Ухвала
від 13.11.2023 по справі 917/2016/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21 E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua,

https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/ Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

13.11.2023 Справа № 917/2016/23

Суддя Кльопов І.Г. , розглянувши матеріали

за позовною заявою Фізичної особи-підприємця Дворніченка Анатолія Олександровича, с.Онішки, Оржицький район, Полтавська область, 37706

до 1. Державної інспекції архітектури та містобудування України, б-р Лесі Українки, 26, м.Київ, 01133 в особі Управління ДІАМ в Полтавській області, вул.Гоголя,25, м.Полтава, 36000

2. Оржицької селищної ради, вул.Центральна,24, смт.Оржиця, Лубенський район, Полтавська область, 37700

про визнання права власності.

встановив:

08.11.2023 року до Господарського суду Полтавської області через систему "Електроний суд" надійшла позовна заява Фізичної особи-підприємця Дворніченка Анатолія Олександровича до відповідачів: 1. Державної інспекції архітектури та містобудування України в особі Управління ДІАМ в Полтавській області та 2 Оржицької селищної ради, в якому просить суд:

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ; паспорт НОМЕР_2 , виданий Оржицьким РВ УМВС України в Полтавській області 26.07.2011 року, право власності на самочинно збудоване нерухоме майно, а саме: прибудова літ «а», надбудова літ. «а1» та навіс «а2», загальною площею 85,4 кв.м. до основної будівлі магазину та бару «Мрія» літ. А2, а також: торговий павільйон «Б», навіс «В», альтанка «Г», альтанка «Д», альтанка «Е», альтанка «Є», альтанка «Ж», альтанка «З», альтанка «К», альтанка «Л», альтанка «М», альтанка «Н», альтанка «О», альтанка «П», альтанка «Р», альтанка «С», альтанка «Т», теплогенераторна «У», торговий павільйон «Ф», торговий павільйон «Х», торговий павільйон «Ц», торговий павільйон «Ч», що розташовані по вулиці Центральна, будинок № 25 в смт. Оржиця, Лубенський район, Полтавська область;

Дослідивши дану позовну заяву із додатками, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Суд встановив, що позивачем в позовній заяві вказано лише скорочене найменування відповідача 2 - в особі Управління ДІАМ в Полтавській області

Згідно з частиною 1 статті 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Статтею 45 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів визначені у ст. 20 ГПК України. Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті) та інші справи у визначених законом випадках.

З огляду на положення частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України, а також статей 4, 45 цього Кодексу для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду конкретної справи має значення суб`єктний склад та наявність спору, що виник у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності.

Відповідно до статті 3 Господарського кодексу України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями.

Згідно зі ст. 55 ГК України суб`єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, та громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Частиною першою статті 128 ГК України визначено, що громадянин визнається суб`єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу.

Позивачем у даній справі зазначено фізична особа-підприємець Дворніченко Анатолій Олександрович, проте у прохальній частині позову позивач просить суд визнати право власності за ОСОБА_1 , як фізичною особою.

Відповідно до п.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Отже, на підставі вищевикладеного суд приходить до висновку про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення зазначених судом недоліків у поданій позовній заяві позивачу необхідно: вказати повне найменування відповідача 1, надати суду обґрунтування того, що право власності визнати за ОСОБА_1 , як фізичною особи.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 162, 174, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Надати позивачу строк 5 днів з дня вручення даної ухвали для усунення вказаних у ній недоліків позовної заяви.

3. Попередити позивача про те, що у разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків; інакше позовна заява залишається без розгляду.

Ухвала підписана 13.11.2023 року

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст.ст.235,255 ГПК України).

Суддя Кльопов І.Г.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114903210
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —917/2016/23

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Лакіза Валентина Володимирівна

Рішення від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні