Рішення
від 29.09.2010 по справі 2-8432-2010
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2- 8432-2010

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2010 року Слов' янський міськрайонний суд До нецької області у складі:

головуючого - судді Хаусто вої Т.А.

при секретарі - Тальмо нт Р.Ф.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у міста Слов' янська цивільн у справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного Ф онду України в місті Слов' я нську Донецької області, за у частю третьої особи - Голов ного управління Державного К азначейства України в Донець кій області про стягнення за боргованості з пенсії , -

В С Т А Н О В И В:

У Слов' янський міськра йонний суд Донецької област і звернулась ОСОБА_1 до Уп равління Пенсійного Фонду Ук раїни в м. Слов' янську про с тягнення недоплаченої щоміс ячної державної соціальної д опомоги ,,Дітям війни”, обґрун тувавши свої вимоги тим, що в она народилась ІНФОРМАЦІЯ _1 . Відповідно до ст. 1 Закону України № 2195-ІV від 18 листопада 2 004 року ,,Про соціальний захист дітей війни”, є дитиною війни . Згідно зі ст. 6 зазначеного За кону з 01 січня 2006 року їй повинн а виплачуватись щомісячна со ціальна допомога у розмірі 30 в ідсотків мінімальної пенсії

Позивачка ОСОБА_1 в судо ве засідання не з' явилась, в поданій заяві просить справ у розглядати за її відсутнос ті, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача - Управління Пенсійного фонду України в м. Слов' янську Дон ецької області в судове засі дання не з' явився, про час т а місце розгляду справи був п овідомлений належним чином. За таких обставин, суд ухвалю є рішення при заочному розг ляді справи, що відповідає по ложенням ст.224 ЦПК України.

Представник третьої особи - Головного управління Держ авного Казначейства України в Донецькій області у судове засідання не з' явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином .

Суд, розглянувши подані сто ронами документи та матеріал и, всебічно і повно з' ясував ши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги, об' єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення справи по суті, прих одить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 під лягають задоволенню з наступ них підстав.

Як встановлено в судовому з асіданні, позивач ка О СОБА_1 народилась ІНФОРМА ЦІЯ_1. Згідно із статте ю 1 Закону України ,,Про соціал ьний захист дітей війни” дит иною війни є особа, яка є грома дянином України та якій на ча с закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було м енше 18 років. Відповідно, пози вач є дитиною війни в розумін ні Закону України ,,Про соціал ьний захист дітей війни”. Від повідач не заперечує того фа кту, що ОСОБА_1 є дит иною війни в розумінні Закон у України ,,Про соціальний зах ист дітей війни”.

Виходячи із того, що позивач ОСОБА_1 є дитиною в ійни в розумінні Закону Укра їни ,,Про соціальний захист ді тей війни”, суд вважає, що на н еї повністю розповсюджуютьс я всі пільги та соціальні гар антії, передбачені Законом У країни ,,Про соціальний захис т дітей війни”, в тому числі й право на підвищення пенсії н а 30 % мінімальної пенсії за вік ом, як передбачено статтею 6 за значеного Закону.

Статтею 71 Закону України ,,Пр о Державний бюджет України н а 2007 рік” дія статті 6 Закону Ук раїни ,,Про соціальний захист дітей війни” зупинена на 2007 рі к.

Однак рішенням Конституці йного Суду України від 09 липня 2007 року № 6-рп/2007 положення статт і 71 Закону України ,,Про Держав ний бюджет України на 2007 рік”, я кими була зупинена дія статт і 6 Закону України ,,Про соціал ьний захист дітей війни”, виз нані такими, що не відповідаю ть Конституції. Законом Укра їни ,,Про Конституційний Суд України” від 16 жовтня 1996 року № 422/96-ВР, а саме ст. 73 вказаного Зак ону передбачено, що у разі, кол и нормативно-правові акти аб о їх окремі положення визнач аються такими, що не відповід ають Конституції України ( є неконституційними), то вони о голошуються не чинними та вт рачають чинність від дня при йняття Конституційним Судом України відповідного рішенн я. У зв' язку з наведеним суд в важає, що вимоги, щодо зобов' язання нарахувати та виплати ти вказану у позові соціальн у допомогу за 2007 рік підлягают ь задоволенню за період часу з 09 липня 2007 року ( день прийнятт я рішення Конституційним Су дом України) по 31 грудня 2007 року включно.

Законом України ,,Про Держав ний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України” в ід 28.12.2007 року внесено зміни до З акону України ,,Про соціальни й захист дітей війни”, у тому ч ислі після внесення відповід них змін статтею 6 вказаного З акону передбачалося, що дітя м війни до пенсії або щомісяч ного довічного грошового утр имання; державної соціальної допомоги, що виплачується за мість пенсії, виплачується п ідвищення у розмірі надбавки , встановленої для учасників війни. Однак Конституційний Суд України дійшов до переко нання, що Законами про Держбю джет не можна вносити зміни д о інших законів, зупиняти їх д ію чи скасовувати їх. Так, ріше нням Конституційного Суду Ук раїни № 10-рп/2008 від 22.05.2008 року вказ ані вище зміни до Закону Укра їни ,,Про соціальний захист ді тей війни”, які внесені Закон ом України ,Про Державний бюд жет України на 2008 рік та про вне сення змін до деяких законод авчих актів України” від 28.12.2007 р оку визнані такими, що не відп овідають Конституції Україн и ( є неконституційними). З ура хуванням наведеного, суд вва жає, що вимоги позивача щодо нарахування соціальної допо моги , як дитині війни за 2008 рік підлягають задоволенню лише з 22.05.2008 року ( день прийняття ріш ення Конституційним Судом Ук раїни) по 31 грудня 2008 року включ но. Але нарахування за вказан ий період часу соціальної до помоги позивачу, як дитині ві йни повинно проводитися з ви рахуванням надбавки, встанов леної для учасників війни, що виплачувалася позивачеві ві дповідно до внесених змін до Закону України ,,Про соціальн ий захист дітей війни” ( які бу ли внесені Законом України ,,П ро Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін д о деяких законодавчих актів України” від 28.12.2007 року), у разі о тримання такої надбавки пози вачем за період з 22 травня 2008 ро ку по 31 грудня 2008 року включно.

Позовні вимоги про нарахув ання підвищення пенсії за 2009 р . також підлягають задоволен ню, оскільки ЗУ ,,Про державний бюджет України на 2009 рік” дію с т.6 ЗУ „Про соціальний захист д ітей війни” не зупинено. Але н арахування за вказаний періо д часу соціальної допомоги п озивачу, як дитині війни пови нно проводитися з вирахуванн ям надбавки, встановленої дл я учасників війни, що виплачу валася позивачеві відповідн о до внесених змін до Закону У країни ,,Про соціальний захис т дітей війни”.

Позовні вимоги про нарахув ання підвищення пенсії за 2010 р . з 01.01.2010р. по 30.04.2010 року підлягають задоволенню, оскільки ЗУ ,,Про державний бюджет України на 2010рік” дію ст.6 ЗУ „Про соціаль ний захист дітей війни” не зу пинено.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України органи державн ої влади, органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією України та За конами України.

Відповідно до ст. 15 ЦПК Украї ни суди розглядають у порядк у цивільного судочинства спр ави щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних п рав, свобод чи інтересів, що ви никають із цивільних, житлов их, земельних, сімейних, трудо вих відносин; спорів з пр иводу призначення, обчисленн я, перерахунку, здійснення, на дання, одержання пенсійних в иплат, соціальних виплат неп рацездатним громадянам, випл ат за загальнообов'язковим д ержавним соціальним страхув анням та інших соціальних ви плат, соціальних послуг, допо моги, захисту, пільг, речового майна, пайків або грошової ко мпенсації замість них; інших правовідносин, крім випадкі в, коли розгляд таких справ пр оводиться за правилами іншог о судочинства.

Відповідно до ст. 87 Закону Ук раїни ,,Про пенсійне забезпеч ення" від 05 листопада 1991 року № 1788-ХІІ, відповідно до якої сум и пенсії, не одержані своєчас но з вини органу, що призначає або виплачує пенсію, виплачу ються за минулий час без обме ження будь-яким строком Оскі льки виплата підвищення до п енсії є однією з складових пе нсії в цілому, суд вважає, що п озивачем не пропущений строк для звернення до суду за захи стом своїх прав з даних право відносин.

Враховуючи наведене, слід з обов' язати УПФУ в м. Слов' я нську здійснити нарахуванн я та виплату за рахунок кошті в Державного Бюджету України , ОСОБА_1 підвищенн я до пенсії у розмірі 30 % мініма льної пенсії за віком, відпов ідно до статті 6 Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни»: за періоди: з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року; за пе ріод з 22 травня 2008 року по 31 груд ня 2008 року; з 1 січня 2009 року по 31 гр удня 2009 року, з 01.01.2010р. по 30.04.2010 року.

Заявлені позивачем вимоги про визнання дій Управління Пенсійного Фонду України у м . Слов»янську протиправними не ґрунтуються на законі, оск ільки не передбачені діюч им цивільним законодавством , а тому не підлягають задовол енню.

На підставі зазначеного та керуючись ст. 6 Закону України ,,Про соціальний захист дітей війни”, ст. 71 п. 12 Закону України від 19.12.2006 року ,,Про Державний бю джет України на 2007 рік”, Рішенн ям Конституційного Суду Укра їни від 09.07.2007 року № 6-рп/2007, ст. 62 Зак ону України ,,Про Державний бю джет України на 2007 рік”, ч.1 ст. 28 З акону України ,,Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування”, ЗУ ,,Про Держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України ”, ЗУ ,,Про Державний бюджет Ук раїни на 2009 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, ЗУ ,,Про Держа вний бюджет України на 2010 рік ” Рішення Конституційного Суд у України № 10-рп/2008 від 22.05.2008 року, с т. ст. 10, 11, 60, 212 - 214, 228 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОС ОБА_1 задовольнити част ково.

Зобов' язати Управлін ня Пенсійного Фонду України в м. Слов' янську Донецької о бласті здійснити нарахуванн я та виплату ОСОБА_1 підвищення до пенсії у ро змірі 30 % мінімальної пенсії з а віком, відповідно до статті 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни»: за пе ріоди: з 09 липня 2007 року по 31 груд ня 2007 року; за період з 22 травня 2 008 року по 31 грудня 2008 року; з 01 січ ня 2009 року по 31 грудня 2009 року, з 01 .01.2010 р. по 30.04.2010 року.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д есяти днів з дня його проголо шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішен ня, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього р ішення.

Заочне рішення може бути пе реглянуто судом, що його ухва лив за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Рішення складене та підпи сано в нарадчій кімнаті в одн ому екземплярі.

Суддя Слов' янського

міськрайонного суду Т.А. Хаустова

Дата ухвалення рішення29.09.2010
Оприлюднено08.10.2010
Номер документу11452497
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення за боргованості з пенсії

Судовий реєстр по справі —2-8432-2010

Рішення від 04.10.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Гімон Микола Михайлович

Рішення від 29.09.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Тетяна Анатоліївна

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Лагода Володимир Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні