Ухвала
від 27.11.2023 по справі 753/12285/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 листопада 2023 року м. Київ

Справа № 753/12285/23

Номер провадження №22-з/824/1340/2023

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: судді-доповідача: Соколової В.В.

суддів: Мережко М.В., Поліщук Н.В.

розглянув заяву ОСОБА_1 про виправлення описок в ухвалі Київського апеляційного суду від 21 вересня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління (Центру) надання адміністративних послуг Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В

Ухвалою Київського апеляційного суду від 21 вересня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Дарницького районного суду міста Києва від 20 липня 2023 року визнано неподаною та повернути особі, яка її подала.

23 жовтня 2023 року до Київського апеляційного суду від ОСОБА_1 надійшла заява про внесення виправлень в ухвалу Київського апеляційного суду від 21 вересня 2023 року.

Заява мотивована тим, що під час ознайомлення з ухвалою Київського апеляційного суду від 21 вересня 2023 року ним були виявлені описки, а саме:

в ухвалі замість назви позовної заяви « ... про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди,...»

має бути записано :

«... про захист прав споживачів адміністративних послуг та відшкодування моральної шкоди»

замість виразу :

« ..., та відмовлено в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору з тих підстав,...»

має бути записано:

« ..., що позивач не є споживачем адміністративних послуг,...»

А тому, керуючись ст. 269 ЦПК України, просить внести виправлення в ухвалу апеляційного суду, а саме:

Вираз «... про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди,...»

виправити на « ... про захист прав споживачів адміністративних послуг та відшкодування моральної шкоди.»

Вираз « ..., та відмовлено в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору з тих підстав,...»

Виправити на : «..., що позивач не є споживачем адміністративних послуг,...».

Вказані описки підтверджуються позовною заявою , апеляційною скаргою та відсутністю клопотання, про звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст. 269 ЦПК України питання про виправлення описки вирішується без повідомлення учасників справи.

Згідно із ч. 1 ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких, зокрема, належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення.

Для того щоб були наявні підстави для виправлення описки, помилка має відповідати таким критеріям: 1) вона повинна бути технічною, тобто спричиненою випадковими огріхами під час друкування тексту судового рішення(неуважністю суду, автоматичним виправленням текстовим редактором тощо); 2) таку технічну помилку має бути допущено під час складання тексту судового рішення самим судом; 3) помилка повинна бути мимовільною та випадковою, а не обумовленою цитуванням документів, у яких було допущено помилки іншими учасниками судового процесу(позивачем, відповідачем, експертом тощо).

Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінки слів, застосування діалектизмів тощо.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його прав осудності.

Відповідний правовий висновок міститься в постанові Верховного Суду від 13 липня 2022 року у справі №761/14537/15-ц (провадження 61-3069св21.

Отже, беручи до уваги вищевикладене, суд може виправити допущені в судовому рішенні описки, у разі якщо він їх допустив, і якщо це впливає на порядок виконання судового рішення. В даній справі такого не встановлено, оскільки наведені ОСОБА_1 в заяві помилки не є описками в розумінні ст. 269 ЦПК України. В ухвалі від 21 вересня 2023 року судом апеляційної інстанції не було допущено описок чи арифметичних помилок, які б спотворювали текст ухвали чи призвели до її неправильного сприйняття. У зв`язку з цим, апеляційний суд не вбачає підстав для виправлення описок зазначених у заяві ОСОБА_1 , а тому заява залишається без задоволення.

Керуючись ст. 269 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В

Заяву ОСОБА_1 про виправлення описок в ухвалі Київського апеляційного суду від 21 вересня 2023 року - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти 30 (тридцяти) днів.

Суддя-доповідач: Судді:

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115246178
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —753/12285/23

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні