Ухвала
від 06.11.2023 по справі 552/5853/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/5853/23

Провадження № 1-кс/552/1857/23

У Х В А Л А

06.11.2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю старшого детектива ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого детектива Підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області ОСОБА_3 про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування,-

ВСТАНОВИВ:

Старший детектив Підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з клопотанням про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

В поданому до суду клопотанні вказувала, що підрозділом детективів ТУ БЕБ у Полтавській області за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023170000000701 від 02.10.2023 за підозрою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що директор ТОВ «Полтававторма» ОСОБА_6 за попередньою змовою з директором ТОВ «Компанія торговий дім «Зернопродукт» ОСОБА_5 у період з 08.08.2018 по 20.03.2023 умисно, з корисливих мотивів, на території нафтобази ТОВ «Полтававторма» за адресою: Полтавська область, Миргородський район, с. Нижні Яреськи, вул. Залізнична 2, не маючи спеціального дозволу (ліцензії) на право виробництва, зберігання, оптової, роздрібної торгівлі підакцизними товарами (пальним), у порушення вимог податкового законодавства та законодавства щодо державного регулювання виробництва і обігу пального, здійснював діяльність із незаконного виготовлення підакцизних товарів, зокрема пального.

14.06.2023 ОСОБА_6 та ОСОБА_5 обґрунтовано повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

10.10.2023року підозрюваних ОСОБА_6 та ОСОБА_5 та їх захисників ОСОБА_7 та ОСОБА_4 повідомлено про завершення досудового розслідування кримінального провадження № 12023170000000701. Обсяг матеріалів кримінального провадження становить 11 томів та речові докази.

За період відкриття матерілів підозрюваний ОСОБА_6 ознайомився в повному обсязі з матеріалами кримінального провадження. Його захисник ОСОБА_7 жодного разу не з?явився до органу досудового розслідування для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження , не повідомляв про неможливість прибути для ознайомлення з поважних причин.

Підозрюваний ОСОБА_5 ознайомився з 10-ма томами матеріалів кримінального провадження. Його захисник ОСОБА_4 ознайомився з 5-ма томами кримінального провадження

Посилаючись на наявність достатніх даних, які вказують на зволікання стороною захисту та підозрюваним ОСОБА_5 в ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, до яких надано доступ, просив слідчого суддю визначити строк, протягом якого сторона захисту повинна ознайомитись з матеріалами справи, а саме терміном 7 днів, починаючи з дня винесення відповідної ухвали.

В судовому засіданні детектив ОСОБА_3 клопотання підтримала, просила задовольнити.

Захисник ОСОБА_4 заперечує щодо задоволення клопотання посилаючись на його безпідставність. Просив врахувати, що матеріали кримінального провадження містять 3 експертизи, великий обсяг даних бухгалтерського обліку, значний об`єм НСРД, які вимагають не лише ознайомлення, а й опрацювання. Сторона обвинувачення не запропоновано графіку ознайомлень. Враховуючи його місце знаходження, зайнятість в інших судових засіданнях, жодного зволікання по ознайомленню з матеріалами кримінального провадження не було. Просив відмовити в задоволенні клопотання.

Інші особи в судове засідання не з`явились, належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши осіб, які з`явились в судове засідання, дослідивши матеріали клопотання , дійшов до наступних висновків.

Як встановлено наданими до слідчого судді матеріалами клопотання, в провадженні ТУ БЕБ у Полтавській області перебуває кримінальне провадження № 12023170000000701 від 02.10.2023 за підозрою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

14.06.2023 року ОСОБА_6 та ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

10.10.2023 досудове розслідування у даному кримінальному провадженні завершене.

10.10.2023року підозрюваним ОСОБА_6 та ОСОБА_5 та їх захисникам ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , роз`яснено право на доступ до матеріалів досудового розслідування повідомлено про необхідність прибуття для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження кожного робочого дня з 09:00 год. по 18:00 год., починаючи з 10.10.2023 року.

Відповідно до протоколів про надання доступу до матеріалів досудового розслідування та ознайомлення з ними, 10.10.2023 року , підозрюваний ОСОБА_6 повністю ознайомлений з матеріалами кримінального провадження, його захисник ОСОБА_7 з матеріалами кримінального провадження у період з 10.10.2023 року по час розгляду клопотання не ознайомлювався; підозрюваний ОСОБА_5 ознайомився з 10 томами , його захисник ОСОБА_4 з 5 томами.

Таким чином, в ході розгляду клопотання встановлено, що підозрювані та їх захисники отримали доступ до матеріалів кримінального провадження №12023170000000701 в повному обсязі.

Статтею ст.290КПК Українипередбачено,що визнавшизібрані підчас досудовогорозслідування доказидостатніми дляскладання обвинувальногоакта,клопотання прозастосування примусовихзаходів медичногоабо виховногохарактеру прокурорабо слідчийза йогодорученням зобов`язанийповідомити підозрюваному,його захиснику,законному представникута захисникуособи,стосовно якоїпередбачається застосуванняпримусових заходівмедичного чивиховного характеру,про завершеннядосудового розслідуваннята наданнядоступу доматеріалів досудовогорозслідування. Прокурорабо слідчийза йогодорученням зобов`язанийнадати доступдо матеріалівдосудового розслідування,які єв йогорозпорядженні,у томучислі будь-якідокази,які саміпо собіабо всукупності зіншими доказамиможуть бутивикористані длядоведення невинуватостіабо меншогоступеня винуватостіобвинуваченого,або сприятипом`якшенню покарання. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.

Як встановлено наданими до слідчого судді матеріалами відповідно до норм ст. 290 КПК України підозрювані та їх захисники повідомлені про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Встановлено, що станом на час вирішення даного клопотання слідчим суддею, лише один підозрюваний ОСОБА_6 повністю ознайомлений з матеріалами кримінального провадження, інший підозрюваний ОСОБА_5 та захисники ОСОБА_7 , ОСОБА_4 не ознайомилися з матеріалами кримінального провадження у повному обсязі.

Захисник ОСОБА_7 з 10 жовтня 2023 року взагалі не ознайомився з жодним томом кримінальногопровадження.

Відповідно до ч. 10 ст. 290 КПК України Сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

За правилами ст. 42 КПК, право на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування мають, зокрема підозрюваний, його захисник.

Таке право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Згідно зі ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Статтею 114 КПК України передбачено, що для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження. Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги ту обставину, що підозрюваним ОСОБА_5 та стороною захисту вчиняються дії, направлені на зволікання з ознайомленням з матеріалами кримінального провадження, враховуючи обсяг матеріалів кримінального провадження, враховуючи вимоги ст. 114 КПК України щодо встановлення процесуального строку у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність задоволення клопотання сторони кримінального провадження.

Вирішуючи зазначене клопотання слідчим суддею враховується, що у рішенні № 1-рп/2012 від 18 січня 2012 року (справа про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи) Конституційний Суд України з посиланням на рішення Європейського суду з прав людини вказав, що у рішенні від 18 лютого 2010 року у справі «Гаважук проти України» Європейський суд визнав, що можливість обвинуваченого ознайомитися з матеріалами справи протягом 5 (п`яти) днів є достатнім часом у цій справі в розумінні підпункту «b» пункту 3 статті 6 Конвенції.

Як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, кожна сторона, задіяна в судовому розгляді, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за її участю, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватися, зокрема для дотримання правил судової процедури, і це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі «Станков проти Болгарії» від 12 липня 2007 року).

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду від 25лютого 2019 року (справа № 760/4554/16-ц, провадження № 61-28327св18).

Керуючись ст. ст.290, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Встановити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його захиснику адвокату ОСОБА_4 та захиснику підозрюваного ОСОБА_6 адвокату ОСОБА_7 , строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження №12023170000000701 від 02.10.2023 за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, обсяг яких складає 11 (одинадцять) томів терміном 7 календарних днів, перебіг якого розпочинається з наступного дня, що слідує за днем проголошення даної ухвали.

Роз`яснити, що після спливу такого строку сторона кримінального провадження вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали виготовлений та оголошений 08 листопада 2023 року о 8 год. 15 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114743213
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —552/5853/23

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні