Ухвала
від 08.11.2023 по справі 307/3037/23
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/3037/23

Провадження №2/307/586/23

УХВАЛА

08 листопада 2023 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області у складі судді Сас Л.Р., секретар судового засідання Кривошея Д. А., розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуза правиламич.2ст.247ЦПК України(завідсутності учасниківсправи танездійснення фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобу)цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа орган опіки та піклування Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми, визначення способів участі у вихованні дітей,

встановила:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Самолюк В.В. 19 липня 2023 року пред`явив до ОСОБА_2 позов про усунення перешкод у спілкуванні з дітьми, визначення способів участі у вихованні неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з визначенням днів та періоду часу для побачення з дітьми без присутності матері.

Згідно ухвалисудді Тячівськогорайонного судувід 16липня 2023року заявуприйнято позовнузаяву дорозгляду, відкритопровадження усправі тапризначено підготовчезасідання увідкритому судовомузасіданні взалі судуна 03жовтня 2023року на10год.00 хв. з викликом сторін та відкладено на 08 листопада 2023 року.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Самолюк В.В. у підготовче судове засідання не з`явилися, від представника надійшла заява про проведення підготовчого судового засідання без їх участі.

Від представника відповідачки ОСОБА_2 адвоката Габор Я.І. надійшла заява про відкладення розгляду справи для можливості ознайомлення з матеріалами справи.

Представник третьої особи - органу опіки та піклування Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області в підготовче судове засідання не з`явився без повідомлення причин.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про те, що в межах проведення підготовчого засідання у справі, третій особі необхідно доручити надати висновок щодо розв`язання спору, з огляду на наступне.

Згідно ч. 4, ч. 5 ст.19 Сімейного Кодексу України, зокрема, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

На підставі ч.5 ст.19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Представником третьої особи 29 вересня 2023 року надіслано повідомлення про те, що дану сім`ю було відвідано комісією за адресою АДРЕСА_1 , про що долучений акт обстеження умов проживання, та зазначено про неможливість вивчення даного питання та з`ясування думки матері ОСОБА_2 щодо участі батька у вихованні дітей, у зв"язку із чим орган опіки та піклування Вільховецької сільської ради не може надати будь-яких висновків і прийняття рішення залишено на розгляд суду.

Європейський суд з прав людини зауважив, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. (HUNT v. UKRAINE, № 31111/04, №167; 54, ЄСПЛ, від 07 грудня 2006 року). При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, №10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

З метою всебічного, повного та об`єктивного встановлення всіх обставин справи, а також враховуючи те, що позовні вимоги стосуються прав та законних інтересів неповнолітніх дітей, а висновок органу опіки і піклування щодо розв`язання даного спору є необхідним, тому суд вважає необхідним зобов`язати орган опіки та піклування Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області надати в наступне судове засідання висновок щодо розв`язання даного спору.

Ураховуючи наведене, слід доручити третій особі органу опіки та піклування Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, надати висновок щодо розв`язання спору та визначення способів участі позивача ОСОБА_1 у вихованні неповнолітніх дітей.

Згідно п. 7), п. 10) ч. 2 ст. 197 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадку вирішення питання про витребування додаткових доказів та наявності клопотання учасників справи.

Керуючись ст.ст. 258-261 ЦПК України, суд

постановив:

Доручити органу опіки та піклування Вільховецької сільської ради Тячівського району Закарпатської області, на виконання вимог ч. 5 ст. 19 СК України, надати висновок щодо розв`язання спору про участь позивача ОСОБА_1 у вихованні дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та визначення способів його участі.

Підготовче судове засідання відкласти на 11 грудня 2023 року на 10 год. 30 хв.

У підготовче судовезасідання викликати учасниківсправи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/sud0711/

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання і оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Л.Р.Сас

Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114772872
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у спілкуванні з дітьми, визначення способів участі у вихованні дітей

Судовий реєстр по справі —307/3037/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні