Ухвала
від 15.11.2023 по справі 144/417/23
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/417/23

Провадження № 2/144/174/23

У Х В А Л А

про повернення до стадії підготовчого провадження

"15" листопада 2023 р. смт. Теплик

Теплицький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Бондарук О.П.,

з участю секретаря судового засідання Сторожук О.М.,

представника позивача адвоката Клінчикова С.О.,

представників відповідача ФГ «Немировського П.І.» - адвоката Притули В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Теплик в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ФГ «Немировського Павла Ілліча» про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою та стягнення безпідставно збережених коштів, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Теплицького районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовом позовом ОСОБА_1 до ФГ «Немировського Павла Ілліча» про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою та стягнення безпідставно збережених коштів.

Ухвалою судді від 04 квітня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

17 жовтня 2023 року судом закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

До початку судового розгляду через канцелярію суду 15 листопада 2023 року представник позивача адвокат Клінчиков С.О. подав клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження, обгрунтовуючи необхідність такого тим, що його довірителька дізналась про наявність у Теплицькому відділі Гайсинської окружної прокуратури наглядового провадження №72-85-17, де наявні письмові заяви ОСОБА_2 , скріплені його підписами. Зважаючи на предмет позову та зміст позовних вимог, на думку представника позивача у даній справі є необхідність витребувати додаткові матеріали, для призначення в подальшому повторної почеркознавчої експертизи. Просив визнати поважною та вагомою причину неподання таких документів раніше, оскільки про їх наявність не було відомо ні йому, ні його довірительці ОСОБА_1 .

В судовому засіданні представник відповідача заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на його безпідставність та надуманість. Вважає, що представник позивача не навів переконливих даних поважності причин, з яких він не міг подати клопотання про витребування відповідних доказів у встановлений законом строк, а тому з метою розгляду справи у розумні строки просив відмовити у клопотанні про повернення до стадії підготовчого провадження.

Розглянувши клопотання представника позивача, заслухавши сторони, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно із положеннями ч. 1 ст. 197 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно із ч. 2 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Главою 3 Розділу ІІІ Цивільного процесуального кодексу України не врегульовано питання щодо повернення суду першої інстанції до стадії підготовчого провадження після його закриття.

Верховний Суд (постанова від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21) зазначив, що суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Такі обставини мають бути вагомими, оскільки можливість повернення до стадії підготовчого провадження з будь-яких підстав нівелює саме значення стадій процесу: як підготовчого провадження, так і стадії розгляду справи по суті. Отже, заявляючи клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження заявник має навести вагомі обставини, які потребують процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Ухвалою суду від 17 жовтня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

У відповідності до вимог ч. 5 ст. 83 ЦПК України у випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Згідно з вимогами ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє, зокрема, учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

За таких обставин, суд доходить висновку, що представником позивача доведено вагомість обставин, які потребують процесуальних дій, що можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Тому клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2,12, 83, 189 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника позивача про повернення до стадії підготовчого провадження задовольнити.

Повернутися настадію підготовчогопровадження усправі №144/417/23за позовом ОСОБА_1 до ФГ «Немировського Павла Ілліча» про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою та стягнення безпідставно збережених коштів.

Призначити підготовче засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ФГ «Немировського Павла Ілліча» про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою та стягнення безпідставно збережених коштів, на 11 год. 45 хв. 15.11.2023 р.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114957103
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою та стягнення безпідставно збережених коштів

Судовий реєстр по справі —144/417/23

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні