Ухвала
від 14.11.2023 по справі 750/13297/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2023 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 750/13297/23

Головуючий у першій інстанції Требух Н. В.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/1414/23

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД у складі:

головуючого-судді: Онищенко О.І.

суддів: Висоцької Н.В., Мамонової О.Є.

секретар: Шкарупа Ю.В.

Заявник: ОСОБА_1

Заінтересована особа: Акціонерне товариство «АСВІО БАНК»

Особа, яка подала апеляційну скаргу: Акціонерне товариство «АСВІО БАНК»

Розглянув у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу на рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 02 жовтня 2023 року у справі за заявою ОСОБА_1 про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю (суддя Требух Н.В.), ухвалене у м. Чернігів,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова від 02 жовтня 2023 року заяву ОСОБА_1 задоволено: зобов`язано Акціонерне товариство «АСВІО БАНК» розкрити ОСОБА_1 та його представнику ОСОБА_2 інформацію, яка містить банківську таємницю: - про всі відкриті та закриті банківські рахунки в Акціонерному товаристві «АСВІО БАНК» належні ОСОБА_1 ; - про залишок коштів по всіх рахунках в АТ «АСВІО БАНК», що належать ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ); - про рахунок № НОМЕР_2 відкритий в АТ «АСВІО БАНК», що належать ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) та про залишок коштів на ньому; - виписку про рух коштів по рахунку № НОМЕР_2 , відкритий в АТ «АСВІО БАНК», що належать ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) за період 01.01.2011 року по 31.03.2018 року, надати копії договорів про відкриття та закриття вказаного рахунку.

Не погоджуючись з цим рішенням АТ «АСВІО БАНК» 16 жовтня 2023 року подало апеляційну скаргу безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалами Чернігівського апеляційного суду від 03 листопада 2023 року відкрито апеляційне провадження та призначено справу до розгляду з повідомленням учасників справи.

Колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без розгляду виходячи з наступного.

Реалізуючи пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція), яка в силу положень статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства, кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Разом із тим не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним (рішення Європейського суд з прав людини у справі «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16 грудня 1992 року).

У справі «Беллет проти Франції» Європейський суд з прав людини зазначив, що «стаття 6 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права».

Згідно зі статтею 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до статті 6 Конвенції таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Зі змісту частини третьої статті 350 ЦПК України вбачається, що рішення про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю може бути оскаржене у п`ятиденний строк до апеляційного суду лише особою, щодо якої банк розкриває банківську таємницю та заявником.

Банк, як обслуговуюча заявника установа, таким правом не наділена.

Тобто, у відповідності з чинним процесуальним законом, правом апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції по даній категорії справ наділяються виключно заявник та особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю.

Будь-яких доказів того, що АТ «АСВІО БАНК» в даному випадку виступає не тільки як банківська установа, а й як особа, щодо якої розкривається відповідна інформація, скаржник до апеляційної скарги не додав.

Вказана обставина не вбачається також і з резолютивної частини оскаржуваного судового рішення.

Доводи апеляційної скарги банку щодо наявності спору між ОСОБА_1 та НОВАЛІС ГРУП ЛІМІТЕД, ПАТ « Національний депозитарій України», АТ«АСВІО БАНК» про визнання недійсним договору, визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння та зобов`язання вчинити певні дії, який перебував на розгляді у господарському суді м. Києва вже вирішений та рішення суду у даній справі набрало законної сили.

Посилання банку на встановлені зазначеним судовим рішенням обставини не стосуються вирішення судом заяви про розкриття банківської таємниці за якою запитувалась інформація: щодо закритих та відкритих рахунків банком на ім`я ОСОБА_1 , залишок коштів на його рахунках, виписки по рахунках, копії договорів про відкриття та закриття рахунку. АТ«АСВІО БАНК», як банківська установа, клієнтом якої є ОСОБА_1 зобов`язана надавати інформацію своїм клієнтам, щодо рахунків відкритих банком на ім`я цієї особи, виписки про рух коштів тощо.

Отже, АТ«АСВІО БАНК» при розгляді даної справи є лише банківською установою, яка за рішенням суду повинна розкрити інформацію, що містить банківську таємницю. На момент розгляду справи судом апеляційної інстанції рішення суду про розкриття банківської таємниці виконане.

Таким чином, банк, який обслуговує фізичну особу та яким в даному випадку є АТ «АСВІО БАНК», правом апеляційного оскарження не наділений в силу вимог ч.3 ст.350 ЦПК України та не довів, що запитувана ОСОБА_1 інформація доступ до якої він просив порушує права банку.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга Акціонерного товариства «Асвіо банк» на рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 02 жовтня 2023 року у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Акціонерне товариство «Асвіо банк», про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю підлягає залишенню без розгляду, а апеляційне провадження закриттю.

Керуючись ст.257 ч.1 п.1, ст. 350 ч.3 ЦПК України, апеляційний суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Асвіо банк» на рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 02 жовтня 2023 року у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Акціонерне товариство «Асвіо банк», про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю залишити без розгляду.

Ухвала суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного судового рішення шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 16.11.2023 року.

Головуючий: Судді:

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114964603
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб

Судовий реєстр по справі —750/13297/23

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні