Ухвала
від 24.10.2023 по справі 906/684/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

24.10.2023Справа № 906/684/21

За заявою Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир (м. Житомир)

про заміну боржника правонаступником у справі №906/684/21

за первісним позовом Державного підприємства "Зарічанське лісове господарство" (с. Зарічани Житомирського району Житомирської області)

до: 1. Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир (м. Житомир)

2. Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

3. Макарівської квартирно-експлуатаційної частини району (смт. Городок Радомишльського р-ну Житомирської обл.)

4. ІНФОРМАЦІЯ_1 (м. Київ)

5. Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп" (м. Шепетівка Хмельницької обл.)

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів:

1. Новоград-Волинська квартирно-експлуатаційна частина району (м. Новоград-Волинський Житомирської обл.)

2. 643 Управління начальника робіт (місто Житомир)

3. Військова частина НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 )

про визнання прав володіння, користування та розпорядження лісовими насадженнями та усунення перешкод у здійсненні даних прав

за зустрічним позовом Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир (м. Житомир)

до Державного підприємства "Зарічанське лісове господарство" (с. Зарічани Житомирського р-ну Житомирської обл.)

про визнання протиправними та незаконними дій щодо ведення лісового господарства та зобов`язання припинити такі дії,

Суддя Ващенко Т.М.

Секретар судового засідання Шаповалов А.М.

Представники учасників судового процесу: згідно з протоколом судового засідання

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляді Господарського суду міста Києва перебувала справа №906/684/21 за первісним позовом Державного підприємства "Зарічанське лісове господарство" до: 1. Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир, 2. Військової частини НОМЕР_1 , 3. Макарівської квартирно-експлуатаційної частини району, 4. ІНФОРМАЦІЯ_1, 5. Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп", треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: 1. Новоград-Волинська квартирно-експлуатаційна частина району, 2. 643 Управління начальника робіт, 3. Військова частина НОМЕР_2 про визнання прав володіння, користування та розпорядження лісовими насадженнями та усунення перешкод у здійсненні даних прав; за зустрічним позовом Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир, до Державного підприємства "Зарічанське лісове господарство", про визнання протиправними та незаконними дій щодо ведення лісового господарства та зобов`язання припинити такі дії.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 04.10.2022 в задоволенні первісного позову відмовлено повністю, зустрічний позов задоволено частково.

23.11.2022 на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва видано відповідний наказ.

11.10.2023 до Господарського суду міста Києва від Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир надійшла заява про заміну боржника правонаступником.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.10.2023 розгляд заяви призначено в судовому засіданні на 24.10.2023.

Представники Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир та ІНФОРМАЦІЯ_1 в судовому засіданні підтримали вимоги і доводи означеної заяви. Представники інших учасників судового процесу своїх повноважних представників у судове засідання не направили, та їх неявка не перешкоджає розгляду заяви згідно з ч. 3 ст. 334 ГПК України.

Розглянувши заяву, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, підприємство-боржника за рішенням та наказом Господарського суду міста Києва від 23.11.2022 №906/684/21 - ДП "Зарічанське лісове господарство", було припинено шляхом реорганізації та приєднання останнього до ДП "Бердичівське лісове господарство" (ідентифікаційний код 00991806).

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №61 від 18.01.2022 затверджено передавальний акт, за яким до ДП "Бердичівське лісове господарство" перейшли активи, пасиви, права та обов`язки ДП "Зарічанське лісове господарство".

Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 977 від 04.11.2022 припинено Державне підприємство "Бердичівське лісове господарство" шляхом реорганізації, а саме - приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (ідентифікаційний код 44768034).

Наказом №44 Державного агентства лісових ресурсів України від 16.12.2022 затверджено положення про філію "Бердичівське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України".

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №126 від 12.01.2023 затверджено передавальний акт ДП "Бердичівське лісове господарство".

Наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" №299 від 12.01.2023 закріплено за філією "Бердичівське лісове господарство" майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України №126 від 12.01.2023.

Конституція України визначає, що судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд (стаття 129-1).

Згідно з положеннями статей 18, 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Частиною 1 ст. 334 ГПК України передбачено, що в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (ч. 2 цієї статті).

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Частиною 1 ст. 104 ЦК України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Таким чином, суд встановив, що права та обов`язки боржника - ДП "Зарічанське лісове господарство", перейшли до його правонаступника - ДП "Бердичівське лісове господарство", а в подальшому - від ДП "Бердичівське лісове господарство" до Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Бердичівське лісове господарство".

За наведених обставин, суд дійшов висновку про задоволення поданої заяви Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир та заміну боржника - Державне підприємство "Зарічанське лісове господарство" у справі № 906/684/21 та виконавчих документах з виконання рішення Господарського суду міста Києва від 04.10.2022, його правонаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством "Ліси України" в особі філії "Бердичівське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України".

Керуючись ст. ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир про заміну боржника правонаступником задовольнити.

2. Замінити боржника - Державне підприємство "Зарічанське лісове господарство" (12440, Житомирська обл., Житомирський р-н, с. Зарічани, пров. Довженка, 9; ідентифікаційний код 36548884) у справі № 906/684/21 та виконавчих документах з виконання рішення Господарського суду міста Києва від 04.10.2022, його правонаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством "Ліси України" (01601, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 9А; ідентифікаційний код 44768034) в особі філії "Бердичівське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (13327, Житомирська обл., Бердичівський р-н, село Хмелище; ідентифікаційний код 45125509).

Ухвала набирає законної сили 24.10.2023 та її може бути оскаржено в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складно 06.11.2023.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114722254
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправними та незаконними дій щодо ведення лісового господарства та зобов`язання припинити такі дії,

Судовий реєстр по справі —906/684/21

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 26.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні