Ухвала
від 15.11.2023 по справі 910/8317/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.11.2023Справа № 910/8317/23Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради

до Громадської організації "Чистий берег Труханів"

за участі третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва "Плесо"

та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача

2. Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ковальчука Сергія Павловича,

3. Державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Клюковського Максима Володимировича

про усунення перешкод у володінні та розпорядженні земельною ділянкою,

Представники учасників судового процесу не викликалися

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/8317/23 за позовом Заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради до Громадської організації "Чистий берег Труханів" за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва "Плесо" та третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Ковальчука Сергія Павловича, Державного реєстратора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Клюковського Максима Володимировича про усунення перешкод у володінні та розпорядженні земельною ділянкою.

20.07.2023 до суду надійшли пояснення третьої особи 1.

31.07.2023 прокурор подав до суду докази направлення позовної заяви з додатками залученим третім особам.

03.08.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

У судове засідання 09.08.2023 прибули прокурор, представники позивача, відповідача та третіх осіб 1,3.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.08.2023 відкладено підготовче засідання на 30.08.2023.

14.08.2023 через відділ діловодства суду прокурором подано відповідь на відзив.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.08.2023 відкладено підготовче засідання на 25.09.2023.

11.09.2023 через відділ діловодства суду Заступником керівника Київської міської прокуратури подано заяву про забезпечення позову, в якій заявник просить суд:

- накласти арешт на об`єкт нерухомого майна: нежитлові будівлі: літера "А" площею 887,7 кв. м, літера "Б" площею 92,3 кв. м, літера "В" площею 8,4 кв. м (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 251959680000) за адресою: м. Київ, Передмістна слобідка острів (Дніпровський р-н), будинок 8-Б;

- заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав (в тому числі Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у місті Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень") вчиняти будь-які реєстраційні дії, в тому числі, але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів, щодо об`єкту нерухомого майна: нежитлові будівлі: літера "А" площею 887,7 кв. м, літера "Б" площею 92,3 кв. м, літера "В" площею 8,4 кв. м (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 251959680000) за адресою: м. Київ, Передмістна слобідка острів (Дніпровський р-н), будинок 8-Б.?

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 заяву Заступника керівника Київської міської прокуратури про забезпечення позову задоволено.

11.09.2023 на електронну адресу суду від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив.

25.09.2023 на електронну адресу суду від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з тим, що представник відповідача знаходиться на лікарняному.

У засіданні суду 25.09.2023 представники учасників судового процесу заперечили щодо задоволення клопотання представника відповідача.

Розглянувши клопотання представника відповідача, суд на місці ухвалив відхилити дане клопотання про відкладення розгляду справи.

Представниками учасників судового процесу у засіданні суду 25.09.2023 надано усні пояснення щодо можливості закриття підготовчого провадження та про призначення справи до розгляду по суті.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.09.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 23.10.2023.

У зв`язку з перебуванням судді Андреїшиної І.О. на лікарняному, судове засідання, призначене на 23.10.2023 не відбулося.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.11.2023 судове засідання призначено на 20.11.2023.

Разом з тим, судом встановлено, що 23.10.2023 на електронну адресу суду від відповідача надійшла заява про застосування строків позовної давності.

Дослідивши подану відповідачем заяву, суд дійшов висновку, що заява підлягає поверненню без розгляду, виходячи з наступного.

29.06.2023 Верховною Радою України прийнято Закон України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (далі - ЄСІТС, Закон № 3200-IX). Цей Закон набрав чинності 21.07.2023.

Статтею 42 ГПК України передбачені права та обов`язки учасників справи, зокрема ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, а також виконувати процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частинами п`ятою та шостою вищевказаної норми встановлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

За змістом розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3200-IX, зміни, що вносяться зазначеним Законом до Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), вводяться в дію 18.10.2023, крім змін до підпунктів 17.3, 17.15 підпункту 17, підпункти 19.1, 19.2 підпункту 19 пункту 1 розділу XI «Перехідні положення» ГПК України, введення в дію яких відбулося одночасно з набранням Законом № 3200-IX чинності.

Згідно з новою редакцією частин п`ятої ? восьмої статті 6 ГПК України, яка чинна з 18.10.2023 відповідно до Закону України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Інші особи (це, зокрема, фізичні особи, у тому числі фізичні особи - підприємці) реєструють такі кабінети в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Реєстрація в ЄСІТС не позбавляє особу права на подання документів до суду в паперовій формі, проте саме в електронній формі особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного підпису, якщо інше не передбачено ГПК України.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та наслідки недотримання таких вимог визначені у статті 170 ГПК України.

За змістом пункту 1 частини першої вищевказаної норми будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до частини другої вказаної норми письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

Відповідно до частини четвертої вказаної норми суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Отже, зазначені положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи адвокатом, зокрема шляхом подання документів до суду через електронні кабінети в ЄСІТС або в паперовій формі.

Аналогічна правова позиція міститься в постанові Верховного Суду від 23.10.2023 у справі №910/2847/22, від 31.10.2023 у справі №922/401/23, від 26.10.2023 у справі №640/33154/20.

Враховуючи наведене та те, що заява подана адвокатом засобами електронної пошти, а не через підсистему «Електронний суд», та у змісті якої (заяві) відсутні відомості щодо наявності/відсутності у адвоката електронного кабінету, то заяву відповідача про застосування строків позовної давності слід повернути без розгляду.

Керуючись ст. 170, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Громадської організації "Чистий берег Труханів" про застосування строків позовної давності повернути без розгляду.

Дата підписання ухвали 15.11.2023

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.О. Андреїшина

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114923065
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у володінні та розпорядженні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —910/8317/23

Постанова від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні