Ухвала
від 14.11.2023 по справі 759/25545/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/432/23

ун. № 759/25545/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2023 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді П`ятничук І.В.,

при секретарі Марус А.О.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

представника третьої особи ОСОБА_13.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест», ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в інтересах яких діє законний представник ОСОБА_5 , третя особа: ОСОБА_8 , Закрите акціонерне товариство «Молодіжний житловий комплекс «Академмістечко» про визнання права власності на майнові (речові) права та визнання недійсним додаткової угоди до договору,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Святошинського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест», ОСОБА_5 , третя особа: ОСОБА_8 , Закрите акціонерне товариство «Молодіжний житловий комплекс «Академмістечко» про визнання права власності на майнові (речові) права та визнання недійсним додаткової угоди до договору.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 15 листопада 2021 року відкрито провадження по даній справі.

Судом на обговорення було постановлено питання про повторне витребування від арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича інформацію та документи що підтверджують знаходження ОСОБА_9 у списку інвесторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест» в зв`язку з невиконанням останнім ухвали суду від 28 вересня 2023 року та застосування до арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича заходів процесуального примусу у вигляді штрафу.

В судовому засіданні позивач та його представник зазначили, що розгляд справи можливий без повторно витребування документів від арбітражного керуючого Костіна С.О.

Представники відповідача ОСОБА_3 та ОСОБА_10 в судовому засіданні не заперечували проти повторного витребування доказів від арбітражного керуючого Костіна С.О. та застосування до останнього заходів процесуального примусу.

Представник третьої особи ОСОБА_13. в судовому засіданні зазначила, що розгляд справи можливий без повторно витребування документів від арбітражного керуючого Костіна С.О.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 та ч.3 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно частини 2 статті 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідчені копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 116 ЦПК України, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені позовні вимоги та наявні у матеріалах справи докази, а також враховуючи, що обставини цивільних справ з`ясовуються судом на засадах змагальності, суд вважає, що зазначені докази мають суттєве значення для об`єктивного та всебічного вирішення справи, а тому підлягають витребуванню.

Щодо застосування до арбітражного керуючого Костіна С.О. заходів процесуального примусу, то судом встановлено наступне.

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи (ч. 1 ст. 42 ЦПК України).

Права та обов`язки представника учасників справи визначені ч. ч. 1, 2 ст. 43 ЦПК України. Зокрема, учасники справи мають право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; 2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; 3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; 4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; 5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; 6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами. Учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 ЦПК України у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Нормою ч. 1 ст. 44 ЦПК України та учасників судового процесу та їх представників покладено обов`язок добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Цивільне процесуальне законодавство України містить невичерпний перелік дій, які суд може визнати зловживанням процесуальними правами.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема: подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, що спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення (п. 1 ч. 2 ст. 44 ЦПК України).

Зловживання процесуальними правами може мати форму штучного ускладнення цивільного процесу, ускладнення розгляду справи в результаті поведінки, що перешкоджає винесенню рішення у справі або вчиненню інших процесуальних дій.

Європейський суд з прав людини наголошував, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення від 07 липня 1989 року у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії»).

Згідно з ч. 4 ст. 44 ЦПК України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали (ст. 143 ЦПК України).

Види заходів процесуального примусу визначені ч. 1 ст. 144 ЦПК України, а саме: попередження; видалення із залу судового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід; штраф.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 28 вересня 2023 року було зобов`язано арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича надати суду інформацію та документи що підтверджують знаходження ОСОБА_9 у списку інвесторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест».

Однак дана ухвала суду від 28 вересня 2023 року на даний час не виконана.

Враховуючи негативні наслідки невиконання вимог ухвали про витребування доказів у вигляді невиправданого затягування розгляду справи, порушення прав осіб, які звернулися з позовом до суду, суд вважає необхідним застосувати до арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича штраф в дохід державного бюджету в розмірі двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 5 статті 148 ЦПК України визначено, що ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України.

Керуючись ст. ст. 43, 44, 81, 83, 84, 116, 148ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Зобов`язати арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича (місце знаходження: м. Миколаїв, вул. Маріупольська (вул. Московська), 42, оф. 44) надати належним чином завірену копію ухвали Господарського суду м. Києва по справі № 50/280 якою визнано кредиторами Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест» (код ЄДРПОУ 21634238) фізичних осіб - інвесторів будівництва на об`єкт будівництва за адресою: м. Київ, площа Святошинська, 1; затверджений реєстр вимог кредитора боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Вест» (код ЄДРПОУ 21634238); докази сплати коштів відповідно до договору № 421 -Г інвестування будівництва від 10.01.2003 року укладеного між ТОВ «НВФ «Вест» та ОСОБА_12 ; договір № 422-Г інвестування будівництва від 04.10.2002 року з додатками та додатковими угодами; довідку про 100 % оплату інвестиційного внеску № 421 від 30.09.2003 року; кредитний договір № 05ф-06/1-134 від 11.10.2002 року з додатками та інші докази які підтверджують укладення інвестиційного договору № 422-Г від 04.10.2002 року.

Витребувану судом інформацію необхідно надіслати на адресу Святошинського районного суду м. Києва (м. Київ вул. Якуба Коласа 27-А) протягом 10 днів з моменту отримання даної ухвали.

У випадку неможливості подати докази, які вимагає суд, взагалі або у встановлений судом строк необхідно повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Роз`яснити, що у разі не виконання ухвали суду без поважних причин до особи, якої безпідставно не виконано ухвалу суду будуть застосовані заходи процесуального примусу.

Застосувати до арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича заходи процесуального примусу у вигляді штрафу.

Стягнути з арбітражного керуючого Костіна Сергія Олексійовича ( місце знаходження: м. Миколаїв, вул. Маріупольська (вул. Московська) 42, оф. 44) в дохід державного бюджету штраф в розмірі 5368 грн. 00 коп.

Штраф має бути сплачено за такими реквізитами:

Отримувач коштів: ГУК у м.Києві/Святош.р-н/21081100

Код отримувача (ЄДРПОУ): 37993783

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Номер рахунку: UA598999980313030106000026009

Код класифікації доходів бюджету: 21081100

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Штраф (як засіб процесуального примусу) накладений на
(ПІБ чи назва установи, організації з якої стягується штраф), за рішенням №_/_/__(номер рішення про стягнення штрафу)

При заповненні платіжного документа у графі "Код платника" платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідає вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Ухвала суду про застосування заходів процесуального примусу підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Строк пред`явлення для виконання ухвали три роки.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Стягувач: Державна судова адміністрація України, код ЄДРПОУ: 26255795; адреса: 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5.

Боржник: арбітражний керуючий Костін Сергій Олексійович ( місце знаходження: м. Миколаїв, вул. Маріупольська (вул. Московська) 42, оф. 44)

Суддя: І.В. П`ятничук

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114949787
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майнові (речові) права та визнання недійсним додаткової угоди до договору

Судовий реєстр по справі —759/25545/21

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні