Ухвала
від 11.01.2024 по справі 698/895/23
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

698/895/23

11.01.2024 року м. Звенигородка

Суддя Звенигородського районного суду Черкаської області Сакун Д.І., ознайомившись з матеріалами справи №698/895/23 зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради про визнання недієздатною фізичної особи, встановлення опікунства і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

08 січня 2024 року вказана справа надійшла до Звенигородського районного суду Черкаської області із Катеринопільського районного суду Черкаської області, для розгляду.

Спори між судами про підсудність не допускаються.

Відповідно до ч.2ст.32 ЦПК Українисправа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд доходить такого висновку.

У відповідності до ст.293Цивільного процесуальногокодексу України (далі -ЦПК України) визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Статтею 294 ЦПК України, зокрема, визначено, що під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 42 ЦПК Україниу справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч. 1 ст.299ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 27 березня 2008 року у справі «Штукатуров проти Росії» (заява № 44009/05) зазначив, що, вирішуючи справу про визнання особи недієздатною виключно на підставі письмових доказів, не побачивши і не почувши особу, суд порушив її право на справедливий судовий розгляд, передбачене ч. 1ст. 6Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про необхідність надання доступу до суду навіть особам, які вже визнані недієздатними, відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції, наголошується у рішенні ЄСПЛ від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України» (заява № 49069/11).

Як вбачається з заяви, заявником ОСОБА_1 не зазначено заінтересованою особою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якої подана заява про визнання недієздатною, не вказано її місце проживання чи перебування, відомі номери засобів зв`язку.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатист. 175 ЦПК України, а також вимогамст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як убачається з поданої заяви, заявник посилається на приписи ч. 2ст. 299 ЦПК України, як на підставу звільнення його від сплати судового збору і вважає, що він відноситься на рахунок держави.

Враховуючи вищенаведене, суддя вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

ОднакЗаконом України «Про судовий збір»не передбачене звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про встановлення опіки над недієздатною особою.

З огляду на вказане, підстави для звільнення заявника від сплати судового збору у даній справі відсутні.

Згідно вимогст. 4Закону України «Про судовий збір»за подання до суду заяви у справах окремого провадження фізичною особою справляється судовий збір в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на дату звернення з цією заявою до суду становить 536,80 грн.

За вказаних обставин, ОСОБА_1 необхідно сплатити судовий збір у розмірі 536,80 грн або подати докази, що підтверджують звільнення його від сплати судового збору.

(Реквізити для сплати судового збору: Отримувач коштів: ГУК у Черк.обл./тг м.Звенигор/22030101,

- Код отримувача (код за ЄДРПОУ):37930566

- Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

- Код банку отримувача (МФО):899998,

- Рахунок отримувача: UA798999980313171206000023735,

- Кодкласифікації доходів бюджету:22030101.

Згідно із ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Проте, в поданих до суду матеріалах заяви відсутнє подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення опікуном ОСОБА_1 , оскільки, відповідно до ч. 1 ст.300 ЦПК Українисуд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування. Призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства - захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме - за поданням відповідного органу.

Так, фізична особа може бути призначена опікуном (піклувальником) лише за її згодою, що повинно бути виражено в письмовій заяві. Особа, яка виявила бажання виконувати обов`язки опікуна (піклувальника), подає до органу заяву про клопотання перед судом про призначення її опікуном (піклувальником). До заяви додається медичний висновок про те, що за станом здоров`я заявник може бути опікуном (піклувальником). Спеціалісти органу опіки і піклування обстежують матеріально-побутові умови проживання майбутнього опікуна (піклувальника), складають відповідний акт і готують до суду подання щодо кандидатури опікуна (піклувальника).

Однак, в заяві відсутні відомості щодо наявності такої заяви особи, яка просить призначити її опікуном та посилання на докази, що особа зверталась до відповідного органу опіки і піклування з даного питання. Доказів стосовно того, що заявник може бути опікуном ним не надано.

03.08.2023 р. набув чинностіЗакон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» №3022-ІХ від 10.04.2023 р. Зазначеними змінами передбачено, що розгляд справ, зокрема, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

Статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну допомогу мають, зокрема особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особита особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Однак, до участі у справі заявником не залучений адвокат особи, яку необхідно визнати недієздатною та встановити над нею опіку, участь якого є обов`язковою у зазначеній категорії справ.

Наведені недоліки заяви у сукупності унеможливлюють відкриття суддею провадження у справі.

Згідност. 185 ЦПК Українисуддя залишає заяву без руху, якщо позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175,177 ЦПК України.

Отже, заяву необхідно залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення наведених недоліків10 днів. Якщо у цей строк заявник відповідно до ухвали суду виконає вимоги, визначеністаттєю 175 ЦПК України, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усуне недоліки заяви в строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Керуючись ст.ст.174,175,185,259,260,306 ЦПК України, суддя-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчий комітет Єрківської селищної ради про визнання недієздатною фізичної особи, встановлення опікунства і призначення опікуна - залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення наведених вище недоліків - десять днів з моменту отримання даної ухвали та роз`яснити, що в іншому випадку заява буде вважатися неподаною і буде повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.І.Сакун

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116275927
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатною фізичної особи, встановлення опікунства і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —698/895/23

Рішення від 15.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні