Ухвала
від 31.10.2023 по справі 473/4585/23
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/4585/23

УХВАЛА

"31" жовтня 2023 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючої судді Лузан Л.В., присяжних Черкасенко В.А., Солощенко Н.О., за участю секретаря судового засідання Кріпак Н.Г., представника заінтересованої особи: Бузилової К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Вознесенську Миколаївської області цивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Вознесенської міської ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки,

ВСТАНОВИВ:

в серпні 2023 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки.

В обґрунтування даної заяви зазначено, що син заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має інвалідність внаслідок психічного розладу, в зв`язку з чим не здатен в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та контролю, оскільки самостійно підтримувати своє життєзабезпечення не може. ОСОБА_2 проживає разом з заявницею.

Посилаючись на вказані обставини, заявниця просила визнати ОСОБА_2 недієздатним та встановити над ним опіку.

Ухвалою суду від 05.09.2023 відкрито провадження, справу призначено до судового розгляду, а також витребувано від КП "КНП Вознесенська багатопрофільна лікарня" Вознесенської міської ради амбулаторну картку ОСОБА_2 , яка необхідна для проведення експертизи.

На час розгляду справи витребувана судом документація надійшла на адресу суду.

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 та її представник адвокат Берікул Л.В. не з`явились, остання надала суду заяву про вирішення питання щодо поданого раніше клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи за їх відсутності. Відповідне клопотання підтримала.

Представник заінтересованої особи Бузилова К.В. в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення даного клопотання.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно до ч.ч.1, 3-5ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Разом з тим, згідно п.2 ч.1 ст.105, ч.1 ст.298 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи. Суд у справах про визнання фізичної особи недієздатною призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З врахуванням цих обставин, суд вважає необхідним призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Миколаївської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`я України».

При визначенні питань, які повинні бути поставлені експерту, суд відповідно до ч. 4, 5ст. 103 ЦПК Українивраховує думку сторін про перелік та формулювання цих питань, проте кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252, п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК Українисуд вважає за необхідне зупинити провадження у цивільній справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103,104,252,253,258-260,298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Вознесенська Миколаївської області.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

а)чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи психічним захворюванням, якщо так, то яким саме?

б)чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-Б).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384-385 КК України.

У розпорядження експертів направити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Вознесенська Миколаївської області, надати матеріали цивільної справи, амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Провадження у справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Л.В.Лузан

Присяжні В.А. Черкасенко

Н.О. Солощенко

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114542372
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —473/4585/23

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні