Рішення
від 16.11.2023 по справі 210/2451/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/2451/21

Провадження № 2/210/1029/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

16 листопада 2023 року

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі головуючого судді Сільченко В. Є., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Героїв АТО, 35» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати послуг за обслуговування будинку і придомової території та послуг з водопостачання і водовідведення, -

В С Т А Н О В И В:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Героїв АТО, 35» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати послуг за обслуговування будинку і прибудинкової території в розмірі 75114,91 грн., з яких 66582,58 грн. основна заборгованість, інфляційні збитки 6238,66 грн., 3% річних 2293,67 грн., крім того, сплачений судовий збір у розмірі 2270,00 грн., а також витрати на правничу допомогу у розмірі 4600,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що з метою захисту прав співвласників та здійснення належного управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_1 , було зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Героїв АТО, 35». В управління ОСББ «Героїв АТО, 35» було передано вказаний багатоквартирний будинок. Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Героїв АТО 35» з 18.03.2016 року здійснює утримання і обслуговування майна співвласників та нежитлових приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 . Рішенням загальних зборів ОСББ «Героїв АТО, 35» від 21.10.2017 року були затверджені розміри щомісячних внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 5,00 грн. за 1 кв.м. для власників квартир та нежитлових приміщень.

У відповідності до витягу з реєстру права власності ОСОБА_1 є власником нежитлового приміщення № 40 загальною площею 384,5 кв.м. вбудованого в перший поверх житлового будинку АДРЕСА_1 .

Згідно розділу 5 ч. 2 п. 8 Статуту ОСББ «Героїв АТО 35», співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі здійснювати оплату платежів і внесків. Проте, станом на 31.05.2021 року ОСОБА_1 має заборгованість за надані послуги з утримання будинку і прибудинкової території у розмірі 66582,58 грн..

Ухвалою суду від 18.07.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відповідачу надано строк для надання відзиву.

В судове засідання сторони не викликались.

Ухвалою суду від 17.05.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відповідачу надано строк для надання відзиву.

Відповідач та його представник отримали вищевказану ухвалу суду, правом на відзив не скористався.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Вирішуючи надану справу у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Згідно частини першої статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачем комунальних послуг є фізична особа, яка отримує житлово-комунальну послугу.

Відповідно до ст. 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Утримання майна власників квартир (будинку та прибудинкової території) здійснюється ними шляхом оплати всіх витрат по утриманню експлуатуючій організації.

Відповідно дост.360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів, а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном. Власники несуть відповідальність за своєчасність здійснення платежів на рахунок управителя незалежно від використання приміщень особисто чи надання належних їм приміщень в оренду, якщо інше не передбачено договором.

Згідно ст.13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо).

Відповідно до вимог ст.ст. 11, 526 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагентів та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону.

Як встановлено судом та вбачається із матеріалів справи, ОСББ «Героїв АТО, 35» утворене 18.03.2016 року з метою захисту прав співвласників та здійснення належного управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_1 . В управління ОСББ «Героїв АТО, 35» було передано вказаний багатоквартирний будинок.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 ЗУ "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно ОСОБА_1 є власником нежитлового приміщення № 40 загальною площею 384,5 кв.м. вбудованого в перший поверх житлового будинку АДРЕСА_1 (а.с. 6-8).

Відповідно до ст.10 ЗУ "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

ОСББ здійснює господарче забезпечення своєї діяльності власними силами (шляхом самозабезпечення), виступає колективним замовником частини комунальних послуг для спільного їх споживання мешканцями багатоквартирного будинку, самостійно здійснює утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території, здійснює ремонт приміщень та іншого майна, що перебуває у спільній власності, шляхом укладення відповідних господарських договорів із юридичними та фізичними особами.

Відповідно до ч.2 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Згідно ч.5 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Так, рішенням загальних зборів ОСББ «Героїв АТО, 35» від 21.10.2017 року були затверджені розміри щомісячних внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком у розмірі 5,00 грн. за 1 кв.м. для власників квартир та нежитлових приміщень (а.с. 21).

Відповідно до ст.15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі

За змістом статті 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до розділу 5 ч. 2 п. 8 Статуту ОСББ «Героїв АТО, 35» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі здійснювати оплату платежів і внесків.

Згідно інформації про стан лицевого рахунку, станом на 30.04.2021 року ОСОБА_1 має заборгованість за надані послуги з утримання будинку і прибудинкової території у розмірі 66582,58 грн. (а.с. 9).

Право на стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги визначено Статутом ОСББ.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом, а у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов`язань.

Згідно ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом ч. 1 ст. 901, ч. 1 ст. 903 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Зобов`язання боржника сплатити певну грошову суму на користь кредитора відповідно до цивільно-правового договору або з інших підстав, визначених законом, є грошовим зобов`язанням.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 322 ЦК України).

Таким чином, правовідношення, в якому замовник зобов`язаний оплатити надану послугу в грошах, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати, тобто в якому передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору, є грошовим зобов`язанням.

З огляду на викладене, правовідносини, які склались між сторонами, є грошовим зобов`язанням, в якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора вимагати сплату грошей за надані послуги.

Суд зазначає, що надані документи відповідачем, а саме акт про затоплення, кошториси, акти приймання виконаних робіт, довідки про вартість виконаних будівельних робіт тощо, жодним чином не спростовує виниклу заборгованість за житлово-комунальні послуги відповідача перед позивачем.

Враховуючи вищевикладене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності, суд вважає що з відповідача на користь позивача підлягає стягнення заборгованості з оплати послуг за обслуговування будинку і прибудинкової території в розмірі 75114,91 грн., з яких 66582,58 грн. основна заборгованість, інфляційні збитки 6238,66 грн., 3% річних 2293,67 грн.

Щодо вимог позивача про стягнення судових витрат суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно положень ч. 1, 2 статті 137 Цивільного процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. (ч. 3 ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України).

Склад та розміри витрат, пов`язаних з оплатою правничої допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правничої допомоги, документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордеру, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження).

Проте, на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу позивачем не надано документів, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, а тому в даній частині позовних вимог слід відмовити.

Крім того, відповідно дост. 141 ЦПК Українисуд стягує з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір в розмірі 2270,00 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 11, 15, 16, 257, 264, 268, 319, 322, 509, 525, 526, 527, 610, 614 ЦК України, ст.ст. 5-8, 12-19, 23, 89, 128, 131, 136, 141, 197, 258-259, 263,265, 268, 274, 354-355 ЦПК України, ст.ст. 20, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Героїв АТО, 35» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати послуг за обслуговування будинку і придомової території та послуг з водопостачання і водовідведення задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ,власник приміщенняза адресою: АДРЕСА_3 ), на користь Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Героїв АТО,35» (ЄДРПОУ 403545, адреса: 50000, м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 35) заборгованість за надані послуги з утримання будинкуи і прибудинкової території у розмірі 66582,58 гривень (шістдесят шість тисяч п`ятсот вісімдесят дві гривні п`ятдесят вісім копійок), інфляційни збитки в розмірі 6238,66 гривень (шість тисяч двісті тридцять вісім гривень шістдесят шість копійок), 3% річних у розмірі 2293,67 гривень (дві тисячі двісті дев`яносто три гривень шістдесят сім копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ,власник приміщенняза адресою: АДРЕСА_3 ), на користь Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Героїв АТО,35» (ЄДРПОУ 403545, адреса: 50000, м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 35) судовий збір у розмірі 2270 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень).

В решті позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення судускладено 16листопада 2023року.

Суддя: В. Є. Сільченко

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114955287
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —210/2451/21

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Приваліхіна А. І.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні