Рішення
від 03.11.2023 по справі 365/519/23
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/519/23

Номер провадження: 2-о/365/22/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

03 листопада 2023 року смт Згурівка

Згурівський районнийсуд Київської області в складі:

головуючого судді Кучерявої Л.М.

присяжних Дудки О.В., Кругляка Я.В.

за участю:

секретаря судового засіданняМатвієнко Н.В.

заявника ОСОБА_1

представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, адвоката Петенака В.І.

представника Згурівської селищної ради як органу опіки і піклування Мокроноса В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 3 справи окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Згурівська селищна рада, Виконавчий комітет Згурівської селищної ради, як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

14 серпня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Згурівського районного суду Київської області з вищезазначеною заявою, посилаючись на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю, 2 групи з дитинства, страждає на розумову відсталість помірного ступеня (виражена дебільність), в зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду. За станом здоров`я вона не може здійснювати свої права і обов`язки, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, обмежена в самообслуговуванні. З самого дитинства догляд за ОСОБА_2 здійснювала бабуся заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є її рідною сестрою. Бабуся мала похилий вік, тому заявник протягом тривалого часу допомагав здійснювати догляд за ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 бабуся заявника померла. З цього часу заявник, який є двоюрідним онуком ОСОБА_2 , самостійно здійснює догляд за ОСОБА_2 . В одному будинку з ОСОБА_2 проживає також дідусь заявника ОСОБА_4 , 1938 року народження, який також потребує сторонньої допомоги в силу свого стану здоров`я та похилого віку. Дідусь не здатний здійснювати догляд за сестрою своєї померлої дружини. Згідно з випискою з медичної амбулаторної карти ОСОБА_2 хворіє на розумову відсталість помірного ступеня (виражена дебільність) F17, тому може бути визнана недієздатною особою. Згідно з рішенням Згурівської селищної ради від 08.08.2023 № 241 затверджено Подання щодо доцільності визнання недієздатною ОСОБА_2 , встановлення над нею опіки та призначення її опікуном ОСОБА_1 . По місцю проживання він характеризується позитивно, на обліку в лікаря нарколога та психіатра не перебуває, за станом здоров`я може здійснювати догляд та опікунство за недієздатною особою.

Згідно ст. 58, ч. 1 ст. 60 ЦК України у разі визнання фізичної особи недієздатною суд встановлює над нею опіку і призначає опікуна.

Просив визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , жительку АДРЕСА_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , її опікуном.

18 серпня 2023 року ухвалою Згурівського районного суду відкрито провадження у справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

04 вересня 2023 року ухвалою Згурівського районного суду призначено у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено Комунальному некомерційному підприємству Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», провадження у справі зупинено.

16 жовтня 2023 року ухвалою Згурівського районного суду поновлено провадження у справі та призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримав, просив задовольнити.

У судовому засіданні представник Згурівської селищної ради як органу опіки та піклування Мокронос В.І., представник особи, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною - ОСОБА_5 , заяву підтримали, просили її задовольнити.

Особа, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явилась, оскільки відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 316-ц від 05.10.2023 за своїм психічним станом не може брати участь у судовому засіданні та особисто давати пояснення по суті справи.

З досліджених в судовому засіданні письмових доказів встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована по АДРЕСА_1 (а. с. 22 копія витягу № 718),є особоюз інвалідністю 2 групи з дитинства довічно та їй встановлено діагноз розумова відсталість помірного ступеня (виражена дебільність) F71 (а.с. 18, 19 копія виписки з медичної картки амбулаторного хворого, довідка МСЕК).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 316-ц від 05.10.2023 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , страждає на хронічний, стійкий психічний розлад помірну розумову відсталість, F-71.0 за МКХ-10 та за своїм психічним станом він не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, за своїм психічним станом не може брати участь у судовому засіданні та особисто давати пояснення по суті справи (а. с. 68-69).

Заявник ОСОБА_1 є двоюрідним онуком ОСОБА_2 (а.с. 14 копія свідоцтва про шлюб ОСОБА_4 , 15 копія свідоцтва про народження ОСОБА_2 , 16 копія свідоцтва про народження ОСОБА_1 , 17 - копія свідоцтва про народження ОСОБА_6 ). ОСОБА_3 сестра ОСОБА_2 та бабуся заявника ОСОБА_1 , яка здійснювала догляд за ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 13 копія свідоцтва про смерть).

Заявник ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 7-10 копія паспорта, а. с. 21 копія витягу № 719).

Заявник ОСОБА_1 позитивно характеризується за місцем проживання (а. с. 28 довідка-характеристика). На обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває (а.с. 23, 24 копії медичних довідок).

Відповідно до довідки № 94 від 03.08.2023 ОСОБА_1 за станом здоров`я може здійснювати догляд та опікунство за недієздатною особою (а.с. 27 довідка).

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 незнятої чи непогашеної судимості станом на 01.08.2023 не має.

Жодних обмежень щодо призначення заявника ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , судом не встановлено.

Виконавчим комітетом восьмого скликання Згурівської селищної ради прийнято рішення за № 241 від 08 серпня 2023 року, яким затверджено Подання щодо доцільності визнання недієздатною ОСОБА_2 , встановлення над нею опіки та призначення опікуном ОСОБА_1 (а.с. 29, 30 - копія рішення, Подання).

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України судрозглядаєвпорядку окремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

В силу ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки і піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд вважає за необхідне заяву задовольнити повністю. Судом встановлено, що ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад, внаслідок чого не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. З огляду на наявність достатніх підстав, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 недієздатною та призначити її опікуном заявника ОСОБА_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною визначити два роки, з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 , що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 39, 40, 41, 60, 62, 63 ЦК України, ст. 263-265, 293, 299, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Згурівська селищна рада, Виконавчий комітет Згурівської селищної ради, як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Визначити строк дії рішення в частині визнання фізичної особи недієздатною два роки з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання.

Медичну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , після набрання рішенням законної сили повернути КНП «Згурівська лікарня Згурівської селищної ради».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Згурівська селищна рада Броварського району Київської області як орган опіки і піклування, місцезнаходження: вулиця Українська, будинок 10, смт Згурівка Броварського району Київської області, 07601, код за ЄДРПОУ 04360296.

Виконавчий комітет Згурівської селищної ради, як орган опіки і піклування, місцезнаходження: вулиця Українська, будинок 10, смт Згурівка Броварського району Київської області, 07601, код за ЄДРПОУ 43927577.

Головуючий суддя Л.М. Кучерява

Присяжні Я.В. Кругляк

О.В. Дудка

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114638028
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —365/519/23

Рішення від 03.11.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні