Ухвала
від 07.11.2023 по справі 698/895/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/895/23

Провадження № 2-о/698/41/23

УХВАЛА

07 листопада 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі: головуючого судді Лазаренка В.В.,

присяжних Засунько І.В., Шеремета В.М.,

секретаря судового засідання Гончар Т.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , мотивуючи заяву тим, що вона з народження хворіє на хронічне психічне захворювання важка розумова відсталість, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, має ДЦП, епісиндром, подвійну гімеплегію та ряд інших супутніх захворювань. Також зазначає, що донька ОСОБА_2 обмежена в здатності до орієнтації та спілкування, не може контролювати свою поведінку. Відповідно до довідки МСЕК їй безтерміново встановлена підгрупа «А» першої групи інвалідності з дитинства. В зв`язку з наявним захворюванням ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, повністю залежна від сторонніх осіб та потребує проведення постійного підтримуючого психофармакологічного ліуцвання.

Крім цього, заявник надав до суду клопотання, відповідно до якого просить суд призначити судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для встановлення її психічного стану.

Разом з тим, з матеріалів справи вбачається, що у них відсутня амбулаторна картка з історією хвороби ОСОБА_2 , у зв`язку з чим суд приходить до висновку про необхідність витребувати із КНП «Катеринопільська БПЛ» амбулаторну картку з історією хвороби ОСОБА_2 ..

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання заявника підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.103ЦПКУкраїни суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

Відповідно до положень ст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно вимог ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається із роз`яснень, даних в п. 14Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.97 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» судова психіатрична експертиза обов`язково призначається для визначення психічного стану особи в справах про визнання громадян недієздатними.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спеціалізованою психіатричною МСЕК № 056609 від 21.06.2023 року безтерміново присвоєна підгрупа «А» першої групи інвалідності з дитинства. ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, повністю залежна від сторонніх осіб.

Враховуючи вищенаведене, з метою з`ясування питань, які мають значення для правильного вирішення справи, а саме чи дійсно ОСОБА_2 хворіє психічним захворюванням та чи в силу даного захворювання вона являється недієздатною особою, в даній справі слід призначити судову психіатричну експертизу. Із змістуст. 252 ЦПК Українивбачається, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

При цьому, суд вважає необхідним витребувати із КНП «Катеринопільська БПЛ» амбулаторну картку з історією хвороби ОСОБА_2 для призначення та проведення психіатричної експертизи в Черкаській філії Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», яке розташоване за адресою: м. Сміла, вул. Павлова, 46, Черкаська область.

Із огляду на наведене, оскільки проведення судової психіатричної експертизи займе певний час до закінчення її проведення, суд, вважає за необхідне зупинити провадження у справі.

Керуючись ст.ст.103-104,252,258-261,298,353-354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судової психіатричної експертизи - задовольнити.

У цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна призначити судову психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , проведення якої доручити експертам Черкаської філії Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (20708, місто Сміла, вул. Павлова, 46, Черкаська область), попередивши їх про відповідальність за відмову або дачу завідомо неправдивого висновку за ст.ст. 384, 385КК України.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

-Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час на будь-яку психічну хворобу і чи розуміє в зв`язку з цим значення своїх дій, і чи може ними керувати?

-Чи потребує ОСОБА_2 у зв`язку з хворобою постійного стороннього догляду?

Для проведення експертизи направити експертам копію ухвали, цивільну справу № 698/895/23 (2-о/698/41/23) та медичну картку ОСОБА_2 ..

Витребувати амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із КНП«Катеринопільська БПЛ», яка розташована за адресою: вул. Комарова, 1, смт. Катеринопіль, Звенигородського району, Черкаська область.

Амбулаторну картку ОСОБА_2 надати наручнозаявнику ОСОБА_1 для передання до Катеринопільського районного суду Черкаської області.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Катеринопільський районний суд Черкаської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали (вручення копії ухвали для осіб, які не брали участі в судовому засіданні).

Суддя В.В. Лазаренко

Присяжні І.В. Засунько

В.М. Шеремет

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114726249
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —698/895/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні