Ухвала
від 01.11.2023 по справі 925/1487/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01 листопада 2023 року м. Черкаси справа № 925/1487/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Грачова В.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Аксолотль» про забезпечення позову у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аксолотль» до Черкаської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Аксолотль» звернувся в Господарський суд Черкаської області з позовом до Черкаської міської ради (далі відповідач), в якому просить суд:

визнати незаконним та скасувати рішення Черкаської міської ради №48-28 від 19.10.2023 року про скасування рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року №4-111 «Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки площею 2,2825 га по вул. Героїв Холодного Яру (біля будівлі №74) та затвердження умов проведення земельних торгів»;

відшкодувати судові витрати.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 01.11.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, по ній відкрито провадження у справі № 925/1487/23 за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 05.12.2023 року.

Позивач разом з позовною заявою подав суду заяву (вх. № 17919/23), в якій просив суд вжити заходи забезпечення позову, шляхом:

заборони Черкаській міській раді в особі будь-яких його органів, посадових осіб, працівників а представників вчиняти будь-які дії спрямовані на надання дозволу, в т.ч. шляхом голосування, на розробку технічної документації із землеустрою, поділу, об`єднання, передання у користування (в тому числі передання в оренду) земельну ділянку, укладення договорів оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74;

заборони органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав згідно Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вчиняти будь-які реєстраційні дії, що стосуються реєстрації прав користування (в тому числі прав оренди) на земельну ділянку за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову заявник зазначив, що предметом спору у даній справі є вимоги про визнання незаконним та скасування рішення Черкаської міської ради №48-28 від 19.10.2023 року, яким скасовано рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року №4-111 «Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки площею 2,2825 га по вул. Героїв Холодного Яру (біля будівлі №74) та затвердження умов проведення земельних торгів» на підставі якого позивач став переможцем земельних торгів проведених 29.03.2023 року та орендарем земельної ділянки за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74 згідно договору оренди землі від 12.04.2023 року.

Позивач вважає, що оскаржуване рішення Черкаської міської ради від 19.10.2023 року № 48-28, яке є предметом спору, прийнято Черкаською міською радою з перевищенням повноважень та за відсутності передбачених для цього правових підстав, всупереч висновкам Конституційного суду, оскаржуване рішення порушує права та охоронювані законом інтереси позивача, як учасника та переможця земельних торгів, прямо впливає на реалізацію права на орендовану земельну ділянку, що передбачені договором оренди земельної ділянки. За результатами вирішення спору позивач має намір продовжити користуватися земельною ділянкою на умовах договору оренди землі від 12.04.2023 року, дотримуючись всіх договірних зобов`язань, зокрема, належної поведінки, вчасної та в повному обсязі сплати орендної плати за користування землею, а також і надалі здійснювати впорядкування та наведення належного санітарного стану земельної ділянки та прилеглої території натомість у планах відповідача є поділ вказаної земельної ділянки, що унеможливить її використання позивачем.

У випадку прийняття Черкаською міською радою рішення про розірвання договору оренди землі від 12.04.2023 року з позивачем, відповідач також матиме можливість оголосити про проведення нових торгів на продаж права оренди земельної ділянки, укладати договір оренди на дану земельну ділянку з іншими претендентами на участь у земельних торгах, а тому з метою уникнення загрози будь-яких незаконних дій щодо розпорядження земельною ділянкою посадовими особами Черкаської міської ради та незаконних дій з боку органів та суб`єктів, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав на земельну ділянку внаслідок неправомірного рішення Черкаської міської ради від 19.10.2023 року № 48-28 щодо відміни проведених земельних торгів з продажу лота - права оренди земельної ділянки тому просить вжити запропоновані ним заходи забезпечення позову.

Згідно зі ст. 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається, як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він має намір звернутися до суду.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, що має бути підтверджено доказами наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 137 ГПК України позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; 6) зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту; 8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об`єкти інтелектуальної власності; 9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; 10) іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачеві здійснювати певні дії.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, господарський суд має оцінити обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника стосовно забезпечення позову; забезпечення балансу інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які не є учасниками даного судового процесу.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язано застосування певного виду забезпечення позову. Саме лише застереження у заяві про потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення або імовірну неможливість ефективного поновлення прав позивача без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Оскільки позивач звернувся до суду з позовною вимогою немайнового характеру судове рішення у разі задоволення якої не вимагатиме примусового виконання, то в даному випадку має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

При цьому в такому немайновому спорі має досліджуватися і те, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, оскільки позивач не зможе їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду.

У вказаних висновках суд враховує правові висновки Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в постанові від 16.08.2018 року у справі №910/1040/18, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 18.12.2018 року у справі №912/1616/18 і від 26.09.2019 року у справі №917/751/19.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в абз. 2 п. 2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року N 16 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову», питання про забезпечення позову може вирішуватися господарським судом як без проведення окремого судового засідання, так і в засіданні з викликом представників сторін, інших учасників судового процесу із заслуховуванням їх думки.

При вирішенні питання про вжиття заходів забезпечення позову оцінюється обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням таких умов: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між заявленим заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду, імовірності ускладнення чи непоновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, у разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Адекватність заходу забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

Заходи забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду (правова позиція Верховного Суду викладена в постанові від 25.03.2019 року у справі № 920/622/18).

Отже, питання задоволення заяви про застосування заходів до забезпечення позову вирішується судом в кожному конкретному випадку, виходячи з характеру заявлених позовних вимог та обставин справи, а заявлений захід забезпечення позову має перебувати у зв`язку з предметом позовної вимоги.

Позивач вказує, що земельна ділянка за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 передана йому в користування за результатами проведених 29.03.2023 року земельних торгів у формі електронного аукціону через Державну електронну торгову систему згідно з інформацією з Протоколу про результати земельних торгів № LRE001-UA-20230215-80814 щодо продажу права оренди земельної ділянки комунальної форми власності площею 2,2825 га на підставі рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року № 34-111 «Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки площею 2,2825 га по АДРЕСА_1 (біля будівлі № 74) та затвердження умов проведення земельних торгів», яким зокрема затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної форми власності для продажу права оренди на земельних торгах, зареєстровано право комунальної власності за територіальною громадою міста Черкаси па земельну ділянку, доручено Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради укласти договір про організацію та проведення земельних торгів, провести земельні торги відповідно норм чинного законодавства з продажу лота - права оренди земельної ділянки та затвердити умови проведення земельних торгів, укласти договір оренди землі між ЧМР і переможцем торгів в установленому законодавством порядку. Торги у встановленому порядку не скасовано, не визнано виконавцем торгів такими, що не відбулися та їх результати не анульовано організатором у встановленому законом порядку.

12.04.2023 року між відповідачем - Черкаською міською радою, як орендодавцем, та позивачем Товариством з обмеженою відповідальністю «Аксолотль», як орендарем, укладено договір оренди землі, згідно п. 1 якого орендодавець на підставі рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року № 34-111 та Протоколу про результати земельних торгів, надав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, що знаходиться в м. Черкаси по вул. Героїв Холодного Яру (біля будівлі № 74). Вказана земельна ділянка відповідно до договору оренди землі від 12.04.2023 року, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав 25.04.2023 року за № 67329294, передана позивачу в користування на умовах сплати річної орендної плати за земельну ділянку та її оренди строком на сорок дев`ять років для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості Черкаською міською радою.

Позивач вважає, що дії відповідача - Черкаської міської ради, який є орендодавцем спірної земельної ділянки, щодо прийняття рішення №48-28 від 19.10.2023 року про скасування рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року №4-111 «Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки площею 2,2825 га по вул. Героїв Холодного Яру (біля будівлі №74) та затвердження умов проведення земельних торгів» свідчать про намір розірвання договору оренди землі від 12.04.2023 року, укладеного з позивачем, вилучення у позивача земельної ділянки з подальшим її поділом, що унеможливить користування позивача вказаною земельною ділянкою, який наразі є законним її орендарем, тому просить визнати незаконним і скасувати вказане рішення №48-28 від 19.10.2023 року.

Заявлений позивачем захід забезпечення позову заборона Черкаській міській раді в особі будь-яких його органів, посадових осіб, працівників а представників вчиняти будь-які дії спрямовані на надання дозволу, в т.ч. шляхом голосування, на розробку технічної документації із землеустрою, поділу, об`єднання, передання у користування (в тому числі передання в оренду) земельну ділянку, укладення договорів оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74, а також заборона органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав згідно Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вчиняти будь-які реєстраційні дії, що стосуються реєстрації прав користування (в тому числі прав оренди) на земельну ділянку за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74 є співмірним та перебуває у зв`язку з предметом спору.

Так, заявлений захід забезпечення позову відповідає вимогам, на забезпечення яких він вживається, оскільки предметом заборони є лише дії направлені на збереження цілісності, правомірності користування земельної ділянки за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74, що перебуває у користуванні позивача на підставі договору оренди землі від 12.04.2023 року укладеного за результатами торгів на підставі рішення Черкаської міської ради від 22.12.2022 року №4-111, рішення про скасування якого є предметом спору у даній справі.

Оцінивши доводи заявника щодо необхідності вжиття запропонованого ним заходу забезпечення позову, суд з урахуванням принципів розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову, забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу, наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, необхідності запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям такого заходу прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу, дійшов до висновку про обґрунтованість заяви позивача про забезпечення позову і вважає, що невжиття запропонованого позивачем заходу забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав позивача, за захистом яких він звернувся до господарського суду. Вжиття вказаних заходів не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване лише на збереження існуючого становища до завершення розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 136-137, 139, 140, 202, 233-235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Аксолотль» про забезпечення позову вх. № 17919/23 від 30.10.2023 року.

Заборонити Черкаській міській раді (ідентифікаційний код юридичної особи 25212542, місцезнаходження: 18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36) в особі будь-яких його органів, посадових осіб, працівників а представників вчиняти будь-які дії спрямовані на надання дозволу, в т.ч. шляхом голосування, на розробку технічної документації із землеустрою, поділу, об`єднання, передання у користування (в тому числі передання в оренду) земельну ділянку, укладення договорів оренди земельної ділянки за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74.

Заборонити органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав згідно Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», вчиняти будь-які реєстраційні дії, що стосуються реєстрації прав користування (в тому числі прав оренди) на земельну ділянку за кадастровим номером 7110136400:03:001:0046, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74.

Ухвала є виконавчим документом і підлягає виконанню в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження».

Стягувачем за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю «Аксолотль», ідентифікаційний код юридичної особи 44984039, місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, вул. Кривалівська, буд. 37.

Боржником за даною ухвалою є Черкаська міська рада, ідентифікаційний код юридичної особи 25212542, місцезнаходження: 18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36.

Ухвала набрала законної сили: 01.11.2023 року.

Дата видачі ухвали: 01.11.2023 року.

Строк пред`явлення ухвали до виконання по 02.11.2026 року.

Ця ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена у строки та в порядку, встановлені ст.ст. 253-259 ГПК України.

Суддя В.М. Грачов

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114619374
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —925/1487/23

Судовий наказ від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Постанова від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шаптала Є.Ю.

Рішення від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні