Ухвала
від 02.01.2024 по справі 698/895/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/895/23

Провадження № 2-о/698/41/23

УХВАЛА

02 січня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в

складі: головуючого судді Лазаренка В.В.,

присяжних Засунько І.В., Шеремета В.М.,

секретаря судового засідання Гончар Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву суддіКатеринопільського районногосуду Черкаськоїобласті ЛазаренкаВ.В.про самовідвідпо справіокремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Катеринопільського районного суду Черкаської області надійшла цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Автоматизованим розподілом судових справ головуючим суддею у вказаній справі визначено суддю Лазаренка В.В..

Ухвалою суду від 14.12.2023 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання на 02.01.2024 року.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися.

В судовому засіданні з`ясовано, що суддя Лазаренко В.В. на даний час обіймає адміністративну посаду голови Катеринопільського районного суду Черкаської області. Заявник ОСОБА_1 є чоловіком ОСОБА_2 ,яка працюєсекретарем судовихзасідань вКатеринопільському районномусуді Черкаськоїобласті, тому суддя Лазаренко В.В. вважає,що цеможе визватиу сторінта іншихосіб сумнівиу йогонеупередженості,а тому з метою уникнення будь-якихсумнівів щодооб`єктивностіта неупередженостіголовуючого усправі вважаєза необхіднезаявити самовідвід.

Статтями 36, 37 ЦПК України передбачено чіткий та виключний перелік підстав з яких може бути заявлено самовідвід, відвід судді.

Так, відповідно до приписів п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу та підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статтях 36, 37, 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Як зазначено у Висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів Європи щодо стандартів незалежності судової влади та незмінюваності судді, незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів. При винесенні судових рішень щодо сторін у судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв`язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає, на здатність судді приймати незалежні рішення.

Судова влада повинна користуватися довірою не тільки з боку сторін у конкретній справі, але й з боку суспільства в цілому. Суддя повинен не тільки бути реально вільним від будь-якого невідповідного упередження або впливу, але він або вона повинні бути вільними від цього й в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Враховуючи зазначене, з метою забезпечення достатніх гарантій для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у безсторонності судді Лазаренка В.В. суд вважає необхідним задовольнити заяву про його самовідвід.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 36, 39, 40 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити самовідвід судді Лазаренка Віталія Володимировича у цивільній справі № 698/895/23 (провадження № 2-о/698/41/23) за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Цивільну справу № 698/895/23 (провадження № 2-о/698/41/23) за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна передати для визначення головуючого по справі автоматизованою системою документообігу Катеринопільського районного суду Черкаської області

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Лазаренко

Присяжні І.В. Засунько

В.М. Шеремет

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116075544
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —698/895/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні