Ухвала
від 06.11.2023 по справі 753/12285/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12285/23

провадження № 2-во/753/212/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2023 р. суддя Дарницького районного суду міста Києва Осіпенко Л.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі суду в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління (Центр) надання адміністративних послуг Дарницької районної в м.Києві державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебувала цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління (Центр) надання адміністративних послуг Дарницької районної в м.Києві державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди.

20.07.2023 ухвалою Дарницького районного суду м. Києва на підставі п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України відмовлено у відкритті провадження у справі.

23.10.2023 року від ОСОБА_1 надійшла заява про виправлення описки в ухвалі суду від 20.07.2023 року. Мотивуючи заяву про виправлення описки зазначає, що в ухвалі суду замість слів "... про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди,-" має бути записано "... про захист прав споживачів адміністративних послуг та відшкодування моральної шкоди.".

Питання про виправлення описки вирішується за заявою позивача. Відтак суд вважає за можливе вирішити питання щодо можливості виправлення описки в ухвалах суду без повідомлення учасників справи.

Суд розглянув справу без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами, що відповідає положенням частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України.

Дослідивши заяву позивача про виправлення описки в ухвалах суду, суд не знаходить підстав для задоволення останньої із огляду на наступне.

За правилами частини 1 статті 269 Цивільного процесуального кодексу України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Під описками слід розуміти неправильне написання слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань речей, предметів, майна, зазначення дат та строків. Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінки слів. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення.

Описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер.

Очевидна арифметична помилка - це помилка у вчиненні результату підрахунку: пропущення цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки. Не є арифметичним помилками, а отже, не може бути виправлене в порядку, передбаченому цією статтею, застосування неправильних методик підрахунку, а так само застосування неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Відповідно до роз`яснень, що містяться у п. 19 постанови №14 від 18.12.2009 Пленуму Верховного Суду України «Про судове рішення у цивільній справі», вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Отже, судом можуть бути усунуті помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення. З викладеного вище вбачається, що зміна суті рішення не допускається.

Так, судом було встановлено та підтверджується матеріалами справи, що в ухвалі суду від 20.07.2023 не було допущено описок чи арифметичних помилок, які б спотворювали текст ухвали та призвели до її неправильного сприйняття чи неможливості виконання.

Суд звертає увагу, що порушене позивачем у заяві питання щодо виправлення описки в ухвалі суду, не є помилкою чи опискою в розумінні ст. 269 ЦПК України, а тому не підлягає задоволенню.

За таких обставин у задоволенні заяви необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст.247,260,261,269,353 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про виправлення описки в ухвалі суду в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління (Центр) надання адміністративних послуг Дарницької районної в м.Києві державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Суддя Л.М. Осіпенко

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114980940
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —753/12285/23

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні