Постанова
від 09.11.2023 по справі 362/6867/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

єдиний унікальний номер справи: №362/6867/21

номер провадження №22-ц/824/8620/2023

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2023 року м. Київ

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних прав:

судді - доповідача Білич І.М.

суддів Мостова Г.І.,Слюсар Т.А.

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Васильківського міськрайонного суду Київської області від 06 лютого 2023 року, постановлену під головуванням судді Васильківського міськрайонного суду Київської області Кравченко Л.М.,

у цивільній справі №362/6867/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Гравіс-Кіно», ОСОБА_3 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди,-

в с т а н о в и л а:

У грудні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ТОВ «Гравіс-Кіно», ОСОБА_3 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою Васильківського міськрайонного суду Київської області від 06 лютого 2023 року справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ТОВ «Гравіс-Кіно», ОСОБА_3 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодування моральної шкоди передано за підсудністю на розгляд до Подільського районного суду міста Києва.

Не погоджуючись з ухвалою суду, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу за результатами розгляду якої, просив ухвалу суду скасувати та направити справу до суду першої інстанції для вирішення питання щодо відкриття провадження у справі.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначаючи, що у тексті позовної заяви ним було вказано, що відомості, які ганьблять його честь та гідність, поширив на відеозаписі відповідач ОСОБА_3 . Відповідач ОСОБА_2 в ефірі ТОВ «Гравіс-Кіно» повідомив необмеженому колу осіб, що саме ОСОБА_3 надав йому відомості, які є предметом спору. Отже, ОСОБА_3 є джерелом інформації, яка є предметом спору. Вказуючи, що у випадку, коли інформація була поширена у засобі масової інформації з посиланням на особу, яка є джерелом цієї інформації, ця особа також є належним відповідачем у справі. Таким чином, вимогу про визнання інформації недостовірною було пред`явлено до поширювача інформації автора інформаційної програми ОСОБА_2 та до особи, з посиланням на яку, як на джерело інформації, була поширена інформація.

Відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на ухвали суду, зазначені, зокрема, в п. 9 ч. 1 ст. 353 цього Кодексу, щодо передачі справи на розгляд іншого суду розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно з ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

На час розгляду справи до суду апеляційної інстанції сторонами в справі не було надано заперечень щодо розгляду справи в порядку письмового провадження.

05 червня 2023 року на адресу Київського апеляційного суду надійшли письмові пояснення з яких вбачається, що ОСОБА_2 не погоджується з доводами апеляційної скарги, вважаючи, що висновки суду першої інстанції щодо передачі даної справи за підсудністю до Подільського районного суду міста Києва є правильними, оскільки позовних вимог до ОСОБА_3 позивачем не пред`явлено.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість ухвали в межах доводів апеляційної скарги, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Згідно вимог ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до приписів ст.ст. 124, 125 Конституції України визначено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи. Судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Підсудність - це розподіл підвідомчих загальним судам цивільних справ між різними судами першої інстанції залежно від роду (характеру) справ, що підлягають розгляду, і від території, на яку поширюється юрисдикція того чи іншого суду.

Територіальна підсудність - це підсудність цивільної справи загальному суду в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція даного суду. За її допомогою вирішується питання, яким з однорідних судів підсудна для розгляду відповідна справа.

Відповідно до ст. 50 ЦПК України позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен з позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно.

Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: 1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; 2) права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Приписами ст. 27 ЦПК України встановлено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 15, 16 ст. 28 ЦПК України позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача. Позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленої ст. 30 цього Кодексу.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у п. 37 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» № 3 від 01 березня 2013 року, право вибору між судами, яким згідно із правилом загальної підсудності і правилом альтернативної підсудності підсудна справа, належить виключно позивачеві.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач просив: визнати недостовірною та такою, що не відповідає дійсності та принижує честь і гідність позивача інформацію поширену ОСОБА_2 в ефірі програми «ІНФОРМАЦІЯ_1» - НОМЕР_1 випуск - «ІНФОРМАЦІЯ_2 » «це дружина адвоката ОСОБА_6 , який спільно з радником ОСОБА_7 ОСОБА_1 влаштував земельний бізнес по приватизації земель на підставних осіб. « «Я приходил к Либерти. Либерти это бизнес центр, где ОСОБА_1 с ОСОБА_6 работают. Они мне давали за приведенного человека 500 грн.»;

зобов`язати ТОВ «Гравіс-Кіно» видалити всю недостовірну інформацію відносно ОСОБА_1 на сайті телеканалу 2+2 та повідомити в телевізійному ефірі каналу 2+2 СПРОСТУВАННЯ: «За цією адресою в мережі Інтернет було поширено недостовірну інформацію, що порушує честь, гідність та ділову репутацію ОСОБА_1 - дана інформація наступного змісту - «ІНФОРМАЦІЯ_2 » «це дружина адвоката ОСОБА_6 , який спільно з радником ОСОБА_7 ОСОБА_1 влаштував земельний бізнес по приватизації земель на підставних осіб. « «Я приходил к Либерти. Либерти это бизнес центр, где ОСОБА_1 с ОСОБА_6 работают. Они мне давали за приведенного человека 500 грн.» Після спростування в ефірі оголосити повідомлення про ухвалене у даній справі судове рішення, а саме: вид судового рішення (рішення, постанова), дату його ухвалення, номер справи, та текст резолютивної частини рішення та не видаляти цю публікацію з сайту телеканалу 2+2;

стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в розмірі 150 000 грн.

У якості відповідачів ОСОБА_1 зазначив: ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та ТОВ «Гравіс-Кіно», місцезнаходження якого є : м. Київ, вул. Кирилівська, 23, що територіально відноситься до Подільського району міста Києва, та ОСОБА_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 .

В обґрунтування позовних вимог вказував, зокрема, на те, що ОСОБА_2 , який є автором телевізійної інформаційної програми «ІНФОРМАЦІЯ_1» - НОМЕР_1 випуск - ІНФОРМАЦІЯ_3 в ефірі телеканалу 2+2, власником якого є ТОВ «Гравіс-Кіно», поширив щодо позивача відомості, які не відповідають дійсності, ганьблять честь, гідність та ділову репутацію позивача та завдали йому моральної шкоди. Частину вказаної неправдивої інформації, ОСОБА_2 поширив посилаючись на ОСОБА_3 та разом з ним.

Постановляючи ухвалу про передачу справи на розгляд до Подільського районного суду міста Києва, суд першої інстанції виходив з того, що вимог до ОСОБА_3 , який має відмінне від інших відповідачів місце реєстрації, що надає право на вибір підсудності, позивачем не заявлено. Тобто, позивач завідомо безпідставно залучив ОСОБА_3 як співвідповідача з метою зміни підсудності справи. Посилаючись на приписи ст. 44 ЦПК України, суд вважав зазначені дії зловживанням процесуальними правами, що суперечать завданню цивільного судочинства. Вказуючи, що Подільський районний суд міста Києва, з огляду на місце реєстрації відповідача ОСОБА_2 та місцезнаходження, згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, ТОВ «Гравіс-Кіно», є судом до територіальної підсудності якого, згідно ст. 27 ЦПК України, належить розгляд даної справи.

Проте повністю погодитися з вказаними висновками суду не можна виходячи з наступного.

Згідно ч. 1, п. 4 ч. 2 ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається. Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема: необґрунтоване або штучне об`єднання позовних вимог з метою зміни підсудності справи або завідомо безпідставне залучення особи як відповідача (співвідповідача) з тією самою метою.

Згідно ч. 4 ст. 44 ЦПК України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Частиною 3 ст. 44 ЦПК України встановлено, що якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

З аналізу наведеної норми права слідує, що за наслідками визнання дій учасника справи зловживанням процесуальними правами, суд, з урахуванням обставин справи, має право застосувати до нього наслідки, зокрема, залишення без розгляду або повернення скарги, заяви, клопотання.

У той же час, визнаючи дії позивача щодо залучення до участі у справі відповідача ОСОБА_3 зловживанням процесуальними правами, суд прийняв рішення про передачу справи іншому суду у відповідності до положень ст. 27 ЦПК України, що суперечить нормам діючого цивільно-процесуального законодавства.

Відповідно до ч. 6 ст. 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги скасовує ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направляє справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 379 ЦПК України порушення норм процесуального права, яке призвело до помилковості ухвали є підставою для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що ухвала суду як така, що постановлена з порушенням норм процесуального права підлягає скасуванню, а справа направленню до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 367, 368, 376, 379, 381-384,387 ЦПК України, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Ухвалу Васильківського міськрайонного суду Київської області від 06 лютого 2023 року скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач:

Судді:

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114999821
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/6867/21

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Постанова від 09.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Постанова від 18.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні