Ухвала
від 08.11.2023 по справі 925/997/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 листопада 2023 року

м. Черкаси справа № 925/997/17

Суддя господарського суду Черкаської області Костянтина ДОВГАНЬ, розглянувши матеріали скарги ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Віг- Жашківський цукровий завод НОСАНЬ Наталії на бездіяльність головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича по виконавчому провадженню № 70970746 у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ВІГ- Жашківський цукровий завод до Товариства з обмеженою відповідальністю БУД ІНВЕСТ-2002</a>, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Публічне акціонерне товариство Державний експортно-імпортний банк України та на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю ЛВС-2012 і Товариство з обмеженою відповідальністю ПРОМТЕХТРАСТ-КР про витребовування майна із чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 24.10.2018 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ВІГ- Жашківський цукровий завод задоволено повністю.

На виконання вище вказаного рішення видані накази.

25 жовтня 2023 року від ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Віг- Жашківський цукровий завод НОСАНЬ Наталії на бездіяльність головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича по виконавчому провадженню № 70970746, надійшла скарга, в якій скаржник просить суд:

- визнати неправомірною бездіяльність головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича, яка полягає у невчиненні державним виконавцем усіх визначених Документ сформований в системі «Електронний суд» 25.10.2023 13 Законом України «Про виконавче провадження» дій щодо розшуку майна боржника, строку та порядку перевірки майнового стану боржника у виконавчому провадженні № 70970746;

- зобов`язати головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича або іншу посадову особу відділу державної виконавчої служби усунути допущене порушення шляхом дотримання строків та порядку вчинення виконавчих дій у виконавчому провадженні № 70970746 щодо примусового виконання наказу Господарського суду Черкаської області від 22.12.2022 по справі № 925/997/17, із врахуванням норм та положень Закону України «Про виконавче провадження»;

- стягнути з Голосіївського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (код ЄДРПОУ 34999976, вул. Здановської Юлії, буд. 22/15, м. Київ, 03127) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІГ-Жашківський цукровий завод» (код ЄДРПОУ 36773076, вул. Радгоспна, буд. 7, м. Жашків, Черкаська область, 19200) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5500,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 339 Господарського процесуального кодексу України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Згідно з ч. 1 ст. 340 Господарського процесуального кодексу України скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

Стаття 341 Господарського процесуального кодексу України містить такі норми:

1. Скаргу може бути подано до суду:

а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права;

б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

2. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 342 Господарського процесуального кодексу України скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Крім того, скаржник просив про поновлення строку звернення зі скаргою в обґрунтування якого вказав на те що, оскільки в межах даної скарги оскаржується бездіяльність державного виконавця, то строк на подання скарги автоматично поновлюється та не являється пропущеним.

Скаржник також вказує на правову позицію Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, викладеній в постанові від 25.03.2020 по справі № 175/3995/17-ц: «Триваюче правопорушення розуміється як проступок, пов`язаний з тривалим та безперервним невиконанням суб`єктом обов`язків, передбачених законом. Тобто, триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка допустила бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження бездіяльності та, відповідно, порушення закону. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку: усунення стану, за якого об`єктивно існує певний обов`язок у суб`єкта, що вчиняє правопорушення; виконанням обов`язку відповідним суб`єктом.

Таким чином, бездіяльність виконавця, посадових осіб органів ДВС є триваючим правопорушенням, у зв`язку з чим початок перебігу строку на її оскарження автоматично відкладається».

Відповідно до правової позиції КЦС ВС від 23.10.2019 у справі № 127/2-2177/2005: «Бездіяльність на відміну від дії не має моменту вчинення. Бездіяльність має триваючий характер та існує до часу початку дій, які свідчать про припинення бездіяльності. Триваюче правопорушення передбачає перебування у стані безперервного тривалого вчинення особою протиправних дій (бездіяльності), у зв`язку із чим, неправомірна бездіяльність може бути оскаржена упродовж всього часу тривання відповідного правопорушення. Встановлення строків звернення до суду та залишення позовної заяви без розгляду на підставі їх пропуску не може слугувати меті легалізації триваючого правопорушення та, відповідно, здійснення незаконної бездіяльності.».

За таких обставин, вказані скаржником причини пропуску ним встановленого п. "а" ч. 1 ст. 341 Господарського процесуального кодексу України десятиденного строку для подання скарги господарський суд вважає поважними, тому клопотання скаржника про поновлення пропущеного строку на подання скарги слід задовольнити, а саму скаргу від 25.10.2023 - прийняти до розгляду і призначити судове засідання для її розгляду з повідомленням про нього учасників справи і головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича.

Керуючись ст.ст. 121, 234, 341, 342 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Поновити ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю Віг- Жашківський цукровий завод НОСАНЬ Наталії строк для подання скарги на бездіяльність головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича по виконавчому провадженню № 70970746.

Прийняти скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Віг- Жашківський цукровий завод НОСАНЬ Наталії від 25.10.2023 до розгляду і призначити судове засідання з її розгляду на 11 год. 00 хв. 16 листопада 2023 року в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: бул. Шевченка, 307, зал судових засідань №217, м. Черкаси, 18005.

Повідомити учасників справи та головного державного виконавця Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Проца Віктора Степановича про дату, час і місце засідання суду з розгляду скарги боржника, надіславши їм копію цієї ухвали.

До дня судового засідання головному державному виконавцю Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Процу Віктору Степановичу надати суду письмове (пояснення) заперечення на скаргу у разі його наявності.

Голосіївському відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (код ЄДРПОУ 34999976, вул. Здановської Юлії, буд. 22/15, м. Київ, 03127) надати суду до дня судового засідання належним чином завірені копії матеріалів виконавчого провадження № 70970746 для огляду в судовому засіданні.

Роз`яснити сторонам та головному державному виконавцю Голосіївського відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Процу Віктору Степановичу про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки в судове засідання і що їх неявка не перешкоджає розгляду скарги.

Роз`яснити сторонам, що 18.10.2023 введено в дію Закон України №3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами і відповідно до вимог ст.6 ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, передбачається настання процесуальних наслідків, серед яких залишення позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги без руху, повернення окремих заяв, клопотань, заперечень, неврахування судом відзиву тощо.

Повідомити веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники судового процесу можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, - сourt.gov.ua/fair/

Ця ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена.

СУДДЯ Костянтин ДОВГАНЬ

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114795224
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —925/997/17

Судовий наказ від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 24.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні