Ухвала
від 14.11.2023 по справі 927/1092/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

14 листопада 2023 року м. Чернігівсправа № 927/1092/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Ноувен М.П., при розгляді справи

за позовом: Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації

вул. Єлецька, 11, м. Чернігів, 14000;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ТМГ-ТРЕЙД

вул. Шевченка, 1-Е, с. Ладинка, Чернігівський район, Чернігівська область, 15570;

про зобов"язання усунути недоліки;

за участю представників:

від позивача: Гутник В.П.,

від відповідача: Торбєєв М.О.;

В С Т А Н О В И В:

Позивач Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ТМГ-ТРЕЙД про зобов"язання ТОВ "ТМГ-ТРЕЙД" за власний рахунок усунути недоліки на об"єкті реконструкції згідно договору підряду № 15-Б від 17.05.2019 "Реконструкція протиерозійної споруди по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області (код за ДК 021:2015-45454000-4 "Реконструкція"), укладеного між Управлінням капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації (ідентифікаційний код юридичної особи: 04014246) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ТМГ-ТРЕЙД" (ідентифікаційний код юридичної особи: 42549744), а саме: на протиерозійній споруді по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області, які зафіксовані у висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи № 22/09-22/СЕ від 22.09.2022, складеного судовим експертом Приватного підприємства "Національне судово-експертне бюро України" Дождьовим Дмитром Олеговичем, а саме виконати роботи відповідно до викладеного позивачем переліку.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 14.08.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.09.2023, встановлено сторонам строки для подання відзиву на позов, відповіді на відзив.

У подальшому підготовчі засідання відкладалися на 31.10.2023, 06.11.2023, 14.11.2023.

Від відповідача надійшов відзив на позов, відповідно до якого останній проти позовних вимог заперечив.

Відзив прийнято судом до розгляду та долучено до матеріалів справи.

Від позивача надійшла відповідь на відзив, відповідно до якої останній заперечує проти доводів відповідача.

Відповідь на відзив прийнята судом до розгляду та долучена до матеріалів справи.

Відповідачем подані заперечення на відповідь на відзив. які прийняті судом до розгляду та долучені до матеріалів справи.

Відповідачем 26.09.2023 подано клопотання про витребування у Управління капітального будівництва Чернігівської обласної ради доказів.

У підготовчому засіданні 14.11.2023 представник відповідача відмовився від даного клопотання.

Суд залишає без розгляду клопотання відповідача про витребування доказів (вх.2846 від 26.09.2023).

30.10.2023 відповідачем подано клопотання про витребування доказів, відповідно до якого останній просить витребувати у Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області інформацію та належним чином завірені копії:

- загальних журналів робіт ТОВ «ТМГ-Трейд» з будівництва об`єкта за договором підряду від 17.05.2019 № 15-Б про закупівлю робіт за державні кошти для об`єкту «Реконструкція протиерозійної споруди по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області (код за ДК 21:2015-45454000-4 - Реконструкція)» (додаток А до ДБН А.3.1.-5-2016) виключно із:

відомостями про виконання робіт (дата та час виконання робіт; короткий опис і умови виконання робіт (з посиланням, за необхідності, на роботи, що виконуються субпідрядними організаціями), посада, прізвище, ініціали і підпис відповідальної особи) таблиця А.5 додатку А до ДБН А.3.1-5-2016;

зауваженнями контролюючих органів і служб (дата; зауваження контролюючих органів, опис виявлених дефектів, термін усунення, посада. ПІБ, підпис, підпис відповідальної особи, яка прийняла зауваження до виконання, підпис представника контролюючих органів і служб про перевірку їх виконання) таблиця А.6 додатку А до ДБН А.3.-5-2016;

-декларації про готовність об`єкту до експлуатації від 26.02.2020 № ЧГ 141200570252;

-акту на закриття прихованих робіт №1 від 05.06.2019 на улаштування основи під стрічковий фундамент водонаправляючу стінку;

-акту на закриття прихованих робіт №2 від 17.06.2019 на гідроізоляцію бетонних конструкцій;

-акту закриття прихованих робіт №3 від 27.06.2019 на запакування і герметизацію стиків між трубами, лотками і стінками колодязів;

- акту на закриття прихованих робіт №4 від 21.08.2019 на влаштування піщаної засипки тіла фундаменту;

-акту на закриття прихованих робіт №5 від 04.09.2019 на фарбування металевих конструкцій;

-журналу авторського нагляду ФОП Котельчук А.Л.;

-робочого проекту «Реконструкція протиерозійної споруди по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області» Коригування, Том 1 загальна пояснювальна записка, Том 2 робочі креслення (ФОП Котельчук А.Л., зам 145-19).

Розглянувши клопотання, суд зазначає наступне.

Судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (частина 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України).

За статтею 14 цього Кодексу суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Наведене узгоджується зі змістом частин 1 та 3 статті 74 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Отже, з урахуванням того, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, а також враховуючи розумність строків розгляду справи судом, для забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, суд вважає за можливе задовольнити клопотання відповідача про витребування доказів.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу, що виходячи зі змісту частин 6 та 7 статті 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ в установлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

Згідно з частиною 8 статті 81 ГПК України в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

Відповідно до ч. 2 вказаної статті, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 ГПК України).

Як убачається з матеріалів справи, Новгород-Сіверська міська рада є балансоутримувачем об`єкту - протиерозійної споруди по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області.

З урахуванням вищевикладеного, суд доходить висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Новгород Сіверську міську раду Чернігівської області, оскільки рішення у справі може вплинути на її права та обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 ГПК України, завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на 30 днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Європейський суд з прав людини зазначає, що тривалість розгляду справи повинно відповідати розумним строкам. Таку розумність треба оцінювати у світлі конкретних обставин справи та з урахуванням таких критеріїв як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів (див. рішення Європейського суду з прав людини від 12 березня 2009 року у справі Вергельський проти України (Vergelskyy v. Ukraine, заява № 19312/06).

З огляду на вищевикладене, враховуючи необхідність витребування доказів для повного, всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження.

Відповідно до ч.5 ст. 183 ГПК України суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадку витребування нових (додаткових) доказів, залучення до участі у справі третьої особи.

За таких обставин, враховуючи задоволення клопотання відповідача про витребування доказів, підготовче засідання відкладається в межах строку підготовчого провадження.

Керуючись ст. ст. 50, 51, 168, 179, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Клопотання відповідача від 26.09.2023. (вх.№ 2896 від 26.09.2023) про витребування доказів залишити без розгляду.

2. Клопотання відповідача від 30.10.2023 (вх.3201 від 30.10.2023) про витребування доказів задовольнити.

3. Витребувати у Новгород-Сіверської міської ради Чернігівської області наступну інформацію та належним чином завірені копії документів:

- загальних журналів робіт ТОВ «ТМГ-Трейд» з будівництва об`єкта за договором підряду від 17.05.2019 № 15-Б про закупівлю робіт за державні кошти для об`єкту «Реконструкція протиерозійної споруди по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області (код за ДК 21:2015-45454000-4 - Реконструкція)» (додаток А до ДБН А.3.1.-5-2016) виключно із:

відомостями про виконання робіт (дата та час виконання робіт; короткий опис і умови виконання робіт (з посиланням, за необхідності, на роботи, що виконуються субпідрядними організаціями), посада, прізвище, ініціали і підпис відповідальної особи) таблиця А.5 додатку А до ДБН А.3.1-5-2016;

зауваженнями контролюючих органів і служб (дата; зауваження контролюючих органів, опис виявлених дефектів, термін усунення, посада. ПІБ, підпис, підпис відповідальної особи, яка прийняла зауваження до виконання, підпис представника контролюючих органів і служб про перевірку їх виконання) таблиця А.6 додатку А до ДБН А.3.-5-2016;

-декларації про готовність об`єкту до експлуатації від 26.02.2020 № ЧГ 141200570252;

-акту на закриття прихованих робіт №1 від 05.06.2019 на улаштування основи під стрічковий фундамент водонаправляючу стінку;

-акту на закриття прихованих робіт №2 від 17.06.2019 на гідроізоляцію бетонних конструкцій;

-акту закриття прихованих робіт №3 від 27.06.2019 на запакування і герметизацію стиків між трубами, лотками і стінками колодязів;

- акту на закриття прихованих робіт №4 від 21.08.2019 на влаштування піщаної засипки тіла фундаменту;

-акту на закриття прихованих робіт №5 від 04.09.2019 на фарбування металевих конструкцій;

-журналу авторського нагляду ФОП Котельчук А.Л.;

-робочого проекту «Реконструкція протиерозійної споруди по ліквідації ерозійних явищ по вул. Михайла Чалого в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області» Коригування, Том 1 загальна пояснювальна записка, Том 2 робочі креслення (ФОП Котельчук А.Л., зам 145-19).

4. Зобов`язати Новгород-Сіверську міську раду надати витребувані в п. 3 цієї ухвали документи у строк до 29.11.2023.

Попередити Новгород-Сіверську міську раду Чернігівської області, що у відповідності до ч.9 ст. 81 ГПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд вправі застосувати заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбачені цим кодексом.

5. Залучити Новгород Сіверську міську раду Чернігівської області (код 04061978, вул. Захисників України, буд.2, м. Чернігів, 16000) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

6. Позивачу протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали направити третій особі позов з доданими до нього доказами, відповідь на відзив (за наявності), докази надсилання надати до суду.

7. Відповідачу протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали направити третій особі відзив на позов з додатками документів, доданих до матеріалів справи, докази надсилання надати до суду.

8. Третій особі в порядку ст.179 ГПК України протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали, відзиву на позов, відповіді на відзив надати письмові пояснення щодо предмету та підстав заявленого позову, письмові пояснення на відзив на позов з одночасним надсиланням копії письмових пояснень з доказами учасникам справи. Докази надсилання надати до суду.

9. Продовжити строку підготовчого провадження на 30 днів.

10. Повідомити сторін та третю особу про те, що підготовче засідання відбудеться 30.11.2023 о 14год.30хв. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 305.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та оскарженню не підлягає.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повний текст ухвали складено 16.11.2023.

Суддя М.П. Ноувен

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114954782
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг будівельного підряду

Судовий реєстр по справі —927/1092/23

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні