Ухвала
від 08.02.2024 по справі 524/3629/23
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3629/23

Провадження № 2-п/524/8/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2024 року Автозаводський районнийсуд містаКременчука ускладі головуючого - судді НестеренкаС.Г., за участісекретаря судовогозасідання БельченкоН.Л., розглянув увідкритому судовомузасіданні взалі судув містіКременчук Полтавськоїобласті заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука від 31 жовтня 2023 року у справі за позовом АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії,-

В С Т А Н О В И В:

19 грудня 2023 року до судузвернулася ОСОБА_1 із заявоюпро переглядзаочного рішенняАвтозаводського районногосуду містаКременчука від31.10.2023 року у справі за позовом АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Просить переглянутита скасуватизаочне рішенняАвтозаводського районногосуду містаКременчука від31жовтня 2023 року та призначити справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

19 грудня 2023 року ухвалою судді Автозаводського районного суду м. Кременчука прийнято до провадження заяву ОСОБА_1 та призначено судове засідання.

17.01.2024 року на підставі розпорядження щодо здійснення потворного автоматизованого розподілу судових справ №337 заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука від 31 жовтня 2023 року у справі за позовом АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, 18 січня 2024 року передано судді Нестеренко С.Г.

Учасники справи у судове засідання не прибули.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Статтею 288 ЦПК України визначено дві підстави за яких заочне рішення підлягає скасуванню, а саме, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Судом встановлено, що заочним рішенням Автозаводського районного суду міста Кременчука від 31 жовтня 2023 року позов АТ «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії задоволено, стягнуто з ОСОБА_1 на користь АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії вартість недорахованої електричної енергії, внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії в розмірі 9884 грн. 38 коп., вартість виконаних позачергової технічної перевірки засобу обліку, заміну та експертизу в розмірі 2608 грн. 34 коп. та кошти у повернення сплаченого судового збору у розмірі 2684 грн. 00 коп.

06 червня 2023 року до суду звернулося АТ «Полтаваобленерго» (в особі Кременчуцької філії) до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Відповідно до ухвали судді від 22 червня 2023 року, розгляд справи проводився в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а.с. 44).

З матеріалів справи вбачається, що розгляд справи призначався неодноразово, судові повістки направлялися учасникам справи засобами рекомендованого поштового зв`язку своєчасно і заздалегідь.

Згідно інформації наданої відділом ведення реєстру територіальної громади Автозаводської районної адміністрації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значиться зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що виклик відповідача здійснювався шляхом надсилання судових повісток за відомою суду адресою та шляхом опублікування оголошення про виклик.

Копія рішення суду від 31 жовтня 2023 року також надсилалася відповідачу за відомою суду адресою, заяв про зміну адреси свого проживання чи реєстрації відповідач суду не надавала.

З матеріалів справи постає, що відповідачу ОСОБА_1 стало відомо про рішення суду від 25.11.2023 року, після отримання копії заочного рішення, яке було направлено судом засобами поштового зв`язку

Із заявою про перегляд заочного рішення звернулася до суду 19.12.2023 року.

Згідно ч.ч. 1-6 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Судом встановлено, що відповідач повідомлялася належним чином, судові повістки неодноразово надсилались за відомою суду адресою та у свою чергу відповідач не отримувала судові повістки про виклик внаслідок власної байдужості.

Згідно із положеннями ст. 285 ЦПК України, у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначені, зокрема: обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і не повідомлення їх суду, і докази про це, посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача.

Відповідно ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи. Тобто для скасування заочного рішення необхідна наявність одночасно двох наведених умов.

Використання законодавцем в конструкції коментованої ст. 288 ЦПК України сполучника "і" дозволяє зробити висновок, що для скасування заочного рішення необхідно не лише встановити поважність причин неявки відповідача в судове засідання, в якому було ухвалене заочне рішення, а й те, щоб його аргументи щодо обставин справи впливали на правильне її вирішення. Лише за сукупності цих двох умов можна говорити про наявність підстав для скасування заочного рішення і призначення справи для розгляду в загальному порядку.

Дослідивши заяву про перегляд заочного рішення, матеріали справи, суд приходить до висновку що в заяві відсутні посилання на будь-які докази, які мають істотне значення для справи, які не були досліджені судом при винесенні заочного рішення.

Таким чином, оскільки підставами скасування заочного рішення є поважність неявки в судове засідання відповідача та наявність істотних доказів у справі в обґрунтування заперечень проти вимог позивача, за відсутності зазначених обставин у сукупності, суд не має законних підстав для скасування заочного рішення, отже, у задоволенні заяви про перегляд заочного рішення відповідача слід відмовити.

Керуючись ст. ст.285, 287, 288 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука від 31 жовтня 2023 року у справі за позовом АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької філії до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного протягом тридцяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя:

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116846846
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —524/3629/23

Постанова від 22.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні