Ухвала
від 01.11.2023 по справі 909/976/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/976/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01.11.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Рочняк О. В.

розглянувши матеріали позовної заяви Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" від 11.10.2023 (вх. №12416/23 від 26.10.2023)

(вул.А.Аболмасова, 5, м.Київ, 02002

електронна пошта: 42502769@mail.gov.ua)

в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік"

(вул.М.Василенко, 7-А, м.Київ, 03124

електронна пошта: org@bestmusic.com.ua)

до відповідача: Приватного підприємства "Фактор"

вул.Данила Галицького, 13, м.Камянець-Подільський, Хмельницька обл., 32300

про стягнення 67 100 грн компенсації

ВСТАНОВИВ: Громадська спілка "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" звернулася до господарського суду в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" з позовною заявою від 11.10.2023 до Приватного підприємства "Фактор" про стягнення 67 100 грн компенсації за порушення авторських прав.

Подана позовна заява не відповідає вимогам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а тому не може бути прийнята до розгляду, з огляду на таке.

29.06.2023 Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами".

Зазначеним Законом внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, а зокрема:

частини п`яту - дев`яту статті 6 викладено в такій редакції:

"5. Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

6. Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

7. Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

8. Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Особливості використання електронного підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

9. Суд проводить розгляд судової справи за матеріалами у формах, визначених Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів)"

пункт 2 частини третьої статті 162 викладено в такій редакції:

"2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету";

у статті 174 ГПК України частину першу після абзацу першого доповнено новим абзацом такого змісту:

"Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його".

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень вищезазначеного Закону він (щодо внесених змін до ГПК України) набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування.

Закон опубліковано в газеті "Голос України" 20.07.2023 та введено в дії 18.10.2023.

Як вбачається з доданих до позовної заяви поштового конверту та опису вкладення до цінного листа, позовну заяву та додані до неї матеріали позивач направив до господарського суду Івано-Франківської області 23.10.2023, тобто після введення в дію приписів Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" щодо обов`язкової реєстрації юридичними особами електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Однак, як встановлено судом, станом на 31.10.2023 ні Громадська спілка "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами", ні Товариство з обмеженою відповідальністю "Бест Мьюзік" не зареєстрували своїх електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що у відповідності до абзацу 2 ч.1 ст.174 ГПК України є підставою для залишення поданої позовної заяви без руху.

При цьому, суд зазначає, що наявність електронного кабінету в представника Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" - адвоката Гуйди Д.М. не звільняє самого позивача від обов`язку зареєструвати власний електронний кабінет, адже згідно абзацу 2 ч.6 ст.6 ГПК України процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

З огляду на викладене, позовну заяву Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" слід залишити без руху та встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ч.3 та ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 164, 172, 174, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позовну заяву Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" від 11.10.2023 (вх. №12416/23 від 26.10.2023) залишити без руху.

Громадській спілці "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" в десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме: зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/

Повідомити позивача, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 01.11.2023 та не підлягає оскарженню.

Суддя О.В. Рочняк

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114617656
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 67 100 грн компенсації

Судовий реєстр по справі —909/976/23

Повістка від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Рішення від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні