Ухвала
від 13.11.2023 по справі 532/2215/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 532/2215/23

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"13" листопада 2023 р. суддя Полтавськогорайонного судуПолтавської областіСтрюк Л.І.,розглянувши матеріалипозовної заяви ОСОБА_1 (адресамісця проживання: АДРЕСА_1 )до КобеляцькоїПМСД (адресамісцезнаходження:м.Кобеляки,вул.Шевченка,78/109),головного лікаряКобеляцької ПМСДКоломієць ЛюбовіАфанасіївни (адресамісцезнаходження:м.Кобеляки,вул.Шевченка,78/109)про відшкодуванняматеріальної таморальної шкоди,завданої здоров`ю, -

В С Т А Н О В И Л А :

Позивач звернувсядо Новосанжарськогорайонного судуПолтавської областіз позовомпровідшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої здоров`ю.

Відповідно до розпорядження голови Новосанжарського районного суду Полтавської області №11 від 02.11.2023 цивільну справу передано для розгляду до Полтавського районного суду Полтавської області, як найбільш територіально наближеного, оскільки неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи, після задоволення самовідводів всіх суддів.

Одночасно позивач просив проводити судові засіданні в режимі відеоконференції з Кобеляцьким районним судом Полтавської області.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175 та 177 ЦПК України.

Водночас, п.4 ч.2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі судом зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Згідно ч. 6 ст. 19, ч.1 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, а саме: справи, в яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як встановлено положеннями ч.3 ст. 274 ЦПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Крім того, у відповідності до приписів ч.5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У даному випадку, зважаючи на вищенаведені вимоги цивільного процесуального законодавства України, а також враховуючи положення ст. 11 ЦПК України,суддя приходитьдо висновку,що цивільнасправа запозовом ОСОБА_1 до КобеляцькоїПМСД,головного лікаряКобеляцької ПМСДКоломієць ЛюбовіАфанасіївни про відшкодуванняматеріальної таморальної шкоди,завданої здоров`ю підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Відповідно до ст.212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду ( чи в приміщенні суду зазначеного в клопотанні) за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Наразі в умовах воєнного стану для забезпечення можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції (незалежно від того чи це з приміщення іншого суду чи поза межами приміщення суду з використанням учасником власних технічних засобів) необхідне одночасне існування низки обставин.

На теперішнійчас упровадженні судуперебуває значнакількість кримінальнихсправ,переданих відповіднодо розпорядженняголовиВерховного Судувід 08.03.2022за №2/0/9-22«Про змінутериторіальної підсудностісудових справв умовахвоєнного стану», по яких обвинувачені тримаються у державній установі «Харківський слідчий ізолятор», та розгляд справ з їхньою участю проводиться у режимі відеоконференцзв`язку. Тому за наявності технічної можливості проведення судового засідання у режимі відеоконференції, пріоритетним є розгляд саме таких справ.

Отже, на теперішній час відсутні технічні можливості проведення засідань в режимі відеоконференції.

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 11, 13, 19, 187, 212, 260, 261, 274, 277, 279 353, 354 ЦПК України,

у х в а л и л а :

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Кобеляцької ПМСД, головного лікаря Кобеляцької ПМСД Коломієць Любові Афанасіївни про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої здоров`ю.

У задоволенні клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Розглядати справу у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін у судове засідання на 13год 00хв 08 січня 2024 року.

Надіслати учасникам справи копію позовної заяви із додатками та визначити:

-строк для подання відповідачем відзиву на позов - 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження; копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана(надана) одночасно з надісланням(наданням) відзиву до суду;

-строк для подання позивачем відповіді на відзив 5 днів з дня отримання відзиву; копія відповіді на відзив одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Відповідач має право подати до суду заперечення на відповідь на відзив з дотриманням положень ст. 180, ст.183, 278 ЦПК України в 10 денний строк з моменту її отримання, а також на підставі ст.193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Повідомити учасників, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається, можливо на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://pl.pl.court.gov.ua/sud1625/gromadyanam/csz/

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.І.Стрюк

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115048930
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодуванняматеріальної таморальної шкоди,завданої здоров`ю

Судовий реєстр по справі —532/2215/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні