Рішення
від 20.10.2023 по справі 464/3475/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/3475/23

пр.№ 2/464/1117/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.10.2023 Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого судді Горбань О.Ю.

секретаря судових засідань Карпенко Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Львова в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк", треті особи: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Боднар Ірини Михайлівни, Більмацький відділ державної виконавчої служби у Пологівському районі Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

встановив :

Позивач звернувся в суд із позовом до відповідача про визнання виконавчого напису №7183 від 19.08.2016 таким, що не підлягає виконанню, вчинений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Боднар І.М. про стягнення з ОСОБА_1 на користь АТ КБ "Приватбанк" заборгованості у розмірі 61925,99 грн.

Позовні вимогимотивовані тим,що 19.08.2016Більмацький відділомдержавної виконавчоїслужби уПологівському районіЗапорізької областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса)відкрите виконавчепровадження №539358014на підставівиконавчого напису№7183від 19.08.2016,виданого приватнимнотаріусом Дніпропетровськогоміського нотаріальногоокругу БоднарІ.М.про стягненняз ОСОБА_1 на користьАТ КБ"Приватбанк"заборгованості урозмірі 61925,99грн.Вважає вищевказанийвиконавчий написслід визнатитаким,що непідлягає виконанню,оскільки такийвчинений завідсутності документів,що підтверджуютьбезспірність сумиборгу,з нарахуваннямборгу,відсотків,пені таштрафу непогоджується.Зазначає, щовід відповідачане одержувавбудь-якихповідомлень (попереджень)щодо існуваннязаборгованості інеобхідності сплатитакої.Спірний виконавчийнапис невідповідає вимогамЗакону України«Про нотаріат»,Порядку вчиненнянотаріальних дійта Перелікудокументів,за якимистягнення заборгованостіпровадиться убезспірному порядкуна підставівиконавчих написівнотаріусів,відтак єнезаконним тане підлягаєвиконанню.Просить позов задоволити.

Ухвалою від 29.05.2023 відкрите провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, роз`яснено учасникам справи їх право, порядок та строки на подачу заяв по суті справи, третій особі надано строк для подачі пояснень щодо позову.

29.05.2023 ухвалою задоволено заяву позивача про забезпечення позову та зупинено стягнення за виконавчим написом № 7183 від 19.08.2016.

Відповідач, який отримав копію ухвали про відкриття провадження з копією позову та доданих до нього матеріалів, не скористався своїм правом на надання відзиву на позовну заяву.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Станом начас розглядусправи відприватного нотаріусаБоднар І.М. тадержавного виконавцяГладнєва Г.А. будь-які пояснення у справі не надходили.

Відповідно до ч. 10 ст. 84 ЦПК України у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Відповідно до ч.5ст. 279 ЦПК Українисуд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Враховуючи те, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Вивчивши письмові матеріали цивільної справи, суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що 19.08.2016 року приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Боднар І.М. вчинено виконавчий напис №7183 про стягнення заборгованості в розмірі 61925,99 грн. з ОСОБА_2 за кредитним договором № б/н від 05.12.2012, укладеним з АТ КБ "Приватбанк".

Постановою державного виконавця Більмацького відділудержавної виконавчоїслужби уПологівському районіЗапорізької областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса)Гладнєва Г.А. від 15.07.2017 при примусовому виконанні виконавчого напису №7183, виданого 19.08.2016 стягнуто з боржника ОСОБА_1 на користь АТ КБ "Приватбанк" заборгованості у розмірі 61925,99 грн., у виконавчому провадженні №53935014.

Вказані обставини підтверджуються наявними в матеріалах справи письмовими доказами.

Предметом спірних правовідносин у цій справі є визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Відповідно до ст. 18 ЦК України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно із ч. 1 ст. 1 Закону України «Про нотаріат» нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов`язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється Законом України «Про нотаріат» та іншими актами законодавства України (ч. 1 ст. 39 Закону), зокрема Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України 22 лютого 2012 року № 296/5 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595 (надалі - Порядок вчинення нотаріальних дій, Порядок).

Статтею 88 Закону визначено, що нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Вчинення нотаріусом виконавчого напису відбувається за фактом подання стягувачем документів, які згідно із відповідним Переліком є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Однак сам по собі цей факт (подання стягувачем відповідних документів нотаріусу) не свідчить про відсутність спору стосовно заборгованості як такого.

Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов`язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису (ст. 88 Закону України «Про нотаріат»). Однак характер правового регулювання цього питання дає підстави для висновку про те, що безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується формальними ознаками - наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

З огляду на наведене та з урахуванням приписів ст.ст. 15, 16, 18 ЦК України, статей 50, 87, 88 Закону України «Про нотаріат» захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчиненням виконавчого напису.

Тому суд при вирішенні спору про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, не обмежується лише перевіркою додержання нотаріусом формальних процедур і факту подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника згідно з Переліком документів.

Для правильного застосування положень ст.ст. 87, 88 Закону «Про нотаріат» у такому спорі суд повинен перевірити доводи боржника в повному обсязі й установити та зазначити в рішенні чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Безспірність документу, відповідно до якого вчиняється виконавчий напис, перевіряється наступним чином: боржник повинен бути повідомлений не менш, ніж за 30 днів до вчинення виконавчого напису про порушення кредитних зобов`язань та ліквідувати допущені порушення чи оскаржити виставлену вимогу у судовому порядку або виставити заперечення кредитору. Якщо жодна із цих дій не виконана, заборгованість вважається безспірною.

Разом із тим, законодавством не визначений виключний перелік обставин, які свідчать про наявність спору щодо заборгованості. Ці обставини встановлюються судом відповідно до загальних правил цивільного процесу за наслідками перевірки доводів боржника та оцінки наданих ним доказів.

Така правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 07.02.2018 у справі № 4071/14-ц та від 12.04.2018 у справі № 761/32388/13-ц.

З матеріалів справи не вбачається, що при вчиненні напису нотаріус отримував первинні бухгалтерські документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (квитанції, платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо). Також не встановлено, що при винесені виконавчого напису нотаріусом встановлено, що заборгованість є безспірною.

Крім того, суду не доведений факт повідомлення позивача не менш, ніж за 30 днів до вчинення виконавчого напису про порушення ним кредитних зобов`язань, а також не надано доказів на підтвердження отримання цієї вимоги позивачем.

Згідно зі статтею 87 Закону України «Про нотаріат» для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України. При цьому, кредитний договір, який не є нотаріально посвідченим, не входить до переліку документів, за якими може бути здійснено стягнення заборгованості у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Порушення нотаріусом порядку вчинення виконавчого напису є самостійною і достатньою підставою для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Такого правового висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду, яка викладена у постанові від 21 вересня 2021 року, прийнятої у справі № 910/10374/17.

Зазначене вище дає суду підстави для визнання спірного виконавчого напису № 7183 таким, що не підлягає виконанню, у зв`язку із недотриманням приватним нотаріусом під час їх вчинення вимог статей 87, 88 Закону України «Про нотаріат» та Переліку документів.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що заявлений позов є обґрунтованим та підставним.

Задовольняючи позов,на підставіст.141ЦПК України з відповідача слід стягнути судовий збір на користь позивача.

На підставі ст.ст. 50, 87-88 Закону України «Про нотаріат» та керуючись ст.ст.12, 13, 19, 81, 141, ч.7 ст.158, 263-265, 355 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати таким,що непідлягає виконаннювиконавчий напис№7183,вчинений 19.08.2016приватним нотаріусомДніпропетровського міськогонотаріального округуБоднар ІриноюМихайлівною простягнення з ОСОБА_1 накористь Акціонерноготовариства Комерційногобанку "Приватбанк"заборгованості закредитним договором№ б/нвід 05.12.2012з врахуваннямнарахованої платиза вчиненнявиконавчого напису на загальну суму 61925,99 грн.

Стягнути з Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" на користь ОСОБА_1 витрати у виді судового збору в розмірі 1288,32 грн.

Заходи забезпечення позову у виді зупинення стягнення у виконавчому провадженніна підставі виконавчого напису №7183 вчиненого 19.08.2016 приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Боднар Іриною Михайлівною про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" заборгованості за кредитним договором № б/н від 05.12.2012 з врахуванням нарахованої плати за вчинення виконавчого напису на загальну суму 61925,99 грн.у виконавчому провадженні № 53935014, що перебуває на виконанні у Більмацького відділу державної виконавчої служби у Пологівському районі Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) продовжують діяти протягом дев`яносто днів з дня набрання рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач: Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк", місцезнаходження: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, ЄДРПОУ 14360570.

Третя особа 1: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Боднар І.М., місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Центральна, 6/9.

Третя особа 2: Більмацький відділ державної виконавчої служби у Пологівському районі Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), місцезнаходження: Запорізька область, Пологівський район, смт.Кам`янка, вул. Запорізька, 30, ЄДРПОУ 34262421.

Повний текст рішення виготовлено 20.10.2023.

Суддя О.Ю.Горбань

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114566629
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —464/3475/23

Постанова від 23.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Рішення від 03.11.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Рішення від 20.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Рішення від 20.10.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні