Рішення
від 31.10.2023 по справі 686/19566/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/19566/23

Провадження № 2/686/5110/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2023 рік м. Хмельницькимй

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді Колієва С.А.

при секретарі Кучерук Н.В.

за участю:

позивача ОСОБА_1

представників відповідача ОСОБА_2 , ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільська техбезпека» про визнання дій неправомірними, поновлення на роботі, стягнення втраченого заробітку, відшкодування моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

У липні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із вказаним позовом до ТОВ «Подільська техбезпека» в якому просив визнати дії відповідача неправомірними, що не відповідають вимогам ст.36 КЗпП України щодо процедури приєднання підприємства ДП «Подільський експертно-технічний центр» до ТОВ «Подільська техбезпека» та засудити вимогу адміністрації ТОВ «Подільська техбезпека» щодо написання працівниками заяв на звільнення за власним бажанням; поновити його на посаді інженера кадрів ТОВ «Подільська техбезхпека» з 03.04.2023 року згідно поданої ним заяви від 31.03.2023 року; стягнути з відповідача втрачений заробіток за квітень, травень, червень 2023 року в розмірі мінімальної заробітної плати на місяць у загальному розмірі 20100,00 гривень; стягнути з відповідача в якості відшкодування моральної шкоди 20000,00 гривень.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що він працював інженером з підготовки кадрів у відділі навчання ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці» (далі ДП «Подільський ЕТЦ»). Вказане підприємство було ліквідовано та викуплено Товариством з обмеженою відповідальністю «Подільська техбезпека», власником і директором якого є ОСОБА_4 . Головою ліквідаційної комісії підприємства ДП «Подільський ЕТЦ» Нестеруком О.П. всіх працівників було попереджено про ліквідацію цього підприємства і що вони працюють до 31.03.2023 року. Проте, що ДП «Подільський ЕТЦ» будуть приєднувати до ТОВ «Подільська техбезпека» працівників офіційно не попереджали, а на загальних зборах колективу ОСОБА_4 запевнив, що всі працівники підприємства будуть переведені на ті ж самі посади в ТОВ «Подільська техбезпека». Вподальшому він написав заяву на звільнення з ДП «Подільський ЕТЦ» у зв`язку із приєднанням до ТОВ «Подільська техбезпека», проте така його заява прийнята не була і йому рекомендовано написати заяву на звільнення з ДП «Подільський ЕТЦ» за власним бажанням. На вимогу керівництва ДП «Подільський ЕТЦ» він написав заяву на звільнення за власним бажанням на підставі якої він у подальшому був звільнений. Разом з цим просив врахувати, що його бажання звільнятися з ДП «Подільський ЕТЦ» за власним бажанням не було і таку заяву він написав фактично під тиском керівництва підприємства. Також, керівництвом ДП «Подільський ЕТЦ» не було роз`яснено положення ст.36 КЗпП України, згідно яких у випадку реорганізації підприємства дія трудового договору працівника продовжується, зміна підпорядкування підприємства не припиняє дії трудового договору і в новому підприємстві зберігаються трудові відносини з працівниками. Після його звільнення 31.03.2023 року він продовжував виходити на роботу та подав заяву в якій відізвав свою заяву на звільнення за власним бажанням та просив залишити його заяву про звільнення у зв`язку із приєднанням до ТОВ «Подільська техбезпека», як таку, що точно відображає його дійсне бажання, проте така заява не була прийнята. У травні 2023 року він отримав лист №155, який підписаний головою ліквідаційної комісії ДП «Подільський ЕТЦ» щодо необхідності забрати трудову книжку. Вважає, такий лист сфабрикованим та сформований заднім числом, оскільки фактично був направлений на його адресу лише 24.04.2023 року. Такими діями відповідача йому була спричинена моральна шкода, яку він оцінює у 20000,00 гривень.

У поданому відзиві відповідач ТОВ «Подільська техбезпека» позов не визнала, просила відмовити у його задоволенні. Зазначено, що позивачем добровільно та без жодного примусу 30.03.2023 року було написано заяву на звільнення з ДП «Подільський ЕТЦ» за власним бажанням з 31.03.2023 року. Вказана заява була задоволена та наказом №8-к від 31.03.2023 року останній був звільнений на підставі ст.38 КЗпП України та проведено повний розрахунок у зв`язку із таким звільненням. З наказом про своє звільнення ОСОБА_1 був ознайомлений 31.03.2023 року під розпис. Також зазначено, що заяв про прийняття на роботу до ТОВ «Подільська техбезпека» ОСОБА_1 не подавалася, останній жодного дня у вказаному товаристві не працював та не виконував жодних трудових завдань.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримав, просив його задовольнити. Зазначив, що подана ним заява від 30.03.2023 року про звільнення з ДП «Подільський ЕТЦ» була написана фактично під примусом та не відповідала його дійсній волі. У зв`язку із реорганізацією цього підприємства та його приєднанням до ТОВ «Подільська техбезпека» його трудовий договір повинен бути продовжений і у ТОВ «Подільська техбепека», що відповідатиме приписами ст.36 КЗпП України. По суті при написанні заяв на звільнення за власним бажанням з ДП «Подільський ЕТЦ», його, як і усіх інших працівників, запевнили у прийняття на роботу в ТОВ «Подільська техбезпека» та вони писали відповідні заяви на прийняття на роботу до вказаного підприємства. Він, будучи упевненим у тому, що з 31.03.2023 року його прийняли на роботу в ТОВ ТОВ «Подільська техбезпека» продовжив виходити на своє колишнє робоче місце та виконував певну роботу - підготовлював відповідні екзаменаційні матеріали. Вважає, що оскільки з 31.03.2023 року він продовжував виходити на роботу в ТОВ «Подільська техбезпека» та виконував певну роботу, між ним та ТОВ «Подільська техбезпека» фактично виникли трудові відносини. Також, 06.04.2023 року він намагався відізвати свою заяву про звільнення, проте таку його заяву прийнято не було. Крім того просив винести окрему ухвалу щодо допущених порушень трудового законодавства щодо невиплати працівникам ДП «Подільський ЕТЦ», які після 31.03.2023 року продовжували працювати в ТОВ «Подільська техбезпека».

Представники ТОВ «Подільська техбепека» позов не визнали, просили відмовити у його задоволенні. Зазначили, що ДП «Подільський ЕТЦ» було ліквідовано шляхом малої приватизації та викупом ТОВ «Подільська техбезпека». Про ліквідацію підприємства та наспіне звільнення з 31.03.2023 року всі працівники ДП «Подільський ЕТЦ» були попереджені. 30.01.2023 року ОСОБА_5 написав заяву на звільнення з ДП «Подільський ЕТЦ» за власним бажанням з 31.03.2023 року. Така заява була написана останнім добровільно, та наказом від 31.03.2023 року він був звільнений за власним бажанням та з ним проведений повний розрахунок. Заяв про прийняття на роботу в ТОВ «Подільська техбезпека» ОСОБА_5 не подавав, жодного дня там не працював та відповідно не виконував у цьому товаристві жодної роботи.

Фактичні обставини встановлені судом.

ОСОБА_1 працював на посаді інженера з підготовки кадрів відділу регіонального навчально-методичного центру ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці».

Наказом №92 від 31.01.2023 року Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях припинено Державне підприємство «Подільський експертно-технічний центр Держпраці» шляхом його приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільська техбезпека». Створено комісію з припинення ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці», які доручено зокрема попередити працівників державного підприємства про його припинення та забезпечити дотримання соціально-правових гарантій у порядку та на умовах, визначених чинним законодавством.

Наказом в.о. директора ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці» №02 від 06.02.2023 року вирішено попередити не пізніше ніж за 2 місяці працівників про припинення підприємства шляхом приєднання до ТОВ «Подільська техбезпека». Звільнення (переведення) працівників згідно додатку №1 до наказу провести відповідно до п.1 ч.1 ст.40 КЗпП України відповідно до вимог діючого законодавства України, з дотриманням відповідних пільг (пункти 1 та 2 наказу).

30.03.2023 року ОСОБА_1 власноручно написав заяву на ім`я Голови комісії з припинення ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці» ОСОБА_3 про звільнення з займаної посади за власним бажанням з 31.03.2023 року.

Наказом №8-кд від 31.03.2023 року ОСОБА_1 був звільнений із посади інженера з підготовки кадрів Відділу регіонального навчально-методичного центру за власним бажанням, на підставі ст.38 КЗпП України. Також вказаним наказом вирішено здійснити компенсацію ОСОБА_1 за 11 календарних днів невикористаної щорічної основної відпустки за період з 15.10.2022 по 14.10.2023 рік.

Листом №155 від 31.03.2023 року за підписом голови комісії з припинення ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці» Храпаку П.Д. було повідомлено про необхідність отримання трудової книжки у зв`язку із його звільненням. Вказаний лист згідно поштового штемпеля був зданий на поштове відділення 24.04.2023 року.

Допитана в якості свідка ОСОБА_6 суду пояснила, що вона працювала в ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці». У зв`язку із ліквідацією підприємства всіх працівників було попереджено про наступне звільнення. 30.03.2023 року всі працівники підприємства подали заяви про звільнення, в тому числі і нею було подано таку заяву про звільнення за власним бажанням. Також, оскільки підприємство було викуплено ТОВ «Подільська техбезпека» ними подавалися на ім`я керівника цього товариства заяви про прийняття на роботу. ОСОБА_1 , дійсно подавав заяву на звільнення, одну з яких переписував. Також зазначила, що ОСОБА_1 дійсно після звільнення 31.03.2023 року приходив на своє старе робоче місце, проте жодних трудових завдань йому не надавалося.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_7 суду повідомив, що він працював у ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці». 31.03.2023 року у зв`язку із ліквідацією підприємства його працівниками подавалися заяви на звільнення. Також одночасно ними подавалися заяви до ТОВ «Подільська техбезпека» про прийом на роботу, оскільки керівник цього підприємства пообіцяв прийняти на роботу всіх працівників після ліквідації ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці». У подальшому виявилося, що деяких працівників було прийнято до ТОВ «Подільська техбезпека», а частину ні. Обставин написання ОСОБА_1 заяви на звільнення він не знає.

Застосовані норми права та позиція суду.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі статтею 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Відповідно до частин першої та другої статті 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Звертаючись до суду із вказаним позовом ОСОБА_1 просив поновити його на посаді з інженера підготовки кадрів ТОВ «Подільська техбезпека» з 03.04.2023 року.

Разом з цим суд звертає свою увагу на те, що в ТОВ «Подільська техбезпека» ОСОБА_1 не працював та відповідно не обіймав у вказаному товаристві посади інженера з підготовки кадрів, а був звільнений з іншого підприємства ДП «Подільський експертно-технічний центр Держпраці». При цьому таке звільнення відбулося на підставі поданої ним заяви про звільнення за власним бажанням у строк зазначений ним самим у заяві.

За таких обставин підстави для задоволення поданого ОСОБА_1 позову в частині поновлення його на посаді з підготовки кадрів ТОВ «Подільська техбезпека» з 03.04.2023 року є безпідставними та у їх задоволенні слід відмовити.

Оскільки інші позовні вимоги ОСОБА_1 , як то стягнення втраченого заробітку, відшкодування моральної шкоди є по суті похідними вимогами від основної поновлення на посаді, у їх задоволенні також слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76-89, 258-268, 274-279 ЦПК України суд,-

у х в а л и в:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Подільська техбезпека» про визнання дій неправомірними, поновлення на роботі, стягнення втраченого заробітку, відшкодування моральної шкоди відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Подільська техбезпека», ЄДРПОУ 44888780, 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, буд.75, кв.2.

Повний текст судового рішення буде виготовлений 06.11.2023 року

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114756805
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними, поновлення на роботі, стягнення втраченого заробітку, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —686/19566/23

Постанова від 07.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 07.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні