Рішення
від 15.11.2023 по справі 243/2883/22
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/243/231/2023

Справа № 243/2883/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2023 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Сидоренко І.О.

за участю:

секретаря судового засідання Зубкова В.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Питель М.В. ,

представника третьої особи Гирич К.С.,

розглянувши у судовому засіданні в режимі дистанційного судового провадження в цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Литвиненко Віталій Іванович до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, третя особа: Національне агентство з питань запобігання корупції, про стягнення заробітної плати,-

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, про стягнення заробітної плати, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що позивач працює заступником головного лікаря з медичного обслуговування населення у комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області. Ним, 12 грудня 2018 року до Слов`янського відділу поліції ГУНП Донецької області подано заяву про вчинення головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 можливого кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. Відомості про це внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року по справі 243/4952/20, яке набуло законної сили 11 січня 2022 року, позивача визнано викривачем з 12 грудня 2018 року та встановлено, що заходи негативного впливу, як до відкривача, здійснювались головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 при наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів. Рішенням суду зобов`язано відповідача скасувати застосовані до позивача заходи негативного впливу. Але судові рішення прямо не забезпечують профілактику щодо застосування нових негативних заходів.

Так, виконуючи рішення суду, 08 жовтня 2021 року позивача було поновлено на посаді заступника головного лікаря, при цьому не приховуючи негативного відношення до нього, штучно створювались чисельні перешкоди в його діяльності.

Спілкування з ОСОБА_1 , в тому числі телефонне, адміністрацією (керівником, секретарем, старшим інспектором з кадрів, юрисконсультом) практично ігнорувалось. З метою створення нормальних умов праці та запобігання негативного впливу до нього, він 19 жовтня 2021 року звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції. Внаслідок цього було встановлено зовнішнє спостереження, тобто всі рішення адміністрації та здійснення дій відносно позивача, до їх впровадження, повинні узгоджуватись з Миколаївською міською радою Краматорського району Донецької області, яка є засновником КНП «ЦПМСД».

З моменту оголошення воєнного стану в Україні, у зв`язку з виникненням небезпеки одночасного ураження великої кількості людей, як пояснює Донецька обласна адміністрація, було зупинено рух транспорту загального користування між м. Слов`янськ, в якому проживає позивач та м. Миколаївка, де він працює в КНП «ЦПМСД». В кінці робочого дня, 30 березня 2022 року, ОСОБА_1 зайшов до кабінету головного лікаря КНП «ЦПМСД» і попередив ОСОБА_4 , що він не має можливість з`являтись на роботу, оскільки його особистий автомобіль, який він використовував щоденно, потребує невідкладного ремонту.

Вранці 31 квітня 2022 року остаточно переконавшись, що використовувати свій автомобіль позивач не має можливості, з метою отримати рекомендації, як поводитись в подальшому, о 08 годині 06 хвилин він зателефонував до приймальної КНП «ЦПМСД» і просив секретаря ОСОБА_6 повідомити про це головного лікаря та старшого інспектора з кадрів.

Не отримавши рекомендацій, маючи бажання працювати, але не маючи можливості це здійснити з причин воєнного стану, введення на той час в нашому регіоні активних бойових дій, постійні сигнали повітряної тривоги, які потребували йти у сховище, щоденні вибухи в різних частинах міста Слов`янськ з ураженням людей, оголошення 04 квітня 2022 року керівником міської військово-цивільної адміністрації ОСОБА_13 про необхідність покинути місто та загибель 08 квітня 2022 року великої кількості людей на залізничному вокзалі міста Краматорськ, який розташований в 12 км від центру міста Слов`янськ., та відсутністю транспортного сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка я вимушено призупинив працювати на своєму робочому місці, про що двічі, 30 березня 2022 року та 31 березня 2022 року, попередив адміністрацію КНП «ЦПМСД».

Розуміючи, що під час воєнного стану керівник має право на відтермінування виплати заробітної плати, позивач деякий час не турбувався цим питанням, але з часом, спілкуючись з колегами йому повідомили, що ті працівники КНП «ЦПМСД», які з різноманітних причин (потреба евакуювати неповнолітніх дітей, страх загинути, тощо) покинули робочі місця, у тому числі працюючи у м. Миколаївка, отримують частину свого окладу, так як в табелі відпрацювання робочого часу їх табелюють, як вимушений простій. Також мені повідомили, що тим працівникам, хто виходить на роботу в табелі відмічають часи відпрацювання, а хто відсутній - вимушений простій або відсутній з нез`ясованих причин.

04 липня 2022 року позивач надіслав заяву на ім`я головного лікаря КНП «ЦПМСД» на електронну адресу КНП «ЦПМСД» та у месенджер Viber старшого інспектора з кадрів. Окрім прохань викладених в самій заяви, позивач додатково просив повідомити дату та вхідний реєстраційний номер його заяви на його електронну пошту або у Viber. Не дочекавшись відповіді, вранці 07 липня 2022 року, ОСОБА_1 повторно за вказаними адресами було направлено звернення з тими ж проханнями. Знову не дочекавшись відповіді, розуміючи, що відсутність реагування на його неодноразові звернення є навмисною бездіяльністю адміністрації КНП «ЦПМСД», з метою формування доказів про свідоме навмисне ігнорування моїх звернень, ним в кінці робочого дня 07 липня 2022 року у чат групи "ЛІКАРІ ЦПМСД" у месенджер Viber було викладено лист з інформацією про відсутність реагування адміністрації КНП «ЦПМСД» на його численні звернення, чим позивачу завдається шкода.

Повідомлення позивача надійшло до всіх лікарів «ЦПМСД», в тому числі до адміністрації, про що йому повідомили лікарі. Між тим замість прийняття мір відносно його звернень адміністратором групи у чаті "ЛІКАРІ ЦПМСД" ОСОБА_5 позивача з даної групи було видалено. Своїми діями ОСОБА_5 позбавила ОСОБА_1 можливості отримувати необхідну інформацію та викладати свою.

Тільки 18 липня 2022 року, отримавши відповідь від адміністрації на свою заяву від 04 липня 2022 року, позивач дізнався, що незважаючи на його повідомлення про неможливість через об`єктивні непереборні обставини працювати на робочому місці, позивачу не надано статусу «працівник, який знаходиться в стані вимушеного простою», і йому, відповідно до ст.113 КЗпП України, не виплачується 2/3 частини окладу, табелюючи його, як «невизначена особа».

Крім того, адміністрацією не взято до уваги те, що для надання інформації на паперовому носії для її реєстрації потрібно під час воєнного стану мати умови щоб це виконати. ОСОБА_1 не мав на той час умов це здійснити через вище зазначені причини, та мені ніхто й не запропонував це обов`язково зробити. Приймаючи безпідставне рішення не надавати статусу вимушеного простою, замінивши його, також безпідставно, відсутністю на роботі з нез`ясованих причин відносно мене впроваджувались заходи позбавляючи мене заробітної плати, тобто негативні заходи, про що необхідно було повідомити засновника КНП «ЦПМСД» відповідно до встановленого зовнішнього спостереження, чого не було зроблено.

Вважає, що з 31 березня 2020 року на підставі існуючого, що визнано рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області у справі № 243/4952/20, негативного приватного інтересу, відносно позивача впроваджені заходи, від яких потрібен захист відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції» від дій адміністрації, що порушують КЗпП України та Закон України «Про відпустки».

До теперішнього часу адміністрацією КНП «ЦПМСД» не визнана відсутність позивача на роботі, з причин вимушеного простою, у зв`язку з цим йому одному не виплачується частина заробітної плати відповідно до ст. 113 КЗпП України.

Адміністрацією не враховані численні попередження про неможливість працювати, через існування непереборних об`єктивних умов. До цього часу, навіть отримавши офіційне пояснення, яке викладене у заяві від 04 липня 2022 року про причини відсутності на роботі, статус працівника відсутнього на роботі з нез`ясованих причин триває. Хоча, отримавши офіційне пояснення про причини неявки позивача на роботу, потрібно було змінити раніше проведене табелювання за допомогою коригуючого табеля.

Також, ОСОБА_1 не надано в строк, затверджений графіком на 17 липня 2022 року, основну щорічну відпустку, основну додаткову та соціальну відпустку, як батьку, який виховує неповнолітню дитину один. Розуміючи, що ненадання відпусток є неприхованим порушенням законодавства, адміністрація КНП «ЦПМСД» видала два накази КНП «ЦПМСД» від 23 вересня 2022 року про надання відпусток № 319/в/тм та № 145/вн (додатки №9, №10, №11). Описові частини цих наказів, які є однаковими і не мають до нього жодного відношення, окрім вказаних нормативів нарахування відпускних грошей та підлягають аналітичному оцінюванню.

По-перше, про час відпусток адміністрації було відомо, враховуючи графік затверджених відпусток на 2022 рік та чисельні попередження, починаючи з 04 липня 2022 року. Твердження про відсутність на робочому місці без поважних причин не відповідає дійсності. Таке твердження повинно встановлюватися комісією з обов`язковим витребуванням від мене письмового пояснення про причини відсутності та з`ясуванням з профспілкою, а в даному випадку - із засновником КНП «ЦПМСД».

По-друге, жоден нормативний документ не вимагає надання довідки про місце фактичного перебування працівника, в тому числі і під час воєнного стану, для надання запланованих на рік основної, додаткової та соціальної відпусток.

Крім того, Державна служба України з питань праці повідомила наступне: чинне трудове законодавство не встановлює за працівником обов`язку щодо інформування роботодавця про своє поточне місце знаходження, а також отримання статусу біженця. Довідка про місце фактичного перебування необхідна для надання відпустки без збереження заробітної плати під час воєнного стану строком на 90 днів відповідно до доповнень до ст. 25 та ст. 26 Закону України «Про відпустки» і надається роботодавцю за ініціативою працівника. Така відпустка позивачу не потрібна і він її не просив. Нарахування основної відпустки строком в шість днів є наслідком незаконного невизнання вимушеного простою і, як наслідок, посиланням на статті 113 та 82 КЗпП України та статтю 9 Закону України «Про відпустки».

Усі вищевикладені дії відповідача є заходами негативного впливу здійсненні на підставі наявності негативного приватного інтересу та впроваджувались в умовах потенційного та реального конфлікту інтересів керівником КНП «ЦПМСД», що вже було доведено судом по справі 243/4952/20. При цьому, окрім нанесення моральної шкоди, позивачу не виплачено заробітну плату починаючи з 31 березня 2022 року в розмірі 2/3 частин окладу заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення. мій посадовий оклад складає 10000,00 грн. Відповідно 2/3 частини окладу складатиме 6666,67 грн. За період з 31 березня 2022 року по час подання позову повинні були виплатити позивачу 46666,67 грн.

Тому, після уточнення позовних вимог, просить суд зобов`язати відповідача:

- визнати вимушеним простоєм неможливість виконувати позивачем свою роботу на робочому місці з 31 березня 2022 року по теперішній час, через існування непереборних об`єктивних причин, які обумовлені воєнним станом в Україні та віднесенням Краматорського району Донецької області до зони ведення активних бойових дій;

- виплатити позивачу заробітну плату в розмірі 2/3 посадового окладу заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення з моменту виходу у вимушений простій, тобто з 31 березня 2022 року по теперішній час, з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні у вказаному розрахунковому періоді та компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату;

- провести перерахунок розрахування середнього заробітку позивача для нарахування відпускних коштів відповідно до затвердженого на 2022 рік графіку та виплатити кошти основної щорічної відпустки, щорічної додаткової та додаткової соціальної відпусток на 2022 рік з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні за час затримки надання відпускних коштів.

В судовому засіданні позивач на заявлених вимогах наполягав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник позивача у судовому засіданні на заявлених вимогах наполягав, просив їх задовольнити у повному обсязі.

21 грудня 2022 року позивачем направлено до суду відповідь на відзив на позовну заяву, в який зазначив про наступне.

Рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року по справі 243/4952/20 про захист трудових прав викривача, відшкодування майнової та моральної шкоди, яке набуло законної сили 11 січня 2022 року, позивача визнано викривачем з 12 грудня 2018 року та встановлено, що заходи негативного впливу, як до відкривача, здійснювались головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 при наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів. В судовому рішенні вказано: «Відтак, встановлені судом обставини справи дають підстави стверджувати, що позивач набув 12.12.2018 року статусу викривача у розумінні Закону України "Про запобігання корупції" і здобув відповідний імунітет.

Положеннями статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, що реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Отже, вчинення головним лікарем дій, прийняття рішень (переведення на іншу посаду, ініціювання перевірок, притягнення до відповідальності тощо), що стосується позивача, буде свідчити про наявність реального конфлікту інтересів».

Щодо посади секретаря підприємства, яка відповідно до штатного розпису, не відноситься до адміністративно-управлінського підрозділу, то цей працівник забезпечує спілкування, впроваджує інформаційно-організаційні заходи адміністративно-управлінського підрозділу. Спілкування з секретарем відображало негативне ставлення адміністрації до мене.

Відповідач висловлює сумнів через відсутність доказів, що позивач в телефонному режимі 31 березня 2022 року додатково, окрім особистого попередження свого керівника 30 березня 2022 року, інформував секретаря ОСОБА_6 про існування обставин непереборної сили, які позивач самостійно подолати не спроможний. В заяві від 27 липня 2022 року позивач повідомляв, що має документальне підтвердження телефонної розмови з секретарем.

Також відповідач веде мову про відсутність доказів телефонного дзвінка до старшого інспектора з кадрів ОСОБА_5 з питань неможливості виходу на роботу. В жодному документі позивач не вказував про здійснення такої розмови. Навпаки, в матеріалах судової справи є пояснення, що після попередження 30 березня 2022 року керівника КНП «ЦПМСД», єдиної посадової особи, якій безпосередньо підпорядкований, не мало сенсу дзвонити ОСОБА_5 , тим більше враховуючи, що вона ігнорує позивача.

Відповідач у відзиві акцентує увагу лише на відсутності транспортного сполучення між містами Слов`янськ та Миколаївка, як на єдиній причині неявки на роботу, нехтуючи більш вагомими невідворотними причинами, пов`язаними з веденням активних бойових дій, з вбивством цивільного населення, з майже постійними сигналами повітряної тривоги, які потребують йти до сховища. Саме з метою нагадати, який стан панував у Краматорському районі на той час, в позовній заяві була викладена інформація про масову загибель людей та евакуацію , що трапилось через 7 та 3 дні після того, як позивач втратив можливість працювати на робочому місці. Але ж люди у Краматорському районі гинули , отримували поранення, втрачали житло і до 31 березня 2022 року.

Щодо повідомлення 30 березня 2022 року головного лікаря ОСОБА_4 про те, що втрачена можливість працювати на робочому місці, оскільки зіпсувався особистий автомобіль позивача, а інше сполучення між містами Миколаївка та Слов`янськ було відсутнє і, що більше важливіше, він висловив свою занепокоєність за життя дочки та своє, повідомивши, про прийняте рішення покинути місто, то відповідач у відзиві посилається на відсутність доказів про спілкування з ОСОБА_4 .

Особливе значення для визнання правомірності позовних вимог має додаткове зазначення у відзиві, в якому відповідач зазначає, що всі документи за підписом головного лікаря ОСОБА_4 не мали жодного конкретно прийнятого рішення відносно працівника ОСОБА_1 , як викривача, а лише рекомендаційний або роз`яснювальний характер стосовно приведення трудових відносин працівника ОСОБА_1 у відповідність до норм чинного трудового законодавства України, окрім надання відпусток за 2022 рік, які були погодженні із Засновником підприємства, як це вимагає чинне законодавство України. Будь-які перешкоди для здійснення виконання своїх посадових обов`язків працівником ОСОБА_1 як з боку адміністрації, так і зі сторони головного лікаря вважаємо - відсутні. Щодо погодження з Засновником незаконно виданих наказів про мої відпустки без процедури погодження з поясненням чому саме відпустки надаються з 17 жовтня, а не з 11 липня 2022 року, без отримання пояснювальної, без відповіді на заяву на ім`я голови Миколаївської міської ради, без листа, на ім`я ОСОБА_4 тощо, то з цього приводу до НАЗК спрямовано відповідний лист, який прийнято для розгляду.

Представник відповідача КНП «ЦПМСД» у судовому засіданні заперечив проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , просив відмовити у їх задоволенні в повному обсязі.

06 грудня 2022 року на адресу суд представником відповідача подано відзив на позовну заяву, обґрунтовану наступним.

В основу позовних вимог ОСОБА_1 було покладено, на його думку, впровадження заходів негативного впливу відносно нього, як з боку адміністрації підприємства, так із боку головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області ОСОБА_4 від яких потрібен захист у порядку визначеному ст. 534 Закону України «Про запобігання корупції».

Так, практично кожен аргумент позивача спрямований на введення суду в оману. При цьому, ч.1 ст.13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. ч.1 ст.76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ч. 1 ст. 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Так, ОСОБА_1 в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року у справі 243/4952/20 його визнано викривачем, натомість зазначеним рішенням суду відмовлено «…в задоволенні позовної вимоги про порушення ОСОБА_4 ст. 53 Закону України «Про запобігання корупції» Державний захист викривачів, оскільки не вважає це належним способом захисту, а вважає це підставою для розгляду законності прийнятих рішень відповідачем відносно позивача…», також резолютивна частина зазначеного рішення суду не містить такого формулювання яке б свідчило про визнання ОСОБА_1 викривачем.

Крім того, у позовній заяві ОСОБА_1 , посилаючись на вищезазначене рішення суду стверджує, що цим же рішенням «…встановлено, що заходи негативного впливу як до викривача здійснювалися головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 при наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів. Рішенням зобов`язано скасувати застосовані заходи негативного впливу…». У СВОЮ ЧЕРГУ вказаним рішенням суду відмовлено у задоволенні його позовної вимоги «…визнати скорочення посади заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення заходом негативного пливу на викривача, а включення в наказ КП «ЦПМСД» Слов`янської районної ради від 05 червня 2019 року №77-к/тр «Про скорочення чисельності штатних одиниць КП «ЦПМСД» Слов`янської районної ради Донецької області» абзацу першого пункту 1 цього наказу, незаконним…». Більше того, зазначене рішення суду не містить у резолютивній частині висновку про те, що головним лікарем ОСОБА_4 здійснювалися відносно ОСОБА_1 заходи негативного впливу як до викривача при наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів.

В обґрунтування заявлених позовних вимог ОСОБА_1 стверджує, що з моменту поновлення його на посаді заступника головного лікаря, «…не приховуючи негативного відношення до нього, йому штучно створювалися численні перешкоди в діяльності, спілкування з ним у т.ч. телефонне, адміністрацією (керівником, секретарем, старшим інспектором з кадрів, юрисконсультом) практично ігнорувалося», при цьому як на доказ посилається на ним же написаний документ - Доповідна, який містить виключно його особисті думки, не підкріплені жодним іншим доказом, що у своїй сукупності давало б змогу дійти висновку про наявність цих обставин, що зазначено Позивачем, і які входять до предмета доказування (як того вимагає ст. 80 ЦПК України). Більше того, вводячи суд в оману, вдається до маніпулювання термінами та поняттями, так, будучи посадовою особою адміністрації КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, достовірно знаючи, хто за посадою входить до складу адміністрації, задля досягнення максимального ефекту від необґрунтованих тверджень - відносить сюди працівників, які не мають жодного відношення до адміністративних посад тобто секретаря.

ОСОБА_1 заявлено вимоги щодо визнання дій КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області незаконними та такими, що порушують вимоги ст. 53-4 ЗУ «Про запобігання корупції» та визнати вимушеним простоєм його неможливість виконувати свою роботу на робочому місці через існування непереборних об`єктивних причин, які обумовлені воєнним станом в Україні, в обґрунтування яких зазначає обставини (факти), що не підкріплені жодним доказом: «…в кінці робочого дня 30.03.2022 р. зайшов до кабінету головного лікаря КНП «ЦПМСД» і попередив, що не має можливості з`являтися на роботу тому, що особистий автомобіль, який використовувався щоденно, потребує невідкладного ремонту…»,натомість до позовної заяви не додано жодного доказу (і відсутнє посилання на такий) на підтвердження ані зазначеного попередження головного лікаря, ані обставин (технічно несправний автомобіль) про які начебто було попереджено керівника КНП «ЦПМСД», і не додано клопотання про витребування доказів, якими можна підтвердити зазначені факти та обставини; «…31.04.2022 року … переконавшись, що використовувати свій автомобіль невзмозі, з метою отримання рекомендацій як поводитися в подальшому, о 08 годині 06 хвилин зателефонував до приймальної КНП «ЦПМСД» і попросив секретаря ОСОБА_6 повідомити головного лікаря та старшого інспектора з кадрів про це…» - натомість до позовної заяви не додано жодного доказу (і відсутнє посилання на такий) на підтвердження ані факту того, що автомобіль не придатний до використання за призначенням, ані зазначеного телефонного дзвінка інспектору з кадрів ОСОБА_5, і не додано клопотання про витребування доказів, якими можна підтвердити зазначені факти та обставини. Більш того, якщо припустити, що ОСОБА_1 , зазначивши дату 31 квітня 2022 року, мав на увазі дату - 31 березня 2022 року, то далі - в обґрунтування «вимушеного призупинення працювати на своєму робочому місці з 31.03.2022 р.», посилається на 1) події та факти, які мали місце значно пізніше - 04 квітня 2022 року та 08 квітня 2022 року, 2) на відсутність транспортного сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка, долучивши до позовної заяви відповідь Департаменту розвитку та базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації датовану 05.10.2022 р. за №Х1784-50-1.1./116-22-1600, і сформовану на запит ОСОБА_1 від 30 вересня 2022 року, а не від 31 березня 2022 р., коли ОСОБА_1 прийшов до висновку про відсутність транспортного сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка.

З метою досягнення поставленої мети - введення суду в оману, Позивач вдається до посилань на докази, які начебто містять інформацію, що підтверджує правдивість наведених ним обставин, але НАТОМІСТЬ останні не містять такого, зокрема щодо Відповіді КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області від 18.07.2022 р. за №01-11/294. У липні-вересні 2022 року військовий стан не припинено в Україні, а на території Краматорського району навпаки тривала фаза активних бойових дій, практично постійно були перебої з електропостачанням, мобільним зв`язком, інтернетом, але це не завадило Позивачу писати власноруч заяву за заявою на адресу КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області із відповідними вимогами, і направляти їх всіма доступними засобами комунікації (ним же і долучено ці докази до матеріалів справи), а от попередити вчасно, про неможливість з`явитися на роботу 31 березня 2022 року або попросити забезпечити подальше оформлення трудових відносин шляхом оформлення простою, дистанційної роботи чи відпустки без збереження заробітної плати (чи у будь-який інший день за першої можливості мати засоби комунікації) виявилося об`єктивно неможливим.

31 березня 2022 року на ім`я головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області ОСОБА_4 було адресовано доповідну табельника підприємства ОСОБА_14 щодо неможливості ознайомлення працівника ОСОБА_1 з графіком роботи на травень 2022 року із посиланням на відсутність на робочому місці працівника ОСОБА_1 .

З метою з`ясування причин відсутності та місцезнаходження працівника ОСОБА_1 головою комісії з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку ОСОБА_15 разоміз членами комісії - ОСОБА_16 та ОСОБА_17 було здійснено заходи щодо з`ясування причини відсутності на робочому місці та, відповідно, фактичного місцезнаходження працівника ОСОБА_1 через засоби телефонного зв`язку, які є у наявності в особовій справі позивача.

На телефонні дзвінки працівник ОСОБА_1 не відповідав, про що було складено відповідний Акт, який в подальшому був переданий до табельника підприємства для врахування у роботі. Згідно зазначеного Акту неможливості телефонного з`єднання, працівник вважався відсутнім на робочому місці з нез`ясованих причин з 31 березня 2022 року і у табелі робочого часу проставлялась позначка «НЗ», як це передбачається Наказом Держкомстату України №489 від 05.12.2008 року з дотриманням наданих на офіційному сайті Міністерства економіки України від 23.03.2022 року роз`яснень щодо вимог до обліку робочого часу працівників згідно Закону України «Про організацію трудових відносини в умовах воєнного стану», а саме: « стаття 7 для забезпечення дотримання прав працівників обов`язковою залишається вимога до роботодавця стосовно ведення достовірного обліку виконаної працівником роботи та витрат на оплату праці».

Продовжуючи працювати у звичному режимі в умовах воєнного стану працівники адміністративно-управлінського підрозділу на нарадах у головного лікаря щопонеділка доповідали та вирішували питання з організації, медичного обслуговування населення в умовах воєнного стану,що входять до посадових обов`язків заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення ОСОБА_1 , який залишив своє робоче місце без будь-яких повідомлень (усних чи письмових), не передавши доручені йому справи, які є важливими для діяльності підприємства в умовах воєнного стану.

Така бездіяльність позивача є свідченням про халатне відношення, як до своїх посадових обов`язків, так і взагалі до діяльності підприємства. Натомість навіть за таких обставин керівництвом КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області не було вжито жодних заходів категоричного реагування (звільнення, відсторонення тощо).

При цьому, у заяві від 04.07.2022 року позивач просив вважати його відсутність на роботі, як вимушений прості та внести доповнення до наказу головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області від 05 травня 2022 року № 38 к/тр «Про оголошення простою», і відправити його у простій з порушенням норм чинного законодавства України, минулою датою- з 31 березня 2022 року. Розглянувши заяву працівника ОСОБА_1 від 04 липня 2022 року (повторну 07 липня 2022 року), не порушуючи терміни розгляду та надання відповіді заявнику, адміністрація підприємства надіслала лист працівнику ОСОБА_1 в строк передбачений Законом України «Про звернення громадян», в якому обґрунтовано зазначено, що запровадити простій працівнику ОСОБА_1 з 31 березня 2022 року адміністрація підприємства не має на те законних підстав: у зв`язку з тим, що відповідно до ст. 34 КЗпП України простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Така причина як відсутність транспортного м. Слов`янськ - м. Миколаївка (а саме громадський транспорт) не є підставою для оголошення простою працівнику ОСОБА_1 , а лише є підставою визначення поважних причин відсутності на робочому місці працівника в умовах воєнного стану та передбачає право на збереження робочого місця та посади; у зв`язку з активними бойовими діями, які проводились у травні-червні 2022 році на території АДРЕСА_1 , що не уможливлювало наявність організаційних та технічних умов для господарської діяльності у повному обсязі у структурних підрозділах підприємства, було оголошено простій лише для окремих структурних підрозділів підприємства, але робоче місце позивача ОСОБА_1 у іншому населеному пункті; внесення змін та доповнень до наказу минулою датою (заднім числом) є грубим порушенням чинного законодавства України.

13 вересня 2022 року, отримавши лист ОСОБА_1 з копією довідки на тимчасове проживання у Німеччині комісією щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області та місце їх знаходження на своєму засіданні 14 вересня 2022 року було визначено місце знаходження працівника.

15 вересня 2022 року за підписом голови комісії щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області та місце їх знаходження ОСОБА_7 направлено лист за вих..№ 01-11/332 на ім`я ОСОБА_1 щодо надання відпусток у зручний для працівника час з моменту з`ясування причини відсутності та місцезнаходження.

19 вересня 2022 року КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області отримано заяву від ОСОБА_1 в якій останній погоджується з правомірністю прийнятого рішення комісією щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області та місце їх знаходження щодо надання йому відпусток за 2022 рік, просить задовольнити його прохання щодо визнання вищезазначеною комісією його відсутність, як вимушений прості з 31 березня 2022 року.

Крім того, всі документи за підписом головного лікаря ОСОБА_4 не мали жодного конкретно прийнятого рішення відносно працівника ОСОБА_1 , як викривача, а лише рекомендаційний або роз`яснювальний характер стосовно приведення трудових відносин працівника ОСОБА_1 у відповідність до норм чинного трудового законодавства України, окрім надання відпусток за 2022 рік, які були погодженні із Засновником підприємства, як це вимагає чинне законодавство України. Будь-які перешкоди для здійснення виконання своїх посадових обов`язків працівником ОСОБА_1 як з боку адміністрації, так і зі сторони головного лікаря вважаємо - відсутні.

Таким чином, дії КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області повністю відповідають нормам чинного законодавства України у сфері трудових відносин в умовах воєнного стану, дії головного лікаря відповідають вимогам Статуту КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, яким передбачено, що керівник (головний лікар) підприємства визначає та затверджує організаційну структуру підприємства, граничну чисельність працівників, штатний розпис, умови оплати праці, приймає рішення про прийняття на роботу, звільнення з роботи працівників підприємства, а також інші, передбачені законодавством рішення в сфері трудових відносин, укладає трудові договори з працівниками підприємства, а також забезпечує раціональний добір кадрів, дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку, створює умови підвищенню фахового і кваліфікаційного рівня працівників згідно із затвердженим штатним розписом, а також вимогам посадової інструкції головного лікаря, якою визначено, що головний лікар зобов`язаний організувати роботу з добору, розстановки і використання медичних кадрів, забезпечувати своєчасне підвищення кваліфікації, аналізувати показники роботи закладу, вживати заходи їх оптимізації, видавати відповідні директивні документи з цього питання.

Тому, просить відмовити ОСОБА_1 у задоволенні заявлених ним позовних вимог, зважаючи на обставини, викладені у відзиві на позовну заяву.

Крім того, 01 лютого 2023 року представником відповідача на адресу суду направлено заперечення на відповідь на відзив сторони позивача, обґрунтовані наступним.

Всупереч наданих пояснень адміністрація підприємства звергає увагу, що на виконання вимог Закону України «Про звернення громадян», Закону України «Про публічну інформацію», Указу Президента України від 07.02.2008 року « 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування Конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» адміністрацією підприємства розглядаються всі запити, заяви, скарги та пропозиції та надаються відповіді по суті вирішених питань в строк передбачений чинним законодавством України. Вимоги заяви ОСОБА_1 від 12 жовтня 2021 року за вх. № 01-10/455, яка не містить обґрунтованої письмової вимоги щодо скороченого терміну розгляду, була розглянута та задоволена в повному обсязі в межах 15 денного терміну, про що свідчить особистий підпис позивача ОСОБА_1 на оригіналах документів від 25 жовтня 2021 року і не відповідає дійсності заявлених доказів.

Відповідно до норм трудового права, затвердженого колективного договору між трудовим колективом та адміністрацією комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Слов`янської районної ради Донецької області на 2019-2024 роки та інших нормативно-правових документів в сфері трудових відносин зупинення транспорту загального користування між м. Слов`янськ та м. Миколаївка або відновлення транспортного руху між м. Слов`янськ та м. Миколаївка не є підставою для запровадження або скасування простою, як всього підприємства, так і окремого працівника, а лише вважається поважною причинною відсутності на робочому місці працівника із збереженням робочого місця, в умовах воєнного стану.

Всупереч наданих пояснень до суду відносно копії заяви ОСОБА_1 від 04.07.2022 року до КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, вважаємо прямим свідченням того, що позивач провокував адміністрацію підприємства, в умовах воєнного стану, та просив порушити трудове законодавство в частині запровадження йому простій з дати офіційної відсутності на робочому місці заднім числом.

Фотокопії та знімки екранів доданих у поясненні не є належними доказами листування, оскільки згідно з практикою Верховного Суду, зокрема, постанова від 19 січня 2022 року у справі № 202/2965/21, роздруківка електронного листування не може вважатись електронним документом в розумінні положень ч. 1 ст. 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг", тобто не може вважатися доказом, бо не містить електронного підпису, який є обов`язковим реквізитом електронного документа, оскільки в такому разі неможливо ідентифікувати відправника повідомлення і зміст такого документа не захищений від внесення правок і викривлення».

Надані пояснення щодо копії відповіді КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області від 18.07.2022 року за вих. № 01-11/294 не відповідають дійсності, а є свідченням відсутності повідомлення ОСОБА_1 про неможливість працювати на робочому місці, як письмово (офіційно) так і усного (телефонного).

Крім того, пояснення ОСОБА_1 в частині повідомлення про початок відпустки від 23 вересня 2022 року не відповідають дійсності, у зв`язку з тим, що повідомлення про початок відпустки від 23 вересня 2022 року є свідченням факту дотримання вимог трудового та антикорупційного законодавства України, що регулюють трудові відносини з працівником зі статусом викривача. Підстави, що змусили перенести термін відпустки, надано у відзиві на позивну заяву ОСОБА_1 від 06 грудня 2022 року.

В іншому пояснення позивача не відповідають дійсності, або навпаки підтверджують обґрунтованість заперечень представника відповідача проти заявлених позовних вимог.

Представник третьої особи в судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_1 підтримала, просила задовольнити.

Крім того, у грудні 2022 року представником третьої особи до суду подано письмові пояснення, в яких викладені наступні обставини.

Позивач 12 грудня 2018 року подав заяву про можливе вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 191 Кримінального кодексу України керівником Відповідача до Слов`янського відділу поліції ГУНП Донецької області. Відомості за цією заявою внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до примітки до ст. 45 КК корупційними злочинами, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, згідно з КК вважаються злочини, передбачені, зокрема, ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Тобто 12 грудня 2018 року позивач повідомив про можливий корупційний злочин, вчинений керівником Відповідача та з цієї дати є викривачем.

З моменту набуття особою статусу викривача останній здобуває певний імунітет, суть якого розкрито в ч. З ст. 53 Закону. Аналогічна позиція Верховного Суду викладена у справі № 816/1874/17 від 11 червня 2020 року. Одним з обов`язкових елементів, за наявності якого особа отримує імунітет викривача, є застосування до нього негативних заходів впливу, перелік яких не є вичерпним. Під негативним заходом впливу можна розумітися також і позбавлення або обмеження певного права викривача порівняно з іншими працівниками.

Відповідно до ч. 1 ст. 534 Закону викривачу, його близьким особам не може бути відмовлено у прийнятті на роботу, їх не може бути звільнено чи примушено до звільнення, притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова у призначенні на вищу посаду, зменшення заробітної плати тощо) або загрозі таких заходів впливу у зв`язку з повідомленням про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону.

Отже, викривач не може бути підданий з боку керівника або роботодавця вищевказаним негативним заходам впливу у зв`язку з повідомленням ним про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону.

До негативних заходів також належать формально правомірні рішення і дії керівника або роботодавця, які носять вибірковий характер, зокрема, не застосовуються до інших працівників у подібних ситуаціях та/або не застосовувалися до працівника у подібних ситуаціях раніше.

Крім того, відповідно до ч. З ст. 534 Закону забороняється створювати перешкоди викривачу у подальшому здійсненні ним професійної діяльності, а також вживати будь-яких дискримінаційних заходів у зв`язку з повідомленням про можливі факти корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень.

Між Позивачем та Відповідачем вже існував судовий спір з приводу порушення його трудових прав як викривача.

Так, рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року по справі 243/4952/20, яке набуло законної сили 11 січня 2022 року, поновлені права Позивача як викривача та встановлено, що заходи негативного впливу до нього, як до викривача, здійснювались керівником Відповідача в умовах наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів. Зазначеним рішенням суду зобов`язано Відповідача скасувати застосовані до Позивача заходи негативного впливу та поновити його на посаді заступника головного лікаря.

За наявною у Національного агентства інформацією Позивача було поновлено на посаді та виплачена заробітна плата за вимушений прогул.

Крім того, зазначаємо, що засновником Відповідача є Миколаївська міська рада Краматорського району Донецької області. ОСОБА_4 як керівник Відповідача наділена службовими повноваженнями стосовна Позивача щодо якого наявний приватний інтерес, що свідчить про існування у неї потенційного конфлікту інтересів, який має бути врегульований відповідно до вимог Закону. У зв`язку з чим листом Національного агентства від 16 листопада 2021 року № 33-03/82283-21 (додається) проінформовано Миколаївського міського голову про необхідність вжиття заходів щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності керівника Відповідача.

Миколаївська міська рада Краматорського району Донецької області листом від 09 грудня 2021 року № 7028/10-03-01/2021 (додається) повідомила, що за результатами службового розслідування внесено Розпорядження від 07 грудня 2021 року № 374 про врегулювання конфлікту інтересів. Зазначеним Розпорядженням застосовано зовнішній контроль за вчиненням керівником Відповідача певних дій чи прийняттям рішень відносно Позивача. Крім того визначено заступника міського голови з соціально-гуманітарних питань та комунікації з громадськістю ОСОБА_18 уповноваженою на проведення контролю. Також зобов`язано керівника Відповідача невідкладно повідомляти уповноваженого на проведення контролю про всі без винятку дії та рішення, що вчиняються та приймаються відносно Позивача, в день вчинення зазначених дій чи прийняття рішень.

Разом з тим 19 серпня 2022 року до Національного агентства звернувся Позивач з повідомленням про можливе порушення вимог ст. 534 Закону Відповідачем. У ході розгляду зазначеного повідомлення Національне агентство на підставі ст.ст. 12, 13 Закону листом від 02.09.2022 № 23-07/18883-22 направило Відповідачу запит для перевірки інформації, викладеної у повідомленні Позивача.

За результатами розгляду інформації та документів, наданих Національному агентству Відповідачем листом від 16.09.2022 № 01-11/334 (додається) та Позивачем, Відповідачем не було надано Національному агентству всіх запитаних документів у зв`язку з переходом з 01 червня 2022 року на дистанційну роботу і відсутністю технічної можливості надати копії документів за період з 01 квітня 2022 року по 01 червня 2022 року.

З документів та інформації, які надані Відповідачем Національному агентству, вбачається, що більшість працівників Відповідача було відправлено у простій відповідно до вимог ст. 113 Кодексу законів про працю України, а деякі працівники працювали дистанційно. Крім того, працівникам Відповідача надавалися і щорічні відпустки. Рішення, що приймалися керівником Відповідача стосовно Позивача реалізовані без зовнішнього контролю, передбаченого Розпорядженням Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області від 07 грудня 2021 № 374, що є порушенням п. З ч. 1 ст. 28 Закону.

Таким чином, Національне агентство вбачає застосування до Позивача заходів негативного впливу з боку Відповідача у вигляді невідправлення останнього у простій та ненадання йому щорічної оплачуваної відпустки відповідно до затвердженого графіку відпусток. Викривачу, права яких порушені всупереч положенням ч. 1 - 3 ст. 534 Закону, гарантується поновлення їх порушених прав.

Ухвалою суду від 28 березня 2023 року витребувано з ПрАТ «Vodafone Україна» докази, а саме роздруківку вхідних та вихідних дзвінків за 31 березня 2022 року на телефонні номери: НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 ; НОМЕР_3 .

Ухвалою суду від 11 квітня 2023 року витребувано з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області докази, а саме: копії наказів КНП «ЦПМСД» про оголошення простою в період з 01.04.2022 року по 31.05.2022 року; копії наказів КНП «ЦПМСД» про оголошення простою в період з 01.06.2022 року по 31.08.2022 року, в тому числі зазначених у додатку № 4 до Пояснення Національного агентства, а саме: накази КНП «ЦПМСД» від 01.06.2022 року №55/к/тр, від 06.06.2022 року №57/к/тр, від 10.06.2022 року №58/к/тр, від 14.06.2022 року №64/к/тр, від 14.06.2022 року №65/к/тр, від 15.06.2022 року №67/к/тр, від 20.06.2022 року №70/к/тр, від 30.06.2022 року №73/к/тр, від 01.07. 2022 року №74/к/тр, від 29.07.2022 року №78/к/тр; копії наказів КНП «ЦПМСД» про впровадження дистанційної роботи у 2022 році; розрахунок середньої заробітної плати, виходячи з якої проводились нарахування відпускних позивачу ОСОБА_1 за 2022 рік.

Ухвалами суду від 08 травня 2023 року та 14 червня 2023 року з ПрАТ «ВФ Україна» витребувано докази, а саме роздруківку вихідних дзвінків за 31 березня 2022 року з телефонних номерів: НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 .

Ухвалою суду від 07 серпня 2023 року витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, наступні належним чином завірені копії наступних документів, а саме: табелі відпрацювання робочого часу працівника ОСОБА_1 за період часу з серпня 2019 року до квітня 2022 року; відомості про нарахування заробітної плати з серпня 2019 року до квітня 2022 року; відомості щодо нарахування відпускних коштів по всім видам використаних ОСОБА_1 відпусток у 2020 та 2021 роках; протоколи затвердження посадових окладів заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення та головного бухгалтера з часу перетворення комунального закладу «ЦПМСД» Слов`янської районної ради Донецької області в Комунальне підприємство та протоколи внесення змін у посадові оклади з зазначенням структури посадових окладів та дат внесення змін; копію діючого колективного договору КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області з додатком з зазначенням дат змін та причин, які спонукали внести зміни в колективний договір КП «ЦПМСД» Слов`янської районної ради Донецької області від 2018 року.

Суд, розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_8 , в інтересах якого діє адвокат Литвиненко Віталій Іванович до Комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, про стягнення заробітної плати, підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

У статті 1 Загальної декларації прав людини проголошено, що всі люди народжуються вільними й є рівними за своєю гідністю та правами. Вони наділені розумом і совістю та повинні діяти один щодо одного в дусі братерства. Кожна людина має всі права і всі свободи, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища (ст. 2).

Згідно зі статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, всі особи є рівними перед судами і трибуналами. Це основоположні міжнародні правові норми з питань рівності прав людини, на які орієнтується всі правові держави світу.

Конституція України закріплює основні засади правового статусу людини і громадянина в Україні, тобто ті провідні ідеї, що покладені в основу змісту й умов реалізації прав та обов`язків людини і громадянина в нашій державі. Передусім це стосується частин 1, 2 ст. 24 Конституції України, відповідно до яких: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Також, у відповідності до положень статей 55, 124 Конституції України та статті ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Стаття 12 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Суд на підставі ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року, ухваленим у цивільній справі № 243/4952/20 за позовом ОСОБА_1 до головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради ОСОБА_4, КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради, про захист трудових прав викривача, відшкодування майнової та моральної шкоди, позовні вимоги задоволено частково. Визнано наказ комунального підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Слов`янської районної ради Донецької області від 21.12.2019 року № 170 «Про переведення ОСОБА_1 » незаконним та скасовано його. Поновлено ОСОБА_1 на посаді, яка аналогічна посаді заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення, з 21 грудня 2019 року, з виплатою різниці в заробітній платі, з урахуванням усіх діючих надбавок, за час переведення на посаду лікаря-стажиста з загальної практики - сімейна медицина та лікаря з сімейної практики - сімейного лікаря з дня переведення. Скасовано наказ КП «ЦПМСД» Слов`янської районної ради Донецької області від 26.03.2020 року № 1-с «Про накладення стягнення на лікаря-стажиста з ЗПСМ лікарської амбулаторії м. Миколаївка комунального підприємства «ЦПМСД» Слов`янської районної ради Донецької області ОСОБА_1». Стягнуто з КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради на користь держави судовий збір у розмірі 1681,60 гривень. Дане рішення суду набрало законної сили 11 січня 2022 року.

Вказаним рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27 вересня 2021 року по справі 243/4952/20 встановлено, що позивач ОСОБА_1 є викривачем, оскільки 12 грудня 2018 року до Слов`янського відділу поліції ГУНП Донецької області ним подано заява про вчинення головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 можливого кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 191 КК України. Також встановлено, що заходи негативного впливу, як до відкривача, здійснювались головним лікарем КНП «ЦПМСД» ОСОБА_4 при наявності приватного інтересу та реального конфлікту інтересів.

На виконання припису Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігань корупції Національного агентства з питань запобігання корупції № 33-03/82283-21 від 16 листопада 2021 року щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності ОСОБА_4 та з метою врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності керівника (головного лікаря) Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Слов`янського району Донецької області ОСОБА_4 шляхом застосування заходів зовнішнього врегулювання, у зв`язку з неможливістю усунення від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийняті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності, обмеження доступу до інформації чи перегляду повноважень, а також у зв`язку з відсутністю підстави для переведення на іншу посаду або звільнення, Миколаївською міською радою Краматорського району Донецької області прийнято розпорядження № 374 від 07 грудня 2021 року. Даним розпорядження: застосовано зовнішній контроль за вчиненням керівником (головним лікарем) КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Слов`янського району Донецької області ОСОБА_4 певних дій чи прийняттям рішень відносно працівника ОСОБА_1 ; зобов`язано керівника (головного лікаря) КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради Слов`янського району Донецької області ОСОБА_4 невідкладно повідомляти уповноваженого на проведення контролю про всі без винятку дії та рішення, що вчиняються та приймаються відносно ОСОБА_1 , в день вчинення зазначених дій чи прийняття рішень; уповноваженою на проведення контролю визначено заступника міського голови з соціально-гуманітарних питань на комунікації з громадськістю ОСОБА_18

У зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022 на всій території України введено воєнний стан строком на 30 діб, який в подальшому неодноразово продовжувався і досі діє на території України.

Зважаючи на оголошення воєнного стану на території України, головним лікарем КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради видано наказ № 38/к/тр від 05 травня 2022 року «Про оголошення простою», який було видано, зокрема, у зв`язку з відсутністю організаційних і технічних умов для господарської діяльності у повному обсязі у конкретних структурних підрозділах (лікарські амбулаторії сел. Райгородок та с. Хрестище, ФАП сел. Донецьке, ФАП с. Долина, ФП с. Адамівка, ФП с. Микільське, ФАП с. Тетянівка), на території яких ведуться активні бойові дії.

Відповідно до Наказу головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради № 38/к/тр від 05 травня 2022 року «Про оголошення простою», оголошено простій не з вини працівників із 05 травня 2022 року працівниками структурних підрозділів підприємства, а саме: Лікарської амбулаторії сел. Райгородок; фельдшерсько-акушерського пункту сел. Донецьке лікарської амбулаторії сел. Райгородок; лікарської амбулаторії с. Хрестище; фельдшерського пункту с. Микільське лікарської амбулаторії с. Хрестище; фельдшерського пункту с. Адамівка лікарської амбулаторії с. Хрестище; фельдшерсько-акушерського пункту с. Долина лікарської амбулаторії с. Хрестище; фельдшерсько-акушерського пункту с. Тетянівка лікарської амбулаторії с. Хрестище. Під час простою працівникам виплачується 2/3 частки від посадового окладу, а також працівники звільняються від обов`язку бути присутніми на закріплених робочих місцях у відповідних структурних підрозділах підприємства.

В подальшому на підставі наказів головного лікаря № 39/к/тр від 09 травня 2022 року, № 43/к/тр від 19 травня 2022 року, № 44/к/тр від 20 травня 2022 року, № 48/к/тр від 25 травня 2022 року, № 49/к/тр від 25 травня 2022 року, № 53/к/тр від 31 травня 2022 року, № 54/к/тр від 31 травня 2022 року, № 55 від 01 червня 2022 року, до вищевказаного наказу головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради від 05 травня 2022 року № 38/к/тр вносились зміни в частині визначення працівників, які перебувають в режимі простою.

Наказом головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради № 47/к/тр від 25 травня 2022 року «Про запровадження дистанційної роботи», запроваджено дистанційну роботу для працівників комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради на період введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 воєнного стану та виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони України, необхідних для відведення загрози та забезпечення національної безпеки починаючи з 25 травня із дотриманням встановленого на підприємстві режиму праці та відповідно до Положення про дистанційну роботу організації комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради. На час дистанційної роботи працівники самостійно обирають місце роботи, про які повинні повідомити безпосередньо керівника через старшого інспектора з кадрів або особою, що її заміщує засобами електронного зв`язку. Установити для працівників, які працюють дистанційно, робочий час згідно затвердженого Положення про дистанційну роботу організації комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради. Протягом робочого часу працівники, зазначені в Додатку до даного наказу, зобов`язані: виконувати обов`язки, передбачені трудовим договором, посадовою інструкцією та іншими локальними актами підприємства; відповідати на дзвінки, які надходять на доступні засоби комунікації; перевіряти електронну пошту й оперативно відповідати на листи. Наведеним наказом також затверджено відповідне Положення про дистанційну роботу організації комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області.

Відповідно до Додатку до наказу № 47/к/тр від 25 травня 2022 року, затверджено Список працівників комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради, для яких запроваджуються умови дистанційної роботи. Як видно зі списку, щодо позивача не застосовано умов дистанційної роботи.

Крім того, наказами керівника відповідача № 50/к/тр від 31 травня 2022 року, № 57 від 06 червня 2022 року, № 58 від 10 червня 2022 року, № 59 від 10 червня 2022 року, № 63 від 14 червня 2022 року, № 65 від 14 червня 2022 року, № 67/к/тр від 15 червня 2022 року, № 69 від 16 червня 2022 року, № 70 від 20 червня 2022 року, № 73 від 30 червня 2022 року, № 74/к/тр від 01 липня 2022 року, № 78/к/тр від 29 липня 2022 року, щодо працівників окремих підрозділів відповідача та щодо окремих працівників відповідача оголошено простій. Простій оголошено у зв`язку з погіршенням обстановки на території розташування підприємства та структурних підрозділів, та зважаючи на рекомендації очільника Донецької обласної військової адміністрації ОСОБА_9 про евакуацію мешканців Донецької області.

Слід зауважити, що в жодному з перелічених вище наказів режим простою не вводився та не оголошувався відносно позивача ОСОБА_1 .

Згідно з Доповідною сестри-господині лікарської амбулаторії м. Миколаївка (табельника) ОСОБА_10 від 31 березня 2022 року, відповідно до покладених обов`язків з ведення графіку та табелю обліку робочого часу (табельника), у кінці кожного місця остання особисто надає для ознайомлення всім працівникам, які знаходяться та працюють у приміщенні, яке розташовано за адресою: АДРЕСА_2 на ознайомлення графік обліку робочого часу, де кожен працівник ознайомлюється з графіком роботи на наступний місяць і проставляє відповідний підпис про ознайомлення. Так, 31 березня 2022 року ОСОБА_10 не мала можливості надати на ознайомлення графік обліку робочого часу на травень 2022 року заступнику головного лікаря з медичного обслуговування населення ОСОБА_1 у зв`язку з відсутністю його на робочому місці, неодноразово відвідувала його кабінет 31 березня 2022 року, який і досі зачинений. Останнє відвідування здійснила о 08 годині 35 хвилин.

31 березня 2022 року комісією з дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку працівниками КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради складено Акт щодо неможливості телефонного з`єднання, в якому зафіксовано, що 31 березня 2022 року з 09 години 15 хвилин до 09 години 32 хвилин члени комісії намагались додзвонитися до заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення ОСОБА_1 на наступні номери телефонів: НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , які є в особовій справі ОСОБА_1 , однак ніхто не відповів.

При цьому з наданої оператором мобільного зв`язку ПрАТ «Водафон Україна» видно, що на вказані у вищезгаданому Акті номери стільникового зв`язку, які належать ОСОБА_1 , дзвінки у вказаний в акті час та дату, які б залишились без відповіді, - відсутні. Дана обставина свідчить про суперечливість даних та відомостей зафіксованих в акті комісії від 31 березня 2022 року та не можу бути прийнятими судом до уваги.

Відповідно до Протоколу № 15 оперативної наради у головного лікаря КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради від 04 квітня 2022 року, однією з тем, які прослуховувались під час наради була інформація щодо стану фактичного перебування працівників на робочих місцях у структурних підрозділах підприємства станом на 04 квітня 2022 року. Так, за доповіддю старшого інспектора з кадрів О. Потапової, на той момент ситуація щодо фактичного перебування працівників підприємства станом на 04 квітня 2022 року складається наступним чином: працюють на робочому місці у звичайному режимі - 140 осіб; перебувають у щорічній (соціальні, додатковій) відпустці - 11 осіб; перебувають у відпустці без збереження заробітної плати (на час встановленого карантину, воєнного стану) - 15 осіб; відсутні з нез`ясованих причин - 10 осіб; декретна відпустка - 5 осіб; інші причини відсутності - 3 особи; перебувають на лікарняному - 4 особи.

Згодом, 09 травня 2022 року, старшим інспектором з кадрів О. Потаповою на оперативній нараді повідомлено, що станом на 09 травня 2022 року ситуація з фактичним місцем перебування працівників виглядає так: працюють на робочому місці у звичайному режимі - 59 осіб; перебувають у щорічній (соціальні, додатковій) відпустці - 17 осіб; перебувають у відпустці без збереження заробітної плати (на час встановленого карантину, воєнного стану) - 32 особи; відсутні з нез`ясованих причин - 42 особи; декретна відпустка - 7 осіб; інші причини відсутності - 2 особи; перебувають на лікарняному - 1 особа.

Таким чином, в.о. старшого інспектора з кадрів кожного дня у телефонному режимі сумісно з лікарями ЗПСЛ, які виконують обов`язки з організації лікувально-профілактичної та адміністративно-господарської діяльності у структурних підрозділах підприємства веде моніторинг фактичного перебування підлеглих працівників на робочих місцях та місць їх знаходження. Працівники, які не вийшли на своє робоче місце з невідомих причин, встановити поважність причин відсутності на даний час не вдається, оскільки такі працівники не відповідають на телефонні дзвінки і заздалегідь не повідомили безпосередньо своїх керівників про причини своєї відсутності. У зв`язку з чим, в табелі обліку робочого, згідно чинного законодавства України, проставляється позначка «НЗ» і такі працівники вважаються відсутні з нез`ясованих причин до встановлення причини відсутності на підставі отриманих пояснень.

На підставі Наказу головного лікаря № 27 від 27 червня 2022 року, створено комісію щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради та місце їх знаходження у визначеному складі. Затверджено Положення про комісію щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради та місце їх знаходження. Також даним наказом визначено, що: засідання комісії проводити на підставі отриманих заяв або письмових пояснень стосовно причин відсутності на робочому місці та місці знаходження працівника протягом 5 днів від дати отримання відповідних документів; надавати головному лікарю КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради протягом доби після засідання комісії, копію протоколу засідання комісії із зазначенням відповідних рішень, пропозиції щодо встановлених причин відсутності та місцезнаходження працівника.

Згідно з п.п. 3.1-3.4 та 4.4 Положення про комісію щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради та місце їх знаходження, комісія здійснює такі функції: аналізує та оцінює причини відсутності працівників на підставі отриманих заяв або пояснень; встановлює поважні чи не поважні причини відсутності працівників; приймає рішення щодо місцезнаходження працівника на підставі офіційного документу, який надається працівником; надає висновки, пропозиції або рішення комісії головному лікарю підприємства для подальшого прийняття рішення по кожному із питань; надає відповідь на будь-яке питання працівника підприємства щодо роз`яснень прийняти рішень, в порядку встановленому законодавством України. Крім того, комісія аналізує та оцінює причини відсутності на підставі отриманих пояснень або заяв, встановлює поважні чи неповажні причини відсутності працівників, встановлює місцезнаходження працівника та надає свої рішення, висновки та пропозиції головному лікарю КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради.

За Протоколом відеоконференції засідання комісії щодо з`ясування причин відсутності працівників та місце їх знаходження КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради від 05 липня 2022 року, станом на 05 липня 2022 року: на дистанційній роботі працюють - 6 осіб; знаходяться у простої - 92 особи; перебувають у щорічній відпустці - 16 осіб; знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати - 1 особа; відсутні з нез`ясованих причин та невідоме місцезнаходження - 5 осіб, серед них зокрема, заступних головного лікаря з медичного обслуговування населення ОСОБА_1 , встановлено причини відсутності на підставі заяви від 04 липня 2022 року, місце знаходження з`ясувати не вдається, працівник будь-яких пояснень або підтверджень місцезнаходження не надає. На засіданні комісії слухали провідного юрисконсульта, який надав на розгляд отриману заяву працівника ОСОБА_1 від 04 липня 2022 року, в які вбачається причина його відсутності, а саме відсутність транспортного сполучення м. Слов`янська з м. Миколаївка через проведення бойових дій на території Краматорського району, що в свою чергу вважається поважною причиною відсутності в умовах воєнного стану. Таким чином, запропоновано згідно чинного законодавства, враховуючи роз`яснення на офіційному сайті Міністерства економіки України від 23 березня 2022 року замінити з 04 липня 2022 року у табелі робочого часу позначку «НЗ» на позначку « Ін. » у працівника ОСОБА_1 . За результатами засідання комісія прийнято рішення про підтримання інформації юрисконсульта до уваги та направлення протоколу для табельнику для врахування при заповненні Табелю обліку робочого часу.

15 березня 2022 року прийнято Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набрав чинності 24 березня 2022 року. Вказаний Закон визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Частинами другою та третьою статті 1 Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено, що на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Згідно з пунктом 2 Прикінцевих положень КЗпП України під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Відповідно до статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв`язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Отже, роботодавцю надано право тимчасово призупинити дію трудового договору з працівником у разі неможливості у зв`язку із військовою агресією проти України забезпечити працівника роботою. Водночас таке право не є абсолютним. Для застосування цієї норми права роботодавець має перебувати в таких обставинах, коли він не може надати працівнику роботу, а працівник не може виконати роботу.

Зокрема, у випадку, якщо необхідні для виконання роботи працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва знищені в результаті бойових дій або їх функціонування з об`єктивних і незалежних від роботодавця причин є неможливим, а переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливо.

Зазначене узгоджується з правовим висновком Верховного Суду, викладеним у постановах: від 01 червня 2023 року у справі № 149/1089/22 (провадження № 61-292св23), від 14 вересня 2023 року у справі № 754/5488/22 (провадження № 61-6588св23).

Згідно з листом відповідача за вих. № 01-11/294 від 18 липня 2022 року, офіційних заяв щодо причин відсутності позивача від нього не надходило, про що свідчить відсутність їх реєстрації в журналі вхідної документації. Наказ головного лікаря від 05 травня 2022 року № 38/к/тр «Про оголошення простою» виданий у зв`язку з відсутністю організаційних і технічних умов для господарської діяльності у повному обсязі у конкретних структурних підрозділах (лікарської амбулаторії смт Райгородок та АДРЕСА_1 , на території розташування яких ведуться активні бойові дії. Враховуючи, що позивач не є працівником наведених структурних підрозділів, підстави для задоволення заяви позивача від 04 липня 2022 року відсутні.

Слід зауважити, що за твердженнями позовної заяви, 30 березня 2022 року позивач ОСОБА_1 попереджав особисто та безпосередньо керівника відповідача - головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради ОСОБА_4, про те, що не має можливості з`являтись на роботу через поломку власного транспортного засобу та відсутності транспортного сполучення між містами Слов`янськ та Миколаївка (відсутність громадського транспорту). Вдруге, на думку позивача, він повідомив про поважні причини неможливості з`являтись на роботу, він повідомив наступного дня - 31 березня 2022 року, коли зателефонував до приймальної КНП «ЦПМСД» і просив секретаря ОСОБА_6 повідомити про це головного лікаря ОСОБА_4 та старшого інспектора з кадрів.

Як видно з листа Департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної військової адміністрації за вих. № Х-1784-50-1.1/116-22-1600 від 05 жовтня 2022 року, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та запровадженням військового стану, згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/22 «Про введення військового стану в Україні» на території всієї країни введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який подовжено до 20 листопада 2022 року, та у зв`язку з виникненням небезпеки одночасного ураження великої кількості людей, автомобільними перевізниками рух приміського і міжміського транспорту в області з 24 лютого 2022 року було скасовано.

При цьому, жодних розпорядчих рішень керівництвом відповідача щодо призупинення дії трудових договорів з працівниками, не приймалось.

Статтею 113 Кодексу законів про працю України визначено, що час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити роботодавця чи бригадира, майстра або посадових осіб. За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров`я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Таким чином, позивачем виконані дії, необхідні для переведення його у простій, зокрема повідомлено про поважні причини подальшого невиконання ним своїх трудових обов`язків, які виникли в нього зважаючи на введення на території України воєнного стану, тобто не з його вини, та які згодом визнані комісією, утвореною в КНП «ЦПМСД», поважними.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 115 КЗпП України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Частиною другою статті 21 Закону України «Про відпустки» закріплено, що порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв`язку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у зв`язку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи та компенсації за невикористані відпустки, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом другим Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08 лютого 1995 року (із відповідними змінами та доповненнями )визначено, що Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Аналізуючи вищевикладені обставини, суд вважає за необхідне зазначити, що відповідальними особами відповідача велась робота з обліку робочого часу, встановлення перебування працівників на робочих місцях, визначення місця перебування працівників тощо. Проте, комісію щодо з`ясування причин відсутності працівників КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради та місце їх знаходження було утворено лише наприкінці червня 2022 року, тобто майже через чотири місяці після початку збройної агресії рф проти України, що стало причиною створення такої комісії. При цьому, яким саме чином велась робота щодо встановлення причин відсутності працівників у КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради відповідачем у своїх запереченнях проти позову не наведено, відповідних допустимих доказів цьому не надано.

Статтею 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено, що заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов`язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Згідно зі статтею 34 Закону України «Про оплату праці», компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Виходячи з викладеного, роботодавець звільняється від відповідальності за строки виплати заробітної плати у разі, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. При розгляді справи, представник відповідача не навів жодного доводу, щоб вказував на відсутність вини з боку відповідача в частині не нарахування та невиплати ОСОБА_1 заробітної плати у визначеному розмірі.

Отже, позовні вимоги ОСОБА_1 в частині зобов`язання КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області визнати вимушеним простоєм неможливість виконання ОСОБА_1 своєї роботи на робочому місці з 31 березня 2022 року, через існування непереборних об`єктивних причин, які обумовлені воєнним станом в Україні та віднесенням Краматорського району Донецької області до зони ведення активних бойових дій, а також нарахування та виплата позивачу 2/3 частини його посадового окладу у зв`язку з простоєм, з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні у вказаному розрахунковому періоді та компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату, підлягають задоволенню частково із визначенням кінцевого терміну такого захисту порушених прав позивача датою ухвалення рішення у даній справі.

14 липня 2022 року позивач звернувся із заявою до голови Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області в якій зазначив, що він поцікавився в бухгалтерії про порядок нарахування відпускних, бажаючи піти у відпустку з 11 липня 2022 року, і дізнався, що розраховувати на відпустку він не може, оскільки він має статус невизначеного працівника. З цього приводу 04 липня 2022 року позивач надіслав заяву на ім`я головного лікаря КНП «ЦПМСД» на електронну адресу відповідача та у месенджер «Вайбер» старшому інспектору з кадрів і просив повідомити дату та вхідний реєстраційний номер його заяви. Не дочекавшись відповіді, вранці 07 липня 2022 року, позивачем повторно за вказаними адресами направлені звернення з тими ж проханнями. Однак, відповіді він так і не дочекався, у зв`язку з чим ним 07 липня 2022 року у чат «Лікарі ЦПМСД» у вайбері було викладено лист з інформацією про відсутність реагування КНП «ЦПМСД». Зазначене повідомлення надійшло до всіх лікарів та адміністрації відповідача. Однак, замість вжиття заходів щодо звернень позивача, ОСОБА_11 позивача з вищезгаданої групи у Вайбері видалено, позбавивши останнього можливості отримувати необхідну медичну інформацію та викладати свою. За рекомендаціями Національного агентства з питань запобігання корупції з часу поновлення позивача на посаді заступника головного лікаря встановлено зовнішній контроль за діями або бездіяльністю адміністрації КНП «ЦПМСД» по відношенню до ОСОБА_1 , які мають ознаки негативного впливу. Зважаючи на викладене, позивач просив вжити заходів щодо відповідача.

27 липня 2022 року позивач звернувся до керівника відповідача із заявою, в якій просив:

- визнати його відсутність на робочому місці, як вимушений простій з 31 березня 2022 року (підстава: відсутність сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка) з виплатою 2/3 основного окладу;

- визнати ненадання своєчасних відпусток у 2022 році порушенням трудового законодавства, та невідкладно надати їх для використання;

- надіслати на його електронну пошту відповіді по суті порушених питань, викладених в офіційних зверненнях, які були надіслані на електронну адресу КНП «ЦПМСД» 04 липня 2022 року, повторно 07 липня 2022 року, 19 липня 2022 року та дану заяву , з зазначенням дати надіслання відповіді, вихідного реєстраційного номеру, та підписом головного лікаря КНП «ЦПМСД», бо надіслана раніше відповідь від 18 липня 2022 року вих. № 01-10/294, без підпису керівника підприємства, а в першому надісланому варіанті навіть без зазначення дати та вихідного реєстраційного номера, з якою можливо проведення різноманітних маніпуляцій;

- визнати відсутність реагування на звернення, направлені як у особистий чат у вайбері, так і до приймальної головного лікаря на електронну адресу КНП «ЦПМСД», ОСОБА_5 , на яку було покладено функцію координатора вхідної та вихідної інформації підприємства на час відсутності секретаря ОСОБА_6, свідомим порушенням прав заявника. Немотивоване виключення позивача з чату групи "Лікарі "ЦПМСД" є одним з прикладів свавілля та беззаконня, які панують в КНП «ЦПМСД» наслідком чого його позбавлено статусу працівника, який з об`єктивних причин не має можливості виконувати свої професійні обов`язки знаходячись в стані вимушеного простою. В обґрунтування заяви зазначив, що адміністрація підприємства, маючи інформацію про відсутність транспортного сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка, будучи попередженою, коли в кінці робочого дня 30 березня 2022 року позивач попередив про неможливість, при бажанні працювати, з`являтись на робоче місце і про це ж додатково попередив в телефонному режимі 31 березня 2022 року, при цьому, замість надання пропозицій, як поводитись в подальшому: працювати дистанційно або визнати стан вимушеного простою і кому, і що для цього повинно зробити - було розпочато табелювання, як відсутність його на роботі з нез`ясованих причин, що не відповідало дійсності і погіршує матеріальний стан позивача та має негативний психологічний вплив. Крім того, відповідно до рекомендацій Національного агентства з питань запобігання корупції, всі дії адміністрації КНП «ЦПМСД», які тим чи іншим образом змінюють умови праці позивача повинні бути ретельно дослідженими та з`ясованими з засновником підприємства, тобто з боку Миколаївської міської ради, чого не було зроблено. Наступні звернення до адміністрації підприємства з робочих або особистих питань з моменту виникнення вимушеного простою у зв`язку з введенням воєнного стану у країні, ведення бойових дій та неможливістю працювати на робочому місці у зв`язку з відсутністю транспортного сполучення між м. Слов`янськ та м. Миколаївка, були відкрито проігноровані. В таких умовах, коли звернення до адміністрації ігноруються і відсутня будь-яка спроба з боку адміністрації підприємства з`ясувати чому з 31 березня 2022 року працівник відсутній на робочому місці, є не чим іншим, як застосування негативного впливу до працівника.

З Протоколу комісії щодо з`ясування причин відсутності працівників та їх місця знаходження КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради № 2 від 14 вересня 2022 року вбачається, що 13 вересня 2022 року отриманої копії довідки дозволу на проживання у Німеччині заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення ОСОБА_1 , що на законних підставах можна вважати місцезнаходження даного працівника. Крім того, згідно доповіді юрисконсульта, за наданою довідкою дозволу на проживання за межами країни та встановленим місцем знаходження працівника ОСОБА_1 є всі підстави для надання йому всіх видів відпусток. Крім того, при встановлені конкретної дати надання відпустки, не порушуючи законодавства, потрібно надати накази за 16-17 днів до початку відпустки. Це дасть змогу виконати норму закону про повідомлення працівника про початок відпустки мінімум за два тижні до відпустки, а бухгалтер встигне нарахувати та провести виплату відпускних працівникові не пізніше моменту початку відпустки. Наведена інформація була підтримана на засіданні комісії.

Листом КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради № 01-11/332 від 15 вересня 2022 року, ОСОБА_1 повідомлено про те, що його заява від 13 вересня 2022 року вхід. № 01-10/524 з копією дозволу на проживання в Німеччині, а комісія прийшла до висновку про правомірність надання йому відпусток зручний для нього час з наступного дня після одержання відповідних заяв.

Відповідно до Листа КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради «Про надання інформації» № 01-11/377 від 27 жовтня 2022 року, алгоритм нарахування та виплати грошових коштів за період перебування в щорічній відпустці за робочий період з 01 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року, додатковій соціальній відпустці за 2022 рік, щорічній додатковій відпустці за робочий період з 01 січня 2021 року до 31 грудня 2021 року проводилось бухгалтерською службою КНП на підставі Закону України «Про оплату праці», Закону України «Про відпустки», Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08 лютого 1995 року № 100, а також з урахуванням листа Мінекономіки від 20 липня 2022 року № 4711-06/50418-07 та статті журналу «Зарплата і кадрова справа» за серпень 2022 року № 16 від 22 серпня 2022 року. Формування дати початку надання ОСОБА_1 всіх видів відпустко обґрунтовано наступними підставами: особистих заяв від 13 вересня 2022 року, 19 вересня 2022 року (щодо прохання надати всі види відпусток за 2022 рік); терміну погодження проектів наказів про надання відпусток із засновником підприємством (Миколаївська міська рада); дотримання двотижневого терміну надання повідомлення про початок всіх видів відпусток. Таким чином, отримані від позивача листи ознайомлення з наказами про надання йому відпусток без будь-яких зауважень та пропозицій, є свідченням погодження позивачем надання в зазначений термін всіх видів відпусток.

За Доповідною бухгалтера (з розрахунку заробітної плати) відділу бухгалтерського обліку КНП «ЦПМСД» Миколаївської міської ради на ім`я головного лікаря ОСОБА_12 від 23 травня 2023 року, ОСОБА_1 проведено нарахування та виплата сум відпускних за наказами головного лікаря № 319/в/тм від 23 вересня 2022 року період щорічної основної відпустки з 17 жовтня 2022 року до 22 жовтня 2022 року 6 календарних днів; № 319/в/тм від 23 вересня 2022 року період додаткової соціальної відпустки за 2022 рік з 23 жовтня 2022 року до 01 листопада 2022 року 10 календарних днів; № 145/вн від 23 жовтня 2022 року період щорічної додаткової відпустки з 02 листопада 2022 року до 07 листопада 2022 року 6 календарних днів. Для розрахунку відпускних згідно наказу № 319/в/тм від 23 вересня 2022 року був взятий розрахунковий період за 12 (повних) календарних днів з 01 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року. Для розрахунку відпускних згідно наказу № 145/вн від 23 вересня 2022 року взятий розрахунковий період за 12 (повних) календарних місяців з 01 листопада 2021 року до 30 жовтня 2022 року. До тривалості розрахункового періоду, окрім святкових і неробочих днів, не включається також час, протягом якого працівники з поважних причин не працювали і за ними зберігався заробіток (зберігався частково). А отже включаються такі дні: відпустки без збереження зарплати; відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного чи шестирічного віку; дні призупинення трудових відносин внаслідок агресії рф (оскільки за цей період працівник не мав роботи, не працював та не мав збереження зарплати на основі середньої). Враховуючи відсутність працівника ОСОБА_1 , починаючи з 31 березня 2022 року до 03 липня 2022 року, яке позначалось в табелі обліку робочого часу за позначкою «НЗ» (нез`ясовані обставини), а також з 04 липня 2022 року по теперішній час перекваліфікувавши на «І» (інше) у табелі обліку робочого часу, що визначає поважність причини відсутності, проводився розрахунок сум відпускних, який полягає в тому, що при проведенні розрахунку враховувався період з квітня 2022 року до вересня 2022 року, в якому заробітна плата позивачу не нараховувалась.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про відпустки», право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі - підприємство).

Статтею 74 Кодексу законів про працю України встановлено, що громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати.

Зважаючи встановлення судом підстав для задоволення позовних вимог щодо зобов`язання КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області визнати вимушеним простоєм неможливість виконання ОСОБА_1 своєї роботи на робочому місці з 31 березня 2022 року, через існування непереборних об`єктивних причин, які обумовлені воєнним станом в Україні та віднесенням Краматорського району Донецької області до зони ведення активних бойових дій, а також нарахування та виплата позивачу 2/3 частини його посадового окладу у зв`язку з простоєм, з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні у вказаному розрахунковому періоді та компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату, - а також беручи до уваги встановлені судом допущені керівництвом відповідача порушення трудових прав позивача, суд приходить до висновку щодо наявності обґрунтованих підстав для задоволення позовної вимоги щодо зобов`язання відповідача провести ОСОБА_1 перерахунок розрахування середнього заробітку для нарахування відпускних коштів відповідно до затвердженого на 2022 рік графіку та виплатити кошти основної щорічної відпустки, щорічної додаткової та додаткової соціальної відпусток на 2022 рік з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні за час затримки надання відпускних коштів.

Відповідно до частини 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при звернення до суду із даним позовом сплачено 2382,00 гривні судового збору, а отже у зв`язку з частковим задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , судовий збір підлягає стягненню з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 78, 81, 89, 141, 229, 235, 259, 263, 264, 265, 268, 353, 355, 356 ЦПК України, Конституцією України, ст.ст. 116,117 КЗпП України, Законом України "Про оплату праці", Постановою Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. № 13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці", суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Литвиненко Віталій Іванович до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, третя особа: Національне агентство з питань запобігання корупції, про стягнення заробітної плати - задовольнити частково.

Зобов`язати комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області визнати вимушеним простоєм неможливість виконання ОСОБА_1 своєї роботи на робочому місці з 31 березня 2022 року до 15 листопада 2023 року, через існування непереборних об`єктивних причин, які обумовлені воєнним станом в Україні та віднесенням Краматорського району Донецької області до зони ведення активних бойових дій.

Зобов`язати комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області виплатити ОСОБА_1 заробітну плату в розмірі 2/3 посадового окладу заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення з моменту виходу у вимушений простій, тобто з 31 березня 2022 року до 15 листопада 2023 року, з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні у вказаному розрахунковому періоді та компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату.

Зобов`язати комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області провести ОСОБА_1 перерахунок розрахування середнього заробітку для нарахування відпускних коштів відповідно до затвердженого на 2022 рік графіку та виплатити кошти основної щорічної відпустки, щорічної додаткової та додаткової соціальної відпусток на 2022 рік з урахуванням показників індексації впроваджених в Україні за час затримки надання відпускних коштів.

В задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_1 - відмовити.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області (ЄДРПОУ 37643758, адреса: Донецька область, Краматорський район, село Рай-Олексанадрівка, вул. Шкільна, буд 61А) на користь ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_10 , судовий збір у розмірі 2382 (дві тисячі триста вісімдесят дві) гривні 00 копійок.

Повний текст рішення виготовлено 20 листопада 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду І.О. Сидоренко

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115046212
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати

Судовий реєстр по справі —243/2883/22

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 07.05.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні