Ухвала
від 10.11.2023 по справі 907/274/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"10" листопада 2023 р. м. УжгородСправа № 907/274/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М.,

за участю секретаря судового засідання Піпар А.Ю.

Розглянув матеріали справи

за позовом Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України, с. Присліп Хустського району Закарпатської області

до відповідача Хустської єпархії Української православної церкви, с. Присліп Хустського району Закарпатської області

про усунення перешкод в користуванні майном

За участю представників:

позивача не з`явився;

відповідача не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Релігійна організація Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України звернулась до Господарського суду Закарпатської області з позовом до Хустської єпархії Української православної церкви, в якому просить суд зобов`язати відповідача не чинити йому перешкоди в користуванні і розпорядженні належною їй на праві власності нежитловою будівлею-церквою (Свято-Вознесенським храмом), яка знаходиться за адресою: с. Присліп Хустського району Закарпатської області, №119, звільнивши будівлю та надавши вільний доступ позивачу до нежитлової будівлі-церкви.

Ухвалою суду від 02.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання для розгляду справи на 30.05.2023.

Згідно з ухвалою від 30.05.2023 судом за результатами розгляду клопотання позивача постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання у справі призначено на 27.06.2023.

Ухвалою суду від 06.06.2023 відмовлено у задоволенні заяви Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України про забезпечення позову шляхом заборони відповідачу та іншим особами від його імені відвідувати будівлю та прилеглу територію церкви.

Підготовче засідання у справі неодноразово відкладалося, востаннє на 22.08.2023. Крім того, ухвалою суду від 14.07.2023 витребувано від відповідача Хустської єпархії Української православної церкви та зобов`язано його надати до справи та позивачеві письмовий відзив на позовну заяву з обґрунтуванням своєї правової позиції та доказів, які її підтверджують в строк до 31.07.2023.

Водночас, розпорядженням керівника апарату суду від 19.07.2023 № 02-02/158/23 у зв`язку з відрахуванням судді Пригузи П.Д. зі штату суду (закінчення строку відрядження) призначено повторний автоматизований розподіл даної справи.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №907/643/21 визначено головуючого суддю Лучка Р.М., що підтверджується протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.07.2023.

Ухвалою від 20.07.2023 суд прийняв справу до провадження постановив здійснювати розгляд справи №907/274/23 за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання на 21.09.2023, а також визнав обов`язковою явку сторін у підготовче засідання.

Підготовче засідання відкладалося на 17.10.2023 та 10.11.2023 у зв`язку з неявкою представників сторін та з огляду на подані ними суду клопотання.

В судове засідання 10.11.2023 представники сторін не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, хоча про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином у встановленому законом порядку.

Водночас, 10.11.2023 на адресу суду надійшла заява позивача від 10.11.2023, підписана від імені Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України адвокатом Віктором Бедь про залишення позовної заяви без розгляду.

Розглянувши подану позивачем заяву про залишення позовної заяви без розгляду, суд зазначає наступне.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 14 ГПК України учасник справи розпоряджається своїми правами на власний розсуд. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України).

Зазначені норми ГПК України є диспозитивними для учасників справи та толерують вільне, на власний розсуд розпорядження учасниками справи наданим їм законом процесуальними правами, зокрема, для позивача правом на звернення до господарського суду шляхом подання позовної заяви та правом відмовитися від розгляду ініційованого ним судового провадження шляхом подання заяви про залишення позовної заяви без розгляду.

Відповідно до приписів п. 5 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Як вбачається із даної норми, вказане право позивача може бути реалізоване лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто, не залежить від мотивів позивача чи волі сторін у справі. Положення ст. 226 ГПК України не є диспозитивними та передбачають обов`язок суду залишити позов без розгляду з підстав вказаних у частині першій цієї статті.

Таким чином, заява позивача про залишення позову без розгляду подана у встановлений ст. 226 ГПК України строк до початку розгляду справи по суті.

Судом також перевірено повноваження заявника на підписання відповідної заяви та встановлено, що її підписано представником Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України адвокатом Віктором Бедь, повноваження якого згідно з наданим суду ордером про надання правничої допомоги серії АО №1105371 від 31.10.2023 не обмежуються.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги, що подана заява про залишення позову без розгляду підписана повноважним представником позивача, суд вважає за можливе задовольнити таку заяву позивача та залишити позовну заяву Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України до Хустської єпархії Української православної церкви про зобов`язання відповідача не чинити йому перешкоди в користуванні і розпорядженні належною їй на праві власності нежитловою будівлею-церквою (Свято-Вознесенським храмом), яка знаходиться за адресою: с. Присліп Хустського району Закарпатської області, №119, звільнивши будівлю та надавши вільний доступ позивачу до нежитлової будівлі-церкви, - без розгляду.

Згідно ч. 2 ст. 226 ГПК України про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

За приписами ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати, встановлюються законом.

Таким спеціальним законом, що регулює підстави сплати та повернення судового збору є Закон України "Про судовий збір".

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду у разі, зокрема, залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Оскільки підставою залишення позову без розгляду є подана позивачем заява, то з урахуванням викладеної в п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" правової норми, сплачений позивачем за розгляд даної справи судовий збір поверненню з Державного бюджету України не підлягає.

Керуючись статтями 2, 13, 14, 73-80, 86, п.5 ч.1 ст. 226, 232-235, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії, Свято-Вознесенська парафія православної церкви України до Хустської єпархії Української православної церкви про зобов`язання відповідача не чинити йому перешкоди в користуванні і розпорядженні належною їй на праві власності нежитловою будівлею-церквою (Свято-Вознесенським храмом), яка знаходиться за адресою: с. Присліп Хустського району Закарпатської області, №119, звільнивши будівлю та надавши вільний доступ позивачу до нежитлової будівлі-церкви, залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст.ст. 254-257 ГПК України до Західного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 14 листопада 2023 року.

Суддя Р.М. Лучко

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114895781
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —907/274/23

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні