Ухвала
від 24.10.2023 по справі 202/13856/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/13856/23

Провадження № 1-кс/202/8486/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2023 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 42023052100000509 від 04.03.2023 року клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів,

в с т а н о в и в:

Слідчий СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська з клопотанням про тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі в якій клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до вимог ч.2 ст.163 КПК України розглянуто слідчим суддею без виклику АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання, тому що існує реальна загроза втрати, зміни чи знищення інформації, щодо якої стосується вказане клопотання, що унеможливить подальше її дослідження в рамках проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Вивчивши клопотання, перевіривши додані до нього матеріали, слідчий суддя до наступного висновку.

З клопотання та наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що слідчими СУ ГУНП в Дніпропетровській області за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023052100000509 від 04.03.2023 за ч. 4 ст. 191 КК України за фактом привласнення бюджетних коштів військовослужбовцями військової частини НОМЕР_1 у змові з суб`єктами господарювання шляхом закупівлі військового обладнання та спорядження по завищеним цінам.

Розслідуванням встановлено, що начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 вступив у змову з раніше знайомими керівниками суб`єктів господарювання, зокрема, з директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 , з яким домовився на заволодіння коштами місцевого бюджету шляхом закупівлі для потреб військової частини НОМЕР_1 , яка дислокувалась на території ІНФОРМАЦІЯ_4 , майна по значно завищеним цінам у порівнянні з його ринковою вартістю через укладення прямих договорів з підконтрольними підприємствами.

Для цієї мети у 2022 році ОСОБА_6 підписано ряд розпоряджень на виконання «Програми з підтримки ІНФОРМАЦІЯ_5 на 2022-2023 роки». Протягом вересня-жовтня 2022 року за вказівкою ОСОБА_7 підприємства, задіяні у схемі розкрадання бюджетних коштів, заздалегідь придбали визначене майно по ринковій ціні, а в подальшому уклали прямі договори з ІНФОРМАЦІЯ_6 на поставку даних товарів, однак, вже по завищеній ціні. Закуплений ІНФОРМАЦІЯ_6 товар згідно затвердженої Програми підтримки збройних сил по актах приймання-передачі потім передавався до військової частини НОМЕР_1 .

До даної схеми ОСОБА_8 залучив в тому числі директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ).

З метою обходу норм чинного на той час законодавства у сфері державних закупівель, яке забороняло розпорядникам бюджетних коштів робити передоплату за товар до моменту його фактичної поставки, за вказівкою ОСОБА_7 суб`єкти господарювання та працівники ІНФОРМАЦІЯ_7 вносили недостовірні відомості в офіційні документи видаткові накладні про факт поставки товару, який фактично ще не був поставлений, з метою отримати можливість здійснити передоплату товару суб`єктам, задіяним у схемі розкрадання коштів.

В листопаді 2022 року ОСОБА_6 було розроблено нову схему розкрадання коштів при закупівлі майна, необхідного військовій частині НОМЕР_1 , шляхом надання цій військовій частині субвенцій з місцевого бюджету та із залученням до закупівель тих самих суб`єктів господарювання.

Так, слідством встановлено, що згідно договору №277/ПТ від 13.10.2022 ІНФОРМАЦІЯ_8 за 2470000 грн. закупила у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 2 антидронові рушниці. При аналізі податкових декларацій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що дане підприємство фактично здійснює діяльність у сфері торгівлі автозапчастинами. Фактично ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », не будучи виробником даного товару та, не маючи його в наявності, на початку жовтня 2022 року, тобто ще до укладення вищевказаного договору, закупило у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » 2 антидронові рушниці - переносні комплекси протидії безпілотним літальним апаратам (прилад протидії безпілотним апаратам RIFF-P, станція виявлення та визначення координат дронів " ІНФОРМАЦІЯ_11 ") по значно меншій ціні.

Таким чином, в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_12 та підприємців, які поставляли товари, вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, а саме, заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, в умовах воєнного стану.

На теперішній час у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні відомостей про рух грошових коштів на банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою підтвердження факту отримання цих коштів фігурантами кримінального провадження, а також відстеження руху цих коштів, завдяки чому можуть бути отримані нові докази для доведення вини правопорушників.

Згідно зі ст. ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» вказана інформація відноситься до банківської таємниці, яка розкривається банками виключно за рішенням суду.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка містяться в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно зі ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Іншими способами, окрім як шляхом тимчасового доступу до вищевказаних відомостей, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »отримати необхідну для цілей кримінального провадження інформацію, а також довести обставини, які передбачається довести, неможливо.

На підставівикладеного,слідчий суддявважає,що сторонакримінального провадженнядовела наявністьдостатність підставвважати,що буловчинено кримінальнеправопорушення,що зазначеніу клопотаннідокументи можутьперебувати уволодінні відповідноїюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення, відомості, що містяться в цих документах можуть бути використані як докази та обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо довести іншими способами, тому слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Враховуючи мету доступу, слідчий суддя прийшов до переконання, що доцільно надати доступ до оригіналів документів із можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії.

Керуючись ст. ст. 163, 164, 372 КПК України, слідчий суддя

П о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та прокурорам першого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ОСОБА_16 та ОСОБА_17 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до:

- відомостей про рух грошових коштів за період часу з 01.08.2022 по 12.10.2023 на всіх рахунках, відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з наданням наступних відомостей: дата та час проведення операції, номер платіжного документа (при наявності), суму операції та її валюту, номер рахунку контрагента (платника), найменування контрагента (платника) та його ідентифікаційний код, код та банк платника, призначення платежу та інші відомості щодо операцій по рахунках (при наявності), із можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії ( здійснити виїмку копій).

Встановити строк діїухвали до 24 грудня 2023 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу114575852
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/13856/23

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Маринін О. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Маринін О. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Маринін О. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Маринін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні