793/23, згідно з яким вирішено визнати протиправним та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136- к від 31.07.2023 року «Про звільнення ОСОБА_1 » поновити ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», але з зазначеного рішення не зрозуміло порядок його виконання в частині поновлення позивача ОСОБА_1 на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», а саме не зрозуміло який документ має бути прийнято та яким з відповідачів, оскільки їх по справі двоє.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засідання зазначила, що рішення суду є зрозумілий, а порядок його виконання наступний, головою Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області виноситься розпорядження про поновлення позивача ОСОБА_1 на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області», а відповідач Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на підставі вказаного розпорядження видає відповідний наказ.

Представник відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» в судовому засідання заначив, що дійсно потребує роз`яснення рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30 жовтня 2023 року щодо поновлення на роботі, оскільки незрозуміло який з відповідачів повинен поновити позивача на роботі. Крім того зазначив, що Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» незрозуміло виконання рішення в частині негайного виконання щодо виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зокрема в якій сумі необхідно здійснити виплату, і чи враховуються при цьому податки та збори та інші обов`язкові платежі.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши заяву про роз`яснення судового рішення, матеріали справи, встановив наступне.

Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року позовні вимоги ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди задоволено частково. Вирішено визнати протиправним та скасувати розпорядження Сахновщинського селищного голови Суєцького В.В. № 136-к від 31.07.2023р. «Про звільнення ОСОБА_1 »; поновити ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області; стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» на користь позивача ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з розрахунку за період з 01.08.2023 по 30.10.2023 року у загальному розмірі 106982 гривень 85 копійокбез відрахування податків, зборів та інших обов`язкових платежів; допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі на посаді директора Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області»; Рішення в частині стягнення середнього заробітку допустити до негайного виконання в частині стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Представник Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області Суєцький В.В. просить роз`яснити рішення суду та в обґрунтування посилається настаттю 271 ЦПК України.

Стаття 271 ЦПК Українивизначає, що за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Аналіз положень цієї статті дозволяє стверджувати, що незрозумілим є рішення суду, в якому припускається декілька варіантів тлумачення, а підставою для роз`яснення такого рішення є утруднення чи неможливість його виконання.

Роз`яснення рішення - це більш повний, чіткий, ясний і зрозумілий виклад рішення, як правило його резолютивної частини, розуміння та сприйняття якого викликає труднощі. Якщо фактично ставиться питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення. Роз`яснено може бути виключно рішення, яке підлягає виконанню.

Згідно з пунктом 21постанови Пленуму Верховного суду України «Про судове рішення в цивільній праві» № 14 від 18.12.2009 року роз`ясненнярішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Відповідно до ухвали Верховного Суду від 01.08.2019 у справі № 667/7960/14-ц, зі змісту статті 271 ЦПК України вбачається, що незрозумілим є рішення суду, в якому припускається декілька варіантів тлумачення.

Касаційний цивільний суд зазначив, що тлумачення статті 271 ЦПК України дозволяє стверджувати, що підставою для роз`яснення рішення суду є утруднення чи неможливість його виконання. Роз`яснення рішення - це більш повний, чіткий, ясний, зрозумілий виклад рішення, як правило його резолютивної частини, розуміння та сприйняття яких викликає труднощі. Якщо фактично ставиться питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Суд враховує, що судове рішення повинно бути зрозумілим. Зрозумілість рішення полягає в тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення.

Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року, резолютивну частину якої просить роз`яснити заявник, ОСОБА_1 поновлено на роботі на відповідній посаді Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області».

У даному рішенні у чіткій і зрозумілій формі вказані усі відомості, необхідні для видачі розпорядження про поновлення ОСОБА_1 на роботі.

Суд зазначає, що висновки до яких прийшов суд по суті розгляду позовних вимог, які викладені в рішенні суду, є чіткими, однозначними та подвійного трактування не допускають. В свою чергу, питання про спосіб виконання рішення не було предметом розгляду в даній справі.

Питання, яке просить роз`яснити заявник, стосується фактично механізму поновлення особи на роботі, що не є підставою для роз`яснення рішення суду.

За таких обставин, оскільки рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 30.10.2023 року не набрало законної сили, воно не допускає кілька варіантів тлумачення і у ньому у зрозумілій формі викладені мотиви, з яких виходив суд при його ухваленні, заява представника Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області Суєцького В.В. про роз`яснення рішення не підлягає задоволенню.

Щодо усної заяви представника відповідача Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області» про роз`яснення рішення в частині стягнення середнього заробітку то як встановлено судом з вказаною заявою в порядку ст. 271 ЦПК України представник відповідача до суду не звертався, тому відсутні підстави для її розгляду, але представник відповідача не позбавлений можливості звернутись до суду з вказаною заявою з дотриманням вимог ст. 271 ЦПК України

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 271, 353ЦПК України, суд,

постановив:

У задоволенні заяви представника відповідача Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про роз`яснення судового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги, безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114682721
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення з посади, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —634/793/23

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні