Ухвала
від 06.11.2023 по справі 638/8153/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/8153/20

Провадження № 2/638/435/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2023 року м. Харків

Суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Хайкін В.М. розглянувши клопотання представника відповідача Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» адвоката Шишлова Олександра про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» про захист прав споживачів, стягнення несплаченої частки страхового відшкодування, -

ВСТАНОВИВ:

На офіційну електронну пошту Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло клопотання представника відповідача Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» адвоката Шишлова Олександра про участь в судових засіданнях по справі, в тому числі судовому засіданні, призначеному на 16.11.2023 року об 14 год. 30 хв., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon».

В обгрунтування клопотання посилається на те, відповідно до вимог ст. 212 ЦПК України передбачена участь учасника справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції, він бажає скористатись цим своїм правом, враховуючи запроваджений в Україні воєнний стан, бажає виступити безпосередньо в судовому засіданні зі вступною промовою, подати пояснення безпосередньо в судовому засіданні, поставити питання позивачу, надати відповіді, прийняти учать у дослідженні доказів, проти проведення судового засідання без його участі заперечує.

Суд, оглянувши матеріали справи, вивчивши подане клопотання, вважає необхідним його задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402 VIII кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Доступність правосуддя для кожної особи забезпечується відповідно до Конституції України та в порядку, встановленому законами України.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульований ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

При цьому, частиною 2 вищевказаної статті закріплено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

У зв`язку із наведеним, враховуючи відсутність можливості у представника відповідача прибути для участі в судовому засіданні у приміщення Дзержинського районного суду м. Харкова, з урахуванням того, що відеоконференція покликана захистити сторони від надмірного затягування процесу, з огляду на наявність технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, та з метою підвищення оперативності судового розгляду і полегшення участі в ньому представника відповідача, суд вважає доцільним задовольнити вищевказане клопотання, призначивши проведення судового засідання 16.11.2023 року об 14 год. 30 хв., в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» за участі представника відповідача АТ «СК «АРКС» адвоката Шишлова Олександра.

Однак, клопотання в частині проведення в режимі відеоконференції усіх судових засідань по цій справі задоволенню не підлягає, з огляду на відсутність процесуальної норми яка б дозволяла/передбачала одночасне призначення судом проведення усіх судових засідань в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 212 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідача Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» адвоката Шишлова Олександра про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» про захист прав споживачів, стягнення несплаченої частки страхового відшкодування, - задовольнити.

Судове засідання по цивільній справі № 638/8153/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «АРКС» про захист прав споживачів, стягнення несплаченої частки страхового відшкодування, призначене на 16 листопада 2023 року об 14 год. 30 хв., провести в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку «ЕаsyCon» (vkz.court.gov.ua) за участю представника відповідача АТ «СК «АРКС» адвоката Шишлова Олександра.

Забезпечити участь представника відповідача АТ «СК «АРКС» адвоката Шишлова Олександра у судовому засіданні по справі № 638/8153/20, призначеному на 16 листопада 2023 року об 14 год. 30 хв., в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року № 196.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду адвокату Шишлову О. необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Відповідно до статті 212 ЦПК України, підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України, тому адвокату Шишлову О. слід надіслати на електронну адресу суду документи, що посвідчують його особу, скріплені електронним цифровим підписом, а у разі відсутності такого підпису, надіслати скановані копії документів та пред`явити їх оригінали під час засідання.

Роз`яснити адвокату Шишлову О., що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 212 ЦПК України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який надав відповідну заяву.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114681665
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —638/8153/20

Ухвала від 11.10.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 24.07.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 24.07.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні