Ухвала
від 21.11.2023 по справі 193/1702/23
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1702/23

Провадження № 2/193/430/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

21 листопада 2023 року сел. Софіївка

Суддя Софіївського районного суду Дніпропетровської області Кравченко Н.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Девладівської територіальної громади, третя особа: Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, державний нотаріус Ситнік Оксана Олександрівна про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

До Софіївського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Девладівської територіальної громади, третя особа: Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, державний нотаріус Ситнік Оксана Олександрівна про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 .

В позові позивач просить визнати за ним право на 2/3 частки спадкового майна після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та є громадянином Російської Федерації. Відповідачами по справі зазначено дружину померлого - ОСОБА_2 та сина померлого - ОСОБА_3 . Проте в матеріалах справи немає підтвердження знаходження у шлюбі ОСОБА_2 із померлим та свідоцтва про народження другого відповідача - ОСОБА_3 . Клопотань про витребування доказів (на підтвердження родинних відносин, копії спадкової справи та ін.) не заявлено. При цьому на підтвердження заявлених позовних вимог позивачем подані докази (довідка), які стосуються ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , однак не надано доказів, що це одні і ті самі особи, зазначені відповідачами у позові, з наданням тільки копій паспортів РФ в яких зазначено ПІБ російською мовою, що виключає можливість ідентифікації судом осіб, зазначених в позові та документах, доданих до позову.

Згідно з пунктами 4, 5 ч. 3 ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна міститизміст позовнихвимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;виклад обставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги;зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» нотаріуси не закликаються до розгляду даної категорії справ.

Окрім того, згідно наданої постанови державного нотаріуса О.О.Ситнік зазначено, що відповідачі ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 є такими, що прийняли спадщину, оскільки зареєстровані на момент смерті за адресою померлого ОСОБА_4 АДРЕСА_1 , що означає вірогідність громадянства України у осіб відповідачів. Доказів зміни громадянства до позову не надано.

Згідно відповіді № 3080, від 20.11.2023 , наданої виконавчим комітетом Девладівської сільської ради за даними по господарського обліку сільської ради на 2021-2025 роки громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але як вказано : протягом тривалого часу за вказаною адресою не проживає.

Згідно відповіді № 3081, від 20.11.2023 , наданої виконавчим комітетом Девладівської сільської ради за даними по господарського обліку сільської ради на 2021-2025 роки громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але як вказано : протягом тривалого часу за вказаною адресою не проживає.

Зокрема, позивачем до позовної заяви не долучено доказів на підтвердження статусу спірного майна, а саме: земельних ділянок з кадастровими номерами 1225286600:02:001:0093; 1225286600:02:001:0095; 1225286600:02:004:0275; 1225286600:02:004:0274, а саме: витягу з Державного реєстру речових прав та існування або відсутність обтяжень, натомість надано витяги стосовно часток вже прийнятих у спадщину часток земельних ділянок.

Окрім того, суду не зазначено щодо повного переліку спадкового майна у зв`язку із тим, що часткове прийняття спадщини чинним законодавством не передбачено.

Також зі змісту позовної заяви не вбачається володіння земельними ділянками особою померлого як громадянина України чи громадянина іноземної країни та з якого року (підстави набуття) , оскільки це впливає на коло залучених до участі у справі осіб на права та обов`язки яких може вплинути рішення з огляду на вимоги, передбачені ст. ст. 13,14,41 Конституції України та ст.ст. 80,81,145 Земельного Кодексу України, що стосується законних підстав володіння землями сільськогосподарського призначення України особами з іноземним громадянством.

Позивач, як на підставу позову визначає, що відповідачі не зверталися із будь-якими заявами про прийняття спадщини, проте, не заявляючи при цьому клопотання про витребування копії спадкової справи або довідки про її відсутність.

Також, позивач зазначає відповідачів як громадян іншої країни, не зазначаючи про те, чи є вони громадянами України та не посилається на будь-які докази відсутності громадянства України, враховуючи довідки про реєстрацію вказаних осіб, наданих Вакулівською сільською радою, вбачається громадянство України.

Всі зазначені обставини мають істотне значення для вирішення судом питання щодо наявності спору за даним позовом. Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Окрім того,згідно зміступозовних вимог, заявлено 2/3 частини від частки земельної ділянки без чіткого визначення частки , на яку позивається спадкоємець та на яку просить визнати право власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 та 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного та керуючисьст. 185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Девладівської територіальної громади, третя особа: Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, державний нотаріус Ситнік Оксана Олександрівна про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом,-залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки заяви, а саме виконати вимоги ст.ст. 175 ЦПК Українив строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали.

Роз`яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Суддя Н.О.Кравченко

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115079091
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —193/1702/23

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні