Ухвала
від 21.11.2023 по справі 522/13653/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

21 листопада 2023 року

м. Київ

справа № 522/13653/20

провадження № 61-13614ск23

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Тітова М. Ю. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 16 листопада 2022 року та постанову Одеського апеляційного суду від 15 серпня 2023 року в справі за позовом ОСОБА_1 до фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «Гагарін-сервіс», товариства з обмеженою відповідальністю «Гагарін-сервіс.», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - товариство з обмеженою відповідальністю «Полакс», про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди,

встановив:

16 жовтня 2023 року представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Різниченко Ю. О. надіслав до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 16 листопада 2022 року та постанову Одеського апеляційного суду від 15 серпня 2023 року у вказаній справі, тобто з пропуском строку на касаційне оскарження, передбаченого статтею 390 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Ухвалою Верховного Суду від 01 листопада 2023 року касаційну скаргу залишено без руху з наданням строку для усунення її недоліків.

На виконання вимог ухвали Верховного Суду від 01 листопада 2023 року представником заявника надіслано до Верховного Суду касаційну скаргу в новій редакції із зазначенням всіх учасників справи та заяву про поновлення строку на касаційне оскарження.

У заяві про поновлення строку на касаційне оскарження представник заявника вказує, що Одеським апеляційним судом не було виконано вимоги частини третьої статті 272 ЦПК України щодо направлення копії повного судового рішення на адресу позивача у справі. Зазначає, що повний текст оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції був отриманий ним в приміщенні апеляційного суду 20 вересня 2023 року під час ознайомлення з матеріалами справи, на підтвердження чого долучає копію довідкового листа та копію підтвердження про вручення документа.

Відповідно до статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження. Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині третій статті 394 цього Кодексу.

За приписами частини третьої статті 272 ЦПК України у разі проголошення в судовому засіданні скороченого рішення суд надсилає учасникам справи копію повного судового рішення протягом двох днів з дня його складення в електронній формі у порядку, встановленому законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Слід зауважити, що наведені представником заявника обставини не свідчать про недотримання апеляційним судом вимог статті 272 ЦПК України, оскільки копія оскаржуваної постанови апеляційного суду була отримана під час ознайомлення з матеріалами справи.

Таким чином, заявником та її представником так і не було надано жодного доказу щодо недотримання апеляційним судом вимог статті 272 ЦПК України, а із доданих до касаційної скарги матеріалів неможливо встановити, чи був порушений апеляційним судом порядок вручення судового рішення.

З огляду на наведене, причини пропуску строку на касаційне оскарження, зазначені представником заявника у відповідній заяві, не дають достатніх підстав для визнання їх поважними.

Щодо посилання адвоката на те, що факт невиконання Одеським апеляційним судом вимог статті 272 ЦПК України підтверджується відсутністю в матеріалах справи повідомлення про вручення позивачу чи її представнику копії оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції, то Верховний Суд звертає увагу, що на стадії вирішення питання про відкриття касаційного провадження суд касаційної інстанції не має можливості перевірити наявність чи відсутність у матеріалах справи доказів надсилання судом копії оскаржуваного судового рішення, оскільки за правилом частини сьомої статті 394 ЦПК України питання про витребування матеріалів справи вирішується в ухвалі про відкриття касаційного провадження у справі.

У зв'язку з тим, що безпідставне поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення є порушенням вимог пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, касаційну скаргу необхідно залишити без руху, а особі, яка її подала, надати строк для усунення вказаних недоліків, а саме: направити до суду касаційної інстанції заяву про поновлення процесуального строку на касаційне оскарження судових рішень, в якій навести інші підстави для поновлення цього строку та надати відповідні докази (довідку апеляційного суду щодо надсилання на виконання вимог статті 272 ЦПК України на адресу ОСОБА_1 копії повного тексту постанови Одеського апеляційного суду від 15 серпня 2023 року та щодо отримання/неотримання останніми копії такої постанови).

Згідно з частиною другою статті 127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Ураховуючи викладене, суд вважає за необхідне продовжити строк для усунення недоліків касаційної скарги.

Керуючись статтями 127, 393 ЦПК України,

ухвалив:

Визнати підстави для поновлення процесуального строку на касаційне оскарження рішення Приморського районного суду м. Одеси від 16 листопада 2022 року та постанови Одеського апеляційного суду від 15 серпня 2023 року за заявою представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Різниченка Юрія Олександровича неповажними.

Продовжити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків касаційної скарги на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 16 листопада 2022 року та постанову Одеського апеляційного суду від 15 серпня 2023 року, але який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали у відкритті касаційного провадження буде відмовлено.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М. Ю. Тітов

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115061682
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —522/13653/20

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 15.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 15.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні