Рішення
від 13.11.2023 по справі 387/798/23
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУН 387/798/23

Номер провадження по справі 2/387/250/23

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2023 року смт Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Майстер І.П.

за участю секретаря судового засідання Косюг І.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судусмт.Добровеличківкапро ухваленнядодаткового рішенняу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради Кіровоградської області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення заробітної плати, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 01 листопада 2023 року позовні вимоги задоволено частково. Визнано незаконним та скасовано наказ директора Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради від 29.03.3023 №05-к про звільнення ОСОБА_1 з посади медичної сестри Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради. Поновлено ОСОБА_1 на роботі на посаді медичної сестри Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради з дати звільнення 30 березня 2023 року. Стягнуто з Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради середній заробіток за час вимушеного прогулу з 31 березня 2023 року по 02 листопада 2023 року в розмірі 51 925 (п`ятдесят одну тисячу дев`ятсот двадцять п`ять) гривень. Зобов`язано Гнатівський ліцей "Мрія" Добровеличківської селищної ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 доплату за роботу у несприятливих умовах праці та підвищеного ризику за роботу у несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров`я медичним працівникам закладів освіти державної і комунальної форми власності в розмірі 20 відсотків посадового окладу, визначеного за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери з 01.01.2021 по 03 лютого 2023 року. Зобов`язано Гнатівський ліцей "Мрія" Добровеличківської селищної ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 допомогу на оздоровлення за 2022 рік у розмірі посадового окладу згідно з п.2 постанови Кабінету Міністрів України №524 від 11.05.2011 "Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" . Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі та в частині стягнення на її користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми стягнення за один місяць. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Розгляд даної заяви про ухвалення додаткового рішення було здійснено судом без виклику сторін в судове засідання, у відповідності до вимог ч.4 ст.270 ЦПК України, у зв`язку з чим, згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, доходить до висновку про необхідність ухвалення додаткового рішення, з огляду на такі обставини справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно ч.3-4 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви .

Суд не вбачає необхідності виклику сторін або інших учасників справи в судове засідання.

Згідно з п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року №14 "Про судове рішення у цивільній справі"додаткове рішення може бути ухвалено лише у випадках і за умов, передбачених відповідною статтею ЦПК, воно не може змінити суті основного рішення або містити в собі висновки про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі, чи вирішувати вимоги, не досліджені в судовому засіданні. Додаткове рішення може ухвалити лише той склад суду, що ухвалив рішення в даній справі. В іншому разі особа має право звернутися до суду з тими вимогами на загальних підставах. При порушені питання про ухвалення додаткового рішення з інших підстав суд ухвалою відмовляє в задоволенні заяви.

Відповідно дост. 264 ЦПК Українипід час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Відповідно до ч. 1ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 6ст. 141 ЦПК України,якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

В силуп.13ч.2ст.3Закону України "Про судовий збір" судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

Відповідност. 4 ЗУ "Про судовий збір"розмір ставки судового збору за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання не майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про державний бюджет України 2023 року" установити з 1 січня 2023 році прожитковий мінімум працездатних осіб - 2684,00 гривень.

Отже 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1073,60 гривень.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом та заявила три позовних вимог немайнового характеру та одну вимогу майнового характеру.

Таким чином, судовий збір у вказаній справі становить 4294,40 грн (1073,60 грн. х 3) та 1073,60 грн (1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб від суми, яка стягується 51 925,00 грн ).

Рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 01 листопада 2023 року позовні вимоги задоволено частково.

Оскільки позивачка звільнена від сплати судового збору за подання позовної заяви,то у відповідності до вимог ст.141 ЦПК України та ЗУ "Про судовий збір", суд стягує з відповідача Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради Кіровоградської області на користь держави судовий збір у розмірі 4294,40 гривень.

Керуючись ст.133, 141,141, 246,264,270, 354 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Стягнути із Гнатівського ліцею "Мрія" Добровеличківської селищної ради Кіровоградської області на користь держави судовий збір у розмірі 4294 ( чотири тисячі двісті дев`яносто чотири) гривні 40 копійок.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду може бути подана учасниками справи до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне додаткове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на додаткове рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного додаткового рішення суду.

В порядку п.4. ч.5 ст.265 ЦПК України зазначаються такі реквізити сторін та інших учасників справи :

- позивач ОСОБА_1 , уродженка с. Гнатівка Добровеличківського району Кіровоградської області, жителька АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ;

- відповідач Гнатівський ліцей "Мрія" Добровеличківської селищної ради вул.Шкільна буд.32, с.Гнатівка, Новоукраїнський район Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 33360575.

Суддя

Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області І. П. Майстер

СудДобровеличківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114905727
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —387/798/23

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні