Ухвала
від 12.12.2023 по справі 142/371/23
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/371/23

Номер провадження 2-о/142/26/23

У Х В А Л А

12 грудня 2023 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

присяжних Поворознюка П.П., Шпатар О.М.,

з участю секретаря Курасевич В.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

адвоката, представника

інтересів ОСОБА_3 ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в смт. Піщанка Вінницької області цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, яка знаходиться в смт. Піщанка Тульчинського району Вінницької області вул. Центральна, 36, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

28 липня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду в порядку окремого провадження, заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його - ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28 липня 2023 року її було передано для розгляду судді Щербі Н.Л.

Ухвалою судді Піщанського районного суду Вінницької області Щерби Н. Л. від 31 липня 2023 року в даній справі було відкрито провадження, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку окремого провадження за участю присяжних Поворознюка П.П. та Шпатар О.М. та призначено судове засідання на 11 годину 00 хвилин 29 серпня 2023 року. 29 серпня 2023 року вказану справу було знято з розгляду до 10 години 00 хвилин 18 вересня 2023 року

Розпорядженням в.о. керівника апарату суду від 11 вересня 2023 року «Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ» на підставі п. 2.3.49 -2.3.50. Положення про автоматизовану систему документообігу суду призначено повторний автоматизований розподіл судової справи №142/371/23 провадження №2-о/142/26/23 на підставі того, що Рішенням Вищої ради правосуддя від 05 вересня 2023 року № 867/0/15-23 суддю Піщанського районного суду Вінницької області Щербу Надію Леонідівну відряджено до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя строком на 1(один) рік із 11 вересня 2023 року та наказом в.о. голови Піщанського районного суду Вінницької області від 07 вересня 2023 року № 070-к « Про відрядження судді Піщанського районного суду Вінницької області Щерби Н.Л.» суддю Щербу Н.Л. відряджено до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя з відрахуванням зі штату строком на один рік, з 11 вересня 2023 року.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 вересня 2023 року вказану справу було передано для розгляду судді Гринишиній А.А.

Ухвалою суду 11 вересня 2023 року постановлено прийняти до свого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки. Розгляд справи постановлено проводити в порядку окремого провадження за участю присяжних Поворознюка П.П. та Шпатар О.М. та здійснювати спочатку зі стадії розгляду справи по суті. Проведення судового засідання призначено на 10 годину 30 хвилин 03 жовтня 2023 року. 03 жовтня 2023 року за клопотанням представника заявника розгляд вказаної справи відкладено на 11 годину 00 хвилин 13 листопада 2023 року. 13 листопада 2023 року, вказану справу було знято з розгляду до на 14 години 00 хвилин 21 листопада 2023 року.

Ухвалою суду21листопада 2023року постановленодоручити Томашпільськомумісцевому центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомогипризначити адвокатадля представництваінтересів ОСОБА_3 ,судове засіданнявідкладене до15години 00хвилин 12грудня 2023року.

В судовому засіданні 12 грудня 2023 року заявник ОСОБА_1 підтримав подану заяву про визнання фізичної особи - його дядька ОСОБА_3 недієздатним і встановлення його опікуном дядька, також повідомив про неможливість прибуття ОСОБА_3 в судове засідання, оскільки останній за станом здоров`я не може прибути в судове засідання. Також заявник підтримав клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 .

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Близнюк В.В. в судовому засідання 12 грудня 2023 року просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 .

Заінтересована особа Орган опіки та піклування Піщанська селищна ради Вінницької області свого уповноваженого представника в судове засідання 12 грудня 2023 року не направила, проте на адресу суду від селищного голови Крижанівського О. надійшло клопотання про розгляд справи без участі сторони, в якому він просить розгляд справи проводити без участі заінтересованої особи, вимоги заявника підтримує не заперечує проти їх задоволення.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_4 в судовому засіданні 12 грудня 2023 року не заперечувала проти призначення по справі судової психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , просила також поставити на вирішення експертів питання про можливість участі ОСОБА_3 в судовому засіданні під час розгляду справи та проводити експертне дослідження стану особи за участі ОСОБА_3 .

Суд, заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, вважає, що призначення судово-психіатричної експертизи в даній справі є необхідним з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (спеціальною психіатричною МСЕК) серії 12 ААГ № 366304, виданої 20 червня 2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлена перша «А» група інвалідності безтерміново по причині інвалідності з дитинства (а.с.11).

Відповідно до довідки Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» від 29 червня 2023 року № 91/148, ОСОБА_3 , 1982 року народження, житель смт. Піщанка, потребує постійного стороннього догляду та допомоги, в зв`язку з хворобою. діагноз: F-71.1 Рузумова відсталість (а.с.12)

Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров`я України N 297 від 08.10.98 року "Про перехід органів і закладів охорони здоров`я України на Міжнародну статистичну класифікацію хвороб і споріднених проблем охорони здоров`я десятого перегляду" здійснено перехід на Міжнародну статистичну класифікацію хвороб і споріднених проблем охорони здоров`я десятого перегляду (МКХ-10), як єдиного міжнародного нормативного документу для формування системи обліку і звітності в охороні здоров`я - з 01.01.1999 року.

Міжнародна класифікація хвороб десятого перегляду (МКХ-10, ICD-10) є загальноприйнятою класифікацією для кодування медичних захворювань, розроблена ВООЗ, введена в дію у 1993 році, складається з 21-го розділу, кожен з яких містить підрозділи з кодами хвороб і станів.

Клас V МКХ-10 має класифікацію психічних розладів і порушень поведінки, де під кодами (F70-F71) вказана розумова відсталість.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Згідно частиною 2 зазначеної статті порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи, призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити, зокрема, психічний стан особи.

Згідно положень ч. 4, ч. 5 ст. 103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Відповідно до п. 10 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 травня 2018 року № 865, предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Згідно положень п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги, що в матеріалах справи наявні дані про психічний стан здоров`я ОСОБА_3 , а для з`ясування обставин, що мають значення для справи, а саме для встановлення наявності у ОСОБА_3 психічного захворювання та з`ясування здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними, потрібні спеціальні знання в галузі медицини та психіатрії, з метою всебічного, повного і об`єктивного дослідження обставин справи, винесення законного і обґрунтованого рішення, суд приходить до висновку, що в даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Разом з тим, для розгляду справи по суті та для проведення судово-психіатричної експертизи суду необхідно витребувати медичну картку історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмету спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадках, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

За таких обставин суд вважає клопотання представника заявника про витребування з Комунального неприбуткового підприємства «ПІЩАНСЬКА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Піщанської селищної ради, історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_3 для призначення та проведення психіатричної експертизи, підлягає до задоволення.

У зв`язку з призначенням по справі судово-психіатричної експертизи, відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 252, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 13, 49, 103, 105, 108, 139, п.5 ч.1 ст. 252, 253, ст. ст. 258-261, ст. 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 , адвоката Близнюка Віктора Васильовича про витребування доказів та призначення судово-психіатричної експертизи, задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа-орган опікита піклуваннявиконавчого комітетуПіщанської селищноїради Вінницькоїобласті,про визнанняособи недієздатноюта встановленняопіки, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,психічним захворюванням, якщо так, то яким саме і з якого часу?

2. Чи є психічне захворювання, якщо таке наявне у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стійким і хронічним або тимчасовим?

3. Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,внаслідок захворювання, якщо таке наявне, усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними на даний час?

4. Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,встановлення над ним опіки та призначення опікуна?

5. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , приймати участь в судовому засіданні в даній цивільній справі про визнання його недієздатною особою та встановлення над ним опіки, для дачі особистих пояснень по суті справи.

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (21005, м. Вінниця, вул. Пирогова, 109).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність відповідно до ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи експертам надати матеріали цивільної справи ЄУН 142/371/23.

Зобов`язати заявника, ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , забезпечити доставку ОСОБА_3 , 1982 року народження, для проведення судово-психіатричної експертизи до Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» відповідно до виклику експертної установи та надати експертам відповідні медичні документи про стан його здоров`я.

Провадження у цивільній справі ЄУН 142/370/23 заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Піщанської селищної ради Вінницької області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, зупинити до закінчення проведення експертизи.

Витрати за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Витребувати з Комунального неприбуткового підприємства «ПІЩАНСЬКА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Піщанської селищної ради, історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_3 для проведення психіатричної експертизи.

Копію ухвали в частині витребування доказів направити для виконання до Комунального неприбуткового підприємства «ПІЩАНСЬКА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Піщанської селищної ради, юридична адреса: вул.. Центральна, буд. № 42 смт. Піщанка Тульчинського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 01982620.

Витребувані документи направити до Піщанського районного суду Вінницької області за адресою: смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5, до 20 грудня 2023 року.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали направити до експертної установи для виконання, учасникам справи для відома та виконання.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 261 ЦПК України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали до Вінницького апеляційного суду через Піщанський районний суд Вінницької області.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115608450
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —142/371/23

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні