Ухвала
від 06.11.2023 по справі 139/528/23
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/528/23

Провадження № 2-зз/139/16/23

У Х В А Л А

про скасування заходів забезпечення позову

06 листопада 2023 року Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області в складі: головуючої - судді Тучинської Н.В.,

з участю:

представника позивача - прокурора Заболотної І.А.,

секретаря судових засідань Хонькович Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Муровані Курилівці клопотання керівника Могилів-Подільської окружної прокуратури про скасування заходів забезпечення позову,

у с т а н о в и в:

Рішенням Мурованокуриловецького районного суду від 07 вересня 2023 року у справі № 139/528/23 задоволено позовну заяву Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області та витребувано у ОСОБА_1 та Приватного підприємства «Влад» в комунальну власність Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га, з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312, що розташована на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району (колишньої Немерченської сільської ради Мурованокуриловецького району) Вінницької області.

Постановою Вінницького апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року рішення Мурованокуриловецького районного суду залишено без змін.

На підставі відповідної заяви прокурора Мурованокуриловецьким районним судом у межах цивільної справи № 139/528/23 31 липня 2023 року було постановлено ухвалу про забезпечення позову та накладено арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312, їх власнику відповідачу ОСОБА_1 заборонено вчиняти дії, спрямовані на поділ чи об`єднання земельної ділянки, органам, які проводять реєстрацію речових прав на нерухоме майно, заборонено здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо цієї земельної ділянки, а державним кадастровим реєстраторам - вчиняти дії, спрямовані на внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо поділу чи об`єднання цієї земельної ділянки.

На даний час Могилів-Подільською окружною прокуратурою розпочато заходи щодо виконання судового рішення від 07 вересня 2023 року про витребування земельної ділянки з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312.

Скориставшись правом, передбаченим ч. 7 ст. 158 ЦПК України, керівник Могилів-Подільської окружної прокуратури 31 жовтня 2023 року направив на електронну адресу суду клопотання про скасування заходів забезпечення позову.

Розгляд клопотання було призначено на 06 листопада 2023 року.

Про час і місце розгляду клопотання належним чином були повідомлені всі учасники справи (аркуш матеріалів клопотання 7-9), до суду не з`явилися без повідомлення причини неявки, не просили про відкладення розгляду клопотання.

З врахуванням моменту подачі клопотання прокурором, строків, встановлених ч. 2 ст. 158 ЦПК України для його розгляду, за відсутності приписів про обов`язкову участь під час розгляду клопотання всіх учасників справи, факт їх належного повідомлення про час і місце розгляду клопотання, судом постановлено ухвалу про розгляд клопотання без участі учасників, які не з`явилися до суду.

Представник Могилів-Подільськоїокружної прокуратурипрокурор ЗаболотнаІрина Анатоліївна клопотання підтримала з підстав, викладених у ньому, просила його задовольнити. Зокрема, наголосила, що рішення суду про витребування майна з чужогонезаконного володінняє підставоюдля здійсненнядержавної реєстраціїправа власностіна майноза власником,а такожскасування попередньоїреєстрації.На данийчас неможливовиконати рішеннясуду провитребування земельноїділянки шляхомвнесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно права комунальної власностіВендичанської селищноїради на земельну ділянку з кадастровим номером 0522884600:01:003:0312, оскільки є не скасована заборона здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо цієї земельної ділянки. Потреби в існуванні інших заходів забезпечення позову немає, оскільки після скасування заборони вчинення реєстраційних дій та після здійснення реєстрації комунальної власності на землю, вони перешкоджатимуть власнику здійснювати в повній мірі повноваження щодо володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до таких висновків:

Ухвалою Мурованокуриловецького районного суду від 31 липня 2023 року (а.с. 73-74) було задоволено заяву прокурора про забезпечення позову у справі № 139/528/23 та накладено арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312, їх власнику відповідачу ОСОБА_1 заборонено вчиняти дії, спрямовані на поділ чи об`єднання земельної ділянки, органам, які проводять реєстрацію речових прав на нерухоме майно, заборонено здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо цієї земельної ділянки, а державним кадастровим реєстраторам - вчиняти дії, спрямовані на внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо поділу чи об`єднання цієї земельної ділянки.

Рішенням Мурованокуриловецького районного суду від 07 вересня 2023 року у справі № 139/528/23 (а.с. 212-220) у повному обсязі задоволено позовну заяву Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Ведичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області до ОСОБА_1 та Приватного підприємства «Влад» та витребувано у ОСОБА_1 та Приватного підприємства «Влад» в комунальну власність Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га, з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312, що розташована на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району (колишньої Немерченської сільської ради Мурованокуриловецького району) Вінницької області.

Відповідно до постанови Вінницького апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року (т. 2 а.с. 97-102) рішення Мурованокуриловецького районного суду від 07 вересня 2023 року набрало законної сили.

Стаття 158 ЦПК України, встановлює порядок скасування заходів забезпечення позову, зокрема, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Під час розгляду справи по суті та ухвалення судового рішення питання про скасування заходів забезпечення позову не вирішувалося.

Відповідно до ч. 7 ст.158 ЦПК України, у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання судового рішення в разі задоволення позову. Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів заявника від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийнято на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Як слідуєіз клопотаннякерівника Могилів-Подільськоїокружної прокуратури,рішення судупровитребуваннямайна зчужогонезаконноговолодіння єпідставоюдляздійснення державноїреєстраціїправавласності намайнозавласником,атакожскасування попередньоїреєстрації.Наданийчас неможливовиконатирішеннясуду провитребуванняземельноїділянки шляхомвнесеннядоДержавного реєструречовихправна нерухомемайноправакомунальної власностіВендичанськоїселищноїради наземельну ділянкуз кадастровимномером0522884600:01:003:0312,оскількиєне скасованазабороназдійснюватибудь-якіреєстраційнідії щодоцієїземельноїділянки.Потребивіснуванні іншихзаходівзабезпеченняпозову немає,оскількипісляскасування заборонивчиненняреєстраційнихдій тапісляздійснення реєстраціїкомунальноївласностіна землю,вониперешкоджатимуть власникуздійснювативповній міріповноваженнящодоволодіння,користуваннятарозпорядження земельноюділянкою.

Отже, з цієї підстави застосуванню судом підлягають положення ч. 7 ст. 158 ЦПК України, відповідно до якої, у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Із тексту клопотання та пояснень прокурора в судовому засіданні слідує, що позивачемна даний час вживаються заходи щодо виконання судового рішення від 07 вересня 2023 року, відповідно до якого витребувано земельну ділянку з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312 на користь Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

В той же час, виконання судового рішення про витребування земельної ділянки неможливе через, зокрема, існуючі заборони для державних реєстраторів і державних кадастрових реєстраторів вчиняти дії, а також арешт земельної ділянки з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312.

За таких обставин, суд приходить до висновку про доцільність на цьому етапі виконання судового рішення задовольнити клопотання прокурора про скасування діючих заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 158, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання керівника Могилів-Подільської окружної прокуратури про скасування заходів забезпечення позову задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, застосовані ухвалою Мурованокуриловецького районного суду від 31 липня 2023 року у справі № 139/528/23, а саме:

- арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312 площею 2 га, що розташована на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (раніше територія Немерченської сільської ради Мурованокуриловецького району) та на праві власності зареєстрована за ОСОБА_1 ;

- заборону органам, які проводять реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312 площею 2 га, що розташована на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (раніше територія Немерченської сільської ради Мурованокуриловецького району);

- заборону державним кадастровим реєстраторам вчиняти дії, спрямовані на внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо поділу чи об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 0522884600:10:003:0312 площею 2 га, що розташована на території Вендичанської селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (раніше територія Немерченської сільської ради Мурованокуриловецького району)

Ухвала набирає законної сили негайно.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:


Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114675519
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування заходів забезпечення позову

Судовий реєстр по справі —139/528/23

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Рішення від 07.09.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні