Ухвала
від 02.11.2023 по справі 573/953/23
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/953/23

Номер провадження 2/573/213/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

02 листопада 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Черкашиної М.С.,

з участю секретаря: Терещенко О.В.,

представника позивача: Даценка А.М.,

представника відповідача: Ломаки Ю.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля в режимівідеоконференції клопотання про витребування доказів, виклик свідків та залишення позову без руху у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

У провадженніБілопільського районногосуду Сумськоїобласті знаходитьсяцивільна справаза позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок.

22 серпня 2023 до суду надійшло клопотання від позивача про витребування у ПП АФ «Верес»:

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0083, укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма " ОСОБА_3

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0132.укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма "Верес" .

25 серпня 2023 представником відповідача ПП АФ «Верес» Мальованою І.Ю. заявлено письмове клопотання про витребування доказів від :

1) Пенсійного фонду України (01014, місто Київ, вулиця Бастіонна, 9, ідентифікаційний код 00035323) та Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40030, місто Суми, вулиця Пушкіна, 1, ідентифікаційний код 21108013) оригінали заяв про призначення, перерахунок пенсії, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший; заяв про працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; заяв про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера; або ж інших заяв, які були передбачені чинним законодавством для отримання пенсії на момент звернення особи до органів Пенсійного фонду України, які містять оригінал підпису та рукописного тексту ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

2) Центрального міського управління державної міграційної служби України в м. Київ та Київській області (ідентифікаційний код: 42552598, місцезнаходження: вулиця Березняківська, 4-А, місто Київ, 02152) оригінал форми № 1 (про отримання паспорта громадянина України) та оригінали заяв, які надавалися для отримання закордонного паспорта ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

3) Білопільської державної нотаріальної контори (41800, місто Білопілля, площа Торгова, 27, ідентифікаційний код 02900251) та Сумського обласного державного нотаріального архіву (40004, місто Суми, вулиця Реміснича, будинок 12/2, ідентифікаційний код 36550830 оригінал спадкової справи Ns 150/2010 та книгу реєстру для реєстрації нотаріальних дій за 2010 рік, у яких містяться оригінали рукописних записів та підписів ОСОБА_4 .

Також 25 серпня 2023 від представника відповідача ПП АФ «Верес» Мальованої І.Ю. надійшло письмове клопотання про виклик свідків: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які можуть повідомити про обставини укладання та підписання оспорюваних договорів.

Також 28 серпня 2023 до суду від представника відповідача ПП АФ «Верес» Мальованої І.Ю. надійшло письмове клопотання про залишенням позовної заяви ОСОБА_1 без руху, оскільки у позовній заяві не зазначені номери засобу зв"язку, адреса електронної пошти, поштовий індекс.

Заслухавши думку представників сторін ОСОБА_8 та ОСОБА_9 з приводу заявлених клопотань, ознайомившись із заявленими клопотанням та матеріалами справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ізч.5 ст.12ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, керує ходом судового процесу, сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно з положеннями ст. 12 ЦПК України сторони самі вільні в наданні доказів на підтвердження тих обставин, які мають значення для справи і на які вони посилаються як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

З огляду на положення ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частині другій та третій статті 83 цього Кодексу, тобто для позивача разом із поданням позовної заяви.

Клопотання представників сторін про витребування доказів є обґрунтованими, оскільки стосується обставини справи.

З огляду на викладене вище, суд приходить до висновку про задоволення клопотань та витребування доказів у справі.

Крім того, відповідно до ч. ч. 1, 3, 4 ст. 91 ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

На підставі зазначеного вище суд вважає за необхідне клопотання представника відповідача задовольнити та викликати у судове засідання заявлених свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Крім того, згідно положень статті 175 Цивільного процесуального кодексу України, яка визначає форму та зміст позовної заяви, позовна заява повинна, зокрема, містити відомості про місце проживання чи перебування учасників справи (фізичних осіб), та їх поштові індекси, відомі номери засобів зв"язку, адреса електронної пошти тощо.

Із позовної заяви ОСОБА_1 встановлено, що у ній відсутні відомості про поштовий індекс, номер засобу зв"язку та адреса електронної пошти позивача.

У попередньому підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_8 та представник відповідача ОСОБА_10 погодили обмін документами у електронному вигляді, оскільки у позивача ОСОБА_1 відсутня адреса електронної пошти та телефон для зв"язку, відомості про поштовий індекс представник позивача направив представнику відповідача на електронну пошту.

Враховуючи, що після відкриття провадження у справі зазначені недоліки вже усунені стороною позивача, суд вважає, що у задоволенні клопотання про залишення позовної заяви без руху необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 12, 83, 84, 91, 258-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Витребувати у ПП Агрофірми Верес :

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0083, укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма " ОСОБА_3

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0132.укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма "Верес" .

Клопотання представника відповідача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Витребувати наступні докази від :

1) Пенсійного фондуУкраїни (01014, місто Київ, вулиця Бастіонна, 9, ідентифікаційний код 00035323) та Головного управлінняПенсійного фондуУкраїни вСумській області (40030, місто Суми, вулиця Пушкіна, 1, ідентифікаційний код 21108013) оригінали заяв про призначення, перерахунок пенсії, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший; заяв про працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; заяв про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера; або ж інших заяв, які були передбачені чинним законодавством для отримання пенсії на момент звернення особи до органів Пенсійного фонду України, які містять оригінал підпису та рукописного тексту ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

2) Центрального міськогоуправління державноїміграційної службиУкраїни вм.Київ таКиївській області (ідентифікаційний код: 42552598, місцезнаходження: вулиця Березняківська, 4-А, місто Київ, 02152) оригінал форми № 1 (про отримання паспорта громадянина України) та оригінали заяв, які надавалися для отримання закордонного паспорта ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

3) Білопільської державноїнотаріальної контори (41800, місто Білопілля, площа Торгова, 27, ідентифікаційний код 02900251) та Сумського обласногодержавного нотаріальногоархіву (40004, місто Суми, вулиця Реміснича, будинок 12/2, ідентифікаційний код 36550830 оригінал спадкової справи № 150/2010 та книгу реєстру для реєстрації нотаріальних дій за 2010 рік, у яких містяться оригінали рукописних записів та підписів ОСОБА_4 .

Відповідно до ч. ч. 7, 8, 9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Клопотання представника відповідача про виклик свідків у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Викликати у судове засідання, яке відбудеться при розгляді справи по суті заявлених свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Роз`яснити свідкам, що вони повинні з`явитися до суду за викликом у визначені дату та час і дати правдиві показання про відомі їм обставини.

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду відповідно до ст.ст. 384, 385 КК України.

У задоволення клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без руху у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Справа № 573/953/23

Номер провадження 2/573/213/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(вступна і резолютивна частина )

02 листопада 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Черкашиної М.С.,

з участю секретаря: Терещенко О.В.,

представника позивача: ОСОБА_8 ,

представника відповідача: ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля в режимівідеоконференції клопотання про витребування доказів, виклик свідків та залишення позову без руху у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

Враховуючи складність у виготовленні повного тексту ухвали, що потребує значного часу в обґрунтування доводів представників сторін, суд вважає за необхідне проголосити вступну та резолютивну частину ухвали. Повний текст ухвали буде виготовлено протягом п`яти днів.

Керуючись ч. 6 ст. 259, 265, 268, 273 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Витребувати у ПП Агрофірми Верес :

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0083, укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма " ОСОБА_3

- договір оренди земельної ділянки від 02.11.2015 року з кадастровим номером 5920688600:02:001:0132.укладкений між ОСОБА_2 та ПП агрофірма "Верес" .

Клопотання представника відповідача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Витребувати наступні докази від :

1) Пенсійного фондуУкраїни (01014, місто Київ, вулиця Бастіонна, 9, ідентифікаційний код 00035323) та Головного управлінняПенсійного фондуУкраїни вСумській області (40030, місто Суми, вулиця Пушкіна, 1, ідентифікаційний код 21108013) оригінали заяв про призначення, перерахунок пенсії, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший; заяв про працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; заяв про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера; або ж інших заяв, які були передбачені чинним законодавством для отримання пенсії на момент звернення особи до органів Пенсійного фонду України, які містять оригінал підпису та рукописного тексту ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

2) Центрального міськогоуправління державноїміграційної службиУкраїни вм.Київ таКиївській області (ідентифікаційний код: 42552598, місцезнаходження: вулиця Березняківська, 4-А, місто Київ, 02152) оригінал форми № 1 (про отримання паспорта громадянина України) та оригінали заяв, які надавалися для отримання закордонного паспорта ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , виданий Білопільським РВ УМВС України в Сумській області 01 листопада 1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

3) Білопільської державноїнотаріальної контори (41800, місто Білопілля, площа Торгова, 27, ідентифікаційний код 02900251) та Сумського обласногодержавного нотаріальногоархіву (40004, місто Суми, вулиця Реміснича, будинок 12/2, ідентифікаційний код 36550830 оригінал спадкової справи № 150/2010 та книгу реєстру для реєстрації нотаріальних дій за 2010 рік, у яких містяться оригінали рукописних записів та підписів ОСОБА_4 .

Відповідно до ч. ч. 7, 8, 9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Клопотання представника відповідача про виклик свідків у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, задовольнити.

Викликати у судове засідання, яке відбудеться при розгляді справи по суті заявлених свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Роз`яснити свідкам, що вони повинні з`явитися до суду за викликом у визначені дату та час і дати правдиві показання про відомі їм обставини.

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду відповідно до ст.ст. 384, 385 КК України.

У задоволення клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без руху у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства агрофірми «ВЕРЕС» про витребування земельних ділянок, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст буде виготовлено протягом 5 днів.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114720544
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —573/953/23

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні