Ухвала
від 17.11.2023 по справі 518/1887/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

17.11.2023 Справа №: 518/1887/23 Провадження № 2/518/408/2023

УХВАЛА

Іменем україни

17 листопада 2023 року

Суддя Ширяївського районного суду Одеської області Тарасенко М.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Ширяївської селищної ради, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Ширяївської селищної ради, в якій просить суд визнати за нею право власності на земельну ділянку кадастровий номер 5125455100:01:005:0069, площею 4,0423га, розташовану на території Ширяївського району Одеської області та скасувати запис про державну реєстрацію іншого речового права в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень за номером 29219652від 29 листопада 2018 року, вчинений приватним нотаріусом Гребенюк Іриною Миколаївною на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого Іванівською державною нотаріальною конторою Одеської області 06.11.2004 року.

Вивченням матеріалів справи встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам викладеним у ст. 175, 177 ЦПК України.

Так відповідно дост. 175 ЦПК Україниу позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заяваповинна містити:найменування судупершої інстанції,до якогоподається заява; повненайменування (дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові)(дляфізичних осіб)сторін таінших учасниківсправи,їх місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштовий індекс,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України(дляюридичних осіб,зареєстрованих зазаконодавством України),а такожреєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб -громадян України(якщотакі відомостіпозивачу відомі),відомі номеризасобів зв`язкута адресиелектронної пошти,відомості пронаявність абовідсутність електронногокабінету; зазначенняціни позову,якщо позовпідлягає грошовійоцінці;обґрунтований розрахуноксум,що стягуютьсячи оспорюються; змістпозовних вимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;якщо позовподано докількох відповідачів-зміст позовнихвимог щодокожного зних; викладобставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги;зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини; відомостіпро вжиттязаходів досудовоговрегулювання спору,якщо такіпроводилися,в томучислі,якщо закономвизначений обов`язковийдосудовий порядокурегулювання спору; відомостіпро вжиттязаходів забезпеченнядоказів абопозову доподання позовноїзаяви,якщо такіздійснювалися; перелікдокументів таінших доказів,що додаютьсядо заяви;зазначення доказів,які неможуть бутиподані разоміз позовноюзаявою (занаявності);зазначення щодонаявності упозивача абоіншої особиоригіналів письмовихабо електроннихдоказів,копії якихдодано дозаяви; попередній(орієнтовний)розрахунок сумисудових витрат,які позивачпоніс іякі очікуєпонести узв`язку ізрозглядом справи; підтвердженняпозивача проте,що нимне поданоіншого позову(позовів)до цьогож відповідача(відповідачів)з тимсамим предметомта зтих самихпідстав. Якщопозовна заяваподається особою,звільненою відсплати судовогозбору відповіднодо закону,у нійзазначаються підставизвільнення позивачавід сплатисудового збору. Уразі пред`явленняпозову особою,якій закономнадано правозвертатися досуду вінтересах іншоїособи,в заявіповинні бутизазначені підставитакого звернення. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

В порушення вказаних вимог, позивачем в позовній заяві не зазначено відомості пронаявність абовідсутність електронногокабінету відповідача;зазначення щодонаявності упозивача абоіншої особиоригіналів письмовихабо електроннихдоказів,копії якихдодано дозаяви; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Крім того, враховуючи, що розгляд справи проводиться в межах заявлених вимог і на підставі поданих доказів, позивачем відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України не повно викладені обставин, якими обґрунтовуються вимоги, й відсутні посилання на засоби їх доказування, що полягає в наступному.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на необхідність усунення перешкод у здійсненні нею права розпорядження належної їй на праві власності земельної ділянки кадастровий номер 5125455100:01:005:0069, площею 4,0423га, розташовану на території Ширяївського району Одеської області, шляхом визнання за нею права власності на вказану земельну ділянку.

Водночас на підтвердження вказаних обставин посилається на свідоцтво про право на спадщину за законом від 06 листопада 2004 року, згідно якого спадкове майно на яке позивача видано свідоцтво складається з права на земельну частку пай у землі яка перебуває у колективній власності колективного сількогосподарського підприємства «Україна», нині ТОВ «Україна» розміром 5,79 в умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі.

Крім того, згідно ч. 1 ст.3Закону України«Про судовийзбір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно довимог ст.4Закону України«Про судовийзбір»за поданнядо судуфізичною особоюпозовної заявимайнового характерусправляється судовийзбір 1відсоток цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму; за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем заявлено вимогу майного характеру та вимогу немайнового характеру, кожна з яких підлягає оплаті судовим збором.

На підтвердження сплати судового збору позивачем надано квитанцію про сплату 1073,60 гривень в рахунок судового збору, однак вказан квитанція не підтверджує сплату судового збору за подання позовноїзаяви якамістить вимогумайнового характерув розмірі1відсотоку цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму; та вимогу немайнового характеру, в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст.177 ЦПК України у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Подана до суду через систему «Електронний суд» позовна заява не містить відомостей щодо реєстрації відповідача в системі «Електронний суд», що позбавляє суд можливості у разі відкриття провадження, виконання вимогст. 190 ЦПК Українипро направлення копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позивачем не дотримано порядку визначеного ч. 1 ст. 177 ЦПК України та не направлено відповідачу у належний спосіб за належною адресою копію позовної заяви та доданих до неї документів.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікована Україною Законом № 475/97-ВР від 17.07.1997 року, гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Суд при цьому враховує, що Європейський суд у своїй практиці широко тлумачить дане питання, основним у якому є доступ до суду в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

У той же час, Європейський суд у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у статті 6 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання.

Статтею 185 ЦПК Українипередбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог цьогоКодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.175,177,185ЦПК України,суддя -

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 доШиряївської селищної ради - залишити без руху, запропонувавши позивачу усунути недоліки вказані в мотивувальній частині ухвали в строк не пізніше п`яти днів з дня отримання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.Тарасенко

СудШиряївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115059286
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —518/1887/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Постанова від 19.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні