Рішення
від 31.10.2023 по справі 524/3629/23
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3629/23

Провадження № 2/524/1731/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.10.2023 року Автозаводський районний суд міста Кременчука у складі

головуючогосуддіСеменової Л.М.,

з участю секретарясудового засіданняСанакоєвої Н.Р.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременчуці цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої енергії внаслідок порушення ПРРЕЕ,

УСТАНОВИВ:

До суду звернулось Акціонерне товариство «Полтаваобленерго» з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої енергії внаслідок порушення ПРРЕЕ. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 03.11.2022 року уповноваженими представниками Кременчуцької філії АТ «Полтаваобленерго»: при проведенні технічної перевірки на об`єкті споживача за адресою АДРЕСА_1 , виявлено порушення договірних відносин та п.2.3.4. п.п.8 п.5.5.5., п.п. 9 п.5.5.5., п.п. 19 п.5.5.5. п.п.25 п. 5.5.5, п.8.2.4 ПРРЕЕ, п. 11.9.1, п. 11.9.2 КСР, а саме пошкодження лічильника електричної енергії, зміщено лічильний механізм.

За фактом виявленого порушення у присутності ОСОБА_1 був складений Акт № 00007525 про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. ОСОБА_2 ознайомилася з Актом, поставила свій підпис в Акті та отримала його другий примірник. Жодних зауважень не надходило.

Позивач просить стягнутина свою користьз відповідача у відшкодування збитків у вигляді вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачемправил користування електричною енергієюу розмірі12 492 грн. 72 коп. та судові витрати.

Ухвалою судді від 22.06.2023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд позов задовольнити, розгляд справи проводити без його участі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день, час, місце слухання справи був належним чином повідомлений поштою, причини неявки суду не повідомив, відзив на позов суду не подав.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 01.01.2019 року АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» є оператором системи розподілу електричної енергії та надає послуги з постачання електричної енергії. Відповідно до п. 1.2.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та постачання електричної енергії. Правила роздрібного ринку електричної енергії є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

АТ «Полтаваобленерго» здійснює розподіл електричної енергії, зокрема за адресою: АДРЕСА_1 , за особовим рахунком № НОМЕР_1 відкритим на ім`я ОСОБА_1 .

Згідно з п. 6 Постанови НКРЕКП №312 від 14.03.2018, до укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що провадить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії), урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією про постачання електричної енергії) з питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства.

Відповідно до п. 2.1.3 ПРРЕЕ, споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору. Договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на основі типового договору, редакція якого розміщена на сайті www.poe.pl.ua. (п. 2.1.5 ПРРЕЕ).

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії ( п. 2.1.6 ПРРЕЕ).

Крім того, п. 6 ПРРЕЕ до укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що провадить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії), урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) з питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства.

Згідно п.п. 3 п. 5.1.1 ПРРЕЕ, АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» має право: контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил відповідно до умов укладених договорів, проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії, вимагати відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення споживачем умов Договору, та /або ПРРЕЕ.

Відповідно доп.3.2.Договору тап.5.5.5.ПРРЕЕ,споживач зобов`язується:користуватися електричноюенергією виключнона підставідоговору (договорів), сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів, здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів, забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України, забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування, забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, утримувати власні мережі у стані, що відповідає вимогам нормативних документів.

Відповідно до п. 7.12 ПРРЕЕ відновлення електроживлення електроустановок споживача, електроживлення яких було припинено, здійснюється оператором системи у порядку, визначеному Кодексом системи розподілу та Кодексом системи передачі, після отримання від ініціатора відключення інформації про усунення споживачем порушень. Витрати оператора системи на здійснення робіт з припинення та відновлення електроживлення електроустановки споживача покривається за рахунок коштів ініціатора здійснення цих робіт, які відшкодовуються йому споживачем, якщо припинення постачання (розподілу або передачі) електричної енергії споживачу здійснювалося у встановленому цим Правилам порядку.

Так, 03.11.2022 року уповноваженими представниками АТ «Полтаваобленерго» при проведенні перевірки за адресою: АДРЕСА_1 (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) виявлено порушення договірних відносин та п..2.3.4. п.п.8 п.5.5.5., п.п. 9 п.5.5.5., п.п. 19 п.5.5.5. п.п.25 п. 5.5.5, п.8.2.4 ПРРЕЕ, п. 11.9.1, п. 11.9.2 КСР, а саме пошкодження лічильника електричної енергії, зміщено лічильний механізм. Під час контрольного огляду контролер мав можливість виявити дане порушення.

За фактом виявленого порушення у присутності ОСОБА_1 був складений Акт № 00007525 про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. ОСОБА_2 ознайомилася з Актом, поставила свій підпис в Акті та отримала його другий примірник.

У п.9 Акту зазначено, що дане порушення було усунуто операторами системи розподілу, тобто представниками АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО».

У відповідності до п 8.4.4 ПРРЕЕ засіб вимірювальної техніки належним чином було направлено до експертної установи на проведення відповідних експертиз.

Експертиза лічильника електроенергії було проведено 23.11.2022 року (Акту проведення експертизи № 6605). За результати проведеної експертизи встановлено: Результати зовнішнього огляду: На зовнішній поверхні лічильника, навпроти приводу лічильного механізму, потертості. Лічильний механізм перекошений. Результати внутрішнього огляду : Виявлені ознаки впливу потужного магніту на лічильник: на внутрішній поверхні корпусу приладу, навпроти лічильного механізму, сліди контакту з екраном приводу, зламані стійки кріплення лічильного механізму. Лічильний механізм вільно переміщається в середині корпусу. Рівень залишкової намагніченості металевого екрана приводу лічильного механізму становить: 2,31мТл, тоді як природній рівень -0,07-0,1 мТл.

За результатами проведеної експертизи лічильник типу СОЭ-1,02/2КТ зав. № 09188591 дата повірки 2009р. визнано не придатним для подальшої експлуатації.

Відповідно до п.8.2.6 вказаних Правил на підставі акту енергопостачальник має право визначити величину збитків, завданих йому протиправними діями.

Відповідачку ОСОБА_1 було запрошено прийняти участь у засіданні комісії енергопостачальника по розгляду актів про порушення.

Відповідачка ОСОБА_1 на засідання Комісії по розгляду Акту № 00007525 від 03.11.2022 року не з`явилася, про що зазначено в Протоколі засідання комісії з розгляду Актів про порушення споживачем ПРРЕЕ за № 77 від 14 грудня 2022 року.

На підставі вищезазначеного Акту та відповідно до п. 8.2.4, 8.4.8 та 8.4.11 ПРРЕЕ, було виконано розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, яка склала 1874 кВт*год на суму 9884 грн.38 коп.

Згідно з п. 5.5.2 Кодексу комерційного обліку електричної енергії (ККОЕЕ), відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку, пломб та індикаторів засобів вузла обліку установлених у квартирі (будинку) або на об`єкті індивідуального побутового споживача в межах території домогосподарства покладається на цього побутового споживача. Оператор системи зобов`язаний проводити не рідше одного разу на шість місяців контрольний огляд та не рідше одного разу на три роки технічну перевірку вузлів обліку у споживачів. Результати технічної перевірки оформлюються актом технічної перевірки, а у разі виявлення порушень - актом про порушення. (п. 6.5.7 ККОЕЕ).

Відповідно до п.5.8.3. ККОЕЕ, заміна пошкоджених або відсутніх ЗКО здійснюється за рахунок сторони, відповідальної за збереження і цілісність ЗКО, тобто за рахунок споживача.

Оскільки Відповідачем було порушено ПРРЕЕ, про щобуло складеноакт пропорушення булопроведено позачерговуперевірку 1-фелектролічильника таекспертизу 1-фелектролічильника .

П.6.5.16 ККОЕЕ зазначає, що у разі проведення позачергових контрольного огляду, технічної перевірки, перевірки програмування, перевірки правильності роботи та/або експертизи, а також ремонту або заміни ЗКО вартість робіт оплачується власником ЗКО.

Вартість позачергової перевірки засобу обліку та експертиза складає 2067 грн.34 коп.

Оскільки Відповідачка ОСОБА_1 на засідання комісії не з`явилася на її адресу було надіслано копію Протоколу засідання № 77 від 14.12.2022 р. та Розрахунок обсягу та вартості електроенергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ, платіжну квитанцію на суму 9884,38 грн., Акт експертизи 1-ф лічильника № б/н та рахунок за проведення позачергової перевірки лічильника на суму 2608 грн.34 коп.

Відповідно до ч.1 ст.1166ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Суд погоджується з розрахунками позивача і вважає, що сума збитків, які підлягають стягненню з відповідача на користь АТ «Полтаваобленерго» складає 12 492 грн. 72 коп.

Відповідач своїм правом не скористався, відзив на позовну заяву не надано,належних і допустимих доказів на спростування встановлених судом обставин та фактів, не надав.

Відповідно доч.1, п. 1 ч. 2 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Ураховуючи вище викладене, з відповідача слід стягнути на користь позивача сплачений ним судовий збір в розмірі 2 684 грн 00 коп.

Керуючись викладеним, відповідно до статей 263-265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» в особі Кременчуцької об`єднаної філії вартість недорахованої електричної енергії в сумі 9 884 (дев`ять тисяч вісімсот вісімдесят чотири) гривень 38 копійки на розрахунковий рахунок НОМЕР_2 , АТ «Кредит Дніпро», МФО 305749, ЄДРПОУ 00131819.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» в особі Кременчуцької об`єднаної філії вартість позачергової перевірки засобу обліку, заміну та експертизу в сумі 2 608 (дві тисячі шістсот вісім) гривень 34 копійки на розрахунковий рахунок НОМЕР_2 , АТ «Кредит Дніпро», МФО 305749, ЄДРПОУ 00131819

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії сплачений судовий збір 2 684 грн 00 коп.

Сторони по справі:

Позивач: Акціонерне товариство «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії (адреса: Полтавська обл., м. Кременчук, пр-т Свободи, 8).

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 )

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Л.М. Семенова

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114570871
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —524/3629/23

Постанова від 22.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні