Ухвала
від 21.11.2023 по справі 142/371/23
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/371/23

Номер провадження 2-о/142/26/23

У Х В А Л А

21 листопада 2023 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

присяжних Поворознюка П.П., Шпатар О.М.,

з участю секретаря Курасевич В.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в смт. Піщанка Вінницької області

цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, яка знаходиться в смт. Піщанка Тульчинського району Вінницької області вул. Центральна, 36, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

В С Т А Н О В И В:

28 липня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду в порядку окремого провадження, заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його - ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28 липня 2023 року її було передано для розгляду судді Щербі Н.Л.

Ухвалою судді Піщанського районного суду Вінницької області Щерби Н. Л. від 31 липня 2023 року в даній справі було відкрито провадження, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку окремого провадження за участю присяжних Поворознюка П.П. та Шпатар О.М. та призначено судове засідання на 11 годину 00 хвилин 29 серпня 2023 року. 29 серпня 2023 року вказану справу було знято з розгляду до 10 години 00 хвилин 18 вересня 2023 року

Розпорядженням в.о. керівника апарату суду від 11 вересня 2023 року «Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ» на підставі п. 2.3.49 -2.3.50. Положення про автоматизовану систему документообігу суду призначено повторний автоматизований розподіл судової справи №142/371/23 провадження №2-о/142/26/23 на підставі того, що Рішенням Вищої ради правосуддя від 05 вересня 2023 року № 867/0/15-23 суддю Піщанського районного суду Вінницької області Щербу Надію Леонідівну відряджено до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя строком на 1(один) рік із 11 вересня 2023 року та наказом в.о. голови Піщанського районного суду Вінницької області від 07 вересня 2023 року № 070-к « Про відрядження судді Піщанського районного суду Вінницької області Щерби Н.Л.» суддю Щербу Н.Л. відряджено до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя з відрахуванням зі штату строком на один рік, з 11 вересня 2023 року.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 вересня 2023 року вказану справу було передано для розгляду судді Гринишиній А.А.

Ухвалою суду 11 вересня 2023 року постановлено прийняти до свого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки. Розгляд справи постановлено проводити в порядку окремого провадження за участю присяжних Поворознюка П.П. та Шпатар О.М. та здійснювати спочатку зі стадії розгляду справи по суті. Проведення судового засідання призначено на 10 годину 30 хвилин 03 жовтня 2023 року. 03 жовтня 2023 року, за клопотанням представника заявника, розгляд вказаної справи відкладено на 11 годину 00 хвилин 13 листопада 2023 року. 13 листопада 2023 року, вказану справу було знято з розгляду до на 14 години 00 хвилин 21 листопада 2023 року.

В судовому засіданні 21 листопада 2023 року заявник ОСОБА_1 повідомив про неможливість прибуття ОСОБА_3 в судове засідання, оскільки останній за станом здоров`я не може прибути в судове засідання, при обговоренні питання про призначення адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, поклався на думку свого представника адвоката Близнюка В.В.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Близнюк В.В. в судовому засіданні 21 листопада 2023 року заперечив проти призначення адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_3 , оскільки його статус та повноваження не визначені цивільним процесуальним законодавством.

Заінтересована особа Піщанська селищна рада Вінницької області, як орган опіки та піклування свого уповноваженого представника в судове засідання 21 листопада 2023 року не направила, однак на адресу суду надійшло клопотання за підписом селищного голови Крижанівського О., в якій він просить розгляд справи проводити за відсутності представника заінтересованої особи та не заперечує проти задоволення викладених заявником вимог.

Суд, заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків, щодо подальшого розгляду даної справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За приписами ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

В частині 1 ст. 299 ЦПК України передбачено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Положеннями п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Статтею 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Враховуючи, що особа, стосовно якої розглядається справа про обмеження її цивільної дієздатності, не залучила адвоката, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, суд приходить до висновку про необхідність залучення адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст.ст. 105, 252, 293, 298 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відкласти судове засідання в цивільній справі за заявою за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки на 15 годину 00 хвилин 12 грудня 2023 року.

Доручити Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 27 липня 2021 року, орган, що видав 0529, номер запису 19820323-09452, РНОКПП НОМЕР_2 , у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити прибуття адвоката для участі в судовому засіданні призначеному на 15 годину 00 хвилин 12 грудня 2023 року, до Піщанського районного суду Вінницької області (смт. Піщанка вул. Вишнева, 5), для участі у розгляді цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Копію ухвали направити до Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (площа Тараса Шевченка, 6, смт Томашпіль, Вінницька обл., 24200), для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:

Присяжні:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115064150
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —142/371/23

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні